Emelie

Recensioner

Samlade verk av Lydia Sandgren

Betyg 5
Okej, vart ska man ens börja och jag vet inte om jag har något att tillföra ang diskussionen kring den här boken. Mer än att jag instämmer i hyllningskören.

Mycket kulturella referenser och lite för mycket för min del, men kan ju bero på att jag inte är tillräckligt kulturellt påläst. I övrigt är det en sådan bok som jag gillar, alltså på det sättet att man lär känna karaktärerna ordentligt utan något högt tempo med många skarpa svängar. Den håller intresset uppe istället genom att varva dåtid och nutid och på det sättet utvecklar sig och fördjupas berättelsen och karaktärerna under bokens gång.

Har haft den här boken vid min sida ett tag nu och läst den sakta vilket gör att jag saknar den nu, haha! Vilket ju är ett gott tecken. Förutom något för mycket litterära referenser så är den trots det en 10/10. En av årets bästa läsupplevelser skulle jag tippa på att det blir för mig.

Allt som var mitt av Cissi Wallin

Betyg 4
Otroligt intressant och viktig läsning om vad man som kvinna möts av när man anmäler sin förövare. Och det orimliga i att förövaren skyddas och offret skuldbeläggs och inte tros på. Tipsar om att lyssna på den då hon läser in den själv!

Patrioterna av Pascal Engman

Betyg 5
För det första är jag imponerad över att det är hans debut? Den är riktigt bra, håller högt tempo och man vet inte hur det ska sluta. Den känns trovärdig och man följer parallellt olika karaktärer vilket håller intresset uppe. Precis som Råttkungen älskade jag den.

I den här genren är han den bästa författaren jag läst av. Han är snart aktuell med ny bok och den kommer jag garanterat läsa. Jag ger 5/5 vilket är ovanligt för min del. Jag har också enbart hört bra feedback om denna så detta är verkligen en rekommendation inom spänningsgenren.

Strandläsning av Emily Henry

Betyg 4
En feel-good som inte är som andra feel-good böcker jag har läst. Det är inte den typiska handlingen/storyn vilket gör den intressant och unik. Det var en fin läsning, den blandar djup & lättsamhet. Rekommenderas!

Rolf av Malin Lindroth

Betyg 3
Fokus ligger på den mycket ensamma 60åriga mannens tankar och hans påbörjade relation till en mycket yngre tjej med självskadebeteende.
Speciell bok, minst sagt. Intressant men också märklig. Inget som har fastnat hos mig riktigt.

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han

Betyg 3
Jag tyckte om den fina här Young-Adult boken som handlar om ung kärlek, att känna sig lite vilse, att längta efter kärleken samtidigt som man inte riktigt förstå sig på allt som kommer med känslor och killar.
Jag hade säkerligen älskat den när jag var tonåring/yngre men nu som äldre kan jag tycka den blir lite.. förutsägbar och lite "done". Men den är ju himla fin, ändå.

Så rekommenderar den absolut, men tror den uppskattas desto mer av yngre och äldre tonåringar!

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Betyg 4
Läst ut den här novellsamlingen av Annika Norlin. Tycker om att läsa noveller faktiskt, och särskilt dessa, då man kan läsa en och sen läsa något annat en stund osv.

Den är läsvärd, absolut. Favoriterna var nog ”Barn” och ”Gå” men svårt att säga då jag tyckte om att läsa alla novellerna mer eller mindre. Tycker mycket om hennes sätt att skriva.

Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen

Betyg 3
Av Geir Gulliksens böcker föredrar jag nog hans andra roman, om jag måste välja, men båda är läsvärda.
Hans språk är riktigt bra och beskriver i den här boken väl hur det är att bli lämnad av sitt livs kärlek.

Jag var hon av Madeleine Gartéus

Betyg 4
Svartsjuka, kontrollbeteende, kränkningar. Det börjar ofta så. De här kvinnorna i boken överlevde männens våld, men det är många som inte gör det. I den här boken berättar 10 kvinnor historier om hur de träffade mannen de älskade och hur det utvecklades till våld. Varför det inte bara är att gå ifrån relationen

Vi alla, även vi som inte arbetar med det, behöver se tecken, reagera om vi hör något som granne eller även någon annanstans och våga fråga både en och två eller tre gånger hur hon har det. Det är inget man kanske slänger ur sig direkt efter en kort fråga om hur hon mår eller liknande. Inte alltid man vågar/orkar be om hjälp själv. Visa att man finns där om något skulle hända, ha ett kodord osvosv.

Det kan handla om en 14 årings första kärlek eller mellan ett väldigt gammalt par, alla etniciteter, alla samhällsklasser.

Viktig läsning att ta del av. Både den här samt ”i händelse av min död”.

Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

Betyg 4
Två ord om den här boken: Mörk & vacker.

Huvudpersonen beskriver hur hon blir mördad utifrån ett fågelperspektiv. Hon ser sin kropp bli mördad utifrån, hon ser de efterlevande utifrån. Hon berättar om nuet och dået. Hur det blev som det blev. Man förstår mer och mer då berättelsen utvecklas under läsningens gång.

Boken känns nästan som poesi då det är så vackert skrivet om livets mörka stunder.