Vill må bättre

Tips för den som...
Försök att göra något som du tycker om varje dag om så bara för en liten stund. Och rör på dig! En promenad eller ett träningspass via youtube. Unna dig välmående!
Om du är kvinna, vegan, blodgivare eller tränar väldigt mycket och känner av trötthet eller tom utmattning är det jätteviktigt att kolla så att du inte har järnbrist. Det är halten ferritin som kollas i blodet och den kan ligga för lågt även om du har "godkänt" värde på Hb (hemoglobin). Det finns undersökningar som visar att en tredjedel av kvinnorna i ett urval hade järnbrist, så det är väldigt vanligt!
Om du har en hård inre kritiker, börja skriva brev till dig själv fastän du skriver som om att det vore till en vän. Man är snällare mot vänner än sig själv. Ge dig själv tips och beröm. Döm inte dig själv för hårt. Kom ihåg att det är OK att ha bra och dåliga dagar.

Skriv i du-form i början. Sen kan man övergå till jag-form. Det har fungerat för mig.
Försök komma ut i naturen och röra på dig!
Rör dig så mycket som din kropp klarar av. Frisk luft och motion gör en gladare och sover bättre.
Kom ihåg att vara snäll mot dig själv!!
För att må bättre så handlar mycket om att kunna skapa hållbara rutiner som fokuserar på det som får dig att må bra. Mår du bra av att träna, läsa, kolla på tv, vara utomhus osv. så gör just det! Men gör det till en rutin så märker du snabbt hur bra du mår av att göra det och tar tillvara på tiden på så sätt.
3 Konkreta tips för att må bättre:

* Som många skriver: motion och frisk luft. Låter så klyschigt men det är väl nästan det mest forskningsbaserade tipset. Bra för kropp & själ.

* Tillåt dig att må dåligt. Ha inte ångest för att du mår dåligt och inte gjort något av din dag eller vecka. Det är helt okej.

* Prata med nära och kära och/eller någon professionell. Försök våga prata om det som tynger.
Att ta sig ut i naturen. En promenad, plocka svamp eller bara sätt dig på em stubbe med en kopp kaffe. Naturen ger dig en härlig välmående känsla.
Att ta en promenad, oavsett om den är på 5 minuter eller 20 minuter spelar ingen roll alls. Utan att ta steget utanför dörren och känna den friska luften. Det gör mer än man tror. Så det är inte motionen i sig jag syftar på utan den friska luften. Eller så kanske du kan gå ut i skogen och sätta dig på en sten/stubbe och ta in skogens ljud. Det funkar för mig och kanske även för dig.
Gör något ute i naturen! Kan låta som en klyscha men hjälper verkligen. Kan vara allt ifrån en skogspromenad eller utebad eller en springtur till kaffe på en parkbänk. Helst utan mobil/lurar i öronen.
Rensa ut alla energi tjuvar i ditt liv. Sen att ta sig ut en stund varje dag i friska luften gör sitt också. Man blir piggare och mer klar tänkt.
För den som vill få hjälp med återhämtning vid stressrelaterad ohälsa rekommenderar jag att gå ut i naturen eller en park eller ett annat grönområde och vara där i minst 20 minuter några gånger i veckan. Man behöver inte göra något annat än att bara vara och försöka ta in miljön med något eller några sinnen. Det är evidensbaserat att naturen kan hjälpa till att lindra stress
Se till att mata dig själv med positiva affirmationer varje dag. Exempelvis: Jag är bra på att..., Jag är snäll, Jag är vacker, etc. Det finns en del appar där man kan skriva in personliga affirmationer och sedan ställa in att man ska få x antal aviseringar om dagen med en affirmation varje gång. Det tar tid, men till slut börjar man se sig själv i ett mer positivt ljus och man börjar se omvärlden positivare.

Självkänsla nu!

Bok av Mia Törnblom
Hej. Bästa boken om självkänsla. Tre jättebra tips som hjälp för självkänslan, mående och få bättre koll på tillvaron. Läs den.