Anna Nymark

Användarprofil

Monica Magnus 1966

Bok av Ulrika Ewerman
Monica Magnus 1966 är Ulrika Ewermans debutroman, som bygger på en sann historia om hennes syster Monica. Jag har lyssnat på boken, inläst av min favorit Lo Kauppi.

Berättelsen handlar, precis som titeln säger, om Monica och Magnus år 1966 och något år innan dess.

Monica är bara 14 år, men umgås med äldre ungdomar och hänger med dem på fester. Magnus är 8 år äldre än henne, men mellan dem spelar åldern ingen roll.

Samtidigt som vi följer berättelsen ur Monicas perspektiv, får vi glimtar från Magnus och Monicas familj (mamma, pappa, lillebror). Hur de ser på Monicas frigörelse från familjen, hennes skolgång, men framför allt hennes kärleksrelation.

Boken är skriven på ett sätt som gör att jag vurmar för alla karaktärer. Jag slits mellan att vilja skaka om dem och vråla på dem, så att de ska lyssna och att vilja krama dem hårt, trösta dem och säga att allt blir bra.

Karaktärerna i den här boken sliter så hårt för att göra det de vill och det som är rätt. Men alla är fast i sina förutsättningar och sina möjligheter att påverka situationen. Det gör hela historien så hjärtknipande och stark ❤️

Solsken och parmesan

Bok av Christoffer Holst
Om du vill läsa något mysigt och bra, rekommenderas Solsken och Parmesan av Christoffer Holst.

Handlingen är lagom förutseende, karaktärerna fina, orden är välskrivna så att texten flyter fram. Miljöerna är vackert beskrivna och maten gör dig hungrig. Detta är helt enkelt en perfekt feelgood! Jag lyssnade på boken och Anja Lundqvist läser in den väldigt bra.
Monopol är ett favoritspel som handlar om strategi och tur. Det går att spela med barn om de får lite hjälp. Roligast är att vara 3-4 stycken, men det går att bara vara 2 också.

Hemligheternas skafferi

Bok av Caroline Säfstrand
Boken handlar om Ina och hennes sista halvår i livet. Låter det sorgligt? Japp, det är det! Men också så hoppfullt, insiktsfullt och värmande. För Ina spenderar sin sista tid i livet med att försöka reda ut vad som hänt i barndomen, vem hon är och vad hon vill lämna efter sig.

Boken är så otroligt bra skriven, med ett flyt som gör det omöjligt att sluta lyssna. Karaktärernas personligheter, tankar och relationer är fint och ärligt beskrivna. Den här boken värmer hela hjärtat och ger en påminnelse om att leva här och nu.

Tack @carolinesafstrand för den fina berättelsen om Ina och alla runt henne. Jag kommer bära historien med mig länge

Allt som en gång var

Bok av Sanna Mac Donald
Allt som en gång var är uppföljaren till Om allt vore annorlunda.

Jag älskade Om allt vore annorlunda, där vi mötte karaktärerna Evert och Rune, Anna och Tove. Dessa möter vi igen i Allt som en gång var och får veta än mer om. Så härligt!

Historien handlar väldigt mycket om att stå upp för sig själv och för kärleken. Detta i nu- och dåtid, eftersom vi också introduceras till Ingrid och Märta som vi får följa under 40- och 50-talet i en parallell historia.

Jag älskar hur boken är uppbyggd, med ett driv framåt genom de olika historierna och tidsepokerna. Det gör den svår att släppa!

Det finns mycket tungt i boken, gällande förtryck av homosexuella i både då- och nutid. Sanna har gjort en gedigen research, vilken avspeglas i känslan av äkthet. Det gör mig så arg att människor kan tycka att kärlek är fel... Jag hoppas att de här böckerna kan hjälpa någon att hitta sitt mod för att våga leva på det sätt som hen önskar och med vem hen vill! 🏳️‍🌈
Boken är uppiggande eftersom den är skriven på ett rappt sätt, där handlingen flyger fram. Vi följer en läkare under ett år, från det att hon får en dagbok av sin dotter som vill veta mer om mammans liv. Detta drar igång en massa tankar hos huvudpersonen som börjar fundera på vad som är bra, dåligt, viktigt och irriterande i livet. Under året händer mängder med oväntade saker som påverkar dessa tankar och vi får hänga med i en hel del problemlösning.

Jag har skrattat flera gånger när jag läst boken och uppskattar ärligheten i hur en kvinna runt 50 år har det! Klimakteriet är en stor del i handlingen och jag gillar att författaren vågar skriva om det i en feelgood. Heja!

Klara Zimmergren läser upp boken, vilket gör den grymt rolig och autentisk att lyssna på (boken utspelar sig i Göteborg).

Vill må bättre

Tips för den som...
Försök att göra något som du tycker om varje dag om så bara för en liten stund. Och rör på dig! En promenad eller ett träningspass via youtube. Unna dig välmående!

Pengabrevet

Bok av Karina Johansson
Efter att ha läst Karinas nyaste bok Lanthandeln, blev jag sugen på mer av henne.

Pengabrevet liknar Lanthandeln på så sätt att det är en ”mysdeckare” med genuina karaktärer och miljöer. Boken utspelar sig på en skidanläggning i Sunne och det har passat bra att läsa den i veckan när snön lyser upp utanför fönstret! Även om boken är spännande, fastnar jag inte helt. Det blir lite för många karaktärer och trådar för mig. Dock en helt klart läsvärd bok, men en liten varning för att du lär bli väldigt sugen på skidsemester när du läser den 😉

Det kom för mig i en hast

Bok av Maria Bouroncle
Det kom för mig i en hast, historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson av Maria Bouroncle är en roman baserad på en sann historia.

Författaren har gjort ett enormt arbete med att få fram all fakta om Ingeborg! I boken finns brev som hon skrivit hem från fängelset, vilket gör att vi läsare kommer än närmare Ingeborg.

Jag bor i Växjö och har innan dess bott i Vänersborg. Att boken utspelar sig i just dessa städer, gör att det känns väldigt nära. Alla som har varit på Restad i Vänersborg förstår nog vad jag menar... När jag lyssnar på boken tänker jag flera gånger på hur det hade varit och blivit för Ingeborg och hennes familj om hon hade levt idag.

Detta är en väldigt fin roman om Ingeborgs liv, samtidigt som den är en lektion i historia. Rekommenderas varmt!

Den sista migrationen

Bok av Charlotte McConaghy
Den sista migrationen av Charlotte McConaghy handlar om Franny och hennes sökande efter de sista silvertärnorna på jorden.

Historien utspelar sig i en framtida värld där vi människor har förstört de resurser som finns på jorden, fiskat sönder haven och haft ihjäl alla djur. Något som tyvärr känns realistiskt med tanke på hur vi överanvänder jordens resurser och misshandlar vår planet... 😭

Samtidigt som historien skapar eftertanke gällande klimatet, är det en historia om relationer också.

Vi lär känna Franny mer genom återblickar i hennes liv, vilket gör karaktären än mer spännande. Det är nämligen mycket som vi läsare bara kan ana eller tro om Franny, då vi bara får små ledtrådar och fragment från händelser.

Boken är på det sättet skriven väldigt speciellt, men jag gillar det! Jag lyssnade på den, men vill gärna läsa om den om ett tag i tryckt form. För det finns något i språket som fastnar hos mig, men som jag behöver se framför mig för att helt förstå.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.