Recensioner av Anna Nymark

Solsken på menyn av Debbie Johnson

Betyg saknas
Solsken på menyn av Debbie Johnson är den tredje boken i serien om Café Havsbris. Precis som i de andra böckerna är det feelgood med svärta i fina miljöer som gäller, med relationer i fokus.

Det är Willow som boken kretsar kring och hennes liv. Mycket handlar om hur hon kämpar med att ta hand om sin mamma som är sjuk i Alzheimers. Starkt och rörande.

Boken rekommenderas varmt, men jag tycker ni ska läsa hela serien från början för att få ut så mycket som möjligt!

Husdjuret av Camilla Grebe

Betyg 4
Jag gillar fortfarande karaktärerna väldigt mycket, men är inte alltid överens med författaren om valen för dem.

I böckerna är det inte bara karaktärernas historier som växer fram, utan också samhällsproblem och utveckling. Tunga ämnen som rasism, kvinnorätt, funktionsnedsättningar och annat visas upp ur flera perspektiv och gör mig så arg. Men det gör också böckerna mer trovärdiga.

Det är svårt att skriva något om böckerna utan att avslöja för mycket. Jag tycker att du ska läsa dem istället! En liten varning dock för att det finns riktigt läskiga delar i böckerna. Om du hellre lyssnar, kan jag meddela att Katarina Ewerlöfs inläsning är galet bra!

Det lilla galleriet i solen av Marie Sammeli

Betyg saknas
Detta är feelgood men med lite svärta i kanterna, precis som jag vill ha det. Det handlar mycket om att våga tro på sig själv, sin magkänsla och sin förmåga att påverka sitt liv, även när allt känns mörkt. Jag gillar hur författaren lyfter fram att det som syns på utsidan av en människa, inte alltid stämmer överens med vad som händer på insidan. En bra påminnelse om att vi alla är människor!

Selektiva Selma av Josefine Sandblom

Betyg saknas
Den här boken går bara inte att släppa ifrån sig! Karaktärerna liksom klistrar sig fast, med hjälp av skratt, gråt och mycket kärlek. Historien tar sig fram genom att vi följer Selma och Eva-Lisa perspektiv i ganska korta kapitel. Det är lättläst, men fortfarande med ett bra språk.

Vad är det då som gör att boken står ut i mängden? Jo det brutalt svarta och mörka ämnet som står i fokus. Jag tänker inte avslöja vad, men jag tänker uppmana er att läsa den här romanen genast! Dels för att få läsa en bra bok, dels för att få lära er mer om ett svårt ämne. Förhoppningsvis hjälper ni någon på vägen i framtiden, genom att inte kommentera så mycket om hur hen gör, även om det är i all välmening.

Ciderträdgården av Veronica Henry

Betyg saknas
Ciderträdgården av Veronica Henry kom ut på svenska för bara ett litet tag sedan. Jag har tidigare läst Familjereceptet, Hjärtats bokhandel och Drömhuset och gillat dem allihop. Även Ciderträdgården är en fin roman med mycket fokus på relationer och livsval. Den innehåller en hel dos svärta, men det gör den bara bättre! När författaren visar karaktärernas alla sidor, även de negativa, blir boken mer realistisk och igenkännelsen blir högre. Jag rekommenderar verkligen att ni läser den här boken och alla de andra som har getts ut! Det är böcker som ger fina lässtunder.

Bergens stjärnor av Jojo Moyes

Betyg saknas
I boken följer vi kvinnorna som arbetar på det ridande biblioteket uppe i bergen i Kentucky under 1930-talet. Historien är väldigt välskriven och får med så många ämnen som (tyvärr!) är relevanta än idag, fattigdom, rasism, patriarkat, kvinnokamp och skam. Det är tunga och mörka ämnen, men författaren lyckas visa hur mod och tillit kan vara en väg ifrån dem. Hur en ibland liten insats, kan rucka på förtryckande samhällsstrukturer. Även om det bara är för en liten stund, kan de ge kraft till förändringar! Att historien om samhälleliga strukturer är förpackad med hjälp av böcker, vänskap, hästar och underbara karaktärer gör det än bättre!

Köttets tid av Lina Wolff

Betyg 5
Köttets tid av Lina Wolff är en bok som jag läst mycket om, blivit nyfiken på och som jag sedan valde att lyssna på.

Jag lyssnade främst på den när jag var ute och gick, vilket måste sett väldigt roligt ut för andra som eventuellt såg mig. För den här berättelsen sögs jag in i, då den är så konstig men hänförande och därav gick jag och grimaserade och lät när jag lyssnade ? Det var flera gånger som jag pausade, spolade tillbaka och lyssnade om för att få höra vissa formuleringar som var klockrena i sin enkelhet. Jag måste se till att få tag i den tryckta boken också, så att jag kan läsa om och skriva av några favoritdelar!
Rekommenderas till alla som går igång på ett vackert språkbruk och historier som en måste fundera lite på och som en chockeras av!

Folk med ångest av Fredrik Backman

Betyg 4
Om ni har läst någon bok av Fredrik Backman innan kommer ni känna igen er. Det är dråpligt, roligt, konstigt och djup på en och samma gång. Med karaktärer som en känner för med hela sitt hjärta och vill så väl. Särskilt när de gör så fel... Det här är en bok som gör både gott och ont i hjärtat, precis som livet själv. Rekommenderas varmt

Mellan djävulen och havet av Maria Adolfsson

Betyg 4
I Mellan djävulen och havet får vi fortsätta följa polisen Karen och livet i Doggerland. Precis som i de tidigare böckerna finns det en deckar-historia där vi följer Karens arbete som polis, samtidigt som vi följer hennes utmaningar i privatlivet.

Den här boken håller definitivt lågan uppe, både i polisens arbete och i de privata händelserna. Kapitlena är ganska korta, språket är lättläst men fyllt av innehåll och fina miljöbeskrivningar. Detta ger ett driv framåt och det är väldigt svårt att lägga ifrån sig boken!! Om du gillar spänning, ett bra språk, intressanta karaktärer och fantastiska miljöer, är det här en bok för dig. Har du inte läst de två första böckerna i serien, Felsteg och Stormvarning så gör det! Historien och karaktärerna växer för varje bok.

Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman

Betyg 5
Vi följer Ingrid i nutid under hennes veckor på ett vildmarksläger. Samtidigt presenteras vi för händelser som skett innan lägret, från hennes barndom och framåt. Danielle lyckas med bedriften att skriva om riktigt tunga och svåra ämnen som psykisk sjukdom, destruktiva relationer, utanförskap, vänskap, kärlek, uppväxt, mobbing, ja allt jävligt som ingår i livet. Och ändå skriva en bok som är fin, varm och hoppfull. För det går att hantera även det jävliga och det vackra finns kvar, glöm inte det!