Arberesha Sabani

Användarprofil

Jag är en lärare, förstelärare och politiker som älskar att läsa allt från feelgood till skräck. Jag är även en bokstagrammer med namnet: wandersinbookland.

En man som heter Ove

Film från 2015 regisserad av Hannes Holm
Vilken bok att börja året med! Jag skakas av den här historien. Det är en underbar film. Handlingen var mästerligt tänkt att producera några tårar i tittarnas ögon. Även om jag ibland inte gillar Backmans skrivstil, stördes jag inte av någonting. Ove är en grinig gammal man. Han förlorade precis sin fru och sitt jobb. Det är så deprimerande, men ändå lyckades författaren att ta bort sorgsen från den här historien. Det är hans magi. Jag är tacksam för den här fantastiska film!

Kärlekspsykosen

Bok av Frida Andersson
Bokrecension och recensionsexemplar: Kärlekspsykosen av Frida Andersson

Handling: Det handlar om en ung kvinna, Frida, som berättar om den tiden hon fick sina psykoser. Det är en verklig händelse med starkt innehåll. Frida, som är 21 år, förklarar i sin bok om hur allt började. Frida, en ung kvinna som vill börja studera, kom in i ett program i Lund. Vilket betydde att hon var tvungen att flytta till universitetsstaden. Samtidigt som Frida förbereder sitt nya liv som student längtar hon även efter kärlek och gemenskap. Frida beskriver sig själv som en mycket tom människa, utan glädje eller sorg. När hon väl möter sin korridorskamrat blir hon förälskad. Men denna förälskelse ledde Frida till en galen och mörk värld. En värld som bara hon förstod!

Recension: Jag vill först börja med att ge Frida, författaren, en stor eloge. Det är oftast svårt att dela med sig omvärlden om sin psykiska ohälsa. Detta gör Frida med bravur med en fin bok som berättar om hennes historia, hennes värld och hennes diagnos. Berättelsen är väldigt enkel att läsa. Det blir lätt att följa med i texten. Det blir så svårt att nämna något vad man som läser vill läsa mer eftersom detta handlar om just Fridas resa och hennes berättelse. Jag tycker det är även otroligt bra men även starkt av Frida att dela med sin psykos i detaljer, både från hennes perspektiv samt hennes omgivnings perspektiv. Vi får även följa med hur hennes familj, bästa kompis och kompis ville hjälpa henne på bästa möjliga sätt. Det som även gläder mig är hur hon blev mottagen av psykiatrivården i Lund. Där sjuksköterskorna, psykologen och läkaren bemötte Frida med respekt och försökte verkligen hjälpa henne. Det är en bra bok att läsa om psykisk hälsa. Smart att göra det till en berättelse än en vanlig faktabok om psykisk hälsa. Det blir lättare för läsarna att hänga med men även kunna förstå mer om psykisk hälsa. Mycket läsvärt!

Boken får: 4/5 stjärnor
Författare: Frida Andersson
Förlag: Ordberoende förlag
GoodReads: ArbereshaSabani
Instagram: wandersinbookland

Tack ordberoendeforlag för recensionsexemplaret!

Själen

Film från 2020 regisserad av Pete Docter
Jag startade filmen där jag ville se den först för att kunna sedan visa den vidare för mina elever (årskurs 4). Jag hade aldrig förväntat mig att älska filmen såhär mycket. Det är en film som handlar om livet, om vad som är meningen i livet och vad som är lycka. Det är en film som berör otroligt mycket som vuxen som barn. En film som gör en mållös.
Bokrecension: Warcross av Marie Lu

Handling: Warcross handlar om en ung hackertjej, Emika Chen, som försöker överleva i det verkliga livet samt det virtuella livet. Warcross är ett spel som miljontals människor världen över spelar. Under ett öppningsspel försöker Chen hacka sig in i det internationella Warcross-mästerskapet. När hon väl hackar sig in upptäcker skaparen till spelet, Hideo Tanaka, henne och anlitar Chen till att bli en insiderspion. Chen upptäcker något som kommer att chocka henne och hela Warcross-imperiet!

Recension: Warcross är en bok som är underhållande, spännande och engagerande. En bok som handlar om virtuellt spel och verklighet. Samtidigt som jag läste boken fick jag adrenalinkickar och ville fortsätta läsa mer. Jag är otroligt förtjust över konceptet och hur atmosfären i bokens handling tar fram kamratskap, laganda och gemenskap. Det är även fantastiskt att se hur författaren kopplar ihop hela världen med platser, etniciteter och bakgrunder i boken. De sammanförs på något så enkelt och lätt sätt som gör att det blir lätt att hänga med i handlingen. Lu har även välskrivna karaktärer i sin berättelse. De är övertygande och man vill bara hänga med dem överallt. Miljöbeskrivningen i boken är enkel men även fantastisk. På ett enkelt men karismatiskt sätt tar Lu upp beskrivningen inne i spelet men även utanför Warcross spelet. Genialiskt! Slutet är verkligen en plot-twist som lämnar dig, som läsare hungrig, efter mer Warcross! Verkligen läsvärd bok för er som älskar sci-fi och YA (unga vuxna).

Boken får: 4/5 stjärnor
Författare: Marie Lu
Bokförlag: Modernista modernistaed
GoodReads: ArbereshaSabani
Instagram: wandersinbookland

Counter-Strike: Global Offensive

Spel från 2012 utvecklat av Valve Corporation och Hidden Path Entertainment
Spelet är fantastik! Grafiken i spelet är i toppnivå. Ljudet och surround ljudet till alla rörelser, skjutningar eller liknande är väldigt bra då man få en bättre inlevelse på hur det är inne i spelet.
Bokrecension och recensionsexemplar: Det hon slåss för av Andreas Ek

Handling: Det hon slåss för är den andra delen i serien om de två individer; Jannica Brandt som är utredare och Patrick Rydh som är en yttre befälhavare. I denna del fortsätter vi följa Jannica och Patrick. Dock har vi en ny huvudkaraktär, Mats Cronstedt, som är vd för ett av Sveriges mest framgångsrika advokatfirma. Mats blir utsatt av ett inbrott och kort därefter hittas en av hans anställda mördad. Mats blir orolig och förstår att inbrottet hemma hos honom har något med hans anställdes död att göra. En mörk hemlighet är bestulen och Mats försöker göra vad som helst för att överleva vardagen. Jannica, tillsammans med sina kolleger, kommer att dölja något fruktansvärt som kommer att skaka om många i samhället.

Recension: Även om boken är den andra delen i serien går det ändå att läsa den utan att ha läst första delen. Direkt i handlingen möts du av olika råa fall. Med det bildspråk och miljöbeskrivning som författaren använder sig av i handlingen känner man dofterna, att man kan se framför sig vad som sker och att man kan även tänka; ”Är det verkligen såhär i verkliga livet med?”. Det märks klart och tydligt att författaren kan sin grej och inte konstigt med det då han har jobbat som kriminaltekniker. Jag uppskattar hur en författare tar med sig kunskaperna om ett visst ämne in i sina böcker. Det blir mer levande och mer verkligt. Jag uppskattar även att författaren har tagit upp problematiken i fördelningen inom poliskåren. Det visar tydligt vilken problematik vi har i verkliga livet och hur fördelningen måste ses över av politiker. Det jag saknade var lite mer om bakhistorien om Mats. Varför var han som han var? Hur blev han såhär? Vad gick snett? Hur som haver, önskar jag, eller nej, JAG BEODRAR att författaren fortsätter skriva i denna serie. Rått, grovt och verkligt!

Boken får: 4/5 stjärnor
Författare: Andreas Ek @andreasekenek
Bokförlag: Eken Förlag
GoodReads: ArbereshaSabani
Instagram: @wandersinbookland

Tack för recensionsexemplaret @andreasekenek !

Assassin's Creed Valhalla

Spel från 2020 utvecklat av Ubisoft Montreal
Ett av mina favoritspel är alla Assassin's Creed spel där jag är förtjust över kombinationen av historia och spel. Deras senaste och nyaste spel är Valhalla där vi möter våra nordiska vikingar. Där vi möter historia, nordisk mytologi samt otroligt bra spel och grafik.
Spelet har otroligt många olika utmaningar som man måste ta sig fram. I varje utmaning kan vi alltid se historia. Viktiga personer dyker upp som vi även kan läsa på de olika nordiska sagorna. Ett otroligt bra spel med massa historia, bra grafik och en otrolig bra sammanhang! Rekommenderas starkt!
Bokrecension och recensionsexemplar: Det sista brevet av Cecelia Ahern

Handling: Den efterlängtade uppföljaren till succéromanen PS. Jag älskar dig är här! Vi fortsätter följa Holly Kennedys resa efter makes död. I det sista brevet följer vi en sju år äldre Holly Kennedy. Ungefär sex år sedan läste hon Gerrys sista brev, ett brev som uppmuntrade henne till att våga släppa taget och gå vidare. Holly har funnit kärleken på nytt, en man som heter Gabriel. En dag söks hon upp av en äldre dam. Holly får reda på att en grupp människor har skapats, med inspiration från Gerry’s brev, PS. Jag älskar dig-klubben. Holly bestämmer sig för att hjälpa de som är medlemmar i gruppen för att kunna ta ett sista avslut innan de lämnar jorden.

Recension: Jag blir alltid så spänd varje gång det kommer en uppföljare efter en otrolig bra första bok, då jag inte vet om den kommer att hålla första bokens mått. Ack vad fel jag hade! Boken var otrolig fin och bra. Jag blev förtjust i författarens språk, från start till slut. Det var även otroligt roligt att få möta de gamla karaktärerna igen och även möta nya. En bra kombination av det gamla och det nya. De nya karaktärerna i boken visar otroligt mycket känslor, så som sorgsna och glada känslor. En perfekt mix av känslor helt enkelt. Miljöbeskrivningen är även fenomenal. En miljö som fångar upp berättelsen extra mycket. Det jag även uppskattade var att författaren tog upp scener med Gerry och Holly som inte tidigare har skrivits om. Scener som handlar om Gerrys sista dagar innan han dog, dagar under tonåren och dagar under deras gemensamma liv. Denna bok är en bok där Holly förbereder sig att släppa taget men även hålla det goda i minnet. Boken kan även läsas för sig själv då du kommer förstå vad berättelsen handlar om. Jag rekommenderar boken starkt för alla som älskar kärlek, utveckling och mod.

Boken får: 4/5 stjärnor
Författare: Cecelia Ahern
Förlag: Bazar Förlag @bazarforlag
GoodReads: ArbereshaSabani
Instagram: @wandersinbookland

Tack för recensionsexemplaret Bazar Förlag!

#detsistabrevet #ceceliaahern #bazarförlag #postcript #bok

12 Years a Slave

Film från 2013 regisserad av Steve McQueen
En gripande berättelse som fångar känslor och tankar. Huvudkaraktären spelar en karaktär som är stark. Stark för att överleva, stark för att berätta den riktiga historian om de svartas liv i USA och stark för sin familj.
Det är en film som borde visas överallt i världen så som skolor och hem. Det är en film som man måste diskutera och problematisera rasismen i dåtid men även koppla det med nutiden.

En fantastisk film som BORDE ses av alla!

Dolda Tecken

Bok av Emma Askling
Bokrecension: Dolda tecken av Emma Askling

För er som inte vet jobbar jag som lärare på mellanstadiet. Varje månad väljer vi ut olika böcker att läsa som högläsningsbok. Här nedan ser ni vad klassen gav för betyg samt vad jag ger för betyg. På GoodReads kommer jag lägga ut mitt betyg.

Handling: Fabian är en pojke som älskar sport och tycker om att hänga med sin bästa kompis. De gör nästan allt tillsammans, så som åka skidor tillsammans varje sportlov på Åre. Men plötsligt skulle allt detta förändras. Fabian får höra från sin pappa att de skulle vara i ett gammalt hus under sportlovet. Ett hus som hans pappa har ärvt av en släkting. Inte bara det skulle även en flicka vid namnet Julia hänga med. Julia var den konstiga nya tjejen som hade börjat i klassen. Fabian blev fly förbannad och ville verkligen inte med till huset. När de väl kommer till huset möts han av oförklarliga saker i huset, som både skrämmer honom men även väcker hans uppmärksamhet. Julia hjälper till och undersöker vad som egentligen har hänt i huset. Detta kommer att förändra Fabian och Julias relation för alltid!

Recension: Boken var bra och spännande! Huvudkaraktärerna framspelades bra i boken då författaren tog upp relationen mellan dem innan de lärde känna varandra och när de väl lärde känna varandra. Spänningen i boken var bra men det saknades det där lilla extra. Till exempel ville både barnen och jag ha mer information om Maija när hon levde i huset och vad som hände efteråt. De ville även veta mer om de finska krigsbarnen. Något som jag tyckte var lite jobbigt med boken var att det var otroligt långa kapitel. Det blir svårt att ha de som högläsningsbok då man ibland fick avsluta mitt i kapitlet för att man inte hann. En annan sak som både jag och mina elever tyckte var bra med boken var att man tog upp om jourfamiljer och adoption. En viktig faktor att prata om men även diskutera om.

Boken får: 4/5 från klassen och 3/5 från mig
Författare: Emma Askling
Bokförlag: Ordalaget Bokförlag @ordalaget
GoodReads: ArbereshaSabani
Instagram: wandersinbookland @wandersinbookland

#doldatecken #emmaaskling #ordalaget
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.