Recensioner av Madeleine Olehov

Vapenlös av Cecilia Ekhem

Betyg 3
En fin bok med budskap. Den är också spännande och full med kärlek. Den tar upp det viktiga med att leva med en allvarlig sjukdom samtidigt utforskar bokens huvudperson sitt eget inre och gör en stark känslomässig resa. Kanske borde boken gått djupare in på områdena. Men en stark 3:a blir det framför allt för de starka känslorna och det fina språket hos författaren.

I lögn och lust av Pernilla Lindroos

Betyg 4
Lucky bor på Åland med man och en tonårsdotter från tidigare förhållande. I början av boken vinner Lucky en stor summa pengar vilket hon håller hemligt. I Stockholm bor Viktoria, hon har ett särboförhållande. De 2 kvinnorna hamnar på samma semesterort i Marocko. Trots varandras olikheter inleds en vänskap de emellan, en vänskap så riskerar att slås i spillror då de upptäcker att de har mer än de önskar gemensamt.

Denna pärla är en perfekt bok för sträckläsning, en riktig bladvändare. Ibland är den lite förutsägbar men det ska väl en bra feelgood vara. Jag gillar verkligen hur författaren gestaltar personer, miljöer och händelser. Riktigt bra!!

Tolv veckor med dig av Johanna Schreiber

Betyg 5
Jakob och Linnéa möts på ett bröllop. De är varandras motsatser men dras till varandra och det slutar med att de tillbringar natten tillsammans. En natt som resulterar i en graviditet. Den stora frågan är om de ska behålla barnet eller inte? De beslutar sig för att på prov bo tillsammans för att se om det skulle fungera.
Boken är helt fantastisk och helt omöjlig att lägga ifrån sig. Författaren skildrar karaktärerna med bravur och jag gillar hur hon inte lägger några personliga värderingar i frågan om en eventuell abort. Lika bra som kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp skildras mannens längtan efter barn och familjeliv. Sen hur hon på ett härligt sätt ger karaktären Linnéa ett språk och en rapphet är lysande. Ska man bara läsa en bok i sommar så är denna svaret.

Solsken och parmesan av Christoffer Holst

Betyg 4
Den här boken är enligt mig en riktig glädjespridare. Den innehåller allt som en bra feelgood ska innehålla: kärlek, hemligheter, smärta, sorg. Ett extra plus, för en matlagningstok som jag, är matlagningen som är det centrala som karaktärerna och storyn byggs upp kring. Christoffer beskriver maten så jag kände mig ständigt hungrig när jag läste. Sammanfattningsvis, en underhållande varm bok som är svår att lägga ifrån sig. Passar perfekt en härlig sommardag.

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Betyg 5
Den här en riktig 5-poängare. En bok man inte vill ska ta slut. Micke och Bianca flyttar tillsammans med sina 2 barn från Stockholm till idyllsik Bråkmakargatan, ett villakvarter i utanför Lund. Ganska snabbt lär de känna några av grannarna och obehaget smyger sig på. En dag blir Bianca påkörd av en av grannarna utanför sitt hus. Är det en tragisk olycka eller har någon med berått mod kört på Bianca?
Jag gillar att boken berättas ur 3 olika perspektiv, det ger mer liv åt berättelsen. Författaren är skicklig i sitt språk och har en förmåga att fånga läsaren. Om du bara ska läsa em bok i sommar så välj Mattias Edvardssons Goda grannar.

Selektiva Selma av Josefine Sandblom

Betyg 5
Selma kom att bli min favoritperson när jag läste denna bok. Selma är inte speciellt nöjd med sitt liv. Hon är pensionär och bor i Motala med sin man Fridolf. När inget spännande händer i Selmas liv och hon känner sig förorättad rör hon sig lite utanför lagen. Hon klipper sönder grannens tvätt i tvättstugan, stjäl brev, lägger stöldskyddade varor i barnvagnar och väskor etc.
Selma hamnar vid ett flertal tillfällen på sjukhus med magproblem. Sköterskan Eva-Lisa och Selma lär där känna varandra och Eva-Lisa hjälper Selma komma fram till att hon lider av selektiv ätstörning vilket innebär att Selma bara äter vissa matprodukter som chips och pommes.
Vi följer också Eva-Lisa som bor i Borensberg tillsammans med sin son. Efter skilsmässa har hon förlorat mycket av sitt sociala nätverk. När Selma erbjuder sin tjänster som barnvakt är det starten på en ny vänskap.
Jag har skrattat, gråtit och sympatiserat med personerna i den här boken. Jag korar denna till sommarens feelgood. Jag verkligen älskar den här.

Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg

Betyg 5
Femte och sista boken i Huskvarnaserien. Här möter vi Therese som kommer gården Brunnstorp i Småland för att skriva färdigt en bok om svensk historia. Arbetet går väldigt sakta och Therese känner sig inte nöjd med något hon lyckas åstadkomma. Hon ger sig ut i det lilla samhället och lär känna flera olika människor som bor runt omkring.
Vi får också träffa Agnes som bor på samma plats ungefär 150 år tidigare. Agnes beger sig till granngården Gustavsvill Som är berömt för sina vinbär och sitt vin.
De 2 kvinnornas liv vävs samman när Therese är på research för sin bok.
En helt fantastisk bok med karaktärer man känner från tidigare böcker. Fina miljöer och naturligtvis en och annan kärlekshistoria.