Nikolina Bengtsson

Användarprofil

Skins

TV-program
En underbar tv-serie för tonåringar och unga vuxna, som tar upp många aktuella ämnen för målgruppen. Allt från sex och kärlek till ätstörningar, döden och droger.
I den här boken ger författaren och journalisten Shaun Walker läsaren en övergripande bild över hur Ryssland hanterade andra världskriget, efterkrigstiden och kollapsen av Sovjetunionen. Walker som i över tio år var korrespondent i Ryssland för brittiska The Guardian och The Independent har rest över hela landet, från Moskva, till Sibirien, till före detta GULAG-läger, och även till Ukraina, för att titta på hur Sovjetunionens kollaps och Putins politik därefter påverkat människorna i regionen.

Det jag får ut ur boken är hur många människor som inte längre har någon identitet efter Sovjetunionens fall. Människor vars land inte längre existerar och man har svårt att identifiera sig som något annat. Men även hur man i stora delar av Ryssland glorifierar den makt som Sovjet hade under en längre tid och den roll man hade under andra världskriget. Att nostalgin över det som en gång var påverkar verklighetsuppfattningen. Och att man “glömt bort” många av de övergrepp som begicks på minoriteter under sovjettiden.

Är man intresserad av Ryssland och historia. Och vill få en inblick i den politik som Putin för idag så är det här boken för dig.
Den här kokboken består av 111 recept som alla är helt växtbaserade. De är anpassade för ett litet kök och man behöver inte ha en ugn. Vilket jag tyckte var väldigt smart tänkt. Själv kan jag tycka att laga vegansk mat känns som en så komplicerad grej, särskilt när jag inte har en aning om vart jag ska börja. Men den här kokboken är verkligen enkel att följa, några av ingredienserna är kanske lite främmande, men eftersom recepten inte innehåller mängder av ingredienser känns det inte allt för komplicerat.

Självklart har jag provlagat några recept och för mig är storfavoriterna ärtburgarna och de amerikanska jordnötspannkakorna, så himla gott! Eftersom recepten är växtbaserade känns de fräscha och det var väldigt roligt att få testa nya maträtter och smaker som jag nog annars inte stött på. Jag har provat, tempeh, tofu och vegansk ost. Allt kanske inte föll mig i smaken, men som sagt väldigt roligt att få testa.

Boken passar de som vill laga lite mer vegansk mat oavsett om du har ett litet eller stort kök.
När berättelsen börjar är Kaja endast 4 år och andra världskriget har precis brutit ut. När hon är sju smugglas hon ut från det judiska gettot i Warszawa. Därefter får läsaren följa Kajas kamp för överlevnad genom arbetsläger och koncentrationslägret Bergen-Belsen, där hon tillslut blir befriad. Men boken är långt ifrån slut där. Kaja vet inte vart hennes familj är eller om de ens lever. Hon försöker nu hitta släktingar som fortfarande är vid liv, samtidigt som hon tillsammans med andra barn som överlevt skickas till Sverige.

Mitt käraste gyllene barn är baserad på en sann historia. Kaja Finkler har själv berättat för författaren om sitt liv och sina upplevelser och delat med sig av de hemskheter som hon fick uthärda i sin barndom. Att boken är berättad ur lilla Kajas perspektiv gör att den går rakt in i hjärtat på mig. Det är svårt att inte blir berörd av den här lilla flickans historia, och på ett par ställen i boken så kunde jag inte hålla tillbaka tårarna.

Jag har sedan tidigare läs de två andra berättelserna om andra världskriget som Christina Wahldén skrivit för barn,”Tulpanpojken” och ”Spionen i äppelträdet”. Det jag gillar mest med de här böckerna är att Wahldén är så ärlig i sitt berättande för barnen. Hon berättar om det hemska, men samtidigt är det inte allt för grova detaljer. Det är både spännande och sorgligt på samma gång. Och det är så otroligt viktigt att de här berättelserna förs vidare. Passar barn mellan 9-12 år, men borde läsas av alla!

Mokadji

Mattias Olsson
Vilken bok Mattias Olsson har skrivit! Det här är en riktigt bra och välskriven fantasy. Det är spänning från första sidan, man sugs direkt in i berättelsen med en flygplanskrasch. Emellanåt var det lite svårt att lägga ifrån sig den. Boken har ett språk som är lätt att förstå även om det är fantasy, en genre som jag själv kan tycka ibland är svår att läsa just på grund av språket. Mattias målar även upp väldigt fina och detaljerade beskrivningar av miljön och de varelser som man stöter på under läsningen. Man får så tydliga bilder i huvudet om hur allt ser ut. Och på tal om bilder, så måste jag även nämna de fantastiska illustrationerna som Torbjörn Källström gjort. Så snyggt gjorda i svartvitt. 

Jag kan ju erkänna att jag hade lite problem med att komma ihåg alla olika platser, personer och vilka förmågor alla karaktärer hade. Men jag kände ändå inte att det var något som störde min läsning. Och är man en van fantasy-läsare har man kanske inte samma problem som jag. 

Boken vänder sig till 12-15 år, men jag tror att den även skulle fungera för något yngre barn om de är vana läsare. Och självklart passar den även vuxna fantasy-älskare. 

Och vilket slut! Man blir definitivt sugen på att läsa nästa del.
De två kompisarna Karl-Johan och Debbie ska försöka befria vännen Gunnar, som inte får kom ut och leka förrän han har städat sitt rum. För att lyckas behöver de en smart plan. En plan som börjar med att de måste stjäla en liten korv från ett öppet fönster. Men inte från vilket fönster som helst, utan från Arga tantens fönster. Arga tanten som är kvarterets stora skräck. Hon har kidnappat en hel drös med bollar och frisbees, och ryktet säger att hon även äter kattungar...

En fin detalj med den här boken är att den är uppdelad i tre stycken akter och mellan akterna finns det sånger med både text och noter. Vilket jagt tyckte var väldigt mysigt. Det skapar en teaterkänsla över det hela. Och är man musikalisk och kan läsa noter så får man nog en förstärkt läsupplevelse.

Det är en bok som gör sig bra att läsa flera gånger. Då man hittar mycket nya saker i bilderna när man läser. Ett exempel är trädgårdstomtarna utanför Arga tantens fönster, de har en egen lite historia som man kan följa genom bilderna. Och jag måste säga att det är illustrationerna som gör den här boken speciell. Ansiktsuttrycken är överdrivna och skapar skratt, färgsättningen går i höstens färger och skapar en mysig läsupplevelse som passar texten man läser.

Arga tanten i vårt kvarter är en galen och varm bilderbok om bus och ensamhet, som definitivt skapar skratt. Boken är skriven för 3-6 år. Men passar även lite äldre barn än så, då den har ganska mycket text och är extremt rolig.
Perfekt sätt att få in vardagsmotion. Och att träna kommunikationen med hunden. Finns så mycket roligt att göra tillsammans med sin hund ute på promenaden.

Fika

Aktivitet
Detta måste ändå vara den bästa aktiviten. Man kan göra det hemma eller ute på stan. Tillsammans med familjen eller vännerna. Eller varför inte på dejten. Fika funkar alltid!

Du har rätt

Jason Timbuktu Diakité och Matilda Westerman
Den här boken innehåller både berättelser om människors erfarenheter i livet, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt tar upp hur man behandlar varandra rättvist och att alla människor har rätt till att vara sig själva. Den berör allt från vikten av elevråd, vad rasism är, hur föräldrar ska behandla sina barn och vad man har för rättigheter som barn. Barnkonventionens artiklar kan vara lite krångliga för barn att förstå, men här konkretiseras flera av artiklarna vilket gör dem mer lättillgängliga för barn i mellanstadieåldern, vilket boken riktar sig mot. Texten är luftig och det finns illustrationer på nästintill varje uppslag. Så även om boken tar upp ett allvarligt ämne, så känns den inte tung att läsa. Och jag kan säga att även som vuxen lärde jag mig en hel del saker som jag inte kunde innan.

Själv så gillade jag den här faktaboken väldigt mycket, och tycker att det är en väldigt bra bok att ha på ett skolbibliotek. På Bonnier Carlsens hemsida finns det även en lärarhandledning att ladda ner. Så en perfekt bok att arbeta med i klassrummet när man pratar om barns rättigheter och barnkonventionen.
En underbar rätt som fungerar lika bra till vardags som till fest.

Har själv ett recept med creme fraiche, sweet chillisås och sambal oleke i fyllningen som jag alltid använder. Toppar med en massa mozzarella. Hur gott som helst!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.