Nikolina Bengtsson

Användarprofil

Girls Just Want to Have Fun

Film från 1985 regisserad av Alan Metter
Underbar film, som jag har sett alldeles för många gånger. Men som på något sätt inte blir tråkig. Definitivt en "chick-flick" med humor och kärlek, som även är fylld med dans och härlig musik. En film som man blir glad av helt enkelt.

Bägaren

Bok av Ida Engerman
I Bägaren får vi träffa den försiktiga Molly som inte längre orkar med all mobbning i skolan och skulle göra allt för att inte vara så blyg längre. En dag så hittar hon en gammal bok om svart magi, som en gång tillhört en släkting. Molly bestämmer sig för att utföra en av riterna, som ska göra henne modig och populär. Mollys bästa vän Kira tycker inte att det verkar som en bra idé, men hon går ändå med på att hjälpa Molly. Men svart magi är inte att lita på och snart börjar Molly förändras. Priset hon måste betala för sin nyfunna popularitet vill hon inte ens tänka på...

Den här ungdomsboken tyckte jag mycket om. Och fast att den är lättläst så kändes det inte som att handlingen blev lidande. Ibland kan det kännas som att man inte riktigt kommer in i de lättlästa böckerna, att handlingen blir lite ytlig. Men den känslan fick jag inte alls här. Utan jag tyckte att den var ganska spännande. Som en van läsare insåg jag ganska snabbt vad som försiggick och vad priset för Mollys popularitet var, men jag var ändå inte säker på hur boken skulle sluta. Ett av ämnena som boken tar upp är beroende. Och det är just Mollys beroende som gjorde att jag inte riktigt kunde lista ut hur boken skulle sluta. Men ett spännande slut blev det i alla fall. En småläskig berättelse som förutom beroende även handlar om vänskap och hur starkt ett band mellan vänner kan vara.

Omslaget är så sjukt snyggt! Och bjuder verkligen in till läsning. Boken är lättläst, på runt 100 sidor och riktar sig mot ungdomar kring 12-15 år.

Netraya

Bok av Lovisa Wistrand
Jag har faktiskt inte läst något från Wistrand tidigare, så jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig. Men vilken bok! Jag blev helt förälskad. Detta måste nog vara en av de bästa fantasy-böcker jag läst. Världen som Wistrand har byggt upp är både genomtänkt och intressant. Hon har fått med tillräckligt många detaljer för att man ska kunna se allt framför sig, men samtidigt är det inte så många beskrivningar att det blir tröttsamt att läsa. Miljöbeskrivningarna är målande och varelserna är fascinerande. Det känns nytt och fräscht på något sätt. Jag tror att det som gör att jag gillar den här fantasy-boken så mycket är att den har väldigt mycket romance invävd i sig.

Huvudkaraktären Netraya hade jag lite svårt för i början men hennes karaktärsutveckling var verkligen toppen. Även Imorfes som karaktär växte i mina ögon under läsningens gång. Det enda jag hade önskat var att få veta mer av hans tankar genom resan, det hade varit intressant. Men de här två karaktärerna som ett par gillade jag verkligen. Är romansen mellan dem förutsägbar? Ja, det var inte direkt svårt att lista ut att något skulle hända mellan dem. Men själva vägen dit var allt annat än förutsägbar. Det var definitivt ingen dans på rosor. Och jag gillar skarpt att de börjar med att hata varandra. Det gjorde läsningen intressant. 

Det här var en riktig bladvändare och den gick förvånansvärt snabbt att läsa. Men det kan också bero på att jag hade svårt att lägga ifrån mig den när jag väl börjat. För mig var Netraya fängslande och helt fantastisk läsning. Den var fylld av äventyr, romans och spänning. Jag ska definitivt leta reda på fler titlar av Lovisa Wistrand!

Trivial Pursuit

Brädspel skapat av Scott Abbott och Chris Haney
En riktigt klassiker som i princip åker fram vid varje släktträff och kompishäng. Ett spel som man aldrig blir trött på. Lika kul varje gång.

Utloggad

Bok av Lilly Emme
Utloggad är första delen i serien Skrivsystrar. De fyra tjejerna Katie, Amanda, Emma och Jade träffades på universitetet när de alla läste litteraturvetenskap. Nu bor de i London och tre av vännerna har fått sina böcker utgivna. Alla utom Katie som kämpar för att även hon ska få sin dröm uppfylld. Hennes självförtroende har fått sig en törn efter att hon blir refuserad gång på gång. Men hon ger inte upp. Ett felskickat mail gör att hela Katies tillvaro vänds upp och ner. Vad ska hon göra nu? Är hennes karriär över innan den ens hunnit börja?

Den här boken gillade jag. Det är en lättläst, humoristisk och härlig feelgood. Som dessutom har ett lite djupare budskap om att leva i nuet och kanske inte låta sociala medier påverka våra liv allt för mycket. Att konstant söka bekräftelse via nätet, jaga likes och kommentarer. Och rädslan för att missa något om man loggar ut ett tag. Något som jag tror att många i dagens samhälle kan känna igen sig i. Så boken känns helt rätt i tiden.

Boken handlar även om drömmen att bli författare samtidigt som man börjar tvivla på sin förmåga att skriva bra berättelser. Om vänskap som sätts på prov när man ser alla omkring sig lyckas med det som man själv drömmer mest om i världen. Och om förlåtelse. För kan ens vänner förlåta vad som helst?

Det här är en bok med underbara miljöskildringar och karaktärer som verkligen känns levande. Jag ser verkligen fram emot att få läsa mer om de andra skrivsystrarna i framtiden!

One Tree Hill

TV-program från Warner Bros. Television
Tror inte att det finns någon serie som jag älskar lika mycket som One Tree Hill. Den har hängt med mig i 15 år nu, och den är lika bra nu som då.

Underbara karaktärer som man kan relatera till. Och bra skådespelare som verkligen passar sina roller.

Dagboken jag aldrig skrev

Bok av Jessika Devert
Boken handlar om en kvinnlig läkare som snart ska fylla 50 år. Hon har fått en dagbok av sin dotter som vill veta mer om sin mammas liv och hur det är att vara 50. Tveksamt tar hon emot den. Men vad ska hon egentligen skriva om? Jobbet? Den unga och snygga AT-läkaren? Sin sambo och deras sexliv? Det jobbiga bonusbarnet? Eller sina klimakteriebesvär? Dagboken drar igång en massa tankar och hon börjar fundera på sitt liv, både det förflutna och vad som kommer att ske i framtiden. Och livet blir inte lättare när en hel del oväntade händelser skapar fler negativa tankar än positiva. 

Boken har beskrivits som en medelålders Bridget Jones som utspelar sig i Göteborg. Och jag tycker att det är en ganska bra beskrivning. Det är vardagsliv med en stor portion humor. Och emellanåt är det så där härligt pinsamt att man bara sitter där och tänker “nej, varför gjorde du så!”. Handlingen flyger fram och även fast det är vardagsliv blir boken aldrig tråkig. 

Däremot hade jag svårt att känna igen mig i huvudpersonens problem. Jag befinner mig inte i samma stadie i livet som huvudkaraktären med klimakteriebesvär och jobbiga bonusbarn. Utan är kanske lite mer där dottern Viktoria befinner sig. Men jag kan fortfarande uppskatta att det här är en underhållande bok. Och att den känns så ärlig i sitt berättande om hur en kvinna i 50 årsåldern kan ha det. Men jag hade nog uppskattat boken ännu mer om jag varit 15-20 år äldre och på en annan plats i livet. 

En härlig feelgood som lockar till skratt!

Skins

TV-program från Netflix
En underbar tv-serie för tonåringar och unga vuxna, som tar upp många aktuella ämnen för målgruppen. Allt från sex och kärlek till ätstörningar, döden och droger.
I den här boken ger författaren och journalisten Shaun Walker läsaren en övergripande bild över hur Ryssland hanterade andra världskriget, efterkrigstiden och kollapsen av Sovjetunionen. Walker som i över tio år var korrespondent i Ryssland för brittiska The Guardian och The Independent har rest över hela landet, från Moskva, till Sibirien, till före detta GULAG-läger, och även till Ukraina, för att titta på hur Sovjetunionens kollaps och Putins politik därefter påverkat människorna i regionen.

Det jag får ut ur boken är hur många människor som inte längre har någon identitet efter Sovjetunionens fall. Människor vars land inte längre existerar och man har svårt att identifiera sig som något annat. Men även hur man i stora delar av Ryssland glorifierar den makt som Sovjet hade under en längre tid och den roll man hade under andra världskriget. Att nostalgin över det som en gång var påverkar verklighetsuppfattningen. Och att man “glömt bort” många av de övergrepp som begicks på minoriteter under sovjettiden.

Är man intresserad av Ryssland och historia. Och vill få en inblick i den politik som Putin för idag så är det här boken för dig.
Den här kokboken består av 111 recept som alla är helt växtbaserade. De är anpassade för ett litet kök och man behöver inte ha en ugn. Vilket jag tyckte var väldigt smart tänkt. Själv kan jag tycka att laga vegansk mat känns som en så komplicerad grej, särskilt när jag inte har en aning om vart jag ska börja. Men den här kokboken är verkligen enkel att följa, några av ingredienserna är kanske lite främmande, men eftersom recepten inte innehåller mängder av ingredienser känns det inte allt för komplicerat.

Självklart har jag provlagat några recept och för mig är storfavoriterna ärtburgarna och de amerikanska jordnötspannkakorna, så himla gott! Eftersom recepten är växtbaserade känns de fräscha och det var väldigt roligt att få testa nya maträtter och smaker som jag nog annars inte stött på. Jag har provat, tempeh, tofu och vegansk ost. Allt kanske inte föll mig i smaken, men som sagt väldigt roligt att få testa.

Boken passar de som vill laga lite mer vegansk mat oavsett om du har ett litet eller stort kök.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.