Cissi Lövdahl

Användarprofil

Papiljotter & Plommonstop

Bok av Monika Blomberg
Systrarna Majken och Sonja vinner en stor summa pengar och väljer att starta en vänförmedling för pensionärer. Vännerna och tillika grannarna Axel och Ture är behjälpliga och en fin vänskap uppstår. Men varför stöter de på så många hinder? Med sin list och hårda vilja lyckas de lösa de flesta problemen även om det krävs både detektivarbete och vissa hinder.
Jag älskar de två systrarna och deras tokiga idéer. Det blir många skratt och berättelsen visar på hur viktigt det är med vänskap och vänlighet. Dessutom finns det en liten gnutta spänning också. Det här är som ett fint paket med världens finaste omslag och med en läsvärd story.

Sekten som återuppstod

Bok av Mariette Lindstein
Sofia kämpade sig ur sekten Via Terra och hennes upplevelser där har satt sina spår. När hon försöker skapa sig ett nytt liv inträffar det som är hennes skräck. Sektledaren Franz Oswald börjar nätverka från fängelset och hans mål är hämnd.
Den här andra delen i serien om sekten Via Terra är lika spännande som del ett. Mitt första möte med Via terra var väldigt speciellt och omtumlande. En uppföljare är säkert inte lätt att skriva men jag tycker att författaren lyckas bra. Här får man lära känna Sofia mer och det är mer action och driv i den här boken även om jag föredrar den mer krypande spänningen. Jag läser boken snabbt och den är både realistisk och overklig på samma gång.
Frida väljer att semestra i Sverige istället för att åka utomlands med sin mamma. Allt på grund av att hon har bestämt sig för att till hundra procent leva klimatsmart. Hon lämnar sin pojkvän kvar i Uppsala och hittar byn Vendel där hon ska bo inneboende hos en kvinna. Under sin tid i Vendel landar Frida i vad hon verkligen vill i livet.
Det här är verkligen en söt och rolig bok. Den har många ingredienser och det som jag gillar mest med den är den varma atmosfären tillsammans med Fridas knasiga dråplighet som ger många skratt. Dryga 5 timmar med ett leende på läpparna och jag hade gärna velat känna Frida lite mer.

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Kriminalkommissarien David Ritter inser att han är en seriemördare på spåren. Morden är av sällan skådat slag och utredningen blir en kamp mot klockan. David tar kontakt med rättspsykologen Julie och tillsammans närmar de sig lösningen.
Wow vilken knockout till deckare! Det är inte författarens debut men första delen i en planerad serie om David Ritter. Jag skulle redan vilja säga att Ramona Ivener har placerat sig i främsta ledet av deckarförfattare. I alla fall i mitt tycke 😊
Boken innehåller både psykologisk spänning, spända relationer och en ådra av deckarpussel som jag gillar så mycket. Författaren har dessutom en förmåga att få intrigen smygandes in under skinnet. Vill ni ha en tät deckare som håller spänningen rakt igenom, läs den här!
Alma växer upp på en gård i Dalsland. Hon är del av en stor syskonskara och hennes föräldrar kämpar med att försörja familjen, tyvärr med en far som styr den med järnhand.
Tidigt börjar Alma att arbeta; först hemma på gården och sedan som piga. Vi får följa Almas liv från tidigt 1900-tal och flera årtionden framåt. Vi möter också Almas barnbarn Karin som av vissa omständigheter får växa upp hos sin farmor.
Det här är en vacker och tydlig skildring av livet som barn och kvinna under 1900-talets sju första decennium. Att följa Alma (och senare Karin) genom världskrig, fattigdom, politiska drabbningar, uppfostringsmetoder, etiska dilemman och möten med människor och samhället är en resa! En resa som jag upplevt med glädje, sorg och nyfikenhet. Boken slutar då jag själv föds och för mig är det en historisk resa som får mig att förstå mer av kvinnans ställning men även ett Sverige under utveckling.
Författaren skriver med stor kunnighet en roman som stannar i hjärtat. Miljöerna är intressanta för mig då jag varit mycket i Dalsland och Göteborg och känner till de flesta platser.
Slutet gör att jag fäller en del tårar och jag skulle väldigt gärna vilja veta hur det gick för Alma och Karin, de kommer att stanna kvar hos mig länge!

Stormvarning

Bok av Maria Adolfsson
På Doggerlands nordligaste ö Noorö hittas en död man. Karen, som egentligen är sjukskriven, lämnar julfirandet för att starta utredningen. Utan värre resurser famlar hon efter ledtrådar till det grymma mordet som har kopplingar till öns whiskeydestilleri och kanske till hennes egen släkt.
Det här är den andra delen i serien Doggerland. Den första knockade mig helt och den här går heller inte av för hackor. Författaren skapar en tät och spännande intrig och den beskrivande miljön är häpnadsväckande. Hittills är den här serien bland det bästa jag läst. Felsteg fick högsta betyg och den här näst intill. Intrigen i del ett var aningen mer spännande men en scen ut den här är bland det mest spännande jag läst. Om jag säger ”grotta” så vet de som läst boken vad jag menar. Nu ska jag snabba mig med Djävulen och havet för i slutet av mars släpps del fyra.
Poppy är hemmafrun som är gift med en känd tv-profil, mamman till Ruby som tävlar i skönhet, kvinnan som älskar välgörenhet och väninnan till den mest falska kvinnan i Poppys omgivning.
Här följer vi Poppy genom livets karusell, för det mesta väldigt snurrig.
Första känslan då jag såg omslaget, läste boktexten och började läsa var att det var alldeles för ytligt för mig. Men efter en timmes läsning förstod jag att det skulle bottna i något annat. Författaren har fått med så mycket bra i denna berättelsen. Humor, dråplighet, djup, kärlek, vänskap, starka familjeband och framför allt hjärta. Relationen mellan Poppy och hennes farmor kommer stanna kvar hos mig länge.
Och jag måste säga att Poppy har en fantastiskt tålmodig man.
Ni som vill ha en lättläst feelgood med djup och humor ska lyssna på eller läsa den här.

Ur askan

Bok av Lina Areklew
Första delen i Ulvö-serien med utredaren Sofia i spetsen. Fallet i den här boken bottnar i ett tragiskt mord i skärgården utanför Örnsköldsvik och under utredningens gång möter Sofia sin gamla kärlek Fredrik som kämpar med en sjukskrivning efter att ha förlorat sin familj i Estoniaförlisningen. Frågan är om Fredrik kan ha med fallet att göra?
Jag är en deckarfantast och älskar deckarserier. Ju mer klassisk, desto bättre. Och ja, den här deckaren lever upp till mina förväntningar. Upptakten är väl det som skiljer sig till just den klassiska deckaren men den ger lust att fortsätta läsa och spänning! Det är dessutom kul att stifta bekantskap med en ny miljö i deckar-Sverige. (Förlåt om jag missar en tidigare Höga Kusten-deckare). Meningen var att jag skulle på semester till Höga kusten i somras men pga pandemin blev det inget. Nu blev jag ännu mer nyfiken på det geografiska läget.

Månsystern: Tiggys bok

Bok av Lucinda Riley
Jag har läst den femte delen i serien om de sju systrarna. Den handlar om Tiggy som söker sitt ursprung i Spanien men som lever ett liv i Skottland med gåvan att läka och kommunicera med vilda djur.
Är kärleken starkast för Skottland eller Spanien? Och kan hon också hitta sin livs kärlek....
I den här boken tycker jag att Lucinda Riley lägger mer fokus än vanligt på systerns liv, relationer och människor kring henne. Visst, berättelsen handlar till stor del om sökandet efter hennes ursprung men den tar inte lika stor plats.
Ämnet i boken är för mig inte jätteintressant och heller inte de geografiska aspekterna. Men boken är ändå magisk och på ett ställe i boken skriver författaren sitt starkaste och magiska avsnitt någonsin och det är när Tiggy befinner sig vid huset vid Genèvesjön under en period. Ni som läst förstår nog vad jag menar 😊
Den här och boken om Star når inte upp till t ex boken om Alli, som hittils varit den bästa, men alla böcker är riktigt bra!

Huset i skogen

Bok av Solveig Olsson-Hultgren
Hanna är en sjukskriven polis vars hemmasittande beror på ett fall med en vådaskjutning. Hennes kollega Marko stöttar henne massor och när Hanna får reda på att han har ärvt en stuga i Småland så räds hon inte att fråga om hon får vila upp sig där. De småländska skogarna fascinerar henne men det är något med stugans tidigare ägare som stör henne. Vad var det Gertrud hade kommit över för information?
Det här är en lagom pulshöjande spänningsroman med, för ämnet, snälla karaktärer. Jag gillar verkligen Hanna och Marko som karaktärer och jag skulle gärna se en fortsättning. Är det en cliffhanger på slutet tro? 🤔
För er som är sugna på en spänningsroman som liknar böckerna om Pastor Viveka av Anette Haaland och har en liten ådra av Karin Brunk Holmqvists böcker ska läsa den här boken tycker jag 😊
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.