Cissi Lövdahl

Recensioner

Damkören i Chilbury av Jennifer Ryan

Betyg 5
I den engelska byn Chilbury är man rustad för kriget. Männen kämpar för sitt land på fältet och kvinnorna tar hand om hem, barn och människorna i samhället. När prästen lägger ner kören i byn bildas istället en damkör tack vare en nytänkande musiklärare. En damkör vars kvinnor bär på olika ryggsäckar och erfarenheter.

Den här boken tar mig med storm från första stund. Det är en stark berättelse som visar hur människors gemenskap och fiendeskap ändå förenar ett samhälle. Det visar tydligt kvinnans liv under andra världskriget och även kvinnan som vill frigöra sig. Jag ville inte att boken skulle ta slut. Vilken fantastisk skildring!

Bortfall av Ingrid Hedström

Betyg 4
Astrid Sammils jobbar som diplomat men tar en timeout från både jobb och privatliv och flyr till släktgården i Dalarna. Hennes morbror har nyss gått bort och i hans gömmor hittar hon en mössa från en pojke som försvann för drygt 30 år sedan. Hon börjar nysta i fallet och det tar henne till bland annat olaglig läkemedelsforskning.

Den här spänningsromanen är helt i min smak! Man bekantar sig snabbt med Astrids liv. En riktigt bra pusseldeckare med spännande upplösning.

Kråkorna av Peter Bergting

Betyg 4
Kim kommer tillbaka till byn där han växte upp. Till huset med alla minnen; minnen av ensamhet och smärtsam uppväxt.

Det här är en grafisk roman som berör. Berättelsen är sorglig, mystisk och bitvis otäck. Bilderna talar sitt fantastiska språk gemensamt mynnar bild och text ut i en historia som stannar i hjärtat. Hur man landar i sitt ursprung och den man är...

Vindarna viskar ditt namn av Anne-Lie Högberg

Betyg 4
Vanja söker en tjänst som reporter i Bålsta. På tidningen träffar hon Lily, en ytterst säregen kollega och börjar samtidigt nysta i en gammal artikel som ingen verkar veta något om. I Bålsta bor också flertalet andra människor som kämpar med relationer av alla slag.

Det här är en feelgood på riktigt med äkta karaktärer och och en realistisk story. Språket flyter och det är en riktig bladvändare med bra miljöbeskrivning, en ådra av spänning och en levande berättelse!

Ödesmark av Stina Jackson

Betyg 4
I Ödesmark utspelar sig detta drama. Ett drama med familjehemligheter, social distansering, missbruk och tunga hjärtan. Liv bor tillsammans med sin pappa och sin tonårsson och har aldrig lämnat byn. Vad är det som har hållit henne kvar?

Det är en stark berättelse som påminner mig om hur bra mitt liv är. Miljöbeskrivningen är fantastisk, även personporträtten. Tät spänning som i Silvervägen och en känslomässig upplevelse.

Verkanseld av Louise Boije af Gennäs

Betyg 3
Verkanseld är bok nr 3 i Motståndstrilogin. Upplösningen på vad BSV vill huvudkaraktären Sara och vilka som är Motståndet. Många har dött och dör i hennes närhet och intrigen tätnar kring Sara som person.

Känslan av att veta att upplösningen är på gång är speciell. Jag sträckläser sista delen av boken och tänkt mycket på hur det ska sluta. Utan att avslöja för mycket så blev jag lite besviken på slutet. Jag älskar twister i böcker och väntade mig en här. Författaren håller i spänningen hela vägen men bitvis är boken lite rörig. Boken får 3/5 i betyg och hela trilogin får 4!

En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité

Betyg 3
Det är alltid intressant att läsa biografier och om offentliga personers liv. Varför? Jo, för att man identifierar sig med dem. Varför vill då offentliga personer berätta sin historia i skrift? Det är en svårare fråga. Hur som helst så gör Jason det starkt och öppet. Med sorg och smärta, personligt och tänkvärt. Och hur man söker sina rötter. Boken får 3/5 i betyg

Dödens flod av Dervla McTiernan

Betyg 4
Det här en debut som lämnar avtryck. Med en intressant inledning tar författaren med oss till Irland där polisen Cormac gräver i ett gammalt fall, numera mord? Samtidigt dyker ett nytt självmordsfall upp, el visar det sig att det är mord? Det här är en deckarserie som jag ska läsa!

Feber av Johan Brännström

Betyg 5
Mikaela är reporter på Sveriges största nyhetsbyrå. Hennes dotter Vanja är 12 år och har växt upp utan sin pappa. De bor i Gamla stan i Stockholm och när Vanja får feber måste Mikaela lämna henne ensam hemma. När hon kommer hem är Vanja borta. Polisen möter en svår utredning som tar dem till den mörkaste delen av internet, Darknet och det mytomspunna The red room. Är det verklighet eller fiktion?
Det här är årets mest spännande bok! Den går inte att lägga ifrån sig och på två dagar är den utläst. Författaren lyckas skapa en andlös stämning och bitvis är den otäck men beroendeframkallande. Sista delen av boken samt slutet är bland det bästa jag läst. Boken får 5/5 i betyg.

Och eken står där än av Sofia Lundberg

Betyg 3
Esther och Rut träffas vid en bänk där det växer en ståtlig ek. Esther, en ensamstående mamma som saknar sin son varannan vecka och Rut med en lång historia av kärlek bakom sig. Dessa två själar möts och de blir goda vänner. En dag dyker inte Rut upp vid eken.

Det här är en bok om vänskap, kärlek, sorg, skuldkänslor, minnen och familjeband. Det går rakt in i hjärtat. Den här boken börjar med en känsla som stannar men jag tycker inte att berättelsen tar sig förrän drygt halva boken. Efter att Esther åkt till Italien. Efter det vill jag inte släppa den.