Recensioner av Hanna Westman

Totalskada av Helena von Zweigbergk

Betyg 3
Relationer är sällan enkelt, även om Vi vill att det ska vara så. Detta lyckas Helena von Zweigbergk belysa väl i denna bok, "Totalskada", som handlar om Agneta och Xavier, som har ett långt äktenskap bakom sig, och två barn. När barnen flyttat hemifrån och tillvaron förändras så uppstår mer gräl och bråk, fler strider. Jag upplever att Agneta och Xavier glider ifrån varandra och rakt igenom så har boken en hög igenkänningsfaktor. Men så händer något annat, något utifrån, som gör att allt sätts på prov. Jag har alltid tyckt om Helenas språk när hon skriver och denna bok är inget undantag.

Kallare än is av Helena Kubicek Boye

Betyg 5
... Jag började läsa den tredje boken ”Kallare än is” om psykolog Anna Varga och hennes kollegor i Säter, Dalarna, i eftermiddags... och nu har jag läst ut boken!!

Den är skriven av Helena Kubicek Boye. Jag känner extra för både Helena, böckerna i sig och alla karaktärer.

... Kanske har det något att göra med att Säter är hemma för mig, jag är uppväxt i Stora Skedvi som tillhör Säters Kommun. Jag gick på högstadiet i Säter, jag har arbetat som guide vid Säters Mentalvårdsmuseum i fem somrar (coolaste sommarjobbet jag haft!!).

Fina miljöbeskrivningar där jag känner mig hemma. Jag är också mycket förtjust i bokens huvudperson, Anna Varga, och de andra hon har omkring sig.

Storyn då? Jo, en ung kvinna hittas död på isen utanför Säter. En story som inte gör mig besviken alls. Tvärtom! Möjligt att jag saknar lite av det rättspsykiska i den här boken, men det är en liten, liten detalj! Läs böckerna om Anna Varga, helt enkelt!! 📚😍🙏🏼❤️👌🏽 Hanna

Fritt fall av Anneli Olsson

Betyg 5
"Fritt fall" är Anneli Olssons debutbok och vilken debut sedan! Vi har nog någon gång varit med om det som bokens huvudperson, Alva, får vara med om, att bli dumpad av sin partner. Och det med bestämdhet. Alva besvarar detta med att ge sig ut på en längre resa i främmande land. Jag känner med Alva, och det känns nästan som om jag varit där själv, i mångt och mycket, både i känslan, och i verkligheten har jag också rest runt i ett av länderna som hon besöker. I boken skildras både den yttre resan och den inre resan på ett förträffligt bra sätt, det är en känslosam och fin feel good bok som nästlar sig in i mitt hjärta. Jag läser ut boken på kortare tid än två dagar och jag ser redan fram emot fortsättningen. Jag vill veta vad som händer med Alva nu...

Sista färjan från Ystad av

Betyg 3
Jag läste ut denna bok på två dagar. ”Sista färjan från Ystad” skriven av Karin Alfredsson beskrivs som en ”välskriven, spännande och driven kriminalroman”.

Välskriven är den, absolut!! Den innehåller en mängd olika karaktärer och personligheter, och allt vävs ihop i en enda röra.

Ja, för mig blir det för rörigt, först när jag läst nästan 200 sidor får jag grepp om historien. Tyvärr, måste jag säga.

Din vän Forsete av Christina Erikson

Betyg 4
”Din vän Forsete” är första boken i serien om kommissarie Elias Svensson, skriven av Christina Eriksson. Två brutala kvinnomord har skett i Stockholm. Kommissarie Elias Svensson tar hjälp av författare Cornelia Lind för att lösa dessa mord. Spännande bok och jag ser fram emot flera böcker.

Innan snön faller av Helena Kubicek Boye

Betyg 5
Innan snön faller är Helena Kubicek Boyes skönlitterära debut. Och vilken debut sedan! Då jag själv är uppväxt utanför Säter, och själv känner till orten väl, så kunde jag inte låta bli att läsa denna bok. Jag har dessutom arbetat som guide på Säters Mentalvårdsmuseum i fem somrar och guidat turister och besökare där, så jag känner väl igen mig i miljön som beskrivs i boken. Anna Varga, är nyutexaminerad psykolog och hon har fått tjänst vid kliniken i Säter. Men när hon flyttat dit och börjat sin anställning så förstår hon att det finns så mycket mer, än bara det uppenbara. En mycket spännande bok, som håller mig i sitt grepp, fina miljöskildringar och miljöbeskrivningar. En pärla till bok, en bladvändare som jag varmt kan rekommendera!

Sommardrömmen av Maria Grundvall

Betyg 5
”Ute på sin gräsmatta står Virtanen klädd i en för liten orange morgonrock som verkar ha överlevt ganska många decennier”.

Efter att ha läst just denna textrad skrattar jag högt och inser att boken är riktigt rolig, också!

Boken har även en ödmjukhet, en värme och intelligens, samtidigt som den faktiskt är just vass.

Maria Grundvall är ny författare för mig och boken ”Sommardrömmen” om Anna, som ska ordna ett Bed and Breakfast, är hennes debutroman. Lästips såhär i sommarvärmen!

Annars skjuter jägaren mig av Nele Neuhaus

Betyg 4
Nele Neuhaus har skrivit en uppföljare till böckerna "Snövit ska dö" och Stora stygga vargen", som i alla fall inte gör mig besviken. Boken "Annars skjuter jägaren mig" är en tät kriminalroman med hög spänning. Kriminalinspektör Pia Kirchhoff planerar att åka iväg på bröllopsresa över Jul och Nyår, men något annat kommer emellan. Några dagar innan resan får hon ett telefonsamtal om en kvinna som skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Straxt därefter sker ett liknande mord. Pias bröllosresa får vänta och nu får hon annat att ta tag i, jakten på en mördare.

I mörkret av Cara Hunter

Betyg 3
Cara Hunter är en ny författare för mig. "I mörkret" beskrivs som en riktig gåta att lösa, och jag är benägen att hålla med.

Jag har läst ut boken men blir ändå inte klok på den. En kvinna och ett barn hittas svårt medtagna, men vid liv, inspärrade i en källare. Ingen vet vem de är, och mannen som äger huset känner heller inte igen dem. Grannarna är i chock.

Kommisarie Adam Fawley får att göra. Detta är Cara Hunters andra bok om Adam Fawley, och kanske måste jag läsa den första boken för att förstå mer av hennes skrivande.

Pojken som försvann av Cecilia Sahlström

Betyg 4
En tvåårig pojke försvinner spårlöst ifrån ett dagis i Lund, men fallet blir aldrig löst. Detta är 1998. Många år senare får kommisarie Sara Vallén in ett tips från polisen i Dalarna som är kopplat till den försvunna pojken. Sara åker tillsammans med Torsten Venngren till Dalarna för att ta reda på mer. Detta är den tredje boken av Cecilia Sahlström, om kommisarie Sara Vallén. Välskriven bok som håller läsaren i ett stadigt grepp hela vägen ut. En spännande och skrämmande samhällsaktuell roman, väl värd att läsa.