Recensioner av Micaela W

The hate u give av Angie Thomas

Betyg 5
Kan man ens recensera en såhär viktig bok? Det är iallafall omöjligt att ge något annat än 5/5. Det är en YA-bok vilket märks på språket och det är något som jag tycker tillför något i historien. Det blir både nära och äkta på ett väldigt drabbande sätt. Boken är sorglig, hemsk, orättvis men visar också styrkan i att stå upp för varandra och att våga stå upp för andra. Otroligt stark.

Även om jag VET att rasism (i alla dess former) finns så blir jag gång på gång chockad över hur världen fungerar. Just denna boken är inte based on a true story men tyvärr får man läsa snarlika historier på nyheterna... Läs och lär.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Betyg 5
En tredjedel in i boken tänkte jag "ja, men den här är ju bra men förstår inte hypen" men herregud. V i l k e n bok! Jag veet, tröttsamt att läsa ännu en hyllande recension men det går inte att göra något annat. Detta är utan tvekan en av de bättre böckerna jag har läst under året.
Och efter att ha läst många böcker som utspelat sig i karga miljöer var det roligt att helt byta plats och hamna i ett träsk istället.
Boken är fylld av hopp, sorg, kärlek, ensamhet och spänning. Rakt upp och ner en underbar historia som jag tror alla hade gillat.

Den lilla bistron i Bretagne av Nina George

Betyg 3
En romantiskt skriven bok med mat och miljö i fokus. Den handlar om att hitta sig själv när man är sextio år, att våga förändra och våga bryta upp. Det var en mysig bok att läsa, även om det kanske inte är min typ av bok. Det blir lite väl mycket vackra vidder och franska uttryck, men det är ändå en klsr trea. Läsvärd bok, som jag tyckte mer om än Den lilla bokhandeln i Paris.

Oväntat besök på Star Street av Marian Keyes

Betyg 3
Den här boken är skriven 2010 och att den är 10 år gammal tror jag påverkar betyget... Det är en lättläst story men det går inte att komma ifrån att den är rent av anti-feministisk. En av karaktärerna fyller 40 år och är singel och det är så sjukt i boken, hon måste genast välja första bästa man för ensam kan man INTE vara osv. Ja, den skaver till och från men är väl heller inte dålig. En mittemellanbok helt enkelt.

Ödesmark av Stina Jackson

Betyg 4
Jag förstår varför boken är nominerad till åretsbok för wow. Den har samma mörker som i Karin Smirnoffs böcker om Jana och det är något jag verkligen gillar. Den handlar om vad avskildhet kan göra med en människa, vad ensamhet kan driva en till. Jag blir alltid lika fascinerad av en bok som o ena sidan är väldigt lågintensiv samtidigt kan vara så otroligt spännande. Miljöbeskrivningarna är pricken över i:et i boken, det är väldigt lätt att leva sig in i! Kan varmt rekommendera er att läsa den!

Brända brev av Dan Sehlberg

Betyg 4
Vilken spännande bok och vilket intressant ämne! Jag har aldrig hört talas om "brända brev" tidigare, det vill säga brev som skrivs av personer som sitter på ett flygplan som år påväg att störta... Boken är verkligen en psykologisk thriller och den är svår att lägga ifrån sig. Gillar också att slutet ändå inte är ett traditionellt deckar-slut utan att man vågar sig på något nytt! Är du sugen på en riktigt spännande bok så rekommenderar jag verkligen Brända brev!

Vår älskade av Kamila Shamsie

Betyg 3
En otroligt hyllad bok, ett starkt ämne men. Hos mig gick den inte hem. Storyn är rörande men jag tycker inte man fick lära känna karaktärerna på djupet vilket inte skapade några starka känslor alls. På något sätt känns boken väldigt snabbt skriven? Hade önskat ett annat djup i den. Men det kan också vara så att jag inte var på rätt humör för att ta till mig den, för den är minst sagt hyllad och många verkar älska den.

Bakvatten av Maria Broberg

Betyg 4
Jag upplevde den här boken som en varm kram. Den var mysig att läsa, den puttrar framåt i ett perfekt tempo. Man vill inte lägga den ifrån sig men det är inte så spännande att man stressläser. Bokens handling är mörkt men utan att det blir alltför tungt att läsa den. Adlibris beskriver det som en bok om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt dåligt ssmvete kan sträcka sig och jag kan inget annat än att hålla med.

Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Betyg 5
Det är svårt att skriva en recension utan att avslöja för mycket utav handlingen men man får vad man förväntar sig. Det är samma mörker med strimmar av ljus i. Det är död, död och liv. Det är samma vacka språk, samma vackara miljöbeskrivningar och samma tempo som gör att det inte går att sluta läsa.

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

Betyg 4
Detta var en bok som verkligen fick en att tänka till. Hur hade jag själv reagerat om jag var i samma situation? Vad hade jag gjort annorlunda? Boken är skriven på ett levande sätt där man får följa karaktärerna ur deras perspektiv och i kombination med brevväxling, något jag tyckte om. Men, det är NÅGOT som gör att den inte är en 4+ eller en 5:a men jag kan inte sätta fingret på vad det är. Kanske det korta slutet?