Lollo Olsson

Recensioner

Under samma himmel av Camilla Davidsson

Betyg 4
”Under samma himmel” är den fristående fortsättningen på ”I fikonträdets skugga”. Återigen får vi träffa Leo och Susanne som båda två försöker hitta tillbaka till sina liv, ett liv som kanske inte blev som det var tänkt. I denna bok står Leo i fokus och vi får hans perspektiv.

Camilla kan det här med feelgood. Berättelsen är levande och svår att lägga ifrån sig. Jag tycker att Camilla är bra att beskriva både miljöer och personer, det är målande och lätt att se det framför sig. Boken innehåller allt en feelgood ska innehålla - kärlek, intriger, missförstånd, vänskap och komplicerade relationer. ”Under samma himmel” är en berättelse med mycket värme och kärlek och den lämnar efter sig en mysig känsla och ett par frågetecken! Hoppas på ännu en uppföljare.

Jag ger det ett år av Ida Berner

Betyg 4
”Jag ger det ett år” är en ungdomsbok om Millan som går på högstadiet och tycker att det mesta i livet är skit. Efter att hennes mormor dog känns det som om världen har rasat samman och hemma är det bara stökigt. Det enda som är bra är småsyskonen, kompisarna Ellen och Liv och att läsa, skriva och lyssna på musik. Men varje dag riskerar hon att avslöja hur det egentligen är hemma och det skapar ångest hos Millan.

”Jag ger det ett år” är en bok om syskonkärlek, vänskap och kärlek. Men det är också en bok om att ha en mamma som missbrukar och inte kan ta hand om sina barn.

Det är en tragisk bok, för att det här är verkligheten för många barn idag. Men boken visar även hur kärlek och att bli sedd när man behöver det kan dra upp en när livet är som värst. Det är en lättläst bok om ett väldigt svårt ämne och den kanske kan hjälpa något annat barn att våga be om hjälp. En stark, välskriven och gripande berättelse om Millan som berör mig.m både till tårar och till skratt.

Bokens rekommenderade läsålder är 9-12 år. Jag skulle inte sätta den här boken i händerna på min tioåring utan jag tycker snarare att den lämpar sig för ålderskategorin 12-15 år. Dels för att Millan går på högstadiet och för att hon träffar en kille som går på gymnasiet. Det känns som om boken passar bättre där än bland mina mellanstadieelever.

I ljuset dansar skuggor av Charlotte Bergenwitt

Betyg 3
Elina har hemska syner, minnesluckor och lider av ångest utan att riktigt veta varför. Hon vill ha kontroll över sitt liv, inte vakna upp och vara på väg någonstans och inte veta vart. Det finns ett mörker inom henne som hon inte vill uppleva.

Samtidigt sker det ett makabert mord på en ung kvinna och det är startskottet för en lång utredning av liknande mord runt om i Stockholm. Mord som Elina har information om, information som bara ett fåtal känner till.

Charlottes debutroman är en spännande och obehaglig (lite för obehaglig för mig) historia. Det är spännande och komplexa karaktärer med en upplösning som jag inte hade kunnat förutse. Boken är välskriven och tempot högt! Det är en bra debutroman. Väl värd att läsa!

Anteckningar från en orolig planet av Matt Haig

Betyg 5
Jag har läst ”Anteckningar från en orolig planet” av Matt Haig och hans ord och funderingar träffar mig rakt in i själen. Det är något med sättet som Matt Haig skriver på som tilltalar mig och han har seglat upp och blivit en av mina favoritförfattare. Hans bok ”Historieläraren” är en av mina absoluta favoritböcker.

”Anteckningar från en orolig planet” är en bok om vår uppkopplade värld och hur vi blir stressade av att ständigt vara tillgängliga och känna att vi måste vara uppdaterade. Det är en intressant bok, tänkvärd och den ger mig funderingar och tankar när jag läser. Han har satt tankar på mycket som även jag känner.

”Anteckningar från en orolig planet” är en personlig och viktig undersökning i hur man kan må bra i vår oroliga samtid. Boken är lättläst och välskriven och jag rekommenderar den varmt!

Medan du sov av Jon Turteltaub 

Betyg 4
En underbar feelgoodfilm som jag har sett många gånger! En sådan där film man bara mår bra av att se!

Nyckeln till frihet av Frank Darabont  

Betyg 5
En av de bästa filmer jag har sett är Nyckeln till frihet. En film som håller en fast och som jag har sett många gånger. Nyckeln till frihet är en film jag inte tröttnar på! Det är bra skådisar, ett bra manus och oväntade vändningar som gör att intresset håller i sig hela vägen!

Mitt hemliga liv av Jenny Fagerlund

Betyg 5
Jag älskade den här boken! Jenny har en förmåga att skriva så fängslade och med värme att det inte går att lägga undan boken när man väl börjat läsa. Underbara karaktärer och miljöer som beskrivs på ett väldigt målande sätt vilket gör att det känns som om det är mina vänner det handlar om.

Jag fattar tycke för Moa, och att få se henne utvecklas under berättelsens gång. Hur hon blir starkare i att stå upp för sig själv och det hon vill. Men jag fattar även tycke för de äldre karaktärerna i boken och vänskapen över generationer. Att boken dessutom pendlar mellan nutid och dåtid stärker historien och läsningen.

”Mitt hemliga liv“ är en gripande och varm berättelse med ett djup och allvar som tilltalar och berör mig. Det är en berättelse om hemligheter som påverkar oss mer än vad vi tror. Det här är feelgood när det är som bäst.

Än klappar hjärtat av Susanne Fellbrink

Betyg 4
Boken är den andra, fristående delen i cozy crime-serien om sångerskan Cilla Fallander som utspelar sig i Sundsvall.

Det är sommar och Cilla har fått uppdraget som projektledare för nyöppningen av stadens galleria. Men ingenting går riktigt som planerat. Någon verkar vilja sätta käppar i hjulet för Cilla, men vem?

En bra deckare med högt tempo, bra språk och flyt. Susanne är bra på att gestalta karaktärerna så att de känns levande och det är lätt att leva sig in i historien. Jag fastnade i boken och det är en spännande story helt klart!

Blodsband av Edvard Fenvik

Betyg saknas
Se till att du har tid när du sätter dig med ”Blodsband”. För du kommer inte att vilja eller kunna släppa boken förrän den är klar.

Fyra unga män åker Finlandsfärja 1991 och kvällen slutar med en katastrof, ett hemskt brott begås. 25 år senare mördas en av männen. Finns det ett samband? Eller finns det ett annat motiv?

Vi får i boken möta poliserna Oscar och Sasha som får uppdraget att leda utredningen för att lösa brottet. Två karaktärer jag gillar att läsa om. De känner varandra sedan Polishögskolan och de kompletterar varandra bra!

Blodsband är en spännande deckare med högt tempo och en del oväntade vändningar. Det är en välskriven och lättläst debut med korta kapitel, vilket gör att man vill läsa en sida till, och en sida till. Berättelsen är levande och detaljrik och skulle passa som både film och tv-serie! Bara att gratulera och hoppas att nästa bok inte dröjer alltför länge! De här karaktärerna vill jag träffa igen!

Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck

Betyg saknas
Rebecka hittar en dagbok och en samling brev från 1940-talet i ett bokskåp när hon är i sin mormors stuga. Det visar sig att Rebeckas familjehistoria är lite mer komplicerad än vad hon trott. Vad är det för hemligheter som hennes mormor döljer?

En fantastiskt finstämd historia med sorgliga inslag som tog andan ur mig. Jag slukade boken och ville inte att den skulle ta slut. Det är en historia där nutid varvas med dåtid. Händelser då påverkar nuet och jag tycker att Frida på ett skickligt sätt väver ihop de båda historierna till en helhet. Boken är välskriven och lätt att läsa. Frida är bra på att fånga mig som läsare med sin historia och berättelsen har ett bra driv framåt.

Frida levererar åter igen en underbar feelgoodbok med både kärlek, sorg och smärta. Det finns både ett ljus och ett stråk av allvar i historien och jag blir berörd, både till tårar och skratt.