Recensioner av Lollo Olsson

I lögn och lust av Pernilla Lindroos

Betyg 4
Lucky är orolig för sin tonårsdotter Hanna. Viktoria har det trassligt på jobbet och av en slump möts de i en liten fiskeby vid Marockos kust. De har olika värderingar men finner varandra och blir vänner. Dessvärre upptäcker de att de har mer gemensamt än vad de kunde ana. Något som kommer förändra deras liv för alltid.

Vilken bra bok! Lättläst, underhållande och jag skrattar för mig själv flera gånger under läsningen. Jag gillar hur Pernilla bygger upp handlingen, vilket gör boken svår att släppa. Man kommer huvudkaraktärerna nära, lär känna dem.

Det är lätt att komma in i handlingen och det hjälps av att miljö- och personbeskrivningarna är tydliga. Boken innehåller det mesta: kärlek, sorg, komplikationer och vänskap. Jag gillade den här feelgoodroman väldigt mycket och den seglar upp som en av favoriterna i sommarläsningen.

McFackers av Gustaf Skördeman

Betyg 4
Clint är misslyckad, världens största looser. Hans vän, Pinken är om möjligt ännu mer misslyckad än Clint. Vad händer då när dessa försöker starta ett mc-gäng med det felstavade namnet McFackers?

En lättläst bok med mycket humor i sig. Karaktärerna är underbara och jag fattade snabbt tycke för dem. Fin historia som hade mycket fart och driv i sig. En bok som lockade till många skratt!

Glasvinge av Katrine Engberg

Betyg 4
En mördad kvinna hittas i en fontän på Ströget i Köpenhamn. Kroppen är täckt av märkliga, symmetriska skärsår och det blir ett tufft fall för polisen Jeppe Kørner. Det är en utredning som tar honom och polisen till den danska hälsovården som visar sig dölja många hemligheter.

Glasvinge är den andra delen i Köpenhamnsserien om poliserna Jeppe Kørner och Anette Werner där den första boken heter ”Krokodilväktaren”.

Jag fastnade i boken och släppte den när den var slut. En grymt spännande kriminalhistoria med en del oväntade vändningar och händelser. Boken håller ett högt tempo och mot slutet är spänningen olidlig. Katrine lyckas fånga mig som läsare, för det går inte att lägga boken ifrån sig. Jag listar inte ut lösningen förrän jag läser den, vilket för mig är ett stort plus. Det är en förbaskat bra, spännande och obehaglig bok. Katrine skriver bra, det är lätt att läsa boken och se handlingen framför sig. Gillart!!

En nästan perfekt mamma av Lilly Emme

Betyg 5
Vad jag tyckte om den här boken! Jag skrattade, var arg, frustrerad och bara levde mig in i handlingen. Underbar bok!

Boken är underhållande, charmig och fullkomligt lysande! Jag ville inte att boken skulle ta slut, utan fick hålla tillbaka lite för att den inte skulle ta slut för fort.

Jag tycker att Lilly skriver lätt, språket är lätt att följa och det går att förställa sig både handling och karaktärer framför sig. Polly blev en karaktär jag tyckte om och som jag gärna läser fler böcker om.

Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan

Betyg 5
Boken är lättläst och charmig. Det är mysiga miljöer och karaktärer man kan känna igen sig i. Jenny är duktig på att beskriva miljöerna, det är lätt att förställa sig dem och att skapa egna bilder. Jag dras med i handlingen och släpper inte boken förrän den är klar. Jag gillar alla kopplingar som finns till olika böcker i handlingen, vem gör inte det om man är boknörd liksom?

Att läsa ”Den lilla bokhandeln i hamnen” är ett nöje och jag vill inte lämna vare sig miljöerna eller karaktärerna. Jag tokgillar boken! Rekommenderas!

Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg

Betyg 5
Det är 1980-tal och tjugo år har gått sedan vi lämnade Hotel Flanagans i förra boken. Vi kastas in i hotellvärlden och allt som har att göra med Flanagans och åttiotalet. Det är lyx, flärd, kärlek och svartsjuka men även hemligheter och intriger.

Bästa vännerna Emma och Elinor styr hotellet som blomstrar och på ytan verkar allt vara bra. Men det finns hemligheter som hotar både vänskapen mellan dem och vännernas äktenskap med sina män. I fokus står även vännernas döttrar som verkar ha andra planer än att ta över hotellet. De brottas med sina egna problem och vad de egentligen vill.

Jag älskade första boken om Flanagans och jag älskar även denna bok! Jag tycker att Åsa är skicklig på att beskriva relationerna mellan kvinnorna, deras döttrar och männen i deras liv. Jag tycker även att Åsa är bra på att få in en djupare underton i handlingen, att allt inte är så perfekt som det verkar på ytan.

Jag förlorar mig i boken och karaktärerna och vill inte lägga den ifrån mig. Boken är lättläst och en njutning att läsa. Lyckliga ni som ännu inte har läst den!

Själv vill jag checka in på hotellet och glömma bort omvärlden för en stund!

Familjen Morelli av Per Schlingmann

Betyg 4
En bok jag har varit nyfiken på ett tag är ”Familjen Morelli” av Per Schlingmann och Karl Ljung och när den fanns på biblioteket så passade jag på att låna den.

Familjen Morelli är en varm och mysig feelgood som får mig att både vilja åka till Italien och att prova alla rätter som lagas i boken. Här blandas Stockholms krogvärld med smaker av Italien.

Boken är otroligt lättsam och lätt att tycka om. En sådan där bok som man bara instinktivt gillar och när den var klar la jag den ifrån mig med ett leende på läpparna. Jag gillade karaktärerna och hur berättelsen byggdes upp och knöts ihop på slutet. Underbara beskrivningar av miljöer och maträtter! Gillart!!

Nomad av Ulrica Norberg

Betyg 4
En inspirationsbok för de som funderar på att börja vandra eller de som är mer erfarna. Inspiration varvat med egna erfarenheter, tankar och upplevelser.
Men boken handlar om så mycket mer än vandring, den handlar även om hur viktigt det är att vi tar hand om oss själva, att vi ska mår bra. Mellan självupplevda naturupplevelser finns små tankeväckande citat instoppat på ett bra sätt. Jag gillar hur boken är uppbyggd med egna erfarenheter, tips och foton från vandringar. Boken är lättläst och lätt att ta till sig. I slutet finns även tips på vandringsleder man kan bege sig till, både lätta och mer krävande i Sverige och övriga världen.
En fin och bra bok som väcker tankar hos mig. Livet är till för att må bra och att man ska ta hand om sig själv!

Tiden är inne för oss alla att komma i kontakt med vår egen inre nomad!

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Betyg 5
Och vilken bok! Spännande in till sista sidan. Skuggjägaren är en otäck historia som kryper under skinnet på mig och jag måste bara veta hur det ska gå. Tempot är snabbt och boken är lättläst. Det jag gillar mest med historien är hur den är uppbyggd i flera olika delar med start en februarinatt 1944. Jag tycker om att få följa de kvinnliga poliserna som det handlar om, Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och så Malin i nutid. De är alla starka kvinnor som står upp för sig själva.

Jag tycker att Camilla lyckas fånga mig som läsare, språket i boken är lätt att följa och spänningen är hög! Jag har inte läst något av Camilla tidigare, nu är jag nyfiken på hennes tidigare böcker! Jag förstår varför ”Skuggjägaren” är nominerad till årets bok och den kommer definitivt att få en röst av mig.

Sista tåget till London av Meg Waite Clayton

Betyg 3
Sista tåget till London är baserad på en sann historia, hur man under andra världskriget räddade tusentals barn undan nazisterna.

Det är en berörande berättelse, en gripande och stark historia som är väl värd att läsa. Boken beskriver ett väldigt oroligt Europa under 1930 talet. Nazisterna får mer och mer makt och förföljelsen av judar blir allt större.

Författaren beskriver livsöden på ett väldigt verkligt sätt, det går att ta på deras rädsla och smärta. Att som förälder tvingas skicka iväg sina barn för att rädda dem och veta att du troligtvis aldrig mer kommer att få se dem, det gjorde ont att läsa.

Boken har ett bra tempo och driv, men känns aningen för lång. Men det är en bra bok, om en kvinna som vågade det inte alla vågade, att rädda oskyldiga barn undan kriget och förföljelse!