Recensioner av Lollo Olsson

Bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling

Betyg 3
I denna roman möter vi Posy Moreland som har fått ärva en bokhandel i London. Tyvärr går affärerna inte så bra och Posy måste göra något åt det för att rädda sin älskade bokhandel och drömmen att bara sälja romantiska romaner! Men vägen fram för att rädda bokhandeln är snårig och dessutom måste hon komma överens med Sebastian, som även han har planer för bokhandeln.

Det är fina miljöer i boken, jag tycker att den är lätt att läsa och det är en bra bok för en lat semesterdag.

Requiem på Dimön av Mariette Lindstein 

Betyg 4
Jag har längtat efter en fortsättning på Mariettes trilogi om sekten på Dimön. jag var liksom inte klar med karaktärerna och jag funderade länge efter jag hade läst sista boken om vad som skulle hända sen. Nu fick jag mitt svar.
Franz Oswald är tillbaka efter sin stroke. Nu vill han återvända till Dimö och genomföra ett experiment som han kallar Requiem - dödsmässan. Den enda som får chansen att berätta om detta i media är Julia, dotter till Franz fiende Sofia.
Mariette skriver fängslande, en del av mig vill läsa ut boken på en gång men samtidigt vill jag inte att boken ska ta slut. Kapitlen är skrivna växelvis ur Julias och Franz perspektiv och det tycker jag lyfter boken och handlingen. Den här gången får vi möta mer av Franz, vem han är och varför han har blivit den han har blivit. Vi får följa hans tankar och hans besatthet. Jag tycker även att det är intressant och spännande att Mariette låter Julia ta plats och få möta henne mer. Se hur även hon utvecklas och tar sig an sin mammas fiende!
Mariette skriver så äkta och hon målar upp ett skrämmande porträtt av en sektledare som är extremt manipulativ. Jag fascineras över hur man kan få så många människor att göra som man vill genom manipulation. Boken är väldigt bra, berättelsen målas upp genom många bra beskrivningar, både miljö och person. Handlingen är spännande och man vet inte riktigt vilken väg berättelsen ska ta vägen när Franz Oswald är inblandad.

En välskriven, intressant, spännande och väldigt bra berättelse som jag har fått läsa! Om du inte läst böckerna om Dimö, så gör det!

Dödslistan av Anna Jansson 

Betyg 4
Dödslistan är den tjugoförsta boken om polisen Maria Wern. Jag har läst alla delarna och tyckt om dem allihop och denna är inget undantag. Dödslistan är en lättläst deckare med många vändningar, en oförutsägbar upplösning och en cliffhanger som får mig att önska att nästa bok fanns på mitt nattduksbord.

Som vanligt utspelar sig handlingen på Gotland och i denna bok får vi följa tjugoåriga Agnes som under många år utsatts för övergrepp. Hon har blivit sviken av vuxenvärlden och har försökt hantera allt själv vilket har lett till ett ganska destruktivt liv med mycket alkohol och sex. Anna kan konsten att skriva fängslande och spännande och jag slukar boken! Det är en realistisk handling, ett scenario som känns äkta och som med all säkerhet händer i vårt samhälle idag och just nu.

Dödslistan är en bra och spännande bok som jag inte kunde släppa. Rekommenderas!

Min fars hemlighet av Sara Blaedel

Betyg 3
Det här är den första delen i en triologi om Ilka Jensen. Ilka får reda på att hennes pappa har dött och att hon är omnämnd i hans testamente. Det är en chock då hon inte har hört av eller träffat sin far sedan han stack från henne och Ilkas mamma för många år sedan.

Eftersom saknaden efter hennes pappa har präglat henne bestämmer hon sig för att åka för att kanske få några svar på sina frågor. Men det är lite mer komplicerat än så. Hennes far verkar ha haft en del att dölja och Ilka börjar gräva i hans förflutna.
Sara Blaedel är känd för sina deckare, böcker jag läst och som jag gillar. ”Min fars hemlighet” är inte en deckare på det viset, men spännande ändå med familjehemligheter! Det är en välskriven, lättläst och underhållande bok som innehåller färgstarka karaktärer som jag vill veta mer om. Del två kommer ut i juni!

En sista vinter av Håkan Norebäck

Betyg 4
En sista vinter är en väldigt bra skriven bok. Det är en mörk berättelse men ändå är den lite hoppfull mitt i det mörka. Det är en berättelse som känns att läsa och jag får lägga den i från mig ibland för att smälta det som skrivs.

Boken är gripande och den berör. Den tar upp flera svåra och viktiga ämnen och den är skriven på ett trovärdigt sätt.

Huvudkaraktären Jonny har varit utsatt i hela sitt liv. Han kämpar mot missbruk, mot minnen och skulden över sin brors död. När han flyttar hem igen dras han in i sin brors smutsiga affärer och gör en del tvivelaktiga val. Boken utspelar sig både i nutid och i dåtid och berättelsen knyts ihop bra mot slutet.

Han dör om du inte av Peter James

Betyg 4
Det här var en trevlig bekantskap, har inte läst något av Peter James förut. ”Han dör om du inte” är en spännande bok, en bok jag gillade skarpt. Den fångade mig från första sidan och det höll i sig till slutet. I denna bok får polisen Roy Grace ett riktigt trassligt fall att läsa. En tonårskille försvinner på en fotbollsmatch och snart får pappan ett meddelade som gör honom iskall.

Det här är en spännande bok med oväntade vändningar. Språket är bra, rappt, handlingen trovärdig. Kapitlen är korta och berättelsen berättas i högt tempo vilket gör den lättläst.

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Betyg 4
Ni vet känslan när man liksom fastnar i en bok, inte kan släppa den men samtidigt inte vill att den ska ta slut. Det här är en sådan bok! ”Tatueraren i Auschwitz” är en brutal och sann berättelse som man inte kan bara lägga ifrån sig och glömma. Det är en viktig berättelse över en del i vår historia som vi inte får glömma. Vi får aldrig glömma vad som hände under andra världskriget.

Samtidigt som det här är en grym berättelse om vad som hände judarna i koncentrationslägren så är det även en berättelse om kärlek och om hopp! ”Tatueraren i Auschwitz” är en roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita, som träffas i koncentrationslägret och deras kärlek. Det är rörande, känslomässigt men samtidigt hemskt. En berättelse som berör och som gör ont att läsa! Har du den oläst, så läs! Den här boken är riktigt, riktigt bra!

Moratorium av Monica Rehn 

Betyg 4
En debutroman som jag verkligen hade svårt att släppa. Det här är en deckare, spänningsroman som innehåller det mesta med både mord och familjehemligheter.
Moratorium utspelar sig under flera olika år som vi får följa parallellt. Sakta men säkert får vi ledtrådar till vad som egentligen har hänt och varför. Monica är bra på att bygga upp spänningen och ge oss oväntade vändningar. Jag sträckläste boken, var tvungen att få reda på hur det skulle gå. Boken tvingar mig att tänka efter och dra egna slutsatser och det gillar jag. Rekommenderas varmt!

Ödesmark av Stina Jackson 

Betyg 5
Det kan inte vara lätt att skriva en ny bok när ens debutbok ”Silvervägen” blir så hyllad som den blev och blir. Men, Ödesmark är bättre, den är fantastisk! Det är en sorglig handling men så vackert skrivet, nästan som poesi!

Jag fascineras av de otroliga miljö- och personbeskrivningarna, hur allt bara vävs ihop och får en mening. Bokens sidor flyger fram och jag slukar boken. Det är landsbygd och spänning. Boken är otäck fast ändå inte. Handlingen är sorglig men ändå vacker. Jag förstår varför Stina Jacksons nya bok är nominerad till årets bok, allt annat vore fel. Läs och njut!

På andra sidan Hudson River av Kristan Higgins

Betyg 4
Att släppa taget om sitt ex har inte varit lätt för klänningsdesignern Jenny Tate. Speciellt inte eftersom hans nya fru vill bli Jennys bästa vän. I längtan efter en nystart bestämmer sig Jenny för att lämna Manhattans skyskrapor för den mysiga lilla staden hon växte upp i. Väl på andra sidan Hudson River öppnar hon en egen bröllopsbutik.
Det här är en bok jag gillade, verkligen tokgillade! Det var läsning som gav en mysig känsla i magen, en bok jag inte ville skulle ta slut. Jag förlorade mig i boken och dess handling och fick lite flykt bort från verkligheten. Det är kärlek, smärta, sorg, vänskap och humor och jag gillar varje sida av boken. När den är slut har jag ett fånigt leende på läpparna och önskar ser den var några sidor längre.

Lättläst, lite förutsägbart men charmigt och väldigt bra! Missa inte denna pärla till bok!