Linda Hurtig

Användarprofil

Vi bryter tystnaden

Bok av Pia Eklund
I Vi bryter tystnaden av Pia Eklund får vi läsa tolv kvinnors berättelser om deras relationer där de blivit utsatta för våld på något sätt. I berättelserna får vi läsa om hur männen förföljt dem och fortsatt skada dem även när relationen tagit slut och hur svårt det kan vara för dem runt omkring att upptäcka våldsverkare bakom den prydliga fasaden.
.
Vi bryter tystnaden är en bok som uppmärksammar mäns våld mot kvinnor och visar på hur det är att vara fast i en våldsrelation och hur svårt det kan vara att ta sig ur den. Det är otroligt starka berättelser och jag beundrar varenda en av de kvinnor som vågar bryta tystnaden. Boken gör en både arg, ledsen men även hoppfull över de kvinnor som faktiskt lyckas slå sig fria. Jag gillade att en även fick höra de närståendes berättelser om hur det är att stå bredvid någon som är i dessa situationer då det både kan ge en insikt och kunskap om hur en själv ska bete sig om någon nära blir drabbad. Av mig får den ⭐⭐⭐⭐/5.

Året med 13 månader

Bok av Åsa Linderborg
När jag började läsa Året med 13 månader trodde jag att det skulle vara ett större fokus på metoo än vad det var i den, så jag blev faktiskt lite besviken. Istället är det större fokus på den privata Åsa och om hur det är att åldras och leva i en samtid som blir allt mer krävande. Det är även stort fokus på hennes kulturliv vilket jag visserligen tyckte var mycket intressant att läsa om. Det är en mycket välskriven bok och jag gillade verkligen språket i den, men jag har samtidigt, trots att det är en väldigt personlig bok, svårt att avgöra vad Åsa Linderborg faktiskt tycker om metoo, om hon tycker det är någonting bra eller någonting dåligt. Därför hade jag gärna velat att det hade varit större fokus på metoo.

Queera tider

Bok av Edward Summanen
Queera tider är en mycket lärorik bok som inte enbart passar unga, utan är perfekt även för vuxna som vill och/eller behöver lära sig mer. Den är skriven på ett informativt men ändå lättförståeligt sätt vilket gör den enkel att ta till sig. Det går dessutom jättebra att läsa enbart något stycke ur den, en behöver inte läsa hela på en gång om en behöver fundera lite mellan raderna. Dessutom är den fylld med illustrationer som är så fina att jag skulle vilja ha förstoringar av dem och sätta upp på väggen! Det är en bok som är perfekt för att starta diskussioner kring och är en sådan där bok som alla som behöver mer kunskap borde läsa!

Iris nycklar

Bok av Malin Malcanek
Iris nycklar är en fin bok som på många sätt känns både övernaturlig och magisk. Miljöbeskrivningarna är mycket fina med fantastiska detaljer som nästan får en att känna att det är en själv som sitter där i kolarkojan. Boken börjar med ett högt tempo, men blir sedan mer harmonisk för att sedan höja tempot igen under berättelsens gång vilket jag gillade. Dock tycker jag att de olika hoppen mellan karaktärerna blev lite väl rörigt ibland och det kändes som om jag tappade bort mig, så jag hade velat ha lite mer av en röd tråd när jag läste boken för att kunna hålla mig mer fokuserad. Men i överlag är det en fin läsupplevelse.

Dåligt humör

Bok av Leo Brodin
Dåligt humör är en väldigt fin bok med härliga illustrationer som passar mycket bra ihop med handlingen. Dåligt humör är en bok om vänskap som dessutom innehåller flera olika personer som blir glad av olika saker. Den visar på att alla är olika och jag tänker att det är en bok som många barn kan känna igen sig i, samt att det kan få den att fundera på vad som gör dem glada när de är på dåligt humör. Jag tycker även att författarna lyckas skriva ur ett barns perspektiv. Mycket fin bok helt enkelt som passar barn i åldrarna 3-6.

Äktenskapet

Bok av Maja Björklöv
Äktenskapet är en välskriven bok om vad som kan ske när en kärleksrelation går sönder. Den är oerhört detaljerad, dock ibland lite väl detaljerad då det blir för mycket och den övergår till att bli tjatig. Vissa delar tyckte jag om väldigt mycket med den, som just språket och vissa teman som klass och psykisk ohälsa, men det räcker inte riktigt för mig då jag tyvärr blev lite uttråkad under tiden jag läste den. Men för er som gillar detaljerade böcker om känslor kan det här definitivt vara en bok för er. Av mig får den ⭐⭐⭐/5 då det ändå fanns många saker jag också uppskattade med boken.

Himlabrand

Bok av Moa Backe Åstot
Himlabrand är en ungdomsbok som tar upp teman som identitet och normer samt frågor som om det går att vara homosexuell och renskötare. Det är en otroligt vacker och välskriven roman som både ger en hopp men även väcker funderingar. Det är en kärleksroman, men ändå så mycket mer då den tar upp så många viktiga saker som homosexualitet och om hur det är att vara same. Att Himlabrand dessutom tar upp delar baserade på sanna händelser, som exempelvis radiologi, gör historien komplett. Moa lyckas verkligen skildra hur det är att vara ung och så förälskad att ingenting annat spelar någon roll. Jag kunde knappt slita mig från boken då det är en riktig bladvändare som jag bara ville sluka samtidigt som jag inte ville att den skulle ta slut. Det känns verkligen som om Himlabrand tar upp allting jag vill ha i en bok och jag ser så fram emot att läsa vad Moa skriver i framtiden!

Brunte

Bok av Jim Jidhed
Brunte: Hästen som bajsar på barn av Jim Jidhed, illustrerad av Åse Bergström handlar om vännerna Emanuel, Gita och Freddan som bor i Billdal. En dag kommer den föredetta paradhästen Brunte till Billdal eftersom han har blivit degraderad till ridskolehäst. Brunte har bestämt sig för att göra livet surt för barnen i staden och gör allt i sin makt för att nå upp till sitt mål.
.
Brunte: Hästen som bajsar på barn är en historia om sommar, vänskap och massor av bajs. Det är en mycket rolig, men samtidigt äcklig, bok och det är svårt att hålla sig för skratt när en läser den. Barn som tycker det är roligt med bajs kommer definitivt att älska denna härliga kapitelbok som även innehåller härliga bilder och dessutom medföljer tre låtar som finns på Spotify vilket gör läsningen lite extra rolig.

Bezzerwizzer

Brädspel skapat av Jesper Bülow
Fantastiskt roligt spel för både myskvällarna och festkvällarna som utmanar en men även ger en ny kunskap.

Hjärtlinjer

Bok av Brit Bennett
Jag blev fast direkt när jag började läsa Hjärtlinjer och det var nästan omöjligt att lägga den ifrån sig, inte ens när boken väl var slut. Hjärtlinjer är en sådan bok som inte enbart är en riktig bladvändare utan som även ger en riktig tankeställare och säkert skulle passa utmärkt att ha som bokcirkelbok just eftersom det finns så mycket i den att diskutera. Den är väldigt välskriven med fantastiska detaljer som gör hela läsningen njutningsfull. Handlingen förs framåt med en oerhört finess och det är mycket intressant att få följa de olika karaktärerna och deras resor. Detta är definitivt en av de bästa böckerna jag läst hittills i år!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.