Kicki

Användarprofil

Jungfrustigen

Bok av Philip Teir
Det är en lågmäld och välskriven skilsmässoroman. Finstämd vardagsdramatik som hämtat stoff från författarens egna liv.

En fråga som boken väcker i mig är var gränsen går för otrohet. Rickard och Paulas vana att läsa tidningen ihop på morgonen i Paulas säng, med kläder på, känns så mycket mer intim än om de haft sex.

Marriage Story

Film från 2019 regisserad av Noah Baumbach
En riktigt bra film om ett äktenskap, utan att spela över. Bra skådespelare. Blev nominerad till bästa film och borde ha vunnit denna Oscar 2020, tycker jag.

Snöblind

Bok av Ragnar Jónasson
Snöblind är den första boken i serien Det mörka Island och jag har listat ut att det finns sex böcker i serien. Bok nr 2, Aska, kommer på svenska i juli. Frågan är om jag kan vänta så länge eller om jag ska läsa på engelska...

Ja! Så bra är denna bok som var författarens hyllade debutbok! Jag njuter och sträckläser.

Det är lätt att ta till sig huvudpersonen, den unga polisen Ari Thór, föräldralös och med oavslutade studier i teologi, som hamnar på norra Island i ett litet samhälle där alla känner alla och ”ingenting händer”. Hmm. Så är ju, givetvis, inte fallet.

Som i tidigare böcker jag läst av författaren använder han skickligt miljöer och väderförhållanden för att göra berättelsen mer levande.

En av mina favoritförfattare har levererat! Igen!

Devils Peak

Bok av Deon Meyer
Deon Meyer fick priset för Årets bästa till översatta kriminalroman hos Svenska Deckarakademin förra året för boken Villebråd, som är den femte boken i en serie. Då insåg jag att det var dags att ta mig an denna författares serie om Bennie Griessel, polis i Kapstaden, Sydafrika från start.

Devils Peak är en kriminalroman som kräver en viss koncentration av läsaren, då författaren byter scen och karaktärer frekvent. Det gäller att hänga med! Tveksamt till om det skulle fungera att lyssna på denna berättelse.

Bennie Griessel är en vanligt förekommande och relativt stereotyp polis i deckare: vit, medelålders man med alkoholproblem och en dysfunktionell relation till hustru och barn.

Men det fungerar ändå rätt väl. Jag är inte beredd att ta till superlativen, men det är inte heller dåligt. Jag blir tillräckligt nyfiken för att även ta mig an nästa bok i serien, Tretton timmar.

Mordkonsulten

Bok av Elly Griffiths
Jag tror att Elly Griffiths har haft riktigt roligt när hon skrivit denna bok, Mordkonsulten, och dess föregångare, Främlingen. Jag hade i alla fall ett leende i ansiktet för det mesta både då jag läste dessa två böcker med polisen Harbinder Kaur i huvudrollen.

Nej, det är inte i samma stil som succéserien om Ruth Galloway & Co, men jag gillar det! Framför allt gillar jag karaktären DS Kaur. En handlingskraftig kvinna i sin roll som polisinspektör, men forfarande bor hemma hos sina föräldrar och försöker navigera i de förväntningar som ställs på henne som ung kvinna i en brittisk-indisk miljö.

Måste jag välja mellan Ruth och Harbinder väljer jag, utan tvekan, Ruth. Samtidigt hoppas jag få läsa flera böcker även om Harbinder!

I går

Bok av Ágota Kristóf
I denna korta, men mycket innehållsrika, roman visar Agota Kristof sin storhet.

Jag har nästan lite rädd för att läsa denna bok efter att så handlöst fallit för trilogin Den stora skrivboken/ Beviset / Den tredje lögnen som jag läste i slutet av förra året. En makalös läsupplevelse! Tänk om jag skulle bli besviken när jag läste Igår?

En helt grundlös rädsla! Detta är en bok som jag slukar, nästan andlöst, i en enda lång läsning. Temat, stilen och språket känns igen från trilogin. Vad är sanning? Vad är lögn?

Det är bra! Mycket bra!

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Jag tycker att denna första bok om kriminalkommissarie David Ritter är en lovande start på en ny thrillerserie. Spänning och action från start. Lättlyssnat.

Slutet är mycket oväntat, men känns, tyvärr, inte alls realistiskt. Det drar ner helhetsupplevelsen för mig. Trots det läser jag gärna flera böcker av Ramona Ivener med kriminalkommissarie Ritter i huvudrollen.

Bonus: Jag får lära mig ett nytt ord också - nattväkt. Tack för det!

Patria

TV-program från HBO Max
Serie på HBO Nordic som bygger på en roman av den spanska författaren Fernando Aramburu med samma namn.⁣

Det är en stark och drabbande spansk dramaserie som berättar om den blodiga baskiska frihetskampen, där ETA bedrev en väpnad kamp under många år. Vi får följa två baskiska familjer som hamnar på olika sidor i denna kamp.⁣

Mycket sevärt!⁣

Giftmördaren

Bok av S.J. Bolton
Sharon Bolton återvänder till den lilla staden Sabden i Lancashire i denna uppföljare till boken Hantverkaren. Vi får också återse poliskommissarie Florence Lovelady.

Författaren är skicklig på att bygga upp en stämning, som mer är skräck än spänning. Hon väver med lätt hand ihop denna bok och boken Hantverkaren.

Sharon Bolton är en av mina favoritförfattare. Jag gillar nog hennes serie om Lacey Flint lite mer än denna serie, men det är en fråga om ”good” och ”great”. Detta är en författare som verkligen kan skriva!

Vit död

Bok av Ragnar Jónasson
Vit snö är den första boken med Helgi Reykdal som huvudperson, men den kan även ses som bok nr 4 i serien som startar med Mörkret och där Hulda Hermannsdóttir är en central karaktär. Hon finns med i periferin även i denna bok.

Jag är sedan tidigare mycket förtjust i Ragnar Jónassons böcker och blev inte besviken när jag läste denna bok. Det är fortsatt lågmält, utan att bli mesigt. Det är spännande, utan att bli blodigt.

Lite extra roligt tycker jag det är att författaren i denna bok låter Helgi vara en bokälskare med kärlek för klassiska deckare.

Rekommenderas varmt! Nu ser jag fram emot nästa del i serien!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.