Recensioner av Kicki

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Betyg 5
En fantastisk läsupplevelse från sommaren 2018, som dröjer kvar i minnet.

Litet format(153 sidor), med en förtätad text som verkligen förtjänar att läsas sakta.

Fin översättning, men jag ångrar att jag inte läste den på originalspråk (engelska).

Rekommenderas varmt!

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

Betyg 5
När boken Vindens skugga kom ut 20001 slukade jag den. Först på svenska, sedan på spanska. Det var som att återbesöka Barcelona där jag tidigare varit utbytesstudent, men i en annan tidsepok. Dessutom var ett centralt tema i boken just böcker. Bokens huvudperson, Daniel Sempere, får följa med sin far, som äger ett antikvariat på Calle Santa Ana, till De bortglömda böckernas gravkammare i de gotiska kvarteren i den gamla delen av Barcelona. Där börjar denna magiska berättelse.

”Varje bok du ser här är besjälad. Besjälad av den som en gång skrev boken, av alla dem som har läst den, levt sig in i den och drömt om den.”

Läs! Läs! Läs! (Eller lyssna på Jonas Karlsson som gör en riktigt fin inläsning)
Under en av vårens sjukdomsperioder såg jag Netflixserien Unorthodox som verkligen berörde.

Det gjorde mig nyfiken på att ta reda på lite mer om chassiderna.

Jag hade hört mycket gott om just boken Ok, amen. Om kärlek och fientlighet i chassidernas New York av Nina Solomin som jag nu lyssnat på. Fint inläst av författaren själv.

Det blev en mycket bra kombo!

Författaren skriver om sina egna möten med chassider i New York. Det blir ett nyfiket utforskande som ger ett nyanserat perspektiv på hur dessa judar valt att leva i det nutida New York.

Missa inte de faktaspäckade kapitlen som avslutar boken!

Allt jag inte kan säga av Emilie Pine

Betyg 5
Denna bok är SÅ bra! Vilka essäer! Välformulerat och välskrivet. Med skärpa och samtidigt med värme. Den irländska debutanten (!) ger oss sina tankar om så tabubelagda ämnen som medberoende, mens, ofrivillig barnlöshet, övergrepp och ätstörningar. Allt sådant jag tror att många kvinnor tänker på, men kanske inte har någon att diskutera det med. Emelie Pine utgår ifrån sitt eget liv, men det blir med hög igenkänningseffekt för andra kvinnor. Hon skriver ärliga, utlämnande och rakt på sak, utan att bli melodramatisk eller självömkande.⁣

Har du inte läst boken ännu? Grattis! Du har en riktigt bra läsupplevelse framför dig!⁣

Glasvinge av Katrine Engberg

Betyg 4
Mersmak! Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör att jag njuter lite extra av denna danska deckare. För njuter gör jag! Jag gillade redan den första boken i serien, ”Krokodilväktaren”, och blev inte besviken nu när jag, mer eller mindre,sträcklyssnat på bok nr 2: ”Glasvinge”. Det finns flera parallella historier som författaren, Katrine Engberg, skickligt låter löpa, utan att det allt för tidigt blir uppenbart hur allt ligger till och hänger ihop. Det är välskrivet och flyter på. Lättlyssnat utan att bli banalt. Men jag tror att det framför allt är huvudpersonerna som gör att jag gillar denna serie lite extra. Poliserna Jeppe och Anette, och så kulturtanten Esther som redan var med i den första boken.

Bok två ger mersmak!
När kommer bok nr 3?!
Bok två ger mersmak!
När kommer bok nr 3?!

Nedstörtad ängel av P.O. Enquist

Betyg 5
Ett mästerverk och en klassiker av mästaren P O Enquist. Om kärlek och den svåra konsten att vara människa.

Ödesmark av Stina Jackson

Betyg 5
Jag hade höga förväntningar efter att ha sträckläst ”Silvervägen” förra året. En bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Jag tyckte mycket om den lite lågmälda tonen och det, i jämförelse med många andra svenska deckare, långsammare tempot. Med viss bävan tog jag mig an denna bok. Kunde den vara lika bra? Det var den! Definitivt! Jag sträckläste (-lyssnade) även denna bok, vilket gick ut över nattsömnen. Men det var det värt! Jag tycker mycket om språket, tempot även i denna bok, hur @stina_jackson skriver fram de olika karaktärerna i boken. Det är nästan som om jag är där med dem, i Ödesmark. Nu väntar jag redan, med glädje på nästa bok!