Madeleine "Bokdjungeln"

Användarprofil
Vips sa det så var boken slut. Att den riktar sig till unga vuxna och att jag är över 30år tycker jag inte spelar någon roll. Boken grep ändå tag i mig. Det kan vara bra att bli påmind om hur det kan vara i den situationen att en känner sig för "mogen" för att kallas barn men för ung för att kallas vuxen.
Jag kan även tänka mig att boken kan kännas träffande för den som är ung vuxen och bor i en liten "håla" och som inte riktigt veta vem den är eller vart den vill. Jag tror även att den som är ung vuxen och bor i en större stad kan känna igen sig i boken. Sökandet efter sig själv kan finnas hos många vare sig en är ung eller gammal, bor på landet eller i storstan. Att då läsa denna bok kan kanske bidra till att personer inte känner sig ensamma i känslan av att vilja ta sig någon annanstans
Jag tycker Persson gör det grymt bra som lyckas få med så pass mycket innehålle på så få sidor.
En stark rekommendation att läsa till alla vilsna själar och till de som jobbar/bor med tonåringar.

Skyddsängeln

Bok av Sofie Sarenbrant
Nu har jag förvisso inte läst alla böcker i serien om Emma Sköld (de ligger dock och väntar på mig här hemma). Men av de jag har läst så har nivån varit hög, och denna bok gör mig inte besviken.
Även om jag ganska tidigt kunde gissa vem mördaren var så var boken ändå fortsatt spännande. Jag ville fortsätta läsa för att se hur allt hörde ihop och hur den skulle sluta. Jag hade mördaren men inte motivet.
Språket är lättsamt och fast de olika kapitlen utgår från de olika karaktärerna så förstår en direkt vilken person som det handlar om.
Att ha läst föregående bok (Mytomanen) från serien skulle jag säga är av vikt för att förstå denna boks innehåll bättre.
Som sagt, jag tycker detta är en riktigt bra bok och har du läst någon av de andra böckerna om Emma Sköld så bör du absolut läsa denna!

Vi var unga och modiga

Bok av Hazel Gaynor
Vilken bok! Jag har känt sorg, glädje, uppgivenhet och mod under tiden jag läst boken och det var med vemod jag läste ut den. För den här boken är nämligen en sådan som man inte vill lägga ifrån sig, samtidigt som man inte vill att den ska ta slut.
Tempot i boken är inte högt men den flyter fram i en takt som passar bokens handling. Självklart hade den inte varit lika bra utan en bra översättare! Stor eloge till Emö Malmberg.
Jag tycker att Gaynor har lyckats skapa ett mästerverk och den förtjänar att många läser den. Enough said, läs den!

Ett rent helvete

Bok av Anne Liljeroth
Jag brukar generellt ha svårt att koncentrera mig 100% när jag lyssnar på ljudböcker, men med denna hade jag fullt fokus. Jag tycker att boken är grymt bra! Att jag själv älskar att ha rent runtomkring mig och gärna städar kanske bidrar till min kärlek, men det är inte bara städningen. Det är allt med boken som jag gillar. Från att det handlar om att hitta sig själv till att hitta sig själv i förhållande till andra.
Jag rekommenderar starkt denna ljudbok.
Första gången jag hörde Björn prata var förra året i Sommar i P1 (lyssningsrekommendation 1), och jag blev väldigt tagen av hans ord. När jag i år fick denna bok i födelsedagspresent av 2 vänner (🙏) blev jag otroligt glad. Jag hann dock lyssna på när Björn intervjuades i Värvet (lyssningsrekommendation 2) innan jag satte tänderna i boken. Mycket av det som sägs i programmen går igen i boken, men det gör absolut ingenting. För det går inte att förklara men Björns ord når så djupt i mig. Kanske att vårt land hade behövt fler ledare som levt som buddhistiska skogsmunkar innan de klev in i politiken? Jag vet inte. Vad jag vet är att jag är tacksam för att jag fick denna bok och att jag starkt rekommenderar den till alla som behöver lite visdom och livskunskap i sitt liv. Ord jag tar med mig och verkligen ska försöka leva efter (till min makes glädje) är, "Jag kan ha fel".
Detta kommer bli härlig läsning för de barn som tar sig an boken. Vem gillar inte mysterium blandat med soliga dagar och bad i havet?! Jag blev i alla fall väldigt sugen på att ta mig till Smögen! Att boken delvis bygger på en sann händelse gällande skeppet Sankta Annas skatt bidrar till att handlingen blir än mer spännande.
Vid några tillfällen tycker jag språket blir lite väl vuxet men det är inget som stör och jag tror inte målgruppen reflekterar över det nämnvärt.
Jag uppskattar detaljerna i boken, som att Stella och John ska använda vita handskar för att hantera bevis. Det blir mer "på riktigt" då och det känns som att läsaren kan bli väldigt inspirerad till att starta sin egna detektivbyrå. Precis som man vill att böcker ska göra, inspirera.
Perfekt att ge till kidsen så de kan läsa nu under lovet!

Majken i sagolandet

Bok av Josefin Stenman
Detta är en mysig bok med fina bilder i härliga färger. Perfekt bok att läsa inför läggning och som också kan leda till samtal om vad barnet själv vill drömma om. Jag tycker den passar målgruppen 3-6år bra.

Vita rosor

Bok av Emma Olofsson
Jag har varit sugen att lyssna på denna bok länge. Men har inte tagit mig för att göra det förrän nu. Jag blev inte besviken. Jag gillar spänningen och att det var lite klurigt att komma fram till hur allt hörde samman. Jag som jobbat, pluggat och rest i Latinamerika (dock ej varit i Chile) älskar att boken innehåller lite spanska ord här och där. Det fick mig att längta tillbaka till den underbara kontinenten. Tycker att det också är bra att boken tar upp en del av Chiles historia som inte är så rolig men som inte bör glömmas.
Jag skulle säga att detta är en riktigt bra debut som helt klart är värd att lyssnas på.

Systervälde

Bok av Stefan Dahlström
Jag har aldrig varit riktigt såld på att läsa om dystopier, men denna bok var spännande.
Jag hade dock lite svårt att komma in i boken, den upplevdes lite långsam i starten. Jag ville veta mer om varför deras samhälle blivit som den blivit. Men jag måste säga att boken tog en rejäl spurt på slutet och jag fick då svårt att lägga ifrån mig den.
Boken innehåller mycket som är intressant. Bland annat hur man i boken hyllar mens, män som behandlas som andra klassens medborgare och mycket mer. Vill du läsa en annorlunda bok där makten ligger hos kvinnorna så tycker jag verkligen  du ska läsa denna.

Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
Vilken vacker bok. Den är djup och fin men också hemsk. Det är dock detta som gör boken så bra. Även om boken innehåller mycket kärlek så återfinns samtidigt allvar, spänning och mörker. Jag gillar blandningen. Språket är lättförståeligt och sidorna flyger fram när en väl börjat läsa. Kombinationen av nutid och dåtid är också en komponent som bidrar till att boken blir så bra.
Jag tycker återigen att Skybäck levererar en fantastiskt läsvärd feelgood-bok, och har du inte läst hennes tidigare böcker så tycker jag att du kan passa på att kolla in dom med!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.