Veronica Martinson

En gåva som räcker länge och som gör mottagaren glad varje gång den kommer i brevlådan. I mina ögon en perfekt present!
För det första, jag gillade verkligen själva idén med boken. Jag blev nyfiken och intresserad av att veta mer ”inifrån” Nordkorea, jag anser mig inte kunna så mycket. Omslaget gjorde mig inte så sugen, det var inte estetiskt tilltalande och jag hade nog aldrig valt boken på bara omslaget även om jag förstår poängen med att det är just hon på framsidan. Efter att ha läst klart boken så tycker jag att omslaget representerar boken, det handlade helt enkelt om henne och den var väldigt korrekt och sakligt skriven.

Det för mig över på språket, vilket jag tyckte var ganska trist och inte så medryckande. Jag funderar på om det lätt blir så när personen ifråga själv kanske inte har litterära ambitioner och när det skrivs tillsammans med en medförfattare. Det var som sagt sakligt, informativt, beskrivande och, i mina ögon, lite torrt.

Det som av någon anledning verkligen fastande var den smala lilla floden som var gränsen mellan Nordkorea och Kina, så nära och så ofattbart långt bort. Den bilden tyckte jag var oerhört talande i sig. Jag fastnade inte direkt för berättaren och hennes öde och i vissa stunder gick det trätt så trögt att läsa men från och med del 3 så började det plötsligt flyta på bättre. Då tyckte jag att det blev både spännande och intressant att följa hur hon försöker få ut son mamma och bror, i de partierna hade jag svårt att lägga ifrån mig boken.
Finns det något bättre än att ge bort - eller få - en present som är unik och bara till dig! När du ger något som du skapat själv så vet mottagaren att du verkligen tänkt på hen. Enkla saker att börja med, raggsockor, mössa eller halsduk. Och om du syr, mössa, vantar eller kanske en halsbuff.
Oerhört spännande bok med många vändningar. Att författaren själv arbetat inom svensk underrättelsetjänst gör det än mer spännande och trovärdigt.

Bara rumpor

Bok av Annika Leone
Så härlig bok! Fnissig läsning för både dottern och mig. På ett självklart sätt ”presenteras” olika kroppar.

Expeditionen

Bok av Bea Uusma
Blev fast i denna bok. Älskar hur hon lyckas kombinera historia, fakta, nördighet OCH humor. Jag tycker om böcker som får mig att vilja veta mer och läsa på själv. Och det gjorde definitivt den här.
Det tog lite tid att komma in i den men den växte till att bli en liten pärla. Det var en skruvad historia, udda. Jag gillar udda. Flera lager och längst in, en längtan av att vara fri och levande. Trots allt.

Extremt högt och otroligt nära

Bok av Jonathan Safran Foer
Så förtjust i språket, i tilltalet, i bokens huvudkaraktär. Det är en bok som berör en av vår moderna katastrofer men ur en liten pojkes perspektiv. ”Tunga skor” blev ett uttryck som jag tagit med mig sedan dess.

Dödssynden

Bok av Harper Lee
En av få böcker jag läst om, och läst om igen. Kan inte helt säga vad som fångade mig så mer än att det är en stark berättelse som berör.

Ljuset vi inte ser

Bok av Anthony Doerr
En sån där bok där jag direkt efter kollar upp vilka fler böcker som författaren skrivit. Och det är ett gott betyg!