Är intresserad av feminism

Tips för den som...

Året med 13 månader

Bok av Åsa Linderborg
Året med 13 månader är en oerhört välarbetad redogörelse över vad som hände kring Aftonbladet i samband med metoo-rörelsen. Åsa Linderborg berättar naket, vasst och välformulerat sin version av den turbulens hon hamnade mitt i. De stora nyhetshändelserna varvas med vardagsmiddagar, relationer och politiska tankar.
Linderborg är en mästare på att formulera sig effektivt, vilket verkligen kommer fram i dagboksformen.
Boken är väl värd att läsa för alla med samhällsengagemang, det är en utomordentlig samtidsskildring.

En kvinna bland män

Film från 2018 regisserad av Mimi Leder
En aktuell film om Ruth Bader Ginsburg liv. Kvinnan som kom att bli en av USA:s första kvinnor i Högsta Domstolen och som varit med i många viktiga domslut som lett till förbättrade rättigheter för kvinnor i USA. En fantastiskt spännande person och samtidigt en lärorik och snyggt gjord film där man njuter av både fotot och replikskiftningarna. Har sett den två gånger och den höll måttet båda gångerna! Kan varmt rekommendera, särskilt till de med intresse för juridik och feminism.

Stolthet och fördom

TV-program från BBC
Så vacker berättelse! Den handlar om en annorlunda kärlek, men en stark kvinna som huvudperson. Det jag gillar mest med denna film är att Elisabeth utrycker sina tankar och känslor, hon utstrålar som en stark förebild för kvinnor.

SCUM-manifest

Bok av Valerie Solanas
SCUM-manifestet av Valerie Solanas skrivs för att visa att män är skräp och borde mördas så att vi får en värld fri från dem. Låter som absolut galenskap, eller hur? Men Solanas ger så bra förklaringar till detta att det inte låter så tokigt ändå. Fram till de sista sidorna tyckte jag att boken var relativt rimlig vilket gjorde den himla rolig att läsa. Förordet av Sara Stridsberg var absolut fantastiskt och gjorde boken ännu bättre.

Manifestet är också väldigt roligt – Solanas hade verkligen ett sinne för humor. Här följer ett citat som visar just det: "I själva verket är kvinnors uppgift att leka, att relatera till och älska andra människor, att vara sig själva, ersättliga av ingen. Mannens uppgift är att producera sperma. I dag har vi spermabanker.” (sida 42-43). Liknande meningar finns genom hela boken och de är så spot on att det blir väldigt roligt.

Detta är en bok värd att läsa. Värd att fundera över. Solanas var forskare i psykologi så mycket av det hon säger är väldigt vettigt och genomtänkt. Men med det sagt är det kanske ändå lite väl hårt att alla män ska dö.

Jag rekommenderar absolut alla – oavsett kön – att läsa manifestet. Man måste inte hålla med Solanas, jag gör inte det, men jag tyckte ändå att den var rolig att läsa och gav många saker att tänka på. Den öppnar utan tvekan för diskussion, något som alltid är roligt. Sammantaget är den rolig att läsa och värd att tänka på – även om man inte vill utrota alla män.

Sida vid sida

Bok av Nina Rung
Ska du bara läsa en bok om feminism så ska du läsa denna. Personlig och intellektuell på samma gång. Helt fantastisk med många välkända som medverkar med sina texter.