Adina Mildek

Användarprofil

Läser helst: Historiska romaner, framför allt om WWII. Böcker som berör.

Fiendevän

Bok av Sara H. Olsson
Parallella tidslinjer där jag tyvärr tycker nutidshistorien kändes lite för tunn och långdragen. Dåtidshistorien kändes osannolik och kopplingen mellan tidsperioderna var inte så stark eller så intressant som jag hade hoppats på.
Bra och välskriven bok om att växa upp under hedersförtryck. Jag gillar att den inte har så mycket ”tyck-synd-om-mig”-känsla utan hon beskriver utifrån sina upplevelser hur det är att växa upp i ett land där ens familj har med sig värderingar från någon annanstans, och hur svårt det blir med krocken när man vill försöka passa in och vara som andra – och framför allt när man SJÄLV har samma värderingar som samhället man lever i. Jag blir berörd av att hennes pappa gjort en resa och ändrats under åren i Sverige, däremot hade jag gärna läst lite mer om hur den resan gått till, rent konkret. Vad var det som fick honom att ändra uppfattning?
Jag gillar att boken varvar inslag av självbiografi, faktarutor, dagboksinlägg och intervjuer med föräldrar. Den är lättläst men viktig. En del hemska inslag men inte för hemska för unga att läsa. Realistisk. Jag hoppas många läser den här för att få insikt och förstå hur det är för många med annan bakgrund.

Stormsystern

Bok av Lucinda Riley
Det kändes som att läsa 5-6 böcker i en, när man läste denna bok. Det var många parallella historier, inte bara tidsmässigt men det kändes också som flera olika delar rent innehållsmässigt. För mig är det svårt att få ihop det. Jag tycker att huvudpersonen i nutid, Ally, beskrivs väldigt klent. Anna, i dåtid, lyckas inte heller vinna min sympati. Vissa passager är alldeles för långrandiga enligt mig och jag tappar intresset och fokuset. Det blir förvirrat när man använt samma namn på barnbarnet och man ska försöka hålla isär historierna. Jag tycker mycket känns overkligt och orealistiskt, och jag gillar inte hur boken knyts samman i slutet. Jag gillade att det till stor del utspelade sig i mitt grannland Norge, men totalt sett får boken bara mediokert betyg av mig.

Som en fjäder i vinden

Bok av Sofia Lundberg
Det första jag läser av Sofia Lundberg och som har rosats för att vara så fantastisk. Jag älskar de första ca 75 sidorna, de är så fint beskrivna över hur två tjejer från väldigt olika förhållanden växer upp i husen bredvid varandra. Boken hoppar mellan nutid och dåtid, men det är alltid samma dag som beskrivs även om åren växlar. I början känns det spännande men sen får det mig att tappa fokus. Vad händer resten av året, mellan de där datumen? Mittenpartiet i boken känns oklar, jag har svårt att hänga med och den känns lite tråkig och upprepande. Slutet är fint och berör. För mig blir det alltså en ojämn bok.

Sommaren med Ava

Bok av Anna Lönnqvist
Jag har generellt svårt för feelgoods eftersom de känns väldigt förutsägbara. Så även denna. Den har några djupa element som gör den intressant men den fångar inte helt mitt intresse. Förstod först när jag började läsa att den klassas som feelgood romance, och den har väldigt långa och beskrivande intima scener, vilket drar ner betyget rejält för mig. Slutet känns hastigt påkommet och lämnar mig med frågetecken. Vissa partier i boken känns dock fina och intressanta.

Sömmerskans gåva

Bok av Fiona Valpy
Jag hade lite svårt att bestämma mig för vad jag tyckte om den här i början, men till slut landade den på en stark 4:a. En kvinna åker till Paris för att börja jobba inom modebranschen. Väl där upptäcker hon att hon delar lägenhet med en kvinna vars farmor bodde tillsammans med hennes mormor under andra världskriget, och de båda arbetade inom motståndsrörelsen i Frankrike mot tyskarna. Jag var inte beredd på att det skulle bli så grova beskrivningar och att berättelsen även skulle innefatta en tid i koncentrationsläger. En bra och gripande bok som baseras på verkliga händelser även om den är fiktiv.
Boken handlar om en ung tjej som behöver fly till Sverige från Afghanistan, och hur hon anpassar sig till livet här. Det är en ungdomsbok men jag tycker själv att vissa passager är ganska levande och hemskt beskrivet och jag tror att den passar äldre ungdomar bättre. Den handlar även om den politiska kampen i Sverige som afghanerna för, för att få stanna och inte bli tillbakaskickade. Läsvärd, intressant och lärorik bok! 3+.
Vilken gripande bok! En av de bättre andra världskriget-böcker jag läst. Man får följa norska Tekla som följer med sin livs kärlek tillbaka till Tyskland efter kriget. Planen är att de ska leva tillsammans där, men när de väl kommer dit är ingenting som de föreställt sig… Boken är baserad på vissa verkliga och relativt okända historiska händelser. Språket flyter på bra och handlingen är spännande och tillräckligt beskrivande för att man ska kunna känna att man är med. Lite oförutsägbar, vilket jag gillar. Även om nutidshistorien inte är lika stark som den i dåtid, är den ett bra komplement till historien i stort. Kan varmt rekommendera den.

Cirkusflickan

Bok av Pam Jenoff
Boken utspelar sig under andra världskriget, och hoppar mellan två olika berättarperspektiv men under samma tidsperiod. Grundstoryn är bra tycker jag, då den handlar om två kvinnors vänskap som växer fram under tiden de båda blir beskyddade av en cirkusdirektör och följer med cirkusen där de är luftakrobater. Kvinnorna är i olika åldrar och har olika bakgrund, den ena är judinna. Den har mycket fina element, och slutet är gripande. Jag tycker den tenderar att bli lite för upprepande och rentav seg på sina ställen, och för mig når den inte hela vägen fram tyvärr. 4-.

Giftmakerskan

Bok av Sarah Penner
Jag fastnade direkt för den här boken, vilken utspelar sig under 1790-talets London och vars nutidshistoria handlar om Caroline som hittar en flaska på Themsens botten och börjar undersöka varifrån den kom. Jag tyckte att nutidshistorien kändes lite för svag och inte riktigt behövdes för bokens skull. Boken är relativt kort, inte ens 300 sidor, och språket flyter på bra. Den är spännande mest hela tiden, och trots att den beskriver miljön på ett vackert och tydligt sätt känns det inte långrandigt eller tjatigt på något sätt. Jag tycker tyvärr att boken tappar lite i slutet. Får inte riktigt ihop det, och när magi börjar komma in i bilden blev jag lite besviken. Men läsvärd, särskilt om man gillar historiska romaner. 4-.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.