Adina Mildek

Användarprofil

Språknörd, historieentusiast, träningfantast och mamma 🤓📚🏋🏻‍♀️👩‍👧 Läsmål 2021: 40 böcker. Läser helst: Historiska romaner, framför allt om krigstiden. Böcker som berör.

Folk med ångest

Bok av Fredrik Backman
Är alltid småskeptisk till böcker som många läst och hypat upp. Men denna gör en inte besviken, tvärtom. Skickligt bygger Backman upp en historia som speglar hur jobbigt det kan vara att vara förälder, barn, äkta man/fru, änka/änkling, idiot, MÄNNISKA. Under ett misslyckat gisslandrama hamnar en grupp människor i samma lägenhet. Polisen Jack ska försöka hitta rånaren som är spårlöst försvunnen när gisslangruppen släpps. Minst en av gisslan ljuger, kanske fler. Alla beter sig som idioter. En otroligt djup berättelse som är rejält kryddad med sarkasm och ironi. Det känns nästan som man blir vän med personerna i boken och det känns tomt när den är slut. Boken är lättläst och språket flyter på, men det finns många tänkvärda passager som jag stannar upp och vill begrunda. Otroligt oförutsägbar och ett så komplett slut. En fantastisk bok som jag varmt rekommenderar och jag är förväntansfull att läsa mer av Fredrik Backman. Får betyget 5+ då en 5:a helt enkelt inte räcker till.

Älvornas kulle

Bok av Elisabet Nemert
Som alltid beskriver Nemert sina huvudkaraktärer som både väldigt vackra och väldigt godhjärtade personer med fantastiska egenskaper. Blir lite cheesy. Och väldigt förutsägbart. Man förstår direkt vilka som kommer falla för varandra. Dock tycker jag inte att det gör så mycket för det finns andra element i boken som gör den väldigt bra och mysig att läsa. I boken som utspelar sig i Dalarna under 80-talet, tas även historier upp från häxjakten på 1600-talet, kvinnors rättigheter (eller brist på sådana) under 1800-talet och även både skilsmässor, sexuellt utnyttjande av barn och hedersvåld i ”nutid” som beskrivs på ett väldigt realistiskt sätt. Temat blir alltså överlag kvinnors och barns utsatthet genom århundrandena. Läsvärd och rekommenderar den varmt, om man kan förbise att den är väldigt förutsägbar.

Sparven

Bok av Elisabeth Östnäs
Jag brukar vanligtvis älska historiska romaner, och från den här tidsepoken. Denna bok är dock undantaget som bekräftar regeln. Boken handlar om en ung kvinna som förlorar sin far och flyttar från en av Stockholms sämre stadsdelar med sin mor till en sektliknande tillvaro ute på Värmdö. Den varvar mellan två år (åren efter varandra) där det första är hur hon letar sin far och det andra är hur hon har det med sin mamma ute i sektens grepp. Många vidriga beskrivningar av död och plågor, en alldeles för tunn story och handling i mitt tycke. Handlar även om hur några av maktens män i Stockholm under den här tiden genomför groteska ritualer mitt i nätterna. Nej, önskar att jag inte läst denna bok, även om jag läst författaren tidigare och uppskattat hennes sätt att skriva.
Älskar denna podd. Jag som är intresserad av historia och kanske framför allt kunglig sådan, gillar avsnitten som läggs upp på ett spännande sätt med en huvudperson som pratar om personens liv och en person som berättar korta segment som hämtade ur personens liv. Jag och min man brukar lyssna tillsammans när vi åker bil långt och vi båda blir helt uppslukade av historierna. Har lärt mig så mkt. Bästa historiepodden och den första podd jag fastnade för, över huvud taget. Rekommenderas varmt.

Gröna fingrar sökes

Bok av Annika Estassy
En fin feelgood-bok som berättar om två livsöden som vävs samman: Agnes i Måneby, en äldre kvinna som just har fått cancer, och som behöver hjälp med att sköta om sin fantastiska trädgård; och Leila från Stockholm, en kvinna vars man behandlar henne väldigt dåligt och som vill ha respit från livet med honom under en sommar. Leilas pappa har en liten kolonilott och Leila är van vid att sköta växter, så hon svarar på annonsen som Agnes sätter ut och beger sig tillsammans med sin son till Måneby. Där får de en fin sommar tillsammans.
En lättsam och snabbläst bok som trots att det är en feelgood ändå innehåller djupa ämnen. Jag skulle absolut kunna tänka mig att läsa fortsättningen på den, även om jag inte kastat mig över den direkt.

Draken i rummet

Bok av Gunilla von Platen
Gunilla von Platen är utan tvekan en intressant kvinna som upplevt mycket. Boken går ut hårt och beskriver bland annat folkmord i Turkiet där både hennes far- och morföräldrar var med, och även hennes flykt till Sverige som 4-åring tillsammans med sin familj. Förväntningarna var i och med den starten höga. Sedan fortsätter den att beskriva Gunillas uppväxt, om livet i en trång lägenhet i en Göteborgsförort, och hur hon sedan blir en arbetsnarkoman som bygger upp ett företagsimperium från några tomma banankartonger. Jag blir imponerad av Gunillas styrka och engagemang men tycker dock att boken tenderar att bli tjatig och upprepande, och sista halvan av boken läser jag utan större engagemang. Delar av boken behandlar även mordet på hennes väninna men detta känns på något sätt felplacerat även om det såklart är en viktig del i Gunillas liv.

I krigets skugga

Bok av Lizzie Page
Boken varvar parallellt med att beskriva en kvinna som är ung under första världskriget och som under andra världskriget är en medelålders kvinna. Under första världskriget hjälper hon till som ambulansförare/sjukvårdare i Frankrike, och under andra världskriget tar hon hand om en liten judisk flicka som evakueras från London och kommer till henne på den brittiska landsorten där Vivienne blir hennes värdmamma. Vivienne gifter sig med sin ungdomskärlek men livet blir inte riktigt som hon tänkt sig med honom, då det visar sig att han har hemligheter han undanhållit henne. Boken har potential då den behandlar intressanta ämnen och intressanta tidsepoker. Språket flyter på, boken känns svår att komma in i men är sedan intressant och spännande. Slutet blir lite platt fall och jag tycker att författaren hade kunnat gjort mer av det. Relationen mellan värdmamman och evakueringsbarnet känns väldigt torrt och kort beskrivet, och väcker inga särskilda känslor hos mig. Barnet beskrivs inte som särskilt sympatiskt i mina ögon. Ganska medioker bok, och långt ifrån den bästa krigsboken jag läst.
Gillar upplägget med att två killar (numera med tillskott av en tjej) som faktiskt kan sina saker sitter och pratar om träning. Många avsnitt har frågeinslag där man som lyssnare har haft möjlighet att ställa frågor innan podden släpps om just det ämne de berör. Intressanta ämnen som belyses, ofta med hjälp av analyser från forskning, men med mycket humor och skön stämning.
En sorglig och gripande bok som handlar om två barn som växer upp som bästa vänner i litet samhälle i sydvästra Sverige. Boken berättas ur bybornas narrativ, trots att man väldigt ingående får veta om deras liv. Stefan växer upp med sin mamma, som är manodepressiv och oberäknelig, och sin gammelmorfar. Anna växer upp i en familj med en strikt, religiös mamma som använder städning som ett vapen. Plötsligt en dag skiljs de bästa vännerna från varandra p.g.a. komplicerade händelser. Läsaren får ta del av återträffen när de träffas långt senare. Boken lämnar mig med ett tomrum när den är slut, jag vill veta mer, och det är nästan som att det är personer jag lärt känna på riktigt och nästan saknar att träffa igen.

Thoras arv

Bok av Pia F. Davidson
Ethel (Etti) har precis förlorat sin pappa. Hennes faster, Thora, som hon inte haft kontakt med under uppväxten, hör av sig till henne och vill träffa henne och prata, berätta sin historia. Etti har ingen lust alls att träffa Thora utan säger nej. Thora påbörjar då ett brev där hon beskriver vad som hänt. Ingenting är som det verkar och saker som Etti tagit för självklara hela sitt liv ändras plötsligt. En bok som förvånar mig då den tar många vändningar. Lättläst och spännande.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.