Adina Mildek

Användarprofil

Språknörd, historieentusiast, träningfantast och mamma 🤓📚🏋🏻‍♀️👩‍👧 Läsmål 2021: 40 böcker. Läst 2021: 20/40 Läser helst: Historiska romaner, framför allt om WWII. Böcker som berör.

Åh vad man kan känna igen sig som småbarnsförälder! Jag sträckläste denna bok och ömsom grät, ömsom skrattade. Vissa partier läste jag högt för min man som även han skrattade med i ren igenkänning av hur det är att ha en trotsig 2- eller 3-åring. En del meningar är så klockrena och beskriver precis hur den där första tiden som nybliven förälder var, hon lyckas sätta ord på precis hur det känns. Emma berättar även om hur hon upplever en förälders värsta mardröm när ett av hennes barn blir allvarligt sjukt, och det är lätt att leva sig in i hennes känslor även om man själv inte upplevt just den situationen. Hon berättar ärligt och utlämnande om sig själv och sin man, sina relationer och hur jobbigt livet som småbarnsförälder är – samtidigt som det är den bästa tiden i ens liv. Har svårt att släppa den här boken och rekommenderar den varmt till alla småbarnsföräldrar. 4+.

Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
Ganska förutsägbar men ändå mysig feelgood som handlar om Rebecka, som åker ner till Skåne för att hjälpa sin mormor som blivit sjuk, och som under tiden mormodern ligger på sjukhus börjar nysta i hennes förflutna under krigstiden. Den har starka element, och jag känner att jag blir lite berörd på vissa ställen i boken, men generellt ganska banal som feelgoods kan vara när man vet exakt vad som kommer hända.

Bakvatten

Bok av Maria Broberg
En bok som inte riktigt föll mig i smaken men som ändå påverkade mig en del efteråt. Den är svår att sammanfatta handlingen på men påminner lite om Mikael Niemis ”Populärmusik från Vittula”, kanske för att den utspelar sig i Norrland och under 60-talet. Ett plus att en del av dialogen är på västerbottenmål, det gör att den känns mer trovärdig. Boken är uppdelad i flera delar och jag tycker första delarna är sega och rätt tragiska. Sista delen handlar mycket om skuld. Boken igenom känns mörk och jag mår dåligt av att läsa den, trots att jag tilltalas av böcker som påverkar mig och som inte alltid behöver kännas glada. Som mamma tänker jag att modern är hemskt ansvarslös och självisk, men på ett annat plan kan jag känna sympati för henne och inse att hon högst troligt är deprimerad och skulle ha behövt få hjälp för att må bättre och kunna vara en bättre mamma till sina barn. Tycker den lämnas i lite lösa trådar, som att allt inte riktigt reds ut. En 2:a i betyg men en stark sådan.
Intressant bok med fakta presenterat på ett lättsamt sätt. Studier tas upp och jag gillar att varje avsnitt är så pass kort och koncist. Intressanta myter som man ofta hört eller själv undrat över. Har lärt mig en hel del.

Midnattsrosen

Bok av Lucinda Riley
Ganska segt att komma in i denna tegelsten på nästan 600 sidor men den utvecklas och blir bättre och bättre så jag tycker den är läsvärd. Parallella tidslinjer och historien sträcker sig över 100 år. Kan tycka att nutidshistorien är lite seg och lam och att det bitvis är lite onödigt mycket beskrivningar som inte tillför storyn så mycket, men på det stora hela en bra bok! 4-.
Spännande krigsbok med parallella storylines, varav en utspelas i nutid (2009) och en under andra världskriget och ockupationen av Paris. En gripande bok om hur otroligt stark moderskärlek kan vara, och hur viktigt det är att gå vidare efter fruktansvärda trauman. Historien nystas upp på ett spännande sätt och jag har svårt att lägga boken ifrån mig. Språket flyter på bra och är nyanserat men inte överdrivet beskrivande.

Den franska fotografen

Bok av Natasha Lester
En ung amerikansk modell åker till Europa för att vara krigskorrespondent och fotograf under andra världskriget. Boken handlar om vad hon får uppleva under krigsåren. För mig tar det en stund att komma in i boken, tycker språket är lite för beskrivande och att den är allmänt seg. Men efter ett tag släpper det och blir mer intressant. Nutidshistorien som beskrivs parallellt känns sådär. Lite krystad men ändå välbehövlig för att boken ska få ett bra slut. Boken ligger runt 3+/4- större delen av tiden men när jag läst slutkommentarerna från författaren och inser att den är baserad på en verklig person, Lee Miller, och dessutom ser en dokumentär om henne inser jag hur skickligt skriven den är. Hon har fått med många aspekter från hennes spännande liv. Så slutbetyget blir ändå 4. Läsvärd, om än inte den bästa krigsbok jag läst.

Svärmodern

Bok av Moa Herngren
Boken träffar mig som en box i magen. Man vill läsa vidare och se hur relationsdramat utvecklas och man hoppas hela tiden på det bästa. Att Åsa ska ändra beteendemönster och kunna ha en bra relation med sin son och hans familj. Trots att hon upprepade gånger ber om ursäkt så är mönstret detsamma. Gränslöst. Komplicerat. Och hennes motvilja mot svärdottern lyser igenom, vilket får dem att ta avstånd från henne för att markera var de står. Herngren beskriver de komplicerade familjerelationerna på ett mycket trovärdigt sätt och det är lätt att relatera till känslorna. Man får mestadels följa Åsa (svärmoderns) synvinkel men korta avsnitt även sonens och svärdotterns. Hade jag fått önska hade jag gärna sett att det varvades mer så man fick läsa saker mer ur deras synvinkel. Nu blir svärmodern ”offret” och de andra får inte försvara sig för läsarna. Slutet är inte som jag förväntat mig och gör mig ganska besviken, men det är ändå en väldigt läsvärd bok.

Solsken och parmesan

Bok av Christoffer Holst
Feelgood som även bjuder på lite djup. Lättläst men tänkvärd bok om ett gäng som ska på matlagningskurs i Toscana men hamnar i Öregrund. Ganska förutsägbar men har ett språk som flyter på bra och är skämtsamt samtidigt som han berör djupa ämnen.

Flickan i brevet

Bok av Emily Gunnis
En obehaglig bok med verklighetsbaserad bakgrund. Grundstoryn utspelar sig på 1950-talet och handlar om en kvinna som blir gravid som ogift och som skickas till ett mödrahem för att föda sitt barn. Kvinnorna på hemmet får arbeta långa arbetsdagar med tungt arbete och blir hårt bestraffade. När barnen föds lämnas de bort för adoption mot mödrarnas vilja. I nutid hittar en journalist några brev från en av dessa kvinnor, och hon börjar nysta i historien om henne. En person försöker hämnas den här kvinnan, och boken utvecklas mer och mer till en mordhistoria/deckare där mord efter mord redovisas i detalj. Språket är väldigt beskrivande och den tar tid att läsa. Hade jag vetat hur obehaglig den hade varit hade jag inte läst den men nu ville man ändå läsa vidare och se hur det gick. Slutet var oväntat dåligt. Får 3-.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.