Knutbyflickan

Linnéa Kuling
Linnéa ger läsaren sin alldeles egen berättelse om hur det var att växa upp i Knutbysekten. Historien är gripande och ger en inblick i hur ett barn upplevde Kristi Bruds styre och hur det påverkade henne som barn. Här är berättelsen om hur det varma och kärleksfulla välkomnandet till byn snabbt förvandlades till en mörk mardröm och en splittrad familj.
Att läsa Linneas berättelse är oerhört starkt.
Det är en berättelse om psykisk terror, manipulation, att bli hjärntvättad och att leva i ett fängelse.
Men också om vänskap och samhörighet.
Och ett imponerande mod.

Linnea är ett barn som växer upp i Knutbysektens innersta krets.
Familjen flyttar till Knutby när hon är liten.
I början är tillvaron ljus och de känner en stark gemenskap med de andra i församlingen. När Linnea börjar skolan stortrivs hon och många av lärarna är med i församlingen. De är engagerade och gör allt för att barnen ska trivas.
Men sen händer de morden som blir så omtalade i pressen och synen på församlingen ändras.
Och snart märker Linnea att tillvaron inte alltid är ljus och inkluderande.
Krav börjar ställas och hennes frihet krymper allt mer.
I församlingen är det viktigt att vara rätt. De som är fel utesluts och bara vissa få är utvalda till den innersta kretsen.
Allt styrs av en familj med Åsa, även kallad Kristi brud, i spetsen. Hon lever som en drottning och lyfter aldrig ett finger utan har ett hus fullt av tjänare som lyder hennes minsta vink.
Hon tvingar de i församlingen att jobba dag och natt i olika byggprojekt som hon drar igång.
Linnea tas från sin familj och jobbar som en slav i Åsas hus redan från tidiga tonåren.
Hon har inget att säga till om och får inte ens bestämma när hon ska sova eller äta.
Och träffa sina föräldrar 4 timmar/vecka.
Hon blir utfryst och mobbad i perioder och gör allt för att bli accepterad och vara till lags. Samtidigt är hon förtrollad av Åsa och allt hon säger.

Det är så skrämmande. Det är svårt att förstå att detta har hänt (och händer) i Sverige. De vuxnas svek mot barnen är fruktansvärd.
Och hela tiden när man lyssnar undrar man hur hon ska kunna fly?
Jag tycker att alla ska lyssna på denna gripande bok om ni har möjlighet.
Jag liksom många andra kommer väl ihåg "Skotten i Knutby" och jag minns att vi förfärades över att något kunde ske i Sverige och dessutom i en liten by som Knutby. Hur kunde en sekt som deras existera utan att omvärlden reagerade och kände till deras existens. Hur kunde de tro på något så häpnadsväckande som Kristi Brud och ungefär där släppte jag Knutby-tragedin.

Linnéas berättelse griper tag i mig från första stund och den blir än mer stark just av vetskapen att det är Linnéa själv som berättar sin historia. En historia som läses upp med brutal ärlighet, klarsynthet och detaljrikedom och som skapar så mycket känslor inom mig. Det är med vämjelse, ilska, frustration och sorg som jag hör vad Linnéa och andra ortsbor i Knutby församling har utsatts för av Kristi Brud och hennes pastorer. De brott som de utfört, fysisk och psykisk misshandel, hjärntvätt, manipulation och mobbning är så grova så att jag nästan ser de brotten som lika fruktansvärda som de två morden. Dessa brott är kanske till och med än värre.

Det är med glädje jag vet att de skyldiga till viss del har fått stå till svar för sina brott och att sekten i Knutby har upphört och spritts för vinden.

Jag vill varmt rekommendera denna bok, jag tror inte jag är den ende som blir förfärad över de fasansfullheter som pågick under så många år och som många är helt ovetande om.
Fascinerande och gripande
Boken är skriven av Linnèa som som växte upp i Knutbysekten. I boken skriver hon sin egen berättelse om hur det var att växa upp och leva i den innersta kretsen kring Kristi brud om hur hennes trygghet förvandlades till ett mörker.

Under årens lopp har jag både läst böcker, artiklar och sett dokumentärer om Knutby, men så fick jag erbjudandet att läsa denna bok och tackade ja direkt då detta ämne både är intressant och fascinerande.
Boken är välskriven och en riktigt bladvändare - jag kunde inte släppa ifrån mig boken förrän den var slut, jag var fast från första sidan. Att läsa och få en insyn i hur det var att leva i denna miljö utifrån Linnéas upplevelser är intressant, gripande och fascinerande. Från att till en början tagits emot med en öppen famn fylld av kärlek, trygghet, glädje, gemenskap till ett totalt mörker där mobbing, misshandel, utfrysning, hjärntvätt och utanförskap tar över är så brutalt. Det är så otäckt och skrämmande att läsa om vad maktmissbruk kan göra - hur ledaren bestämmer, styr och hur de behandlar människor runt omkring sig som slavar. En fantastiskt bok på så många sätt och jag beundrar hur öppet och ärligt Linnéa låter mig som läsare ta del av hennes historia - WOW vilken bok.
Knutbyflickan : livet i sektens innersta krets.

Boken handlar om Linnéa Kuling som var ett av barnen i den omtalade Knutbysekten. Detta är hennes version av berättelsen om sin uppväxt, i Kristi Bruds innersta krets. Hur allting började, att något som först känns så tryggt förvandlas till en levande mardröm.
Jag kommer in i boken otroligt snabbt, språket och känslan är otroligt fängslande. Boken bevisar verkligen hjärntvätt på hög nivå, speciellt hur lätt det är att vinna över en annan människa. Speciellt om det handlar om ett barn, det är exempel på misshandel, mobbing fysiskt/psykiskt och hur dem går tillväga för att manipulera. Att först hylla en upp till skyarna , sen i nästa stund trycka ner personen på marken så långt det bara går.

Vi får verkligen uppleva hur snabbt ljuset tänds, men kan lika snabbt släckas

Jag rekommenderar boken väldigt mycket. Den är väldigt lärorikt, man får verkligen en högre förståelse hur svårt det kan vara, att ta sig ur något sådant här.
Knutbyflickan blev den första utlästa boken 2021 skriven av Linnea Kuling

I boken får man läsa om Linneas uppväxt i den mycket uppmärksammade sekten Knutby Filadelfia. Både det positiva och det negativa skildras från hennes barndom och man får följa med genom hela hennes uppväxt.

Denna biografi var verkligen gripande. Att få läsa hur lite samhället gjort för att försöka hjälpa barnen i Knutby Filadelfia är skrämmande att läsa. Jag tycker det är väldigt modigt och viktigt att denna boken har skrivits då man ofta får höra hur vuxna påverkats av att leva i sekter medans barns perspektiv i sekter skildras mer sällan i media.
Boken är en välskriven berättelse som grep tag i mig med storm. En bladvändare och en gripande historia. Det är intressant att få en insyn i en del av sekten ur författarens perspektiv. Rekommenderas!
Gripande, självbiografisk historia om uppväxten i Knutbysekten. Ofattbart hur människor behandlar varandra. I Guds namn dessutom!
Trots att berättelsen upprepar sig och är lite seg emellanåt är jag är tagen av den och kan inte sluta läsa.
Skriven av Linnea som växte upp i Knutby och blev Kristi bruds "dotter". Så otroligt hemsk men samtidigt en intressant inblick i hur livet i Knutby fungerade. Flera ggr var jag tvungen att pausa då det Linnea berättar berör en så starkt och man önskar att man kunde hoppa in i boken och lyfta upp denna lilla flicka och bara bära iväg med henne. En otroligt stark berättelse av en stark ung kvinna