Cecilia Wallén

Användarprofil
Gifty växer upp med sin mor och bror efter att fadern återvänt till hemlandet Ghana. Brodern är en duktig basketspelare. Efter en skada blir han dock opioid-beroende och dör sedermera av en överdos, varpå modern drabbas av en djup depression. Händelser som alla kommer att prägla
Giftys liv och som gör att hon har svårt att släppa någon in på livet.

Första gången vi möter Gitfty är hon doktorand och studerar möss i ett neurovetenskapligt laboratorium där hon forskar på belöningssökande beteende. Vi får följa hennes uppväxt i tillbakablickar.

Gifty är också troende vilket ifrågasätts av de andra naturvetenskapliga forskarstudenterna. Religion och vetenskap, kan man tro på båda? Kan den ena ge svar där den andra falerar? Bland annat kommer frågan upp om det går det att leva ett syndfritt liv, kan man kontrollera sina syndiga tankar? När Gifty inte finner svaret i religionen vänder hon sig till vetenskapen i stället.

Jag tyckte bättre om Vända hem som jag upplever har ett helt annat djup, men Inte av denna världen är en habil uppföljare. Den berör den strukturella rasismen och frågor som arv och miljö, beroende och depression.
Samtidigt blir det många stora frågor i en och samma bok, kanske hade den vunnit på att fokusera på någon av dem.
Yaa Gyasi har dock ett enkelt och rättframt sätt att skriva på, vilket hindrar boken från att bli tungsint.

Line of Duty

TV-program från Netflix
Brittisk serie där vi får följa några poliser inom antikorruptionsenheten. Många gånger kämpar de inte bara mot de kriminella utan också mot sina egna kollegor.
Det visar sig snart att korruptionen går högt upp i deras egna led och någon är beredd att göra vad som helst för att det inte ska avslöjas. Till och med att sätta dit oskyldiga och mörda sina kollegor.

Spännande serie på fyra säsonger med ett nytt fall varje säsong.
Som gjort för sträcktittande.

Przewalskis häst

Bok av Maja Lunde
Maja Lunde har gjort det igen!
Przewalskis häst är en berättelse som spänner från 1800-talets S:t Petersburg till Norge 2064.

Under 1800-talet reser Michail från S:t Petersburg till Mongoliet för att leta efter den vildhäst som man tror är urhästen. Hästarna skall därefter transporteras till djurparker i Europa i syfte att garantera rasens fortlevnad.

1992 reser Karin tillsammans med sin son till Mongoliet med en flock hästar för att åter låta dem bli fria och vilda.

2064 i Norge kämpar Eva för att hålla de sista två hästarna vid en gammal gård vid liv. Det regnar ständigt, det finns ingen el längre och hon och hennes dotter för hela tiden en kamp för överlevnad. Ett resultat av människans miljöpåverkan.

Precis som i Binas historia väver Maja Lunde samman de olika århundradena och jag dras snabbt med i handlingen. Människan försöker kontrollera hästarna, naturen och varandra och i slutänden är det ingen av dem som låter sig tämjas.
Men det här är också en berättelse om mänskliga relationer, framförallt mellan mödrar och deras barn.

Berättelsen förs framåt med levande skildringar av personerna och miljöerna.
Min enda invändning är att jag hade velat veta mer om karaktärerna, lärt känna dem mer på djupet.
Svensk polisserie som skildrar polisernas arbete i Malmö. Svårigheter att skilja mellan privatliv och jobb och att hantera alla jobbets utmaningar.

Sara, Magnus, Jesse, Leah och de övriga kämpar med jobbet, vardagen och relationerna dem emellan.

En riktigt bra polisserie som skildrar vardagen snarare än snabba klipp, biljakter och intriger.

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Nattväkten är första boken om kriminalkommisarie David Ritter. Allt börjar med ett ovanligt bestialiskt mord och två försvunna personer. Det tar dock inte lång tid innan David Ritter förstår att de letar efter en seriemördare.

David hämtar hjälp hos rättspsykologen Julie Glans, kan hon hjälpa polisen att se sambandet innan fler dör?

Utöver detta har kriminalkomissarien en svartsjuk f d hustru att hantera samt en kvinnlig kollega som krånglar till hans liv ytterligare.

En spännande thriller med en tät handling som får mig att fortsätta läsa när jag borde ha släckt för länge sedan.

Jag ser fram mot att läsa kommande böcker med David Ritter i spetsen
Jag är mästare på att prokastinera! Som egenföretagare fungerar inte det, så jag har blivit tvungen att arbeta mycket med listor, mål och belöningar för att få saker gjorda, speciellt saker som känns jobbiga.

Jag skriver listor och rangordnar efter om det är brådskande och hur viktigt det är. Sådant som är brådskande och viktigt gör jag först. Sådant som är brådskande, men mindre viktigt får vänta eller så delegerar jag det till någon annan.
Det som är viktigt men inte brådskande får vänta till en annan dag.
När dagens saker är avprickade får jag göra det som jag tycker är roligt/avkopplande, men inte förrän allt annat är färdigt.

Ju fler saker jag hinner ta tag i under en månad, desto bättre belöning i månadens slut.

En fallen man

Bok av Håkan Lindgren
Oscar, snygg och lyckad i andras ögon. Arbetar på hotell Midgård som är på väg att bli ett av stadens trendigaste hotell och gift med Stella. Hon som aldrig behövt anstränga sig särskilt mycket för att få det hon vill ha.

Så hur kommer det sig att Oscar helt plötsligt finner sig en sjukhussäng, tillsynes i koma, utan att kunna komunicera med omvärlden. Oscar kan dock höra allt som sägs runt omkring honom och han förstår snart att han har fallit från sjätte våningen på hotellet han jobbar på.
Men varför befann han sig egentligen i lyxsviten och ramlade han verkligen eller blev han knuffad?

Boken började bra. Jag gillar konceptet att vi får följa Oscars tankar och att han hör, men inte kan kommunicera. Första delen av boken är riktigt spännande och intressant.
Sedan händer tyvärr något och boken förlorar mig som läsare.
Lika spännande som jag tyckte att boken var i början, lika mellanmjölk känns andra delen.
Jag har läst flera bra recensioner av den här boken, men den var inte för mig, tyvärr.

Vill äta hälsosamt

Tips för den som...
Börja med att lägga till ett nyttigt alternativ om dagen. Det är bättre än att plocka bort allt onyttigt. Då kommer det att bli för stor förändring på en gång och det finns risk att hjärnan börjar skrika efter onyttigheter i stället.

Byt ut läsk mot smaksatt vatten eller te.
Med en tidigare utbrändhet och en utbildning i stresshantering i bagaget har jag läst många självhjälpsböcker med fokus på tanke, känsla, handling.

Tänkte att det här säkert är ytterligare en trött variant på samma tema, MEN vad fel jag hade! Det finns några väsentliga skillnader som lyfter den här boken i förhållande till liknande böcker i samma genre;

- detta är främst en arbetsbok med många tillfällen för reflektion. Jag har läst boken som e-bok men haft ett block bredvid mig som jag har gjort alla övningar på.
- författaren ger många konkreta exempel, inte bara påståenden, som får mig att nicka igenkännande flera gånger. Nu förstår jag till exempel varför jag upplever att alla människor är så vänliga och hjälpsamma på min semester.
- underbara illustrationer som var och en väcker nya tankar. Den arga medtrafikanten är helt underbar! Kan inte låta bli att dra paralleller till när jag och sambon åker till jobbet😁😁😁

Cecilia de Lacerda skriver inkännande samtidigt som hon utmanar mina tankar och det jag tror mig veta. Hon slår också hål på några lyckomyter som många av oss tror är sanningar.

Författaren har lyckats skriva en lättförståelig bok som gärna får ta tid att läsa.

Ett liv för lite

Bok av Kristofer Ahlström
Caroline och David. Tvillingarna som är lika men ändå så olika, det är nästan som att någon eller något saknas.

Boken tar sin början på 50-talet och skildrar deras gemensamma uppväxt på ett bohemsikt Södermalm med föräldrar som sliter för att få ekonomin att gå ihop.
David kämpar för att få vara en del av gemenskapen och för att rädda alla, både människor och djur, medan Caroline helst vill därifrån.
När Caroline träffar Karl och får chansen att göra sin efterlängtade klassresa kommer syskonen att gå skilda vägar och leva parallella liv, men ändå sammanbudna.

En bok om psykisk ohälsa och att vilja höra till, men också om att längta till något annat och vilja lämna allt bakom sig.

Redan från första meningen var jag fast. Skildringarna av personerna, miljöerna, språket och inte minst utsatthetskänslan gör att jag inte kan sluta vända blad.
Den lite krassa underfundigheten; "Kanske kommer Caroline att sitta där en dag bland änkorna, själv änka. Hon måste bara hitta en man som kan dö först" får mig att le, mer än en gång i boken.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.