En fallen man

Bok av Håkan Lindgren

Oscar hamnar i koma efter ett fall från sjätte våningen på hotellet där han jobbar. När han vaknar upp på sjukhuset inser han att han inte alls är vaken - åtminstone inte utåt sett. Alla tror att han är djupt försjunken i koma, han kan varken röra sig eller tala. Men han hör allt som pågår omkring honom. Alla beklaganden och bekännelser från besökarna som dyker upp i sjukrummet. Snart börjar han ana att fallet kanske inte alls var en olycka. Visst har han inte varit Guds bästa barn, men det innebär väl inte att någon skulle vilja döda honom? Han förstår att polisen har lagt ner utredningen, men hans syster Kitty är fast besluten att ta reda på vad som verkligen hänt Oscar.

En fallen man är en nervkittlande roman som utspelar sig både "inom lyckta dörrar" och utanför dem.

Håkan Lindgren föddes i Göteborg men har sedan slutet på 90-talet bott i Frankrike. Trots drömmar om att bli inredningsarkitekt hamnade Håkan i finansbranschen och arbetar nu i Luxemburg.

Starten på hans skrivande kom när en vän som var sångerska bad honom skriva några låttexter. Detta ledde in honom på novellskrivandet och 2015 kom romanen Att raka en zebra. Denna följdes år 2017 upp med Moscow Baby, en romantiserad skildring av hur han och maken fick sin dotter med hjälp av en surrogatmamma i Ryssland.

Håkans senaste roman En fallen man utspelar sig i Sverige och den gamla hemstaden Göteborg, men en french touch har ändå lyckats smyga sig in.

Mindre

Oscar hamnar i koma efter ett fall från sjätte våningen på hotellet där han jobbar. När han vaknar upp på sjukhuset inser han att han inte alls är vaken - åtminstone inte utåt sett... Mer

2 utgåvor
Välj utgåva
En fallen manSvenska - Pocket
ISBN: 9789176972373
En fallen manSvenska - Okänt
ISBN: 9789175572123
En ny författare för mig, men som jag hoppas kommer ut med en ny liknande bok snart.
Tyckte om handlingen, miljöerna tyckte jag var bra beskrivna, kapitlen var bra. Så kryp i soffan med en mjuk filt, en kopp te och läs denna psykologiska roman!
Tidigare i september fick jag via e-post en förfrågan från Hoi Förlag om jag ville recensera två böcker. Jag tackade ja till en av dem eftersom jag kände att den andra boken är av en genre som inte riktigt är min bag. Boken jag tackade ja till var En fallen man av Håkan Lindgren.

Oscar jobbar på ett hotell i Göteborg. En dag faller han från hotellets sjätte våning. Oscar överlever fallet, men hamnar i koma. Det omgivningen inte inser är att Oscar hör allt runt omkring honom trots att han varken kan prata eller röra sig. Han inser att han faktiskt har varit utsatt för ett mordförsök. Dessvärre har polisen lagt ner utredningen. Den enda som vill ta reda på vad som har hänt är Oscars syster Kitty. Eller möjligen också Oscars fru Stella..?

Kapitlen i boken är relativt korta. Såväl tid som berättarperspektiv växlar. Eller egentligen är det inte berättarperspektiv som växlar, utan perspektiv utifrån de olika inblandade personerna. Intressantast tycker jag som läsare är Oscars reflektioner och känslor där han ligger oförmögen att kommunicera med omvärlden. Det är mycket realistiskt skildrat.

Dialogerna tiden före fallet är ibland lite onödigt pratiga. Jag har svårt att se hur alla ord har med nutiden att göra. Jag kan också tycka att det blir lite för många växlingar vad gäller tid och personer/perspektiv. Några färre perspektiv och inblandade personer kanske hade gjort det enklare för mig som läsare att hänga med i svängarna och berättelsen något mer strukturerad. Det känns ibland som om författaren svävar ut lite väl mycket. Nu är emellertid varje kapitel föredömligt märkt med datum och år och även med namn på den person det handlar om. Utom när det gäller Oscar, för han är ju bokens berättarjag.

Jag hittar ett förargligt stavfel. Förutom det är det språkliga helt OK. Det är en van författare som skriver.

När jag recenserar böcker skriver jag ibland om verkens form. Det vill jag göra den här gången också, helt enkelt för att jag tycker att omslaget är så snyggt. Jag gillar så kallat danskt band, men jag gillar även färg och form på omslaget till En fallen man. Det är rent och snyggt och ger rätt känsla, en lite hisnande sådan, inför läsningen.

Mitt omdöme blir högt.