Nyårsfesten

The Hunting Party
Bok av Lucy Foley
En grupp gamla vänner hamnar i en jaktstuga när ett snöoväder drar in och de blir instängda. De valde omsorgsfullt plats för att få lugn och harmoni men efter ett par dagar hittas en av vännerna död, mördad. Det finns en mördare i kompisgänget, frågan är bara vem det är?.
Ett välbärgat och framgångsrikt kompisgäng har bokat en lyxig vildmarksupplevelse tillsammans i Skottland för att fira in det nya året i flärd och gamman. Det var längesedan de sågs och stämningen är lite tryckt inledningsvis. De festar dock loss och med rikligt alkoholintag sprider sig den gamla vanliga stämningen snart. Då ett snöoväder drar in över deras isolerade festplats tätnar stämningen och intrigerna. Helt avskurna från omvärlden är de nu totalt utlämnade åt varandra. Då en i sällskapet hittas mördad tätnar dramatiken. Vem är din vän och vem är din fiende? 
En riktigt spännande pusseldeckare som innehåller mycket mystik, twister och flera parallella händelser som smälter ihop till en rysligt bra berättelse. Svår att lägga ifrån sig... Den här kan jag verkligen rekommendera!
Nyårsfesten är en spännande pusseldeckare som utspelar sig i ödemarken i de skotska högländerna.

Nio vänner som känt varandra sedan universitetstiden firar alltid nyår tillsammans. Denna gången ska de fira in det nya året i en lyxig jaktstuga. Det visar sig snart att de inte är så goda vänner som de vill ge sken av. Det blåser upp till snöstorm och tidigt på nyårsdagens morgon hittas en av gästerna mördad.

Precis som i Lucy Foleys bok Bröllopsfesten så har boken två olika tidslinjer. Första kapitlet börjar med att Doug och Heather som arbetar på vildmarkshotellet hittar en person död. Man får följa berättelsen i nutid när de försöker hitta mördaren parallellt med att man får reda på vad det var som ledde fram till att någon blev mördad.

Jag gillar att läsa pusseldeckare eftersom man samtidigt som man läser får vara med och klura på vem mördaren är. Jag läser gärna fler böcker av Lucy Foley.
Jag är inte mycket för deckare men denna var lite annorlunda. Man visste inte vem av personerna som var offret o alla kunde vara mördaren. Man fick följa många olika personer vilket stundtals kunde bli lite förvirrande men gjorde tillslut att man fick en större bild av varje person. Lite cluedoliknande bok.
Jag tyckte boken lät spännande och ganska likt en klassisk ”whodunit” deckare men riktigt så var det inte. Ja, det finns en mördare, ett offer och en grupp misstänkta men det handlar inte bara om det. Det är relationsdrama, gamla oförätter och en del annat som tillkommer. Dock är boken fortfarande väldigt spännande och jag kunde verkligen inte räkna ut vem som var mördaren. Rekommenderas!
"Alla är inbjudna. Alla är misstänkta.
Det är slutet av december och det nya året ska snart ringas in. I en lyxig jaktstuga i de skotska högländerna samlas nio vänner som känt varandra sedan universitetstiden. De ska dricka champagne, äta god mat och njuta av varandras sällskap. Det ska bli det bästa nyåret någonsin. Men just som ett snöoväder rasar in över Skottland hittas en i sällskapet mördad. Och samtidigt ryktas det att en seriemördare går lös i vildmarken. Har han slagit till igen? Eller finns den skyldiga inom stugans trygga väggar?"
Den här boken beskrivs som en modern pusseldeckare och det var det jag förväntade mig. Tyvärr så blev jag ganska besviken eftersom den är mycket mer en relationsroman med spänning som tema. Det tar tid innan man får veta vem som är död även om de allra flesta som läser den här boken vet vem offret är innan det avslöjas i boken. Det är inte så mycket av mordgåtor och ledtrådar utan mer av de olika huvudkaraktärernas relation till varandra och till sig själva, nu och i dåtid. Har man inga förväntningar så är det en riktigt spännande bok men vill man ha den klassiska pusseldeckaren, ja då blir man besviken.