Camilla Sandmark

Recensioner

"En regnig kväll snubblar den hemlöse Michael King över en skadad, utsvulten katt. Den alkoholiserade och deprimerade mannen tar hand om katten som han kallar Tabor."

Man behöver inte vara kattälskare för att älska den här boken. Boken bygger på en sann historia om en katt som kommer på villovägar. Skadad och tilltufsad blir den omhändertagen av en lika sargad man. De ger sig iväg på en lång vandring från ett kallt Oregon till ett varmare Kalifornien. På resan så stärks banden mellan katt och människa. De tröstar och helar varandra men en dag tas Tabor till veterinären som upptäcker ett id-chip.
Någonstans finns det en ägare som kanske saknar sin katt..
Jag älskade den här boken och om någon av mina katter skulle försvinna så önskar jag att de skulle träffa någon som Michael.

Ilkas arv
Bok av Sara Blædel

Betyg 4
Det här är den andra boken i trilogin om Ilka Jensen som ärvt en begravningsbyrå efter sin far. En far som lämnade Ilka och hennes mamma för över trettio år sedan för att resa till USA och som hon sedan dess inte haft någon kontakt med trots att hon många gånger har försökt. Ilka är kvar i staden Racine och försöker reda upp allt runt begravningsbyrån för att sedan resa hem till Danmark igen men det är inte så lätt att få ordning på den konkursmässiga begravningsbyrån eller att få kontakt med den familj hennes far hade. Det är mycket som inte stämmer med faderns liv och Ilka gör allt för att finna sanningen. I den här boken växlas tempot upp och det är bitvis väldigt spännande. Man kan läsa boken som fristående men man har så mycket mer behållning av den om man redan har läst den första delen.

Trollkarlen från Oz
Film från 1939 regisserad av King Vidor och Victor Fleming m.fl.

Betyg 5
En fantastisk musikalfilm och en oförglömlig klassiker. Passar perfekt att se tillsammans med familjen på höstlovet. Tolvåriga bondflickan Dorothy och hennes hund Toto tar skydd för en tornado i sitt hus men huset rycks upp av tornadon till det magiska landet Oz. Hon får snart reda på att det enda sättet för henne att ta sig hem igen är med hjälp av trollkarlen som bor i Smaragdstaden. Med hjälp av sina nya vänner Fågelskrämman, Plåtmannen och det fega Lejonet så ger hon sig av på en oförglömlig resa för att söka rätt på trollkarlen. På vägen dit råkar de ut för en hel del spännande och fantastiska äventyr.

Min fars hemlighet
Bok av Sara Blædel

Betyg 4
"När Ilka Jensen får veta att hennes far har dött i USA och att hon är omnämnd i hans testamentet kommer nyheten som en chock. Den 40-åriga skolfotografen har nämligen inte hört av honom sedan han stack ifrån familjen när Ilka var sju år. Eftersom saknaden efter pappa har påverkat Ilka djupt beslutar hon sig för att resa till USA. Inte för att hon är intresserad av själva arvet, utan för att försöka få svar på sina frågor. Varför stack han bara och lät bli att höra av sig? Hur blev hans liv? Och vem var han egentligen?

Det blir dock mer komplicerat än Ilka förutsett. Hon möter pappans nya mycket skeptiska familj och det verkar som om hennes far haft en hel del att dölja. Ilka är dock inte den som låter sig avvisas, hon börjar gräva i pappans förflutna."

Jag gillade den här boken och eftersom jag visste att den är den första delen i en trilogi så blev jag inte förvånad över att den slutar med fortsättning följer...
Den är lite svår att sätta in i ett fack. Från början tänkte jag att den kanske är en feelgoodroman (trots att den mestadels utspelar sig på en begravningsbyrå) men det stämmer inte. Inte heller är den en deckare även om det bitvis blir spännande och man kan ana sig att den spänningen kommer att fortsätta i kommande böcker. Men mixar man dessa båda genre så får man en välskriven bok som i mitt fall blev en riktig bladvändare och man längtar efter att få reda på hur det hela kommer att sluta.

The Holiday
Film från 2006 regisserad av Nancy Meyers

Betyg 5
Feelgood när feelgood är som bäst! Att den dessutom utspelar sig under julhelgerna gör ju att den dessutom blir en suverän julklassiker.
Filmen är en romantisk komedi där man får följa engelskan Iris och amerikanskan Amanda som byter bostad med varandra under julhelgen. Det är inte ett helt okomplicerat byte och det händer en hel del under dessa två veckor. En klart sevärd film om man gillar den här typen av filmer. För mig är den ett måste att se varenda jul.

Den sorgsne busschauffören från Alster
Bok av Håkan Nesser

Betyg 4
Kanske märkligt men det här är den första boken av Håkan Nesser som jag har läst. Han har lyckats undgå mig och jag funderar lite på hur det har kunnat ske för han har ju varit verksam länge och skrivit så otroligt många böcker. Men jag är glad för denna nyfunna bekantskap för det gör ju att jag har en hel hög med böcker att plöja igenom så småningom för är de lika bra som denna så kan jag inte sätta igång fort nog. Jag läser ofta deckare och den här räknas ju som en sådan men tonen är mjukare, nästan humoristisk och det är en omväxling mot det hårda, våldsamma som annars brukar fylla genren. Man får ta del av en berättelse som utspelar sig under olika tidsplan men det är lätt att följa med i handlingen. Jag njuter av språket, av Nessers sätt att berätta och av en mordgåta som är både underfundig och underhållande.

French Connection - Lagens våldsamma män
Film från 1971 regisserad av William Friedkin

Betyg 4
"Kriminalinspektörerna "Popeye" Doyle (Gene Hackman) och Buddy Russo (Roy Scheider) i New York, hoppas på att kunna bryta upp en narkotikaliga och lyckas till slut med att avslöja "The French Connection". Men när en av brottslingarna försöker mörda Doyle, påbörjar han en dödlig jakt som för honom långt utanför stadens gränser. Denna actionfyllda thriller, med den berömda biljakten, bygger på en verklig händelse. "
En riktig klassiker och en stilbildande film inom polisfilm-genren. Den här filmen fick fem Oscars då det begav sig och det säger väl nästan allt. En riktigt bra film som håller än.

En julsaga
Film från 1999 regisserad av David Jones

Betyg 5
En film som är lika bra oavsett om det stundar jul eller inte. Och versionen med Patrick Stewart tycker jag är den bästa. Han är fantastisk som den snåle och girige Ebenezer Scrooge. Själva berättelsen är en fantastisk historia där Ebenezer till slut, innan det är försent, inser att ett liv fullt av medkänsla och givmildhet är vad som ger livet mening. En spökhistoria som utspelar sig vid jul och det är nog den bästa julfilm jag någonsin sett.

Nyårsfesten
Bok av Lucy Foley

Betyg 3
"Alla är inbjudna. Alla är misstänkta.
Det är slutet av december och det nya året ska snart ringas in. I en lyxig jaktstuga i de skotska högländerna samlas nio vänner som känt varandra sedan universitetstiden. De ska dricka champagne, äta god mat och njuta av varandras sällskap. Det ska bli det bästa nyåret någonsin. Men just som ett snöoväder rasar in över Skottland hittas en i sällskapet mördad. Och samtidigt ryktas det att en seriemördare går lös i vildmarken. Har han slagit till igen? Eller finns den skyldiga inom stugans trygga väggar?"
Den här boken beskrivs som en modern pusseldeckare och det var det jag förväntade mig. Tyvärr så blev jag ganska besviken eftersom den är mycket mer en relationsroman med spänning som tema. Det tar tid innan man får veta vem som är död även om de allra flesta som läser den här boken vet vem offret är innan det avslöjas i boken. Det är inte så mycket av mordgåtor och ledtrådar utan mer av de olika huvudkaraktärernas relation till varandra och till sig själva, nu och i dåtid. Har man inga förväntningar så är det en riktigt spännande bok men vill man ha den klassiska pusseldeckaren, ja då blir man besviken.

Kom i min famn
Bok av Caroline Eriksson

Betyg 4
Det här är en relationsroman som är lite av en deckare eller en deckare som är väldigt mycket av en relationsroman. Jag har inte läst något av den här författaren tidigare och undrar lite förstrött hur jag har kunnat miss hennes tidigare böcker för den här är bra om än lite förutsägbar. Man får ju veta tidigt att något hemskt kommer att hända men lite oklart vem och hur. För mig var det här en bok som jag sträckläste. Språket flyter på bra, kapitlen är korta och varvas med de två huvudkaraktärernas liv som man får följa.
Simone är en samtalsterapeut som får ett uppdrag på det företag där den andra karaktären, Thomas, arbetar och de kommer varandra allt närmare men de har båda sina olika demoner att brottas med.