I djupt vatten

Into the Water
Bok av Paula Hawkins
En mamma och en tonårstjej hittas döda i en flod som flyter genom en idyllisk by i norra England. Kriminalinspektör Erin Morgan blir den som ska försöka lösa de två fallen. Jules tvingas återvända till byn som hon försöker förtränga för att ta hand om sin systerdotter som blev ensam kvar. Vad är det för hemligheter som ligger begravda?.
Beckford. England. Nel, en ensamstående mamma hittas död i floden. Flera andra kvinnor har under årens lopp hittats döda på samma plats. Varken Nels dotter Lena eller hennes syster Jules tror dock att Nel begått självmord. Varför skulle hon göra det? För att hon och Jules inte haft kontakt på många år? Knappast. Dessutom hittas Lenas bästa kompis död i samma flod bara några månader tidigare.
Poliskommissarie Sean Townsends mamma hittades också drunknad i floden när Sean var bara sex år. Vad är det som försiggår i byn?
Boken är lättläst och även om jag tycker att det var lätt att gissa upplösningen är det god underhållning
På botten av en flod i en idyllisk by i norra England, hittas den ensamstående mamman Nel drunknad. Hon hade nästan avslutat sin bok om floden och alla dess offer, när hon plötsligt beslutar att ta sitt liv genom att, som så många före henne, hoppa från den höga bron. Bara månader tidigare hittades tonårsflickan Katie drunknad på samma ställe. Det är inte troligt att någon av dem begått självmord, men floden har en historia av många tragiska händelser. Här har till exempel förekommit människooffer under den häxjakt som en gång bedrevs i byn.

En av byns tidigare invånare, Julie Abbott, återvänder hem för att ta hand om sin döda syster Nel's dotter Lena. Något hon gör motvilligt, då hon lovar sig själv att aldrig återvända. Syskonen har inte haft någon kontakt de senaste tjugo åren. I och med hemvändandet gläntar hon på dörren till allt hon velat förtränga.

Många är de personer som förbryllar Erin Morgan, kriminalinspektören som utreder dödsfallen. Flera av byns invånare tycks ha haft en relation till de båda döda och alla verkar dölja något. En av poliserna som är inblandad i utredningen är uppvuxen i byn och ryktet säger att han sett sin mor dränka sig i floden, något han inte minns överhuvudtaget.

I djupt vatten har ingen huvudperson, det skulle i så fall vara floden. Istället får vi följa utvecklingen genom flera människors ögon, där många dessutom berättar i jag-form. Berättarperspektivet skiftar mellan så många som elva personer, som alla har något med dödsfallen att göra, på ett eller annat sätt. Det tar också en stund innan man slutar bläddra tillbaka för att ta reda på vem som är vem.

Den här romanen är precis som Kvinnan på tåget en oförutsägbar historia om obehagliga hemligheter och vad som händer när de exponeras. Rekommenderas till alla som vill läsa en spännande och hyfsat snabbläst bok.