Maritha

Användarprofil

Läser mycket. Bloggar på bokhyllan.frolid.eu Instagram: frolids_bokhylla

En spännande serie där FBIs specialavdelning BAU (beteendeanalysenheten) spelar huvudrollen. De flyger och arbetar över hela USA och löser mord av svårare karaktär oftast seriemördare. Personerna i teamet kompletterar varann bra med olika styrkor och bakgrunder. Kan bli lite väl grafisk ibland, när de visar de mördade, men då går det att blunda en stund.

Mycket bra serie

Försvararen

Bok av Anna Karolina
En ny deckarserie där vi får följa Ebba Tapper, en ex-polis som inte mår särskilt bra och därför dricker för mycket.  Tvillingarna Jasmine och Nicolas firar julafton och 30 årdagen med bland annat kokain. På morgonen vaknar han, men inte hon.
Det blir ett högprofilfall som den framgångsrika Angela Köhler tar sig an. Hon anställer Ebba som utredare och biträdande jurist och tillsammans jobbar de hårt för att få Nicolas att bli frikänd. Men är han verkligen oskyldig? 
Det är högt tempo, spännande intriger och intressanta karaktärer. Med gott om hemligheter hos alla inblandade blir det en och annan twist i historien.
I Iphone finns en inställning som gör att valda appar inom en kategori låser sig när man passerat en viss tids användning. Smidigt att lägga in 1h socialamedier eller 30 min spel. Det går att klicka ”fortsätt” men det blir en makering om att tiden är ute.

Bra påminnelse!

Ett oväntat arv

Bok av Sofia Ymén
Madeleine och hennes bror Erik sliter med familjens gård. De fick ta över Fors hästgård när föräldrarna dog i en bilolycka för ett år sedan. Det är en tuff tid de har bakom sig och framtiden ser allt annat än ljus ut. Madeleine känner sig ensam med alla krav, eftersom brodern hellre åker Europa runt och tävlar.
Hon hittar hjälp i gamla vänner och med hovslagaren Henrik är relationen minst sagt komplicerad. Och varför är mormor Vera plötsligt så intresserad av gården? Hon har ju inte hälsat på, på många år?

En feelgoodbok med relationer, familjehemligheter och kärlek.
Och hästar förstås.

Dunkelstjärnan

Bok av Joseph A. Davis
Julia och flyktingkillen Kasir går i sexan och lärarna parar alltid ihop dem. Hon tycker det är jobbigt, för han är så himla annorlunda! En dag kommer märkliga skuggor över staden vilket tvingar Julia och Kasir att fly, tillsammans med Trubaduren och lillebror Edvin. Genom en magisk portal hamnar de i Kasirs hemland och rakt i ett jätteäventyr.
Det är en välskriven berättelse med både driv och flera viktiga teman. Hur det kan upplevas att komma till ett främmande land. Om vänskap, oro och avundsjuka.

Boken riktar sig till ålder 9-12 år, men det är ett spännande äventyr för alla åldrar från första kapitlet till ett riktigt cliffhangerslut.

Knutby

Bok av Jonas Bonnier
Det här är en skönlitterär berättelse om församlingen i Knutby, som spårade ur och blev massmedial historia 2004 och som fortfarande pågår. Boken följer den faktiska tidslinjen och händelserna som utspelades då rätt väl.

I början är det nya pastorns fru som berättar om hur hon blev välkomnad, ifrågasatt och sedan utstött och isolerad. Det är obehaglig berättelse som tyvärr är sann.
Jag har läst en lättläst version och det blir lite mycket sexdriv och manipulation. Men det är kanske lika i den vanliga boken.
Det finns teater för alla åldrar. Jag älskade att kunna gå på teater på bibblan med barnen är de var små. Allting blev så levande och på riktigt. Teater roar, förfärar, berättar, underhåller och funkar över generationsgränserna.

Jag ger gärna bort ett teaterbesök (tillsammans med mig, förstås) i present, för en upplevelse tillsammans ger så mycket mer än en sak eller en blomma..
Det här är en samling noveller som spänner om många vitt skilda ämnen. Det är som små nedslag i olika personers vardag. Allt ifrån en man som på ålders höst köper en stuga för att skriva sina memoarer i, via återvinning till nya relationsmöjligheter. Andra ämnen är separationer och en eller annan skumraskaffär.

Längden på novellerna skiljer sig åt, någon är bara tre sidor lång och en annan är tio sidor. Miljöerna i berättelserna är lika varierande och texten flyter och är lätt att läsa.
Ibland är det ganska lite som händer, ibland så glittrar det till i denna debutsamling.
Barnens favoriträtt, även om vår variant har förändrats över åren, efter barnens vilja att äta -eller inte äta- det ena eller andra..

Men gott och enkelt att tillaga.
Alltid en vinnare!
Dita är 14 år när hon kommer till Auschwitz med tåget med sina föräldrar från Terezin-gettot i Prag. De placeras i det tjeckiska familjelägret som, trots trånga baracker, vattnig mat och en hemsk vardag, verkar ha lite bättre än de övriga. Det finns bland annat en skola för barnen.
Olika händelser leder till att Dita hamnar som assistent till Freddy Hirsch i skolan och en dag får hon det ärofyllda, men vansinnigt farliga, uppdraget att ta hand om skolans böcker. Det är 8 trasiga, medfarna böcker som inte ser så mycket ut för världen, men är så magiska för barnen, och de vuxna lärarna. Utöver dessa tryckta böcker så räknas vissa av lärarna in i biblioteket som ’levande böcker’, med sina kunskaper och berättelser.
Dita skyddar dem med sitt liv.

Det är en hemsk historia. Dita berättar om trängseln i sovbarackerna. Om allt som pågick under ytan. Om den fruktade dr Mengele och den skräck som han ingjöt i alla. Om stanken, kylan, hungern och rädslan. Tillvaron skildras levande och detaljrikt.

Det är också en berättelse om vardagsglädje, sång, samtal, vänskap, kärlek och hopp.
Det är en viktig bok.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.