Maritha

Användarprofil

Läser mycket. Bloggar på bokhyllan.frolid.eu Instagram: frolids_bokhylla

The Greatest Showman

Film från 2018 regisserad av Michael Gracey
P.T Barnum var en fattig liten pojke med stora drömmar, både för sig själv och flickan från fina familjen. När han blev vuxen svepte han henne med sig och tillsammans skapade de magi. Han hade alltid en önskan och visionen att skapa något mer, något annorlunda. Han samlade ihop stadens utstötta och annorlunda och skapade den största och mest spektakulära föreställning som världen skådat.
Det gick riktigt bra, ett tag.

Det är en musikal om showens födelse och är baserad på verkliga händelser, men precis som Barnum alltid själv gjorde så är den kanske något kryddad med extravaganser.

Jag gillar Hugh Jackman i huvudrollen, han sjunger fantastiskt och Rebecca Ferguson spelar rollen som svenska sångfågeln Jenny Lind.

En fallen man

Bok av Håkan Lindgren
Oscar är säkerhetsansvarig på ett hotell i Göteborg och en dag faller han från sjätte våningen. Han överlever med en bruten arm, men när han vaknar upp på Sahlgrenska verkar ingen märka det. Det verkar sig inte bättre än att han har drabbats av ett locked-in- syndrom. Han kan inte prata eller röra på sig, men han är vaken, hör alla bekännelser från de som besöker honom och han hinner fundera massor på vad som hänt. Tyvärr kan han inte komma ihåg vad som hände strax innan han föll.
Polisen bedömer det som en olycka och har avskrivit ärendet. Var det verkligen en olycka, eller någon som knuffade honom? Och i så fall vem?
När han så småningom vaknar upp så börjar jakten på riktigt. Många är oroliga över att han lever. Och över vad de sa när de besökte honom, när han låg i koma.

Det är en annorlunda berättelse som leder på konstiga vägar. Den ena är märkligare än den andra. Jag tänkte i början att jag inte skulle orka läsa klart, men efter varje vändning så ville jag bara veta hur det skulle gå. Det finns så många vändningar att jag inte hade kunnat gissa mig till någon av dem.
Det här är Lottas berättelse om sin uppväxt. Om det som inte syns på ytan. Hur hon kämpade för att duga, men föräldrarna alltid svek. Hon kände sig oönskad och oälskad, vilket ledde till självskadebeteende och självmedicinering. Hur hon fick hjälp och vände om sitt mående. Även om det fortfarande är en kamp.

Det är en självutlämnande och ärliga bok. Det kräver mycket styrka att våga berätta.
En stark berättelse och en tung läsning. Men åh så viktig! Jag hoppas boken kan få någon att tro och se att det går att vända rätt igen.
Ett brädspel för 2-5 spelare som går ut på att bygga järnvägsspår mellan utvalda stationer. Vilka dina stationer är, vet bara du.
För att bygga betalar man med färgade tågkort. Vill man bygga en linje som är 4gula vagnar långt, betalar man med fyra gula tågkort. Varje spår kan bara tillhöra en spelare, men det går att bygga stationer som ger möjlighet att använda någon annan linje för att ta sig framåt.

Enkla regler- bygg ihop dina tågrutter och få poäng. Misslyckad du blir det minuspoäng.

Ett enkelt spel för alla åldrar. Finns i många olika versioner; Världsdelar, eller bygg en tunnelbana i en storstad.
I Carcassonne växer landskapet med öppna fält, vägar, kloster och städer allt eftersom spelbrickorna vänds. Du placerar ut en spelfigur på brickan och försöker slutföra projektet. När staden, eller vägen, är färdig får du poäng och din spelfigur är redo att ta sig an ett nytt projekt.
Detta fortgår tills den sista spelbrickan är placerad och spelet avslutas.

Ett enkelt spel för alla åldrar. För två till fem spelare. Det finns massor av roliga expansioner för att variera spelet med.
På Stellas, ett dygnet-runt öppet café mitt emot Liverpool station jobbar Hannah och Mona som är bästa vänner och delar lägenhet. De drömmer om en framtid på scen, som sångerska och som dansare. Båda två har genom åren kämpat hårt men nu när båda har fyllt 30 år börjar hoppet att slå igenom falna.

Under ett dygn så får vi följa tjejerna och möta deras kunder. Det är ett intensivt dygn där mycket händer och även om de inte arbetar samma pass så sätts deras vänskap på prov. Medan berättelsen går framåt, så fylls den med tillbakablickar där vi får lära känna de båda tjejerna mer.
Även caféets gäster får komma till tals i egna kapitel. Vad är det som gör att de söker sig hit? Vi får ta del av deras livssituationer och vardagspussel.

Det är en varm feelgood bok med välkomnande miljö och med fokus på deras vänskap. Jag gillar att den utspelar sig under ett dygn, men rymmer så mycket mer. Det känns äkta, både Hannah och Monas relation och deras arbetssituation, men även caféets atmosfär och besökarna som beskrivs utifrån personalens vinkel och att de får ordet och kan berätta sin egen historia.
En bok fylld av kärlek, ilska, depression och hopp.
Framförallt om vänskap- är den tillräckligt stark?

Criminal Minds

TV-program från Netflix
En spännande serie där FBIs specialavdelning BAU (beteendeanalysenheten) spelar huvudrollen. De flyger och arbetar över hela USA och löser mord av svårare karaktär oftast seriemördare. Personerna i teamet kompletterar varann bra med olika styrkor och bakgrunder. Kan bli lite väl grafisk ibland, när de visar de mördade, men då går det att blunda en stund.

Mycket bra serie

Försvararen

Bok av Anna Karolina
En ny deckarserie där vi får följa Ebba Tapper, en ex-polis som inte mår särskilt bra och därför dricker för mycket.  Tvillingarna Jasmine och Nicolas firar julafton och 30 årdagen med bland annat kokain. På morgonen vaknar han, men inte hon.
Det blir ett högprofilfall som den framgångsrika Angela Köhler tar sig an. Hon anställer Ebba som utredare och biträdande jurist och tillsammans jobbar de hårt för att få Nicolas att bli frikänd. Men är han verkligen oskyldig? 
Det är högt tempo, spännande intriger och intressanta karaktärer. Med gott om hemligheter hos alla inblandade blir det en och annan twist i historien.
I Iphone finns en inställning som gör att valda appar inom en kategori låser sig när man passerat en viss tids användning. Smidigt att lägga in 1h socialamedier eller 30 min spel. Det går att klicka ”fortsätt” men det blir en makering om att tiden är ute.

Bra påminnelse!

Ett oväntat arv

Bok av Sofia Ymén
Madeleine och hennes bror Erik sliter med familjens gård. De fick ta över Fors hästgård när föräldrarna dog i en bilolycka för ett år sedan. Det är en tuff tid de har bakom sig och framtiden ser allt annat än ljus ut. Madeleine känner sig ensam med alla krav, eftersom brodern hellre åker Europa runt och tävlar.
Hon hittar hjälp i gamla vänner och med hovslagaren Henrik är relationen minst sagt komplicerad. Och varför är mormor Vera plötsligt så intresserad av gården? Hon har ju inte hälsat på, på många år?

En feelgoodbok med relationer, familjehemligheter och kärlek.
Och hästar förstås.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.