Maritha

Användarprofil

Läser mycket. Bloggar på bokhyllan.frolid.eu Instagram: frolids_bokhylla

Greta och Hans

Film från 2020 regisserad av Oz Perkins
Det som den klassiska sagan om Hans och Greta lär oss, om något, så är det att det inte finns några gratisluncher....

Greta och hennes lillebror Hans bor med sin mamma i en liten stuga. Deras mor skickar iväg dem och de försöker hitta vägen genom skogen i förhoppningen att hitta fram till skogshuggarna. De ser skuggor i skogen som påminner om en barnsaga, om flickan som är fylld av ondska. Mitt i skogen ser de en stuga, vars bord dignar av läckerheter. De bryter sig in och övertalas att hjälpa den gamla damen som bor där.

Greta drömmer de märkligaste drömmarna. Det är blod, märkligheter och häxkonster.
Det finns ett band mellan damen och Greta.

Filmen är klassad som skräck / thriller / fantasy men så värst "skräckig" tycker jag inte att den var.
Snyggt filmad och lite obehaglig emellanåt.

Kajakbyggerskan

Bok av Gunilla Cullemark
Mia är nyseparerad och känner sig övergiven. Hon slösurfar på nätet och hittar Jim som bor i Australien och visar hur man bygger en kajak. Mia bestämmer sig för att göra just det.
Hon ska bygga en träkajak.
Ett steg i taget tar hon tag i det praktiska, börjar medicinera, prata med andra och långsamt börjar hon leva igen. Bit för bit så blir kajaken sågad, slipad och sammansatt.
Precis som Mia.
Det är mycket sorg, framtid, saknad, vänskap och kärlek i denna långsamma bok, men en oväntad, lågmäld pärla om en inre resa mitt i livet.

I ljuset dansar skuggor

Bok av Charlotte Bergenwitt
Elina är en ensam och lider av svåra, svarta, minnesluckor. Det händer lite för ofta att hon vaknar upp och inte vet var hon är eller vad som hänt. Hon har också hemska syner; Inte som drömmar utan som nånting hon upplever. Som minnen men i nutid.
När terapeuten Ann tror att Elina lider av multipel personlighetsstörning.
Vad är det som gömmer sig bakom de skal som de andra personligheterna skyddar henne från. Och synerna- varför ser hon dem?

Chandi är kriminalassistenten som utreder ett fruktansvärt mord på en ung kvinna i Saltsjöbaden. Det är bara det första i en serie liknade mord som hamnar på teamets bord. När spåren leder Chandi till Elina så blir hon förvirrad. Det är något konstigt med denna tjejen… Hur kan hon så detaljrikt återge morden och ha information som bara några få av kollegorna vet om. Och mördaren förstås.

Det finns ett sidospår som är kopplat till den serbiska maffian som verkligen inte är ett trevligt sällskap.

Boken bjuder på många vändor och trådarna vävs tillslut samman på ett mycket snyggt sätt. En stark, oförutsigbar och imponerande debut!

Blodsband

Bok av Edvard Fenvik
Muckarresan från lumpen är ett fylleslag på en finlandsfärja. De fyra kompisarna som hängt ihop jämt är en märklig skara. En blir dyngrak. En får napp. De två andra killarna blir inte så lite irriterade över att behöva avsluta utan ”dopp”. Istället avslutar de kvällen med en vidrig våldtäkt när de kommer ner till hytten. Det är ingen som vet, utan bara 4 av de fem som var i hytten, och vi!

25 år senare är de båda männen (som utförde våldtäkten) fortfarande bästa vänner. Staffan är advokat, Elias revisor. Båda lever i Stockholms toppskikt.
När Staffan hittas död med blodiga och avskurna intimare delar så får det en hel del uppmärksamhet i media. Några dagar senare hittar de en annan man, Leif, på samma sätt. Men Leif är brokonstruktör och deltids-far till två tonåringar. Finns det någon koppling mellan morden?

Poliserna hittar tillslut att Elias är kopplingen och utser honom som skäligen misstänkt.
Men hur? Och varför?? Och hur kan en man utsätta en annan man för så brutalt lemlästande?

Oscar och Sacha jobbar intensivt med fallet som tillslut får sin lösning, som är logisk, men svårfunnen.

Boken växlar mellan nutidens mordutredning och ett barns berättelse under uppväxten.
Här hade jag önskat en markering mellan de båda berättelserna under tidens gång. Men det är en bra sidoberättelse som vävs in tillsammans med polisernas utredning på ett bra sätt.

Det är en bra bok och det finns stora förutsättningar till att kan bli bättre!

Minas hus

Bok av Heidi Bjørnes
I det vackra huset på Strandvägen har Mina bott i hela sitt liv.
Efter att hennes Lennart dog för 19 år sedan och hon blev ensam, har det stora huset blivit som en fristad för personer som behöver en plats att vara på. Själv börjar hon bli rätt virrig och dement.

I huset bor Lillian, Anna, Johan och Egorbert. Fyra udda personer som inte har något gemensamt med någon annan. Men vänskapen som växer fram mellan dem, ingjuter mod att förändra sina liv och att våga ta de chanser som kommer.

Det är spännande att följa med på deras olika personliga resor.
Efterhand får vi möta fler personer som vävs in och både nya och gamla bekantskaper tar plats i huset och trädgården hos Mina.

Det är ganska många människor med olika historier och korta kapitel, som kan bli lite rörig. Men det är en varm och mysig bok om vänskap, kärlek och att våga att börja om.
Mycket humor, vardag, igenkänning och lite skruvade personligheter.

Jojo Rabbit

Film från 2019 regisserad av Taika Waititi
Jojo är 10 år under andra världskriget och hans stora dröm är att bli livvakt åt Hitler. Han går, som alla andra 10 åriga tyska pojkar, med i Hitlerjugend. Han är rädd, men peppas av hans låtsaskompis- Hitler! Mycket roliga meningsutbyten dem emellan.
En dag när han kommer hem är inte hans mamma hemma. Men han hör ljud från övervåningen. Döm om hans förvåning när han hittar en judisk flicka gömd i ett vindsutrymme. Han blir jätterädd för detta monster som han lärt sig att judarna är.

Dagarna går och han lär känna Elsa. Det är en svår balansgång att vilja vara en duktig liten nazist och samtidigt gömma en jude hemma i huset.

En underhållande satirisk skildring ur en tysk pojkes syn på andra världskriget.
Julia är PR-konsult i Stockholm som precis fått sitt stora genombrott. Hon är överlycklig. Men det går inte alls som hon tänkt sig. Mitt i allt elände får hennes sambo Tom har fått ett fantastiskt jobberbjudande – i Kapstaden. Hon är inte så mycket för äventyr, men detta går inte att låta bli. Tillsammans med deras son Theo flyttar de till en helt annan värld. Toms värld. Det blir en stor omställning för familjen, men inget blir som hon drömmer om.

Tom jobbar hela tiden. När han är hemma är han mest grinig och ställer krav. Det är något som inte stämmer, men Julia bortförklarar hans beteenden.
Grannen Leanne är bitig och påpekar allt som hon tycker Julia gör fel.
Den brittiska skolan är inte som den svenska, men Theo är nöjd. Hur kommer man som mamma in i gemenskapen?
Och vad döljer Bianca, denna svala vackra kvinna som Julia inte riktigt får grepp om?

Plötsligt står Julia där, ensam, med en galen adopterad hund. En son som spelar blockflöjt. Ett märkligt sug att baka, en attraktiv veterinär, en berömd tavla och ett litet galleri i solen…

Det är en varm feelgood med både humor och djup. Både persongalleriet och miljöbeskrivningarna är målande beskrivet.
Och med alla fina beskrivningar i slutet av boken så känns det nästan som om jag själv varit på plats. En mycket bra debutbok!

Under körsbärsträden

Film från 2015 regisserad av Naomi Kawase
”Under körsbärsträden” är en lågmäld japansk film som inte stressar. Inga snabba klipp och en långsam dialog. Fantastiskt foto.. Underbar film!

Tre ganska udda personer möts och utvecklar en varm vänskap via ett snabbmatställe i ett gatuhörn. Det är han i medelåldern som är ensam, instängd i sig själv och inte gärna pratar som äger stället där det görs små fyllda pannkakor. Han pratar dock med tonårstjejen som står lite utanför skolgänget och inte har någon bra relation med sin mamma. Den tredje personen är en 75+ dam som söker extrajobb. Hon är gammal och krokig och avfärdas. Men hennes bönpasta, fyllningen till pannkakorna är fantastisk. Så hon får/tar en plats. Det visar sig senare att den förvirrade tanten bor på boendet för spetälska .

Drömvandraren

Bok av Tomas Wallengren
Adam är trött. Han bor hemma hos sin mormor och jobbar några timmar om dan. Han var med om en stor olycka, hamnade i koma och rehabiliteringen har varit lång. Han har inga som helst minnen av något av det som var innan olyckan. Han har en blogg och ett youtube konto som han tydligen delade med en flickvän. Han har mött henne, men känner inte igen henne mer än som kvinnan på bilderna i bloggen.

En natt vaknade han och kände inte igen sig. Det var hans tankar och hans rörelser, men han var någon annan. Han bevittnade en olycka. sen vaknade han.
Insikten att olyckan är i morgon är lite svår att ta in. Kan han förhindra att den händer?
Han känner att han måste se om det faktiskt var en sanndröm.. Så konstigt!
Och fler drömmar kommer…
Det skrämmer Adam. Förstås. Han får hjälp av Natanael att prata om dem och tillsammans funderar de över varför det sker. Natanael är pastor och hans teorier om vad det rör sig om är gudomliga.

När Adam drömmer om Katie och förstår att hon tänker ta livet av sig, så tar han flyget till New york för att se om han kan förhindra det. Under resan får tillbaka minnesfragmet från sitt liv innan olyckan som han måste bearbeta. Kan han få hjälp av Kate?

En bok om äventyr, kärlek, mod och andlighet. Det tar en stund innan det andliga tar plats och det är väldigt lätt att hänga med i och jag tyckte om att den var så tydlig. Att det är Gud som vägleder i livet om vi bara vågar lyssna. Adam var med om en hemsk olycka som gav honom möjligheten att våga lyssna inåt. Och uppåt. Allt sker av en anledning, även om vi inte alltid kan binda ihop det så snyggt som görs i denna boken. Så om du är troende, sökande eller har tappat tron, så kan du få ut mycket av denna boken.
Angelicas lillebror Andreas är inte som alla andra. Han har en hjärnskada som gör att han fungerar ganska rakt och är det nåt som är fel så visar han att han tycker det.

Boken är fylld med en samling krönikor Angelica har skrivit, där hon ifrågasätter de normer och oskrivna reglerna som ställer till så mycket problem för många människor. Hon reflekterar kring och fördjupar sina texter och blandar dem med både personliga berättelser och hänvisar till forskning kring normer och grupptryck.
Det är en bok skriven med både humor och allvar och fantastiskt mycket personlighet!

Det är lätt att följa med i resonemangen om hur mycket vi påverkas av människor omkring oss, oftast utan att vi ens tänker på det.

Texterna väcker många tankar och reflektioner över hur jag själv reagerar och tänker i olika situationer. Varför jag reagerar som jag gör och hur jag tror jag skulle reagera. Framförallt så kommer tankar om varför jag tänker som jag gör, varför jag följer vissa mönster och vilka som jag är beredd att ifrågasätta och bryta. Det är viktigt att belysa sina egna vanor, hur man ser på andra människor och varför man gör vissa saker på ett visst sätt.
Det är både lite läskigt och intressant..
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.