Spring Uje spring

Film från 2020 regisserad av Henrik Schyffert
En så fin, öppen och ärlig skildring om hur det är att leva med Parkinson sjukdom. Väldigt modigt att skådespelarna spelar sig själva också. En fin och stark film som blandar humor med allvar, riktigt bra!
Filmen är en självbiografisk dramakomedi av Uje Brandelius och Henrik Schyffert. Uje och hans familj bor i Bredäng och spelar sig själva i filmen. Genom hela filmen spelas popmusik med texter som handlar om livet och vardagen. En mycket stark film som visar vad som kan hända när livet tar vändningar som man inte är beredd på. Filmen vann 3 Guldbaggar. Kan varmt rekommenderas.
Jag har svårt att förstå om det är fiktion eller verklighet, för visst är Uje sjuk på riktigt och det mesta måste stämma? Men det är samtidigt så stolpiga dialoger och platta skämt att det blir tydligt att de följer ett manus. Uje är dock briljant tycker jag och det lyfter upplevelsen mycket!
Spring Uje Spring är en självbiografisk film om Uje Brandelius. Han har skrivit manus och spelar sig själv, vilket också hans familj gör. Vi får följa Uje under den första tiden efter beskedet att han har Parkinsons sjukdom. Vi får höra alla tankar, rädslor, funderingar över livet, vad det är och hur det ska levas.

Filmen är regisserad av Henrik Schyffert, som gjort ett otroligt jobb med vackra, stämningsfulla scener, men samtidigt fått in humor i det svåra på ett naturligt och fint sätt. Det är tydligt att filmen är verklighetsbaserad, vi visas en mycket intim bild av ett vanligt, ovanligt liv. En människa, med en familj och ett jobb och ett band, vars liv plötslig tar en plötslig vändning. Samtidigt är filmen lite av en konstfilm, otroligt vackert gjord.

Filmen känns brutalt ärlig och naken. Otroligt vacker och otroligt tung. Det är en känslomässig berg-och-dalbana på 75 min, som går rakt in i hjärtat. Jag rekommenderar den mycket starkt! Det är ett konstverk alla borde se, även om den är brutalt smärtsam.
Filmen är en självbiografi om Uje Brandelius som är musiker (Doktor Kosmos) och skådespelare. Man blir tagen av filmen som visar att i livet kan det vara tvära kast. Vi får ta del av hur Uje funderar över och hanterar det som händer. Filmen har fått flera Guldbaggar och jag rekommenderar den varmt.