Margareta Nordin

Recensioner

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Betyg 5
Så många har lovprisat denna bok och jag var naturligtvis undrande vad jag skulle tycka om den. Måste erkänna att jag blev helt fast från början och kunde inte släppa boken. Att få följa den unga flickan Kya, som växte upp ensam i träskmarkerna i North Carolina efter att hon övergivits av sina äldre syskon, sin mamma, sin bror Jodie och slutligen sin pappa, är en fantastisk upplevelse. Hon kallas Träskflickan och anses vara både udda och skrämmande av sin omgivning. Helt otroligt hur denna smarta 7-åring kan klara sig, bo i familjens skjul, utan pengar men med hjälp av faderns båt kan skaffa mat så hon kan överleva. Hon går i skolan bara en dag och vill inte tillbaka, men Tate, som blir hennes vän, lär henne läsa och skriva. Miljön i träskmarkerna är underbart beskriven, så man tycker att man befinner sig där, ser alla fåglar som hon matar, snäckor och fjädrar hon samlar på. I boken blandas känslor av övergivenhet, utsatthet, ensamhet och litet kärlek. Jag ger boken 5/5.

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Betyg 4
Pärlfiskaren är den första delen i Legenden om ögonstenen, som tar oss med in i en underbar sagovärld. Där får vi följa Miranda, som anser att hon är den bästa pärlfiskaren, trots att en roshaj har tagit hennes ena arm. Tillsammans med Syrsa, också hon enarmad, ger de sig ut på ett spännande äventyr för att söka den åtråvärda ögonstenen. Mirandas längtan eller girighet efter den speciella pärlan blir kanske till slut inte riktigt som hon drömt om. Berättelsen handlar utöver längtan och vänskap om vad som är viktigt i livet. Allt är så detaljerat beskrivet att man nästan känner sig närvarande på resan, där man får stifta bekantskap med nya djur, maträtter, smaker och dofter. Med fantasins hjälp får man uppleva roshajen och smaken av gröt gjord på veteviolens blad tillsammans med hindbär. Boken är en barn- och ungdomsbok, men passar också bra för en vuxen med barnasinnet kvar.

Beatrice av Lina Bengtsdotter

Betyg 4
Beatrice är den tredje fristående delen i Gullspångsserien av Lina Bengtsdotter, där vi på nytt får följa kriminalinspektör Charlie Lager. Hon arbetar på Noa i Stockholm, men skickas tillsammans med en kollega till Karlstad, där en 9 månader gammal flicka är försvunnen. Hon är dotter till en förmögen familj, som givetvis är i chock och mamman berättar att när hon skulle ta in dottern, som sovit på terassen, var barnvagnen med flickan borta. Vem har tagit Beatrice? Utredningen går långsamt, då flera spår man försöker följa inte leder till något resultat. Charlie misstänker att både föräldrarna och deras vänner sitter inne med hemligheter, som ingen tycks vilja berätta om. Tiden är knapp och frågan är om kommer man att hitta Beatrice vid liv.
Parallellt får vi följa Sara, som efter faderns död placerats på Rödminnet, ett behandlingshem för unga flickor med problem, och hennes rumskamrat Lo.
De båda historierna binds tillsammans i slutet av boken och visar sig också ha kopplingar till Charlies egen uppväxt och tidigare liv i Gullspång.
Boken är spännande, välskriven och man märker författarens engagemang i frågor som rör psykisk ohälsa. Jag ger boken 4/5.

Det lilla galleriet i solen av Marie Sammeli

Betyg 4
En helt underbar feelgood-roman som förflyttar mig till Kapstaden. Älskar att resa i böckernas värld och få upptäcka nya miljöer. Här upplever jag tillsammans med Julia en för henne omvälvande tid i ett nytt land. Det blir inte som hon tänkt sig och dagarna fylls av både sorg, glädje och hopp. Jag blir förälskad i den ouppfostrade hunden Darth, hundmänniska som jag är, och kan se honom och hans upptåg med ett stort leende framför mig. Uppskattar alla tips i "Mitt Kapstaden" som finns i slutet av boken. Ser fram emot att möta Julia och hennes liv i Kapstaden igen