Margareta Nordin

Användarprofil

Det nya livet

Bok av Helena Dahlgren
Boken är den första delen i en serie som skildrar kvinnors livsvillkor med början 1915. Ellen beger sig till den fiktiva staden Ljungsala för att komma hemifrån men också för att besöka sin äldre syster, som hon inte hört något ifrån på länge. Hon träffar Gerda som blir en god vän och vars familj hjälper henne och låter henne bo på deras pensionat. Under tiden skriver hon detaljerade brev till sin syster och berättar om sitt nya liv. När breven sedan kommer oöppnade i retur, förstår hon att något måste ha hänt systern. Ellen möter också vänskap/systerskap ock kärleken. Ska bli intressant att följa utvecklingen av Ellen i nästa del som just heter Kärleken.

Spring Uje spring

Film från 2020 regisserad av Henrik Schyffert
Filmen är en självbiografisk dramakomedi av Uje Brandelius och Henrik Schyffert. Uje och hans familj bor i Bredäng och spelar sig själva i filmen. Genom hela filmen spelas popmusik med texter som handlar om livet och vardagen. En mycket stark film som visar vad som kan hända när livet tar vändningar som man inte är beredd på. Filmen vann 3 Guldbaggar. Kan varmt rekommenderas.

Alla ljuger

Bok av Camilla Grebe
En mycket efterlängtad bok av Camilla Grebe. Samir och dottern Yasmin har lämnat Paris, efter att hustrun och en yngre dotter omkommit i en bilolycka, och flyttar till Sverige. Där träffar han Maria, som har en son Vincent med Downs syndrom, och de två familjerna blir en. En dag förändras allt då Yasmin försvinner och trots idogt letande hittas hon inte. Misstankar finns först om självmord, då man finner ett avskedsbrev, men ändras till mord då man också finner en blodig jacka. Man får dels följa händelserna år 2000 dels 20 år senare då fallet tas upp som ett Cold Case. Med stor spänning får vi följa frågan: vad är sanning, vad är lögn och vem ljuger. En riktig bladvändare som inte går att lägga ifrån sig förrän man fått veta slutet.

Notting Hill

Film från 1999 regisserad av Roger Michell
Notting Hill är en film som jag sett flera gånger och uppskattar den varje gång. Både Julia Roberts och Hugh Grant tillhör mina favoritskådespelare och matchar varandra mycket bra. Filmen är lättsam, romantisk och humoristisk och passar bra när man vill ha en trevlig myskväll.
Solitär är ett spel som sägs ha uppfunnits av en olycklig fransk adelsman på 1700-talet. Han satt i ensam cell i Bastiljen och ur ett primitivt rävspel föddes idén till solitär, ett sinnrikt spel för en person. Solitär-brädet kan vara en enkel träplatta med hål i eller otroligt påkostat med intarsiainläggningar. Mitt bräde är runt, försett med 33 fördjupningar/hål och spelas med 32 glaskulor, som placeras med ett tomt hål i mitten. Kulorna flyttas genom ett hopp bakåt, framåt eller i sidled (inte diagonalt) över en annan kula som tas bort från brädet. Spelet är slut när en ensam kula är kvar i mitthålet. Ett trevligt tidsfördriv när man är ensam.

Vinterpacket

Bok av Jacob Lindfors
Alltid spännande att läsa en debutroman, i det här fallet en stark aktionroman. Vissa partier av handlingen var otäcka och skrämmande, men samtidigt ville jag veta hur det skulle gå för de olika karaktärerna, så på slutet nästan sträckläste jag. Kan rekommenderas till alla som önskar trovärdig aktion och mycket spänning.

Stöld

Bok av Ann-Helén Laestadius
Ann-Helén har skrivit en fantastisk roman, som bygger på verkliga händelser och skildrar livet i norra Sverige, där spänningarna och hatet mellan samer och andra bybor har funnits i många generationer. Det är 2008 och den nioåriga Elsa har fått egna skidor och beger sig till familjens rengärde för att se till renarna. Där ser hon en skoter och en man, som hon känner igen och som tydligen har dödat hennes ren Nástegallu. Han upptäcker henne och ger henne tecken, som visar att hon ska hålla tyst annars betyder det döden. Hon tar ett tufft beslut och vägrar att berätta vad hon sett, trots att hon hela tiden är rädd att något hemskt ska hända henne eller hennes familj. Flera renar dödas och eftersom det aldrig finns något vittne, kan polisen inget göra och ärendet betraktas som stöld. Vi får vidare följa händelserna till höstvinter 2018 och vårsommar 2019. Boken gav mig insikter, som jag bara till viss del känt till tidigare.
Polisen Charlie Hudson är och hans partner Rex, som är en helt fantastisk schäfer, löser varje vecka ett mord tillsammans i den canadensiska tv-serien Hudson & Rex. Jag har en speciell förkärlek för tv-serier med duktiga hundar och tycker att detta är en mysig, inte alltför blodig deckare med ett stort stänk av humor.

Satsa allt

Bok av Heléne Holmström
Den lovordade forskaren Parisa Tagavi blir en dag gripen av polisen för Ekobrottsmyndigheten. Hon anklagas för att med hjälp av falska forskningsresultat lurat flera företag att investera i Endo, bolaget som Parisa äger tillsammans med partnern Robin Roth. Hon anser att den enda som kan hjälpa henne är ungdomsvännen Johannes Lund, som numera är försvarsadvokat, men som hon på grund av ett allvarligt svek inte haft kontakt med på 12 år. Med någon tvekan bestämmer sig Johannes, som aldrig kunnat glömma Parisa, att försvara henne då han är säker på att hon är oskyldig. Man får följa deras relation i det lilla samhället Norrstena, där de växer upp i samma hyresfastighet, parallellt med vad som händer under utredningen och senare rättegången. Här finns både dramatik och kärlek samtidigt som det gäller att ha en professionell relation mellan försvarsadvokat och klient. Mycket trevlig läsning.
Jag kände tidigare till Fannie Flagg genom hennes bok Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café, som jag tyckte mycket om, och blev så glad när jag fann En liten röd fågel i juletid av samma författare. Vintern i Chicago kan vara svår med snöstormar och när sjukpensionären Oswald Campbell får veta att han kanske bara har några månader kvar att leva, föreslår hans läkare att han ska flytta till ett varmare klimat. Men vart ska han ta vägen? Han läser en broschyr där man undrar varför välja Florida eller Kalifornien när man kan hyra ett förtjusande rum eller en bungalow i Baldwin County? Genom ett märkligt telefonsamtal får han en bostad ordnad i den lilla staden Lost River i Alabama, där han tas emot med förtjusning av stadens änkor och ogifta damer. Oswald börjar finna sig till rätta och trivs med det nya livet, som man får följa vidare. Boken är fylld med värme, humor och kärlek. Trots att den utspelar sig i juletid, är det ingen direkt julbok utan kan läsas när som helst.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.