Håkan Sandmark

Tomtebobarnen

Bok av Elsa Beskow
En klassisk barnbok som håller i generationer. Bilderna är otroligt detaljrika med mycket att upptäcka för både små och stora ögon. Man får bölja tomtefamiljen under ett helt år och följa hur sysslorna förändras i takt med årstidernas växlingar. Själva berättelsen är skriven på rimmad vers och är en behållning i sig. En bok från den svenska sagoskatten som man lätt förälskar sig i.
Ett bra presentval för hörlurar uppskattas av alla och kan ju användas i stort sett när som helst. Dessutom så har de ju en tendens att försvinna eller gå sönder så det är alltid bra med ett par extra. Finns i alla prisklasser så den här klappen passar alla.
Det här är den perfekta gåvan som varar länge. Det är ju dessutom läge nu att låta matlagningen ta tid. Passa på att kombinera med en kokbok för inspiration så blir det en extra genomtänkt present.
En perfekt present till den som älskar böcker. Här får man ju möjligheten att själv välja det man vill lyssna på och tänk vad bra att kunna lyssna på favoritböckerna samtidigt som man gör något annat.
En bok som fortsätter i samma stil som Agatha Christie. Miljöerna är intressanta, det finns spännande karaktärer och intrigen är snillrik. En riktigt bra pusseldeckare och det är härligt att Hercule Poirot har kommit till liv igen.

Pulp Fiction

Film från 1994
En film som tål att ses om och om igen. Filmen är lika stora delar handling som rollprestationer och har gett upphov till en mängd klassiska repliker. Filmen är som alla Quentin Tarantinos filmer både galen, roande, våldsam och genialisk. Filmen består av tre olika historier som skickligt knyts ihop i slutet. En film man bara måste se!
En bok med hög igenkänningsfaktor för alla filmälskare. Kul att läsa bara som den är eller att använda om man vill göra en liten frågesport. Perfekt att låta ligga framme för att läsa lite i då och då. En bok som gör en glad.
"I denna film, baserad på Frank McCourts självbiografi, beslutar sig en fattig irländsk familj i Brooklyn 1935 för att flytta tillbaka till moderns hemstad Limerick i Irland i hopp om ett bättre liv. Verkligheten visar sig snart vara den motsatta"
En riktigt bra film, om något dyster. Inget man ser för att muntra upp sig men vill man lära om hur det var i fattigdomens Irland och hur människorna kämpade för tillvaron så är den perfekt. Den följer boken väldigt nära och är realistisk men i mitt tycke så är boken bättre. Där finns många underfundigheter som inte riktigt når fram i filmen. Hur som helst en fantastisk film att se trots all sin sorgsenhet och misär.

Vargasommar

Bok av Hans Rosenfeldt
En ny kriminalserie av Hans Rosenfeldt som bland annat har skrivit tv-serierna Bron och Marcella. Och visst märks det att boken är skriven av någon som tänker film. Korta kapitel. Snabba växlingar. En mängd olika karaktärer att hålla reda på och ett tempo som stegvis växlas upp. Det är en bra bok om man tänker filmiskt för den skulle nog göra sig mycket bättre som just en film.
Robert Redford är alltid lysande. Så också här som den åldrade Forrest Tucker som rånar bank efter bank i USA. Men istället för att ta till våld så går han lugnt fram till Direktören för banken, ber om ett enskilt samtal och lämnar sedan banken med en portfölj fylld med pengar.
Filmen är en dramakomedi och bygger på verkliga händelser på 1980-talet. Det är en lite vemodig film som ändå har glimten i ögat. Helt klart sevärd.