Linnea

En typiskt bra julklapp som bjuder in till lekfullt umgänge! Köp gärna ett spel som passar flera åldrar - kanske Ticket to Ride? Perfekt att ägna julledigheten åt.
Perfekt julklapp! Välj en egenläst bok eller köp på second hand. Miljövänligt och smart. Böcker är bäst!

24 goda gärningar

Bok av Jenny Fagerlund
Boken handlar om Emma som för två år sedan förlorade sin man i en tragisk olycka just på julafton. Sedan dess lever hon utan att riktigt leva och hon har förlorat motivationen för exempelvis sitt jobb som butiksägare. Emmas ursprungsfamilj, framförallt systern Magda, finns där för henne och vill till varje pris hitta något som får Emma att vilja leva igen. Slutligen bestämmer sig Emma för att i december genomföra 24 goda gärningar - en varje dag fram till julafton.
.
Jag har tidigare läst Fagerlunds ”Ett litet steg på vägen” och gillar båda dessa böcker ungefär lika mycket. Jag kan vara ganska kräsen när det gäller feelgood men jag tycker att Fagerlund lyckas bra. Det är fint och mysigt men utan att bli för kladdigt. Karaktärer får ha flera sidor och sorteras inte in i stereotypa roller. Jag tycker att Fagerlund lyckas hantera ämnet med en partner som dör på ett fint och trovärdigt sätt och det blir inte heller ett frosseri i sorg/olycklig kärlek
Perfekt present som passar de flesta och som man kan anpassa i det oändliga. Fyll korgen med choklad, vin, te, mjuka tofflor, en passande tidning eller bok, ett presentkort eller vad som kan passa!

Minnestrådar

Bok av Carola Hansson
Denna augustpris-nominerade bok består av en lång intervju av en judisk kvinna i Manchester. Kvinnan kom som tonåring från Tyskland till svenska Falun på 30-talet tillsammans med sextio jämngamla för att lära sig jordbruk inför att så småningom skapa ett kibbutz i Israel. Eftersom kriget bryter ut blir de kvar längre än väntat men gruppen splittras efterhand då hälften reser till Israel. Oron för framtiden och oron för de som blivit kvar i Tyskland. Långa samtal återges där man funderar kring nationalism och sionism.
.
Den här boken föll mig inte alls i smaken. Ämnet och historien i sig känns intressant och viktig men berättelsesättet känns onödigt omständligt. Det är som att boken upptas av omkringliggande utsvävningar och sällan närmar sig kärnan av det jag vill läsa om. Långa, krångliga och märkligt detaljerade dialoger. Språket medför distans och svårigheter att anknyta till karaktärerna. Boken får 1 av 5 i betyg. Tyvärr ett bottennapp för mig. Allt detta är såklart min subjektiva uppfattning och jag hoppas att andra läsare får en mer positiv läsupplevelse.

Love Actually

Film från 2003
Vi får följa flera personer runt juletid. Alla berättelser rör relationer på något sätt. För mig är det här en riktig julfilm med supermycket stämning. Gillar att det är mycket lyckliga slut men även viss svärta. Flera riktiga toppenskådespelare är med!

Dagarna, dagarna, dagarna

Bok av Tone Schunnesson
39-åriga Bibs är en medieprofil på nedgång. Hon har inte gjort nåt egentligt jobb på hela året och det var länge sen hon fick exklusiva grejer hembudade. Till råga på allt meddelar Baby att deras relation är över. Ifall Bibs vill ha kvar lägenheten i centrala Stockholm behöver hon ge honom 100.000 innan veckan är slut.
Den här boken är sprängfylld med svart humor, samhällssatir och antihjältar. Boken går ständigt över gränsen, är hysteriskt rolig och samtidigt beckmörk. Bibs är en riktig tågkrasch med tveksam och töjbar moral. Vissa episoder är klockrena som gestaltning av dagens samhälle t.ex. hur Bibs sätter dit en man som säger något rasistiskt i ett tv-program och sedan lyfts fram som antirasist fast hon kanske inte bottnar i det eller har reflekterat så mycket kring rasism. Gillar även hur Schunnesson lyfter dubbelmoralen i influencers som i ena stunden skriver om kroppsacceptans/feminism/miljö och i nästa stund gör reklam för energidryck som ska reducera celluliter eller lägger ansenliga summor pengar på fillers. ”Dagarna, dagarna, dagarna” är explicit på ett sätt som gör att jag tror att den inte passar alla - men den passar mig.

Ronja Rövardotter

Film från 1984 regisserad av Tage Danielsson
Åh vad jag gillar denna filmatisering av Astrid Lindgrens fantastiska bok. Så härligt med en stark flicka i huvudrollen och mysiga bifigurer. Vildvittrorna var otäcka när jag såg filmen som barn. Helt klart sevärd även för föräldrar och för lite äldre barn. Astrid Lindgren är som vanligt tidlös - historierna håller än idag.

Genom märg och ben

Bok av Jacqueline Woodson
Tre generationer svarta kvinnor i USA. Mormor Sabe, mamma Iris och dottern Melody. I vissa kapitel får läsaren även perspektivet från Melodys pappa och morfar. Utsattheten i södern på 20-talet som fick mormodern att aldrig mer vilja sätta sin fot där. Att bli mamma väldigt ung och vilja något mer med sitt liv. Familjeskammen över en tonårsgraviditet. Föräldrar med olika bakgrund och klass. Att som väldigt ung bli bunden att för resten av livet dela föräldraskapet med en person man kanske inte velat välja.
.
Jag gillar hur relationerna mellan de tre kvinnorna får ta plats. Iris vemod inför moderskapet och hur hon trots allt försöker leva sina drömmar men inte riktigt når hela vägen. Boken var fin läsning i stunden men inte något som ligger kvar i mig när läsningen är klar. Jag var mer förtjust i ”brun flicka drömmer” och är taggad på att läsa ”närmar du dig mjukt”.
En riktigt knäpp men fantastisk film! Om du vill se en film som tänker utanför boxen och gängse konventioner, ställer existentiella frågor och lyckas framställa Cameron Diaz på ett heeelt nytt sätt - välja denna goding som nu nästan borde betraktas som en klassiker.