Eva Boström

Användarprofil

Väktarinnan

Bok av Åsa Rosén
Viskornas dal: Väktarinnan är ny underbar serie som utspelar sig i Tornedalen. Vilket är den första saken som jag uppskattar med boken.

Det andra är att den handlar om väsen (viskor) och att författaren infogar det helt verklighetstroget i berättelsen.

Det tredje är att huvudpersonen och hennes liv skildras trovärdigt. Det är lika mycket vardagsdrama som en spännande berättelse.

Och spännande är det verkligen, för ska hon få föräldrarna att förstå att de inte kan bygga det nya huset på viskornas mark?

Bojan och grävmaskinen

Bok av Johan Anderblad
Bojan och grävmaskinen är en ny bok i den härliga serien om Bojan och hans mamma. Denna gång berättar hon om grävmaskiner och hur de fungerar. Man får även veta hur det gick till när mamman räddade några rådjur. Berättelsen är smart upplagd att den börjar med något som man kan känna igen sig i, dvs att vilja göra klart något innan man ska sova. Sedan kommer grävmaskiner in på ett naturligt sätt, genom Bojans funderingar. Hela bilderboken är berättad på ett sätt som utgår ifrån barnet och som skapar läslust. En toppenbok helt enkelt!

Snöblind

Bok av Ragnar Jónasson
Jag har sagt det förut. Ragnar Jónasson är min favorit bland de isländska författarna. Han är Islands svar på Peter May (tänker då speciellt på Isle of Lewis-trilogin). Ragnar Jónasson målar upp de isländska karga miljöerna så levande att man bara kan gå in i dem och befinna sig där. I denna bok är det Siglufjördur man får besöka.

I denna första del i Det mörka island-serien, där man får möta Ari Thór som är ny polis på sitt första jobb. Jag tycker mycket om att läsa om om den jordnära Ari Thór och hans utveckling som polis. Jag älskar det faktum att han har teologi- och filosofistudier bakom sig och hur det gör honom speciell som polis.

Det är en riktig pusseldeckare. Tempot är inte så högt, men däremot använder författaren snön och kylan som ett element i spännings

Slagsmål

Bok av Karl Modig
En sådan stark berättelse om viktiga och tunga ämnen, bland annat att leva i ett destruktivt förhållande, sorg, våld och flykt från känslor.

Varje kapitel innehåller ett då och ett nu, dvs under förhållandet och efter förhållandet. Det var ett intressant och fascinerande sätt att lära känna huvudpersonen Conny och vad som hänt honom.

Hade jag undervisat på gymnasiet så är det här en bok som jag plocka in. Jag tror det skulle bli intressanta diskussioner om många olika saker. Det är definitivt en bok som väcker känslor och som man inte kan vara oberörd av.

Satsa allt

Bok av Heléne Holmström
Att få sjunka ner i läsfåtöljen med en trevlig romance, hur skönt är inte det?

Speciellt när man i sina händer har den tredje delen i serien Svärdh & Partners, med de rätta ingredienserna för en mysig läsning: kärlek, passion och relationer i en intressant advokat/rättsfall-inramning. Snabbt sugs man in i den spännande intrigen med karaktärer man tycker om och karaktärer man får vara arg på (och välbehövligt få ta ut lite ilska på).

När boken är läst och man slår ihop den, så känns tillvaron ljusare och bättre. Precis som det ska vara med en bra Romance.

Dotter av Jord

Bok av Ann-Catrin Mattsson
Jag kan inte låta bli att känna på pärmarna under tiden jag läser. De är så behagliga att hålla i, med sin sammetslena känsla. Det tillsammans med det vackra omslaget gör att det pirrar av förväntan i mig när jag ska börja läsa.

Insidan uppfyller på en gång de förhoppningar omslaget ger. Det är mycket välskrivet och precis en sådan historisk fantasy, som jag längtat efter att läsa. Det märks att författaren vet hur hon ska förtrolla läsaren. Från att hon lyckas skapa ett genuint intresse för de olika karaktärerna till miljöerna som inte kan bli mer levande. Vilken pärla till bok!
Rekommenderas för den som gillar fantasy

Det vilsna barnet

Bok av Torey Hayden
En favoritförfattare, som jag läste mycket av på 90-talet och längtat att läsa mer av, är Torey Hayden. Jag var lite nervös när jag plockade upp hennes nya. Skulle den ha samma inverkan på mig som de tidigare?

Jag hade inte behövt vara orolig. Hennes nya berättelse fängslande mig totalt. Det är gripande och hon får mig att verkligen vara med. Hade det varit en film hade jag säkert suttit och pratat högt med karaktärerna. Så pass engagerad gör hon mig.

Torey Haydens böcker handlar ofta om sitt arbete med att hjälpa barn med olika svårigheter. Den här gången berättar Torey Hayden om flickan Jessie, som hon kallats in för att försöka hjälpa. Nioåriga Jessie har ett förtrollande leende, ritar fantastiska teckningar men ljuger och manipulerar för att få sin vilja igenom. Vad som ligger bakom flickans beteende?

Nattkorpen

Bok av Johan Rundberg
Snart (den 15:e) släpps en ny trollbindande triologi för 9-12 år. Jag läste Nattkorpen för ett par dagar sedan och är fortfarande fast i den.

Huvudpersonen, som jag kom att förälska mig i, är 11-åriga Mika som bott på barnhuset hela sitt liv och som är både observant och smart. Detta leder till att hon börjar hjälpa polisen Valdemar Hoff, när en mördare härjar på Stockholms gator. En mördare som man trodde satt bakom lås och bom.

De levande skildrade miljöerna drar läsaren rakt in i 1800-talet. Man är där och får uppleva det fattiga och krävande livet. Det är en mycket välskriven rafflande historia som gör läsaren till en bokslukare.
Det är en obeskrivligt fin bok. De korta texterna och bilderna berättar mer än vad man tror vid första ögonkastet. Många saker är så klockrent kloka, i sin till synes enkelhet, att jag tappar andan.

Det här är en bok att ge till sin bästa vän. Att ge till en älskad familjemedlem. Framför allt att ge till sig själv. Den är ett riktigt guldkorn.

Nästan bra på livet

Bok av Conny Palmkvist
Conny Palmkvist bjuder med mig som läsare in i sin familj och in i sitt inersta. Dottern som föds under dramatiska former, men oron tar inte slut där. För efter ett tag börjar de undra över dottern. Varför pratar hon inte med dem? Varför får de inte kontakt? Är det bara så enkelt att hon inte hör?

Med ett sparsmakat och vackert språk samt kreativt sätt att uttrycka sig, skildrar författaren vardagen med dottern och kärleken till henne. Jag får följa alla utmaningar familjen möter och jag lever mig verkligen in i det. Jag engagerar mig och blir känslosam. Att läsa utan att gråta är omöjligt, oavsett om det är glada tårar eller ledsna tårar. Romanen bjuder på ett litet provsmak av både glädjeämnen och bekymmer.

Just tack vare att författaren är så ärlig, får jag gå i hans skor och jag lär mig massor. Mitt synsätt utvecklas. Conny Palmkvists bok visar varför litteratur är viktig. För hur ska jag och andra med mig annars förstå hur det kan vara?
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.