Annika Hellberg

Användarprofil

Blindtunnel

Bok av Tove Alsterdal
Jag kände mig lurad på den här boken eftersom den hade utsetts till Årets bästa deckare 2019. Den känns inte som en deckare tycker jag. Det är mer en historisk roman, som tar upp ett intressant och ganska okänt ämne. Hur tyskarna i Sudetenland behandlades efter andra världskriget, och det är ingen vacker historia. Lite spänning finns dock med i romanen.

Ett tips är att börja läsa Toves Tackord sist i boken för då förstår man vad boken handlar om.

Kände mig besviken!

Hoppets tåg

Bok av Viola Ardone
Efter andra världskriget är nöden stor i södra Italien. Kommunisterna hjälpte många fattiga familjer genom att skicka deras små barn till familjer i Bologna i den norra delen. Amerigo är 7 år när han ensam sätts på tåget. Barnen på tåget vet inte vad som ska hända med dem, och bara det är en fruktansvärd känsla. Men Amerigo och några andra barn han känner på tåget kommer till bra familjer. En helt annan värld öppnar sig för honom. Sen följer vi honom i vuxen ålder när han åker på besök till Neapel där han föddes. Han brottas med känslor han levt med hela livet.
En underbar liten pärla till bok. Den måste man läsa!
En bok full av känslor!
Lina jobbar på en Neontalavdelning och är gift med Magnus. Magnus vill leva i ett barnlöst förhållande medan Lina gärna velat ha barn men finner sig i det. Plötsligt dyker Ted upp, Linas livs stora kärlek som hon inte sett på 20 år. Ted har en önskan. Han vill att Lina tillbringar hans tre sista månader i livet tillsammans med honom. Linas äktenskap sätts på prov. Magnus som förstår att Lina aldrig glömt sin stora kärlek är storsint och går med på det för att Lina och han ska kunna fortsätta leva lyckliga i sitt äktenskap. Och Lina vill få svar på varför Ted lämnade henne.
En fantastisk kärleksroman som är både vacker och sorglig. Marcus Jarl har en enastående förmåga att beskriva kärlek och känslor förknippade med både sorg och glädje.

Samtal från en ängel

Bok av Guillaume Musso
Boken har ett mycket annorlunda och smart upplägg, och den är verkligen oförutsägbar. Börjar med att två helt för varandra främmande personer förväxlar sina mobiler på en flygplats i New York. Sen åker de hem åt varsitt håll. Madeleine till Paris och Jonathan till Los Angeles. Det tar ett tag innan de kommer till stånd att byta mobiler på grund av olika orsaker. Under tiden tar nyfikenheten över och de börjar söka igenom varandras mobiler. Först är det kanske ett roligt tidsfördriv, men det utvecklar sig till att uppdaga djupa hemligheter. Sen blir berättelsen en riktig spänningsroman. Den här boken måste man bara läsa!

Klubben för lyckliga slut

Bok av Caroline Säfstrand
Feelgood när den är som allra bäst. Vilken fenomenal historia. Boken har ett budskap som berör och den innehåller så mycket känslor i form av vänskap, sorg, glädje, kärlek och smärta. Karaktärerna känns trovärdiga och det finns vändningar i berättelsen som man inte förväntar sig. Caroline Säfstrand har en förmåga att skildra människor och känslor på ett sätt som gör mig engagerad i att läsa hennes böcker. Jag njöt av boken från första till sista sidan.
Tre väldigt olika kvinnor får en reklamlapp på sina bilar med inbjudan till skrivkursen "Klubben för lyckliga slut". Cecilia sörjer sin man som hon förlorat, Lisbeth lever i en grå vardag och längtar efter ”livet”, Ivy är en orossjäl. De tre sammanstrålar i skrivkursen som är av det annorlunda slaget och leds av Sam som själv går och bär på en sorg. De träffas en gång i veckan under 8 veckor, och så småningom är de på en ny väg i livet. Djupa hemligheter från det förflutna nystas upp och steg för steg lär de sig att älska, leva och skratta igen.

Amerikansk jord

Bok av Jeanine Cummins
Den här boken glömmer jag inte i första taget. En berättelse som gör en lamslagen emellanåt, men så viktig för att förstå verkligheten i länder där knarkkarteller och korruption härjar.

Lydia driver en liten bokhandel i Acapulco och blir där vän med Javier som hon senare måste fly för sitt liv från. När de träffas i bokhandeln finns en kemi när det gäller litteratur och han är en god diskussionspartner. Hemma finns hennes kära man Sebastian som är journalist och skriver artiklar om knarkkartellen i Acapulco. Men Lydia vill inte tro att hennes vän från bokhandeln är inblandad i kartellen.

Boken tar sin början när Lydia, Sebastian och deras 8-åriga son Luca är på ett släktkalas för att fira en kusins femtonårsdag. Luca är kissnödig och Lydia följer honom in i huset. Där och då skjuts alla 16 släktingar ihjäl i trädgården. Lydia inser snabbt att hon måste fly för sitt liv med Luca. Men hur tar man sig 200 mil genom Mexiko utan att Javier hittar henne. Karteller och korruption finns överallt.

De tar sig med hjälp av ett flertal bussbyten till en vän, som bor närmre Mexico city, som hon hoppas ska kunna hjälpa henne. Men ingenting på hennes flyktväg går som hon tänkt sig och hon måste se till att de är dolda och inte sätter några avtryck. Det är en flykt som är livsfarlig och sätter sina spår i deras liv, troligen för evigt. Flykten tar inte slut förrän de tagit sig illegalt en bit in i Amerika. Under deras flykt träffar de otroligt många andra migranter och även medmänniskor – omtänksamma och hjälpsamma. Men de finns även de hon inte kan lita på.

Hemligheternas skafferi

Bok av Caroline Säfstrand
Jag fullkomligt älskar karaktärerna i den här boken. Huvudpersonen Ina är gift med Erik i ett lyckligt men barnlöst äktenskap. Ina har dock fött ett barn när hon var 18 år som adopterades bort. Detta har Ina aldrig berättat för Erik. Inte heller berättar Ina när hon får en dödlig sjukdom, eller om sina påbörjade resor till ön Ven.

Ina som är psykolog får av en patient ett brev som han vill att hon lämnar till en person på Ven. Där och då börjar Inas många resor till ven. Varje gång Ina kommer till ön börjar hon minnas saker som hon inte ser något sammanhang till. Hon träffar på gamla Signe som bott på ön i hela sitt liv, och börjar ställa frågor till henne. Men svaren är kryptiska. Signes upplåter sin stuga till Ina när hon är på ön. Hon lär också känna Liv som driver Hemligheternas skafferi tillsammans med Sara och Leonard – där hon lämnade brevet.

Ina minns mer och mer för varje gång hon besöker ön och till slut står allting klart för henne. Hon vet att hon snart ska dö och vill att Erik ska få veta alla sanningar som hon har dolt. Hon ber därför Erik att tillbringa sommaren i Signes stuga, för där finns alla ledtrådarna i form av ett korsord.

En underbar roman om att söka sina rötter och finna kärlek till nya människor.
Rekommenderas för den som gillar feelgood
En väldigt charmig bok om vänskap och kärlek, och karaktärerna är underbara. Patricia som bor i USA får en dag med posten ett brev som innehåller det halsband som hon en gång gav sin syster på 18-årsdagen. Hennes syster Madeleine reste något år senare till Skåne för att praktisera i en frikyrka på Österlen och försvann i samband med det. Det har nu gått 30 år och Patricia känner att hon måste till Skåne än en gång för att ta reda på hur hennes syster Madeleine försvann. Allt är en gåta.

I orten Ljusskär finns ett mysigt hotell som hon tar in på. Mona som äger hotellet är en varm och välkomnande person. Där finns också Doris och Marianne som är barndomskamrater med Mona. De tre startar en bokcirkel. Även om de har olika personligheter så ställer de alltid upp för varandra. Samtidigt kommer också Monas dotter Erika med lilla dottern Lina 5 år till Ljusskär. Hennes man är strängt upptagen av sin firma och hinner inte följa med på semestern, det gnisslar lite mellan dem.

Patricia försöker få svar på sina frågor om Madeleine, men ingen verkar veta någonting. Hon får tips om Evy som är en inbunden kvinna. Patricia söker upp henne, men får ingen kontakt med henne trots att hon verkar känna till något om Madeleine.

Dels följer vi Patricia i sitt sökande, dels Madeleine 30 år tillbaka i tiden.

Sista natten i Paris

Bok av Ruth Druart
Allt börjar i slutet av andra världskriget i det ockuperade Paris. Judarna transporteras med tåg från Drancy till arbetsläger i Polen. På Bobignystationen jobbar Jean-Luc under tyskarnas tvång. Han gör ett försök att sabotera tågspåren, men blir så skadad att han hamnar på ett tyskt sjukhus. Där arbetar Charlotte som han lär känna. En dag är det fel på spåren och tågvagnarna måste tömmas på flera hundra judar. I tumultet som uppstår räcker en kvinna över ett nyfött barn till Jean-Luc och säger att han ska ta hand om barnet som heter Samuel. Hon studerar noga ärren Jean-Luc har i ansiktet och den haltande gången för att aldrig glömma.

Det är en enorm fattigdom och rädsla som brett ut sig i staden, ingen går att lita på. Jean-Luc och Charlotte är tvungna att fly från Paris för att rädda både barnet och sig själva. Det blir ingen lätt flykt med ett nyfött barn och allt vad det innebär. De tar sig så småningom till Amerika och bosätter sig där. Att Samuels föräldrar har dött i arbetslägren är de övertygade om – eller är de det.

Nio år senare kommer polisen och knackar på deras dörr. Jean-Luc förhörs men förstår först inte vad det är de vill veta. Hans fru Charlotte blir förtvivlad när hon förstår att Samuels föräldrar lever i Paris och vill ha sin son tillbaka. Det som sen utspelar sig ska jag inte avslöja, men det är många tankar som väcks. Vad är rätt och vad är fel. Två familjer som överlevt på grund av Samuel.

En otrolig berättelse som jag sträckläste.
En stark berättelse om två kvinnor, mormor Alina och barnbarnet Alice. Alina kom som flykting till USA under andra världskriget och hon har aldrig berättat sanningen om sitt liv för familjen. När Alina blir svårt sjuk av en stroke, vill hon att Alice åker till hennes hemland Polen. Alice får nerskrivet några namn och adresser, bland annat Tomasz. Detta förbryllar Alice eftersom han är hennes morfar och död sen några år. Men Alina har svårt med talet efter sin stroke och Alice har svårt att kommunicera med henne.

Alice är kluven att åka, hon förstår inte vad hon ska söka efter i ett främmande land. Dessutom har hon en familj med två barn som behöver hennes omsorg på heltid, den ene med autism och den andra högpresterande. Samtidigt vill hon gärna uppfylla sin mormors önskan, så hon åker.

Vi följer Alinas liv i Polen under andra världskriget parallellt med Alice liv i USA och hennes resa i Polen.

Det här är två starka kvinnor som bär på varsin fantastisk berättelse, av helt skilda slag. Boken är så gripande och fylld med både kärlek, sorg och spänning. Jag får känslan av att författaren har egna erfarenheter för att kunna skriva en sådan berättelse.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.