Bokcirkeln vid världens ände

Bok av Frida Skybäck

Bokcirkeln vid världens ände består av två systrars parallella historier. Dels Madeleines historia på 1980-talet, dels hennes storasysters historia i nutid när hon återvänder till den lilla orten Ljusskär för att hitta sanningen om vad som hände hennes syster. I Ljusskär träffar hon en grupp kvinnor vars olika historier vi får följa.

4 utgåvor
Välj utgåva
Bokcirkeln vid världens ändeSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177990987
Bokcirkeln vid världens ändeSvenska - Pocket
ISBN: 9789177991656
Bokcirkeln vid världens ändeSvenska - Pocket
ISBN: 9789177991816
Bokcirkeln vid världens ändeSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177991724
En mycket bra bok som berättar två parallella historier, berättade i nutid och dåtid. Frida Skybäck är väldigt duktig på att skriva böcker som berör men som samtidigt är lättlästa.
Den var småtrevlig. Men lite seg emellanåt. Jag gillar inte när man går tillbaka i tiden i ett kapitel och nästa kapitel är nutid. Ingen fullpoängare. Men ändå läsvärd och det kryllar av mysiga tanter!
Åh vad jag älskade ”Bokcirkeln vid världens ände” av Frida Skybäck! 😍 Det var en av förra årets bästa läsupplevelser. Frida skriver med sådan känsla och jag har både gråtit och skrattat högt under tiden som jag läst.

Boken utspelar sig mestadels på Monas Bed, Breakfast and Books i Ljusskär i Skåne. Där träffar vi på ägaren Mona och hennes dotter och dotterdotter. Mona har en bokklubb med sina vänninor som vi också får följa. Till Monas B, B and B kommer även Patricia från USA som letar efter sin syster Madeleine som försvann från Ljusskär för 30 år sedan när hon var praktikant på den populära Frihetskyrkan.

Jag gillar böcker som har parallella tidslinjer. Vi får dels veta vad som händer i nutid men även följa Madeleine under hennes tid som praktikant. Undan för undan får vi veta vad som egentligen hände i Ljusskär för 30 år sedan. Det måste vara fruktansvärt som anhörig när någon bara försvinner spårlöst. Det är skrämmande att så många människor försvinner i Sverige varje år.

En annan sak jag gillar med boken är alla boktips som man får av kvinnorna i bokcirkeln. Jag är själv med i två olika bokcirklar, det är roligt att träffa vänner som älskar böcker precis lika mycket som jag. 💕
Jag gillar verkligen Fridas sätt att väva samman sina berättelser i nutid och dåtid. Båda tidslinjerna känns lika självklara.
Sedan är hon också väldigt skicklig på att lägga ut små villospår, så att det man har trott under större delen av läsningen visar sig vara helt fel när allt förklaras.
Böcker som handlar om bokmalar känns som säkra feelgoodromaner, tycker jag. Och eftersom jag hade läst Frida Skybäcks förra roman, Bokhandeln på Riverside Drive, och gillat den ville jag förstås läsa uppföljaren, Bokcirkeln vid världens ände. Nu hänger böckerna inte alls ihop som i nån serie, men båda har ju litteraturen som gemensamt ämne. Dessutom handlar båda om mystiska kvinnor som på olika sätt försvunnit.

Madeleine Grey i USA har svenskt påbrå via sin mamma, men hon bor tillsammans med sin syster Patricia på föräldragården. Som ung söker Madeleine praktik vid Frihetskyrkan i Ljusskär i Skåne, får en plats där och åker dit. Men en kväll tycks hon ha packat sin väska och bara försvunnit. Ungefär 30 år senare får Patricia ett anonymt brev som innehåller ett smycke som hon har gett till Madeleine. Hon får för sig att resa till Ljusskär och försöka ta reda på vad som hände systern. Patricia bor på byns enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books. Där lär hon känna kvinnorna som deltar i en bokcirkel. Under sommaren är även Monas dotter Erika där med sin ena dotter.

Tro det eller ej, men den här boken handlar faktiskt inte så mycket om böcker. Det känns nästan lite som om det temat glöms bort, men poppar upp väldigt sporadiskt i Doris. Men nåja. Även om titeln är missvisande gillar jag de olika karaktärerna och ser framför mig hur de kanske kan se ut. Vidare är jag förstås hela tiden spänt nyfiken på om Patricia ska hitta sin syster eller åtminstone få veta vad som har hänt. Det är spännande utan att vara läskigt. Den underliga, sektliknande församlingen blir jag också nyfiken på. Kort sagt: jag gillar det här trots att boktokerier är lite i skymyundan.

Mitt omdöme blir högt.
Betyg saknas
En bladvändare som för varje kapitel drev nyfikenheten framåt. Att läsa parallella händelseförlopp ger spänning.
Målande berättelse med karaktärer jag tyckte mig lära känna. Jag var med där i Ljusskär. Boken fanns med mig länge.
Betyg 4
Frida fängslar! Patricia får ett brev från sin döda syster och beger sig till Skåne för att ta reda på vad som hände systern för flera år sedan. Vi följer Patricia i nutid men även systern Madeleine för 30 år i en fin men sorglig berättelse.
En sån fin bok. Och Frida är en sån bra författare. Boken gick alldeles för fort att läsa ut. Jag tyckte om den från början till slut
Betyg 5
En fantastisk berättelse. Bokcirkeln vid världens ände är enastående, Frida Skybäck är en enormt begåvad författare. Boken i sin helhet får 5 av 5.
En bok om sorg, och att hitta svar. Boken väver samman nutid med dåtid på ett mycket bra sätt! Ser framemot Frida Skybäcka nästa bok
Oj vilken bok! Jag var helt fängslad från första sidan och drogs in i handlingen direkt. Berättelsen är mysig med alla fina relationer och bokreferenser men samtidigt otroligt spännande. Jag sträckläste boken på en dag eftersom jag var tvungen att få reda på vad som har hänt Madelaine. Jag blev chockad gång på gång eftersom det hände något nytt hela tiden. Samtidigt finns det många fina kapitel som lyfter fram vänskap och kärlek.

Perspektiven växlar från nutid och dåtid vilket gör allt tusen gånger bättre. Man får hela tiden reda på nya aspekter som gör hela historien så viktig.
Jag kan rekommendera den här till alla som älskar böcker. Bokcirkeln vid världens ände har allt man kan önska sig och jag önskar att jag kunde hoppa in i boken och leva på Monas Bed, Breakfast & books. En av mina favoritböcker inom genren.
En trivsam berättelse med en del överraskningar. En rad olika livsöden som vävs samman. Ett försvinnande som nystas upp där sökandet leder till nya relationer.
En bra berättelse som tar dig med på spännande parallella historier där Patricia försöker hitta sin syster som är försvunnen. Från USA till Ljusskär där BBB och bokcirkeln är navet i letandet.
I motsatts till den deckare den verkar vara efter första raderna så är det en varm och genuin bok om livets svåra motgångar, om nära och kära som finns där och framför allt om allt en feelgood bör innehålla enligt mig- böcker, mat, vänninor och någon form av fallfärdigt hus som behöver lite kärlek. Men nog finns det mystik och deckarvibbar i storyn, man kan inte låta bli att undra vad som egentligen hände med Madeleine under hennes plötsliga försvinnande. Dåtidens mysterium med nutidens alla andra problem vävs ihop utan att kännas stakigt, jag personligen uppskattade bakåtblickarna något enorm då de gav ett annat djup till historien.
Den här boken var på min sommarutmaning som "En bok jag längtat efter" vilket är en farlig placering, förväntningarna kan lätt förstöra upplevelsen. I detta fall hände inte det, jag älskade den från början till slut!
Mysig bok som är lättläst o blir lätt en bladvändare. Ska man ha bara en semesterbok är denna mycket passande då. Man får resa med, genom nutid och sent 80tal, uppleva en mysig skånsk ort och följa flera intressanta kvinnors liv och öde. Har människor ändrats på 30år? Kan de ändras, om de så vill? Och vad får en att ändras? Feelgood, som ändå får en att tänka till djupare om livet och minnas tonåren, om man är 60- o 70-talist. Mysigt med en tant-bokklubb som anordnar en matig bokquiz och jag blev gladeligen påmind om många andra böcker som passerat genom mina händer. Skön bok som många bokfantaster kommer streckläsa i sommar.
Frida har ännu en gång fängslat mig med sitt berättande. Det här är en fantastiskt fin historia om både sorg, glädje och fina personlighetsporträtt. Berättelsen är välskriven och lätt att komma in i men är betydligt svårare att släppa i från sig.
En bok som handlar om Patricia som åker till Sverige för att försöka få reda på vad som hände hennes syster Madeleine, som försvann från den frikyrkan i Ljusskär hon hade åkt för att praktisera i.
Väl i Ljusskär träffar Patricia en grupp omaka kvinnor som förenas genom sin bokcirkel. Mellan de litterära samtalen börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Vad var det egentligen som hände den där sommaren?
Jag tycker väldigt mycket om Frida Skybäcks böcker och denna är inget undantag. Det här är en charmig historia, det är även en historia om vänskap, hopp och kärlek. Om hur kärlek och vänskap kan läka sår och hjälpa till att börja om på nytt.
Härlig feelgood som stannar kvar som en go' känsla när man läst klart.
Fina personporträtt, handlingen hoppar mellan nu- och dåtid på ett bra sätt som för historien framåt.
Patricia reser till Sverige för att söka efter sin syster som försvann spårlöst trettio år tidigare från sin praktikplats hos en församling i Ljusskär. Hon tar in på ortens B, B&B och lär där känna flera ortsbor som hoppas kunna hjälpa henne finna svaret.
Mysig feelgood som passar perfekt alla kvällar i veckan. Nutid vävs samman med dåtid och en berättelse nystas upp. Gillar starkt att kvinnorna får ta mycket plats!! Och böckerna :)
Underbar feelgood med så beskrivande text att det känns som man ingår i storyn. Jag läser snart om den igen.
Patricia har fått ett smycke av en helt okänd avsändare. Hon vet att smycket tillhör hennes syster som försvann för ca 30 år sedan. Patricia är fast besluten om att hon måste åka till Skåne (från USA) för att ta reda på vad som hände hennes syster. När hon kommer till Ljusskär som kallas för världens ände träffar hon tre kvinnor som är i pensionsåldern som beslutar sig för att starta en bokcirkel... därav titeln.
Historien varvas mellan nutid när Patricia söker efter sin syster och dåtid när Madeleine (systern) som befinner sig i Ljusskär och är med i en frikyrka...
Jag gillar karaktärerna... några mer än andra... Historien som är i dåtid känns igen från Jussi Adler Olsens De gränslösa. En trevlig feelgood men den är lite långsam emellanåt. Tycker att författaren första bok var bättre.
En riktigt charmig, mysig och hemtrevlig feelgood. Frida Skybäck lyckas alltid skapa levande karaktärer som man vill fortsätta följa, jag hade gärna läst en till bok om Monas B, B &B!
Denna bok handlar om en syster som bor i Amerika. Hennes syster försvann för 20 år sedan och ingen vet något om hur. Systern hade varit på ett utbytesår i Skåne. Plötsligt får systern i Amerika ett brev och i det brevet finns ett halsband som tillhört hennes döda syster. Vad betyder det? Är hon inte död? Systern i Amerika bestämmer sig för att åka till Skåne och ta reda på vad som egentligen hände med hennes syster.
Bokcirkeln vid världens ände är en mysig bok samtidigt som den innehåller sorg och allvar. Skybäck har skapat ett intressant persongalleri där du vill veta mer om varje karaktär. Boken utspelar sig i Ljusskär, en liten ort i Skåne, och beskrivningarna av miljöerna är riktigt bra. I mitten av berättelsen finns Monas Bed, Breakfast & Books.

I boken får vi parallellt följa Madeleines tid i Ljusskär på 1980-talet med nutid när hennes syster återvänder dit för att undersöka vad som egentligen hände hennes syster. Hon tar in på Monas B&B och blir genast en del av gemenskapen där tillsammans med de andra kvinnorna i 60-årsåldern som alla kämpar med olika saker. Hos Mona finns också hennes dotter och barnbarn som är där över sommaren. Även dotterns historia får vi följa.

Just att vi får följa olika karaktärer i olika åldrar och med olika bakgrund är det bästa med boken. Skybäck har skapat en intressant historia där man bit för bit får nya delar av vad som hänt de olika personerna. Som bokälskare är det självklart också ett plus att de pratar en del om olika boktitlar i boken.