Mari Gadell

Recensioner

Berättelsen om Kevinfallet av Andreas Slätt

Betyg 5
Det här är en bok som aldrig borde ha behövts skrivas.

Det som alla inblandade i den här rättsskandalen har utsatts för är så fruktansvärt och så svårt att förstå. Dels är det svårt att förstå att det har kunnat hända, men ännu mindre att det har hänt här i Sverige.

Jag såg dokumentären för nåt år sedan och den var så jobbig att titta på och under den sista delen av boken då mycket av det återberättas så sitter jag med en klump i halsen och gråten är nära.

En viktig bok som jag tycker alla ska läsa.

Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst

Betyg 4
Det här är feelgood/mysdeckare i sin allra bästa form.
Mord, mat, dryck och Stockholms skärgård, det kan inte bli bättre.
Jg gillar verkligen Cilla och Rosie och deras härliga vänskap.

Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg

Betyg saknas
För den som vill ha kärlek, glamour och 80-tal så är detta boken att välja. Det är en så härlig bok och jag vill bara kliva in i hotellvärlden och få uppleva allting.

Solsken och parmesan av Christoffer Holst

Betyg 4
Även om handlingen inte utspelar sig i Italien så blir jag extremt sugen på att resa dit, besöka vingårdar och äta god mat. För vin och mat finns det gott om i den här boken, nästan så att det vattnas i munnen ibland.

Jag gillar även de lite trasiga människorna som vi får följa under berättelsens gång och hur de utvecklas.

Jag blir definitivt intresserad av Christoffers andra böcker.

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Betyg 4
Det här är en bok som jag verkligen kan rekommendera.
Jag tyckte mycket om boken och Britt-Marie är verkligen en karaktär som fastnar. Jag vet inte om jag skulle tycka så mycket om henne i verkliga livet, men här väcker hon så många känslor. Samtidigt som jag skrattar åt det hon gör/säger/tänker så förstår jag att det ligger mer bakom och jag gillar resan som både jag som läsare, men även Britt-Marie får göra.

Där rosor faktiskt dör av Ewa Klingberg

Betyg 4
Det här var en riktigt liten pärla till bok.
Jag tycker verkligen om den annorlunda miljön av en begravningsbyrå och persongalleriet är fullt av härliga karaktärer.

Poet X av Elizabeth Acevedo

Betyg 5
Jag förväntade mig så mycket av den här boken och som den levde upp till det, helt fantastisk!

Först och främst är den skriven på vers, och det är ett format som jag älskar och borde läsa mer av. Dessutom har författaren själv tävlat i poetry slam, vilket ger extra tyngd till formatet.

När man sedan läser boken och försöker hantera allt och ta till sig allt som händer så går det verkligen rakt in i både hjärta och hjärna.

Författaren tar sig an stora och djupa företeelser, såsom vikt/kroppsuppfattning, vem har rätt till din kropp, religion, relationer. Men det blir inte för jobbigt att läsa. Men främst av allt gillar jag resan fram till att hitta sin egen röst.

Xiomara är en person som jag skulle vilja vara kompis med och även ge en stor kram.

Under läsningens gång blir jag arg (främst på mamman, ibland på pappan), ledsen och glad (några tårar kommer mot slutet).

När jag efter att ha läst ut den och tänkte tillbaka på den så fick jag faktiskt rysningar.

Ur askan av Lina Areklew

Betyg 4
Detta är Lina Areklews debutroman och hon gör det väldigt bra.

Det utspelar sig till största delen på Höga Kusten, mer specifikt på/omkring Ulvöarna. En miljö som jag tyckte verkade väldigt intressant och som jag gärna besöker i framtiden.

Jag gillar den här typen av spänningsroman där vi får följa olika spår, i det här fallet dåtiden och det som händer nu. En liten extra krydda är en av huvudpersonernas, Fredrik Fröding, upplevelser som tonåring när han förlorade sin familj i Estoniakatastrofen.

Jag försöker hela tiden klura ut hur det hela hänger ihop, men känner att jag ligger steget efter, vilket är bra för jag vill inte ha listat ut allt från början. Det är först mot slutet som jag börjar förstå allt och kan dra vissa slutsatser som sedan visar sig vara riktiga.

Det är väldigt skickligt skrivet, så att jag hela tiden tvivlar på Fredrik, på grund av hans problem med tabletter och alkohol, dessutom vet han själv inte alltid vad han har gjort.

Midnattsljus av Charlotte Cederlund

Betyg 4
En extremt spännande avslutning på trilogin.

Detta är riktigt bra svenska fantasy där samisk folktro får stå i fokus.

Huvudpersonen Àili gör en stor utveckling genom böckernas gång och det är roligt att se hur hon har förändrats utifrån det hon har fått vara med om.

Ett stort plus är de samiska traditionerna och religionen som genomsyrar hela berättelsen. Dessutom gillar jag att författaren tar upp allt det negativa och onda som samerna får utstå och att det inte slätas över.

Blod och stjärnstoft av Laini Taylor

Betyg 4
Jag gillade första delen extremt mycket och den här fortsätter i stort sett där den slutade.

Jag upplever att den ibland har ett lite ojämnt tempo. Vissa passager så är det full fart och högt tempo och sedan händer nästan ingenting eller det är väldigt tråkigt det som händer.

Oavsett så tycker jag mycket om boken och att vi får fortsätta följa Karous och Akivas kamp för sina folks framtid. I båda böckerna är det väldigt intressant miljöer, först var det Prag och nu är det Marocko, och det är platser som normalt sett inte är i fokus i ungdomsböcker.

Karou är även en karaktär som man känner med och som man vill att det ska gå bra för.