Midvinterköld

Bok av Alice Ekström
En stämningsfull julsaga om årstiders magi och modiga hjärtan. På julaftonsnatten kommer de. Varje år för att hämta guldet på spiselkransarna, men de som inte kan betala för sig får istället sätta livet till. Gammelfolket terroriserar Elsas by. Styrda av kung Vinter, har hon själv upplevt hur ondsinta de är, som natten de tog hennes föräldrar och lämnade henne och brodern föräldralösa. En julaftonsnatt bestämmer sig Elsa för att slå tillbaka. Hon ska döda kung Vinter om det så är det sista hon gör. Med sin fars gevär stadigt i händerna väntar hon på hustaket tills hon ser skuggorna som tar sig nedför himlen och närmare skorstenen. Hon är redo. Nu ska vintern äntligen få ett slut.
Det krävs något alldeles särskilt att lyckas få en novell att kännas som en fullängdsroman, och det gör författaren här.
Även om jag gärna hade läst en mycket längre berättelse om den här världen som hon presenterar, så känner jag mig ändå nöjd efter slutet för jag har fått lära känna både karaktärerna och världen. Jag förstår vad som har hänt och varför de gör som de gör, och det är inte alltid lätt när man har några få sidor på sig.