Recensioner av Eva

Mord mitt arbete av Thomas Rickne

Betyg 4
Redan som 12- åring hittar hon sin passion i livet - konsten. Det är den som är beständig och kommer att finnas med henne även om hon relativt snabbt inser att hon själv inte har tillräcklig talang. Hon har vänner, men med dem spelar hon olika roller efter vad stunden kräver. Hon blir förälskad men det slutar sällan väl. Hon inser att hennes förmåga att smälta in och göra sig osynlig är perfekt för hennes yrke, mördare.

Med en ton och ett språk som är helt rätt för den här historien rullas berättelsen om en kvinnas annorlunda jobb upp parallellt med hur hon hamnade där. Många intressanta detaljer om olika konstverk.

När jag hörde talas om boken förväntade jag mig en underhållande skröna. Och det är det, men också något mer.Kvinnan dödar helt utan samvete, men är hon ond? Det här är en bok som lämnar mig med många tankar. Vad det är som driver en människa, hur blir vi vad vi är och varför är kvinnor (ofta) osynliga?

Geiger av Gustaf Skördeman

Betyg 4
Det här var kul. En spionroman med kopplingar tillbaka till kalla kriget som utspelar sig i Sverige. Riktigt snyggt gjort är det också. Spännande från första till sista sidan. Redan i första kapitlet får man som läsare en rejäl överraskning. Inte blir det sämre av att det är författarens debutroman. Vill genast ha mer, och om jag förstått rätt så kommer det en fortsättning också.

Stellan Broman, nu sen länge pensionär men en gång i tiden en riktig storhet inom underhållnings-TV, hittas skjuten i Brommavillan och hustrun Agneta är försvunnen.

Polisen Sara Nowak har egentligen inget med fallet att göra men blir ändå inblandad då hon som barn lekte med parets döttrar. Och hon kan sen inte låta bli att driva sin egen utredning av mordet. Samtidigt som hon tvingas konfronteras med sitt eget förflutna.
Det är en otrolig men ändå trovärdig historia. Som sig bör med några överraskande twistar och på slutet knyts allt skickligt mycket skickligt ihop samtidigt som det också lämnas en öppning för en fortsättning.

En grav för två av Anne Holt

Betyg 5
Selma Falck har både en framgångsrik karriär som handbollsspelare och stjärnadvokat bakom sig. Nu har hon förlorat allt - karriär, man, familj och pengar - men har fått ett erbjudande hon knappast kan tacka nej till. Om hon lyckats bevisa att Norges främsta kvinnliga skidåkare, tillika dotter till mannen som tagit allt ifrån henne, är oskyldigt anklagad för doping innan det är dags för uttagningarna inför OS får hon en andra chans och sitt liv tillbaka.

Med Selma Falck har Anne Holt skapat ännu en intressant karaktär. I den här boken får man inte veta särskilt mycket om hennes bakgrund men det känns som att hon påminner en hel del om en annan av författarens huvudpersoner - Hanne Wilhelmsson. Om än också väldigt annorlunda.

Man förstår att Therese Johaugs avstängning för doping har inspirerat till boken som ställer o frågan hur mycket ansvar det egentligen är rimligt att lägga på den enskilda idrottsutövaren. Historien om den italienska salvan finns också med i boken med ett lite annat förlopp. Undrar lite hur boken tagits emot i Norge då den inte är nådig mot ledningen för nationalsporten.

Jag älskar ju när aktuella samhällsföreteelser får plats i deckare och speciellt när det görs så bra som här. En skickligt konstruerad intrig där spänningen hela tiden stegras gör det nästan omöjligt att sluta läsa.

Selma Falck seglar definitivt upp som en ny favorit och jag ser fram emot nästa bok i serien som kommer nu i sommar.

Blodsband av Edvard Fenvik

Betyg 4
Blodsband är en klassisk polisroman men ändå speciell. Då både själva utredningsarbetet och poliserna själva känns otroligt genuina. Jag tror på det helt enkelt, att det är lite så här en utredning går till. Och poliserna är helt vanlig människor. Sachsa Blagojevic och Oscar Bodfors är de vi får följa lite extra. Två helt olika men mycket älskvärda personligheter som det ska bli ett sånt nöje att få veta mer om i kommande böcker i serien.

Fyra unga män firar att de avslutat sin militärtjänst på en Finlandsfärja. Den alkoholindränkta resan slutar i katastrof, med ett allvarligt brott.

Tjugofem år senare hittas en av männen död. Utredningen pekar mot den man han tillbringade kvällen med. Men snart hittas ännu en man död och man kan först inte riktigt se några samband mer än det speciella tillvägagångssätt.

Här levereras spänning på hög nivå. Trots ett lite långsammare tempo har författaren fått till en bladvändare av rang och lyckas skickligt lura mig ända till slutet.

Änglaleken av Aline Lilja Gladh

Betyg 4
I uppföljaren till Tändstickan är möter vi konstnären Lo Karlberg igen. Hon har nu fått en mer naturlig roll i polisarbetet genom sitt deltidsarbete som receptionist på ortens polisstation.

En man skjuts till döds mitt framför några lajvande ungdomar. Polisen arbetar bland annat med teorin att det har något att göra med den protestgrupp som bildats för att hindra att marken där han hittas säljs ut till japaner. Eller är det helt enkelt japanerna som tröttnat på alla protester.

Samtidigt kämpar Los fd pojkvän Conny med att hålla kvar makten och respekten i sitt gäng. Sen hans vicepresident åkte hem till Finland har han inte riktigt orkat engagera sig utan drömmer mest om familjeliv med Lo och sonen. Nu är han rädd för att det är någon i gänget som är inblandad i mordet.

Det är något speciellt med den här boken, en speciell ton som jag tycker väldigt mycket om. Det är en bladvändare med hög spänningsfaktor men det är också något mer som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Uppskattar också de inkännande personporträtten där inget är svart eller vitt, ingen är enbart ond eller god.

Tre små lögner av Laura Marshall

Betyg 4
Uppföljaren till Vänförfrågan är precis lika spännande och uppbyggd på ett liknande sätt som föregångaren. Som läsare sitter man hela tiden på helspänn, och väntar på det fruktansvärda. Samtidigt som man inte vet om faran verkligen hotar eller om huvudpersonen drabbats av paranoia.

Ellen vaknar en morgon och hennes bästa vän som hon delar lägenhet med är försvunnen. Sasha brukar alltid höra av sig om hon ute kommer hem men nu går tiden utan ett ljud och hennes telefon verkar vara avstängd. Ellen polisanmäler men polisen verkar inte ta hennes oro riktigt på allvar.

Historien växlar mellan nutid och dåtid. Ellen och Sasha träffas när Sashas familj flyttar till samma kvarter som Ellen och hennes kompis Karina. Flickorna fascineras av den nya bohemiska familjen och blir snart en del av det. Till det hemska inträffar och allt det roliga får ett abrupt slut.

Så rullas historien upp parallellt, och ingenting är vad det kanske först verkar vara. En riktigt bra uppbyggd i historia som håller läsaren på halster in i det sista.

Nattsångaren av Johanna Mo

Betyg 5
Med Nattsångaren startar Johanna Mo upp en ny spänningsserie med Öland som skådeplats. Huvudpersonen, polisen Hanna återvänder till sina barndomstrakter vilket inte ses med blida ögon av alla.

Starten på nya jobbet blir intensiv, hon och en kollega kallas ut till en rastplats där en ung kille hittats död, svårt misshandlad. Hanna är en van utredare men den här gången blir det extra tufft då pojken visar sig vara son till hennes bästa vän från uppväxtåren.

Det här är en spänningsroman som berör. Personerna är mångfacetterade och lätta att ta till sig. Läsningen flyger fram och man vill helst stanna kvar hos Hanna på Öland länge. I och med sin bakgrund har hon ett bagage men är ändå långt ifrån den klassiska trasiga polisen.
Här levereras spänning av hög kvalitet och jag, och säkert många med mig, kommer att vänta och längta efter nästa bok i serien.

Med frågeställningar som handlar om arvssynd och om att leva med någon annans skuld, kan den kanske till och med locka till sig någon som normalt inte läser spänningslitteratur.

Glasvinge av Katrine Engberg

Betyg 5
Är det någon som är sugen på något riktigt spännande? Då kanske den här bladvändaren kan passa.

En kvinna med underliga stickmärken hittas död i en fontän. Nästa dag hittas en man med likadana märken i en annan fontän. Även om utredarna till slut hittar ett samband mellan offren står utredningen och stampar.

Vi får återse persongalleriet från Krokodilväktaren, men det är inte nödvänigt att ha läst den. Det här är verkligen en fristående fortsättning.

Jeppe Körner får ensam ansvaret för utredningen i Anette Werners frånvaro och pressas hårt av ledningen när de inte kommer någonstans.

Anette är föräldraledig och uttråkad. Och kan därför inte låta bli att blanda sig i fallet.

Esther har flyttat till en ny lägenhet med Gregers som inneboende. Hon känner sig lite nollställd och har helt tappat skrivlusten. Hon till och med söker upp en psykiatiker men inget blir bättre, förrän det dyker upp en ny granne. En stilig fransman.

Dessutom har vi en sjuksköterska som vill styra över liv och död och en ärelysten psykiatriker.

En bra blandning mellan polisutredning och vardag. Karaktärerna med alla sina fel och brister är trovärdiga och lätta att ta till sig. En bok med flera parallella historier som hakar i varandra, helt utan transportsträckor och inte blir tråkig en sekund.

Requiem på Dimön av Mariette Lindstein

Betyg 5
Requiem på Dimön låter lite som ett avslut men tvärtom är det här vad jag förstår början på något nytt. Något nytt och riktigt spännande. Vi är tillbaka på Dimön, Franz Oswald har arbetat sig tillbaka efter sin stroke och har nya projekt på gång. Han har egentligen bara ett kvarstående problem. Han känner, blir känslosam - något han gör allt för att få bukt med.

Vi får följa skeendet via Franz och Julia, Sofias dotter, i vartannat kapitel. Ett mycket bra upplägg visar det sig. Att få veta vad som rör sig i Franz Oswald manilpulativa hjärna är mycket intressant och varvat med Julias tankar och iakttagelser blir det perfekt.
Det mesta är sig alltså likt men ändå inte. Den här boken kommer inte på något sätt i närheten av våldsamheterna från tidigare böcker, men är ändå minst lika spännande. Med små medel håller författaren mig som läsare fast och gör det svårt att lägga ifrån sig boken.

Det ska bli mycket intressant att följa hur det här utvecklar sig. Kul också med bilden över Via Terra.

En andra allians av Denise Rudberg

Betyg 5
Vet inte varför, men blir så varm i hjärtat av den här serien. I Signe, Elisabeth och Iris har författaren lyckats skapa tre starka kvinnoporträtt som engagerar. Andra världskriget som inramning ger extra spänning även om det mest spännande ändå ofta blir den vardag kvinnorna brottas med.

I uppföljaren till " Det första chiffret" fortsätter de att knäcka tyska koder. Något som jag inte visste så mycket om, vilket gör läsningen extra intressant. Samtidigt brottas Signe med en sviktande hälsa, Iris har problem med säkerhetspolisen och Elisabeth med allt för intresserade tyskar.

Spännande, intressant och gripande. Längtar redan efter nästa bok i serien.