@bok_stavligt

Användarprofil

Hotelldirektören

Bok av Rose Tillberg Mattsson
När Bebe blir änka säljer hon makens åkeri och köper samhällets hotell. Hon vill visa att barnhems- och fosterungen har lyckats, att hon kan, och hon vill ha ett fint ställe där hon kan ta hand om och låta sin mamma bo. Tyvärr har hon ingen aning om hur man driver ett hotell men har som tur är anställt Lisen som kan det mesta och tillsammans med Peggy tar hand om hotellet medan Bebe badar, sover eller kör runt i sin älskade Opel Rekord. Allt mer eller mindre nykter.

När Bebe annonserar efter en kock och Roffe dyker upp är det början på undergången. Han får jobbet på prov och även om det visar sig att han inte vet ett dugg om att laga mat blir han kvar. Glad och charmig kan han prata sig ur de flesta situationer.

Det här är en riktig skröna och samtidigt ett tidsdokument över tidigt 60-tal. Bebe är stundtals väldigt handlingskraftig i kombination med att ibland inte göra någonting. Hon är inte en person som det är lätt att förstå eller tycka om. Tillbakablickarna till barndomen ger en inblick i vad som driver henne men att hon samtidigt är så världsfrånvänd i vissa fall stör. Därför hade jag svårt att komma in i och engagera mig till en början. Det förändrades dock en bit in i boken. Men det är väl kanske så det är med färgstarka personligheter - de blir lite för mycket ibland. Och innerst inne är hon nog bara den där lilla flickan som vill visa hela världen att hon kan och göra mamma stolt.

Cyklonvarning

Bok av Christina Wahldén
Så bra!

I andra boken om Darwin-poliserna Jess och Bluey har de motvilligt blivit utlånade till narkotikaroteln. Det närmar sig jul och staden hotas av en cyklon som närmar sig. För Bluey väcker cyklonen svåra minnen till liv från förra gången en cyklon gick genom Darwin och tog hans lillebrors liv.

Narkotikahandeln har ökat och när en ung man från ursprungsbefolkningen dödas försvåras utredningen av att ingen tycks lita på och våga prata med polisen. Jess som själv tillhör ursprungsbefolkningen kämpar med fördomar från kollegor och från de som tycker att hon sviker sitt folk genom att jobba åt de vita.

Svenska Greta är kvar, har fortsatt sina konststudier och hittat kärleken i Blueys dotter. Också hon kämpar mot fördomarna mot deras kärlek.

Det här är tre riktigt starka och lättomtyckta karaktärer som var och en på sitt sätt bidrar till att göra de här böckerna till något alldeles extra. Jess bidrar med med ursprungsbefolkningen historia. Greta ger med sina konststudier en inblick i deras konst. Bluey är en riktig buffel men också en varm person med ett starkt rättspatos och så har han Mango, den lilla vallabyn som han tagit hand om.

En tät polisroman där spänningen stegras i takt med att cyklonen styrka ökar. Kommer säkert att vara på årsbästa listan när året
Den handlar om vänskap, om vikten av att vårda vänskapen och inte ta den för given. Men också om vikten av vänlighet i de små korta, tillfälliga mötena.

Stellas Café betyder många saker för många människor, men framför allt är det en plats där livet kan få vänta utanför dörren. En plats för små vänligheter. En plats där vem som helst kan vara den de vill, där alla är välkomna.

I centrum står bästa vännerna Hannah och Mona. De försörjer sig genom att arbeta som servitriser på Stellas samtidigt som de drömmer om att slå igenom som artister.

Stella ligger mitt emot Liverpool station och är öppet dygnet och fylls därmed av en rad olika människor, både turister på väg någonstans, de som arbetar i närheten och eller bara behöver någonstans att ta vägen.

Vi får följa Hanna och Mona, men också göra nedslag i livet hos de som besöker caféet under ett dygn. Det är stundtals ganska svart men också varmt, berörande och tankeväckande.En feelgood av bästa sort helt enkelt.

Klubben för lyckliga slut

Bok av Caroline Säfstrand
Klubben för lyckliga slut är en skrivkurs där kursdeltagarna genom att skriva ner sina tankar, lättare ska kunna reflektera över dem. Här samlas tre sinemellan mycket olika kvinnor tillsammans med kursledaren Sam en kväll i veckan för att dricka te, skriva och prata om vad de skriver.

Det är 60-åriga Lisbeth som jobbar i köket på en förskola och är trött på sitt enahanda liv, trött på att känna sig som en grå mus och drömmer om en gul kofta. Det är Cecilia som är åklagare och en alldeles för ung änka, som hjälpligt håller ihop livet med fasta rutiner men ibland tillåter sig att bryta ihop, ensam i sitt orangeri. Det är småbarnsmamman Ivy som är rädd för allt, men allra mest för att det ska hända hennes älskade son något. Därför ringer hon så många gånger till förskolan att de till slut inte svarar längre.

Alla är de tveksamma till Klubben men har ändå gått dit och tillsammans börjar de en resa som ska förändra livet för dem alla och ge dem vänner för livet.

Det är ingen lycklig samling människor vi blir presenterade för. Med fina personporträtt låter oss författaren följa dem på deras snåriga väg genom livet. Man tycker om dem, känner med dem och vill veta mer. Det är mörkt och tungt men med feelgood-bokens löfte om ett i alla fall någorlunda lyckligt slut hamnar historien på precis rätt nivå.

Det här är riktigt, riktigt bra. Gillar du feelgood så läs. Gillar du inte feelgood så läs, jag tror chansen trots allt är stor att du gillar den här.

Mörkermannen

Bok av Anna Bågstam
Tredje boken om den civila utredaren vid Landskronapolisen, Harriet Vesterberg är precis lika bra som de tidigare. Lika delar naivitet och briljans gör Harriet till den perfekta antihjälten.

Harriet sätts i en svår situation då hon kontaktas av en person från Region Syd som misstänker att allt inte står rätt till i den utredningsgrupp som hon tillhör. En rad utredningar har blivit nedlagda där delar av utredningsmaterialet ser ut att saknas. Nu vill han att Harriet undersöker saken. Samtidigt sker en brutal våldtäkt där tillvägagångssättet påminner om det i de gamla utredningarna.

Om jag förstår rätt så är det här tyvärr den sista boken om Harriet, men det slutar på topp och ibland kanske man får nöja sig med det.

Ställa till rätta

Bok av Karin Flygare
Steven vill ställa till rätta. Hämnas den som han anser är ansvarig för Kristians död.

När Steven träffar Blanka blir han handlöst förälskad och snart är de ett par. Även om Blanka ibland bara försvinner utan ett ord. Så blir hon gravid och Kristian föds, en liten kille som inte är som andra.

Margareta är elevsstödschef, den som fördelar pengarna och godkänner ansökningar om extra stöd till barn med speciella behov. Hon har ett förhållande med Stefan som är rektor och i behov av pengar.

Athena är nyanställd ekonom och börjar misstänka att allt inte står rätt till med skolförvaltningens finanser. Och varför har Margareta, som hon sett som sin vän, plötsligt blivit så kort i tonen. Tillsammans med IT-teknikern Alexander börjar hon undersöka vad som egentligen händer med skolornas pengar.

Therese är specialpedagog och jobbar med en specialklass på skolan där Stefan är rektor. Till sin hjälp har hon den till synes lugna trygga Johan som känns som den enda hon kan vända sig till när hon får problem.

Till en början blev det lite svårt att hålla reda på alla personer. Men vartefter historien utvecklade sig gick det bättre. Det är en berättelse om maktlöshet och hämnd, fylld av dysfunktionella relationer.

Riktigt spännande med en thriller som sätter utsatta barns situation i fokus. Det märks att författaren kan den här världen som det är intressant att få en liten inblick i.

I tystnaden begravd

Bok av Tove Alsterdal
Gillar du deckare men ännu inte upptäckt Tove Alsterdal då har du något att se fram emot.

Hennes första bok "I tystnaden begravd" är en släktkrönika från Tornedalen med rötterna i Karelen och Sovjetunionen. Lars-Erik Svanberg var en gång Sveriges bästa skidåkare nu hittas han ihjälslagen på en gård i Tornedalen. Samtidigt skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän i St Petersburg och Katrine far norrut för att söka sanningen när hon upptäcker att hennes mamma inte är den hon tror.

"Låt mig ta din hand" En Charlie dödsstörtar från en balkong och polisen avskriver det som självmord. Hennes syster Helene är inte övertygad om att det stämmer. Vad hade systern gjort i Argentina precis före sin död. Helene upptäcker att hennes eget liv är djupare förankrat i en brutal del av historien än vad hon anat.

"Vänd dig inte om" Svante Levander knivhugg till döds på väg hem från affären. Hans före detta fru häktas misstänkt för mordet. Det finns ett vittne, en utländsk tiggare som nu är spårlöst försvunnen.

"Blindtunnel" ett svenskt par köper en övergiven vingård i Sudetenland. När de upptäcker en igenmurad nedgång till källaren är de en fasansfull historia på spåren.

"Rotvälta" mord då och nu i ångermanländsk avfolkningsbygd.

Författaren är en mästare på att kombinera spänning och verkliga händelser. Förutom en spännande läsupplevelse slår man igen boken med fördjupade kunskaper.
Rekommenderas för den som gillar deckare

Minuten före midnatt

Bok av David Baldacci
David Baldacci är en mästare på att både skriva gastkramande spänning och att göra det med sympatiska personer i huvudrollen. Så även om de ofta är alldeles för smarta, starka och skickliga så köper jag det.

Atlee Pine är precis en sådan person. Här arbetar hon tillsammans med en annan av författarens hjältar, arméns utredare John Puller. Under undersökningen av systerns försvinnande hamnar Pine mitt i en utredning av maffian. En utredning som leds av Puller och visar sig ha kopplingar högt upp i maktens korridorer. Någon försöker stoppa utredningen, någon högt upp i hierarkin.

Spänning från första till sista sidan gör det här till en bok svår att lägga ifrån sig. Och får mig att redan längta efter nästa Atlee Pine-thriller.
För den som gillar nordiska kriminalromaner verkar det finnas en nästan osinlig källa att ösa ur. Ständigt kommer det nya fantastiska författare. Ett exempel är norska Jorn Liar Horst serie om kriminalkommissarie William Wisting och hans dotter Line som är journalist.

Liar Horst är själv före detta polis och skriver spännande och initierat om polisens arbete.

Stormvakt

Bok av Kristina Ohlsson
Första boken i en ny serie av Kristina Ohlsson. En första bok som lovar mycket gott.

Huvudpersonen August Strindberg lämnar till allas förvåning ett välbetalt jobb i Stockholm för att flytta till Kungshamn på västkusten. Han har köpt en begravningsbyrå men tänker använda lokalerna till något helt annat. Begravningsbyrån inkluderar en bostadsdel och medan den renoveras har Strindberg hyrt ett hus.

Samma natt som August anländer går Agnes Eriksson ut i stormen under förevändning att hon ska titta till båten i det hårda vädret och kommer inte tillbaka. Poliskomissarie Maria Martinsson och hennes kollega Ray-Ray blir ansvariga för utredningen.

Ortsborna kopplar genast försvinnandet till ett gammalt fall. Ett försvinnande med kopplingar till det hus Strindberg nu hyr. Genom huset och genom att han lär känna Maria Martinsson dras Strindberg in i utredningen.

Med Stormvakt visar författaren vilken bredd hon har som spänningsförfattare. Genom att placera händelserna i en mindre ort får naturen spela en större roll än i tidigare böcker. August Strindberg är en riktigt trevlig bekantskap som skulle pryda sin plats i vilken feelgood-roman som helst och även Maria Martinsson är sympatisk men har stora privata problem. Till det sedvanligt skickligt behandlad bladvändarspänning på hög nivå. Kan det bli bättre - ja, jag tror faktiskt det. När Strindberg kommer igång med sin verksamhet också, kommer den här serien att innehålla en komplett mix av härliga saker.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.