Christina Wernersson

Användarprofil

En rockertjej som även är en boknörd. Musikrecensioner finns på Maizter Undergeound

Listor

Början tyckte jag var lite spretig men sen tog den sig.Vi får följa Eva,Margit och Gunvor i deras liv .Kapitel för kapitel växer deras liv fram.Eva är antagligen en transperson då hon mera identifierar sig som man och klär sig i smyg i herrkläder.Margit är sjuklig både psykiskt och fysiskt,lite offerkofta på henne då hon använder sjukdomen som frikort.Gunvor är den yngsta och mest oerfarna.Både Eva och Gunvor är förälskade i Margit.

Historien är sann och triangeldramat slutar med en rättegång gällande otukt mot naturen.Tiden är 2a världskriget,det var kriminellt att vara homosexuell under denna tid och straffet kunde bli 2 års straffarbete.

Språket är bra och Mian Lodalen har en bra drive i sitt skrivande.Det är tre olika kvinnor som målas upp.Det här är inte alltför långt bort i vår historia och jag tycker det är bra att utvecklingen har gått dit att det är fritt idag att vara heterosexuell eller homosexuell.Romanen blir ett tidsdokument om socialhistoria och samhällshistoria.Den var läsvärd men andra böcker av Mian Lodalen har varit bättre.

Den trettonde historien

Bok av Diane Setterfield
Det här är en bok som har allt som jag eftersöker.Den för mig tillbaka till den där ultimata läsupplevelsen som jag hade när jag upptäckte klassiker som Jane Austen och Systrarna Bronte som sedan förde mug vodare till Mary Shelley och Bram Stoker.Den har legat i min att-läsa-hög ett tag,jag fick den av mina systrar i födelsedagspresent i mars men den är utgiven 2007,den har undgått min radar totalt.

Historien har ett övergivit hus som i boken är en ruin,lite övernaturliga element ,bra karaktärer och miljöer samt ett underbart språk! Det är en bok som man bara längtade att få fortsätta att läsa och en sådan som ger en bok-hangover.Man vet att en bok börjar ta slut när den vänstra delen blir tjockare än den högra i uppslaget läge och jag börjar sörja att den ska ta slut.

Margaret Lea blir anlitad att skriva biografin om den ökända Vida Winters som haft en rad bestsellers.I många intervjuer hade Vida diktat ihop en rad olika scenarion om vem hon var och vart hon kom ifrån.Margaret får den sanna historien om huset som nu är en ruin och de människor som en gång levde där.

Historien har sina tvister och sluttampen blev lite överraskande samtidigt som pusslet hela tiden fanns mitt framför ögonen.Det är också en berättelse om sorger och förluster.Boken har definitivt alla ingredienser på plats; ystiskt hus,vacker trädgård,uråldriga trotjänare och en konstant förnimmelse av något vagt övernaturligt och dovt förebådande om en katastrof.Lägger man därtill en beroendeframkallande läsupplevelse så kan det inte bli något annat än en riktig bladvändare!

Dit du går, följer jag

Bok av Lina Nordquist
Det här är en sådan bok som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om .Det är Linas debutbok och det kan vara det som gör att det inte riktigt finns en klar berättarröst i den.

Karaktärerna är bra och hon har ett vackert och målande språk.Ibland är det helt genialiskt och jag blir tagen medans det i andra avsnitt blir något som skaver som om det inte passar in.

Historien är berättelsen om Unni och Armod som flyr från Norge till Hälsinglands skogar.Det är ett svårmod genom hela boken,de få stunder av lycka som finns uppvägs av år av lidanden.Boken är också berättelsen om deras barn,Roar,Tone Amalie och Lillan.Det är berättelse om liv men också om död.

Jag vet inte vad det är som skaver i boken som gör att jag inte kan ta till mig den helhjärtat.Boken är välskriven men blir seg i för många avsnitt,jag blir rastlös och kan inte vila i berättelsen.Ändå är det något i den som driver mig till att läsa färdigt och ärligt talat är jag bara kluven i om det var bra eller dåligt.Jag vet faktiskt inte!
Jag gillar Fridas sätt att skriva,hur lätt det är att ta till sig hennes ord trots att det är svåra saker hon skriver om.Att hon vågar vara så utelämnande men ändå ingen offerkofta på,det är befriande!

Boken berättar om livet med sin pappa,ett liv som inte alltid var lätt då våld och för mycket alkohol florerade.Man känner alla känslor,sorgen ,tystnaden,ilskan...ja,jag blir arg på hennes pappas beteende och jag blir arg på styvmodern Gisela och även ibland på mamma Rosita.

Det är en bok om hur familjemönster både kan trygga och skada.Det finns nog ingen förälder som är perfekt men alla gör inte de stora,fatala misstagen.

Jag gillar Fridas tänk ORK...Orka,Respekt och Kommunikation...tre nycklar som alla har nytta av oavsett vilken sorts relation det är.

En bok som grep tag i mig och som jag inte kunde släppa! En bok som öppnar upp för funderingar,både bra och dåliga.Ingen är perfekt men med budskapet ORK kan vi bli rätt hyggliga människor.
Ännu en bok som utspelar sig under andra världskriget men som ändå hade något nytt att komma med.Det är en bok som är inspirerad av verkliga händelser.Boken handlar om motståndsrörelsens förfalskare.En grupp som förfalskade dokument så att människor skulle kunna fly från krigets fasor.

Huvudpersonen är Eva som flytt ifrån Paris ihop med sin mor,tanken var att ta sig till Schweiz men de blir kvar i staden Aurignon nära gränsen.Eva blir av en slump indragen i förfalskandets värld.Där möter hon Remy som också står på motståndsrörelsens sida.

De använder sig av uppfinningsrikedom och olika tekniker för att kunna producera de dokument som behövdes.
De räddar ett antal barn och deras riktiga namn förs upp i de bortglömda namnens bok i kod.

Kriget för dom åt olika håll i världen,när kriget är slut utvandrar Eva till Florida.En dag läser hon en artikel om boken där de kodat namnen.Hon beger sig till Berlin för att få tag i boken.

Språket är bra och flyter på.Karaktärerna känns trovärdiga likväl som miljöer och dialoger.Jag blev fascinerad av uppfinningsrikedomen om hur dokument producerades och förfalskades och hur många liv det räddade.

En bra underhållningsroman som ändå lärde mig något nytt!

Den hemliga gåvan

Bok av Natasha Lester
Ännu en bok som utspelar sig under andra världskriget och som tar upp kvinnans roll.
Den handlar delvis om kvinnliga piloter som flög plan till olika militärbaser men också om kvinnliga spioner.

Huvudpersonerna är Skye och Liberty Penrose.Deras systerskap var kantat av många sorger och olika perspektiv på livet.Det är också en bok om vänskapsband som är otroligt starka.

Miljöer och karaktärer känns trovärdiga och likaså miljöbeskrivningarna.Språket flyter på bra och det är trovärdiga dialoger.

Vissa personer har existerat på riktigt men är blandat med fiktion.Det var en lättläst bok .
En bok som är tung läsning, en bok som ibland måste läggas åt sidan för att smälta och verkligen ta in det jag precis läst.Jag har läst en hel del litteratur som handlar om grymheter som nazismen gjorde sig skyldiga till och jag har sett filmer,både dokumentärer och spelfilmer.Trots det är det något som verkligen griper tag i mig i denna bok.

Boken handlar om tre unga kvinnor,på väg in i livet och första förälskelsens ljuvhet.Det är tre kvinnor som växt upp i ljusa,trygga och kärleksfulla miljöer.De växte upp i ganska stora,bullriga och levnadsglada familjer.

Bokens huvudpersoner är Priska, Rachel och Anka.De träffar inte varandra men alla är de på väg mot umbärande,lidande,sorg och nattsvart skräck.När kriget bryter ut lever de ett gott liv,de är nygifta och har en osviktlig framtidstro.Deras liv faller i spillror,de förs till olika getton och därifrån till Theresienstadt,Lodz,Auschwits-Birkenau för att slutligen hamna i Mathausen.Det som är gemensamt för kvinnorna är att de trots umbäranden blivit gravida och deras barn föds i Mathausen.Kvinnorna har lyckats behålla sina barn i sina kroppar genom allt umbärande ,svält ,sjukdomar och extrema väderförhållanden.Mellan 12-29e april föds deras barn.Inget barn väger över 1,4 kg och mödrarnas egen vikt låg omkring 30 kg.

Kriget lider mot slutet och Mathausen befrias av amerikanska Thunderboltdivisionen.De får medicinsk hjälp att återhämta sig,de får mat och kläder och de möter ett mänskligt beteende som först är svårt att ta in efter att under lång tid ha behandlats fruktansvärt,de var ett nummer och ingenting värda.

Vissa vänskapsband knyts som består livet ut,de skingras över världen men deras barn får av en slump kontakt med varandra då Thunderboltdivisionen har ett jubileum.De möts och de tre barnen finner ett syskonband .

Detta är en bok om överlevnad och tanken slår mig flera gånger att hur mycket kan en människa klara? Dessa tre kvinnor som överlevde förintelsen och dessutom genomgick graviditer,födde sina barn och lyckades hålla dom vid liv visar på en otrolig styrka .

En viktig bok som vittnar om de grymheter som aldrig får glömmas.En bok som har hela känsloregistret men som också inger hopp för om vänskap kan spira på ställen som var uppbyggda för död och förintelse då finns det hopp om att det goda segrar!
Läs den och hylla dessa tre kvinnor som överlevde mot alla odds,läs den så att de inte gick igenom umbäranden förgäves.

Själsfränden

Bok av Sofie Sarenbrant
Detta är senaste delen om poliserna Emma Skjöld och Thomas Nylen.Tanken är att denna del känns lite spretigare än de andra delarna.
Språket känns igen och likaså karaktärerna.Det som spretar är huvudfallet om Sandra och hennes nyfödda dotter Elise.Sandra begår självmord och hennes livspussel nystas upp.

Det andra spåret är de två före detta poliserna Karim och Gunnar som rymt från Hall och som är ute efter Emma.

Det blir lite repetetivt då Emma återigen är under hot och Nyllet återigen ska rycka ut för att rädda henne.Den kopplingen börjar kännas uttjatad och det gör att jag tappar fokus i läsningen.

Sarenbrandt skriver bra och den här gången behandlas två tunga ämnen i huvudspåret,suicid och filicid.Självmord är väldigt tabubelagt i vårat samhälle och tyngs med mycket skam och ånger.Ingen vet vad som driver en människa till den spets där de inte längre orkar leva.Filicid pratas det över huvud taget inte alls om,vad får en människa att uppmana något till att ta sitt liv och hur får de den makten? Hur lyckas man att bryta ner någon så totalt att döden är utvägen?
Två viktiga frågor i vårat samhälle som måste sluta att vara skam och skuldbelagda .

I det stora hela är det en bra bok men får ett lägre betyg på grund av att den känns spretig.
Det här är en roman som utspelar sig i den lilla staden Trzebinia i närheten av Krakow i Polen men den utspelar sig också i USA.

Huvudpersonen är Alina och Thomasz,vänner sedan barnsben som övergår i en storslagen kärlek.Det andra världskriget kommer att förändra deras planer totalt och separera dom men ingen av dom glömmer den andra eller den kärlek som förenar dom.Det kan låta klyschigt och rosaskimrande men Kelly Rimmer har lyckats med att skriva en roman utan rosa skimmer!.

I USA lever Alina ,hennes dotter Julita och barnbarnet Alice med sin familj.Ett liv med utmaningar där en autistisk son inte alltid gör livet lätt och en hyperintelligent dotter med en IQ på 150.När Alina får en stroke kommer Alice att åka till Polen för sin mormors räkning.Hennes morföräldrars liv nystas upp och gamla hemligheter avslöjas.Det är en bok om kärlek,sorg och svek genom olika tidslager och perspektiv.Den berättar också om motstånd mot nazismens grymheter .Det är en bok som också beskriver hur sann kärlek och vänskap kan få människor att verkligen tänja på sina gränser och för den skull göra uppoffringar och möta samt överkomma en rad olika rädslor.En storslagen bok som sätter sig i själ och hjärta!

Skyddsängeln

Bok av Sofie Sarenbrant
Skyddsängeln är den nionde delen om polisen Emma Sköld.Jag har läst de tidigare delarna vilket gör att man får ut mer av läsningen.För varje bok har man fått lära känna Emma ,hennes familj och kollegor lite mer.Kanske är det så att man behöver den där vardagliga bakgrunden där brott målas upp.

Skyddsängeln tar upp ämnen som utanförskap,missbruk och konsekvenserna av psykiatrireformen i Sverige för cirka 25 år sedan.Personen Åsa får vara den som representerar vad som kan hända när en riktigt psykiskt sjuk människa måste leva inom ramarna för det vi kallar normalt.Den karaktären är verkligen en person som skrämmer och det blir kuslugt just för att hon verkligen beter sig ute i samhället som en människa som verkar väldigt tråkig,alldaglig och rätt kuvad men hon ruvar på hemligheter.

I denna del får vi också svar på vad som hände Emmas kollega Krille.Nyllet och Emma får ett fall som berör Krilles försvinnande och som kommer bli avgörande för deras framtid.

Som vanligt har Sara lyckats med en roman som håller högt tempo och som är svår att släppa när man väl satt tänderna i den.Gillar man de tidigare delarna om Emma så kommer inte denna del bli en besvikelse.Boken har en cliffhanger så nu väntar jag på att få läsa del tio!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.