Christina Wernersson

Användarprofil

En rockertjej som även är en boknörd. Musikrecensioner finns på www.northernmetalradio.com

Änkorna

Bok av Pascal Engman
Den tredje boken i serien om polisen Vanessa Frank.Att läsa en serie är lite som att besöka en kompis som man lär känna bättre och bättre,även om fallen är fristående så får man ett större djup i huvudkaraktärerna.

Vanessa är en ensamvarg,släpper inte in personer lätt i sitt liv och av många anses hon som en udda person.I Änkorna får man en lite mer sårbar Vanessa vilket gör att man inte kan undgå att gilla henne lite mer.

Än en gång korsas Vanessas väg med Nicolas Paredes som jobbar som livvakt.De två är ensamvargar men har en relation som betyder mycket för båda två.Det här fallet tar oss med i pengatvätt som leder till en IS-cell i Stockholm.En lyxeskort spelar en stor roll i fallet.

Natasja som Vanessa tog sig an i Råttkungen har kopplingar till IS-cellen och man känner verkligen för Vanessa när hon förstår att hon blivit förd bakom ljuset av en person som hon verkligen brydde sig om och släppte in i sitt liv.

Pengatvätten leder till avrättningar som är brutala och det är personer som är högt uppsatta i samhället.

Pascal ger oss trovärdiga karaktärer och miljöbeskrivningar och ett fall som mycket väl skulle kunna vara verklighet.Änkorna är en bladvändare så har man inte tid att sträckläsa ska man välja någon annan bok!

Jag ser fram emot nästa bok i serien.

Stay Metal

Bok av Håkan Mattsson
Den här boken blir kul för den driver med normer,klyschor och allt däremellan till sin spets.

Kenny "Metal" Bladqvist är långtradarchaffis som får Lancelot Wiik som praktikant.Två totalt diametrala motsatser och ett åldersspann som gör sitt till.

Lancelot gör podden Stay Metal där han i smyg spelar in Metals sanningar om stort och smått.Det blir en hel del alkohol på deras resor men på något sätt lyckas de alltid få till det rätt.De lär av varandra.

När Metal har blivit invigd i podden blir det en signeringsturne genom Sverige,en hel del kändisar finns i periferin med lite omskrivna namn men det är lätt att lista ut vilka de är.

Det är rå humor rakt igenom men ändå med en skruv av baktanke.Det är svavelosande okvädingsord och mellan varven brutala kränkningar i ordform.Det är sexistiskt och stereotypt men jävligt roligt.

Har man svårt för svordomar,könsord och homosexualitet ska man absolut inte läsa boken,om inte läs och få skratta rejält.

Jane Seymour

Bok av Alison Weir
Alison Weir vet verkligen hur man levandegör historia.
Bara 9 dagar efter Anne Boleyns avrättning blir hon Henry VIIIs tredje fru.Hon tjänade de två drottningarna innan henne och var i hetluften i arbetet bakom kulisserna som möjliggjorde äktenskapet och att bli drottning.

Det är ett porträtt av en väldigt empatisk kvinna som stiger fram.Hon var katolik och fick se sin tro reformeras ,avståndet till påven och Rom fortskred ,landet var delat i två läger angående religionen.

Hon lyckas dock med det som varken Katarina eller Anne lyckades med,att ge Henry en son men det var också en gåva som kostade henne livet.

Jag rekommenderar att läsa böckerna i följd eftersom man då får den historiska bakgrunden till den tidens England och hur det var att leva som kvinna,långt ifrån de självklara rättigheter en kvinna har idag.

Anne Boleyn

Bok av Alison Weir
Alison Weir är bra på att fläta ihop historian och få den att bli levande.Histoeian om just Anne Boleyn och dottern Elisabeth har fascinerat mig sedan barnsben.

Här får man ett bra porträtt om vem Anne var,och hur hon levde.Om man är fascinerad av Tudor-ätten så är nog hennes böcker några av de bästa att läsa.I serien om Henry VIIIs fruar och drottningar får vi deras liv levande och ur olika perspektiv vilket alltid är bra för att kunna komma sanningen så nära som möjligt.

Är man intresserad av historia är det här några av de bästa böckerna att läsa.

Katherine of Aragon

Bok av Alison Weir
Alison har skrivit en djuplodande biografi om Katarina av Aragonien.Hon var först gift med Henry VIIIs bror,Arthur men då han dog pga sjukdom inleddes förhandlingar om giftermål med Henry.

Katarina är en djupt troende katolik och allt som hon företar sig gör hon med relifionen i bakhuvudet.Hon får lämna Spanien för att resa till äktenskap i England.

Hon är en person som vinner folkets hjärta och i början har hon och Henry ett väldigt passionerat äktenskap.Henry är en man som kräver mycket av Katarina,det han främst vill ha är en tronarvinge.De får flera barn,både söner och döttrar men det är bara dottern Mary som klarar sig till vuxen ålder.Några barn är dödfödda,några dör vid födseln och några inom det första året.

Detta tär på Katarina vilket inte är konstigt.Det tär också på äktenskapet. Henry är otrogen,lägger all skuld på Katarina att han inte kan få en son.Han begär skilsmässa under förevändningen att han måste ha en son! Han har fått upp ögonen för den unga Anne Boleyn och blir besatt av henne.Katarina flyttas längre och längre från hovlivet och blir mer eller mindre isolerad med sina tjänare. Hon har egentligen inget emot ett enklare liv men honn lever i tron att Henry ska komma tillbaka till henne.I perioder får hon heller inte träffa dottern Mary.

Katarina skriver till påven angående skilsmässan och kräver att han ska vara domaren i processen.Den katolska kyrkan var en maktfaktor som man lydde.
Ibland blir det lite segt då just så mycket handlar om skilsmässan men det är ett varmt porträtt av en kvinna som står rakryggat i det hon tror på och trotsar kungen vilket leder till indragande av privilegier.

Katarina dör med några få tjänare runt omkring sig av sviterna av upprepade lunginflammationer.

Är man intresserad av Tudor-perioden i engelsk historia så får man i denna en bra bakgrund till Henry VII och hans första fru Katarina av Aragonien.
När jag läst de 5 andra böckerna i serien så har jag alltid tyckt att Electra har varit väldigt egotrippad,snudd på narcissistisk och en person som jag själv antagligen skulle hamna i med diverse argument med.Jag tvekade faktisk om jag skulle köpa boken just på grund av de sakerna för jag hade ingen lust att läsa om en självupptagen person.I vilket fall som helst så tänkte jag till och kom på att de andra böckerna i serien alltid har haft en del tvister som gjort att man sett huvudkaraktärerna i ett nytt ljus.Electra skulle få en chans!

I början av boken är Electra just det jag fasade för,väldigt egocentrisk och lite för mycket offerkofta på,hon var liksom omöjlig att älska fullt ut,mera att man tyckte synd om henne.

Hon tar in på ett rehabhem mot sitt drogmissbruk och här börjar hennes förändring och jag börjar att tycka om Electra.Precis som i Rileys andra böcker är det en parallellhistoria.Electras förflutna tar oss till ett engelskt koloniserat Kenya och massaj-folket.Det tar oss också till USA,New York och kampen mot segregation,nutidshistoria som gjorde avstamp i hela världen när det gäller mänskliga rättigheter.

Det är en bok som öppnar upp frågor i en själv om hur man ser på mänskligheten ,jag är glad att jag valde att läsa Electras bok,hon blev en person som jag i slutändan tyckte väldigt mycket om och kände igen mig själv i

Vargasommar

Bok av Hans Rosenfeldt
En roman med relativt högt tempo.Den utspelar sig i Haparanda en relativt regnig sommar.Människorna är lite för dystra och grå för att det ska bli någon riktig fart i berättelsen.

Hanna är en av poliserna som hamnar i en utredning som berör både Finland och Ryssland.Det handlar om droger och i dess spår en rad mord.

Gordon är hennes chef men även hennes älskare.
.
Många av personerna känns tvådimensionella och får liksom inte liv.

Det som jag gillar mest är att staden Haparanda har fått en egen röst.

Tyvärr lite seg mellan varven men relativt lättläst.

Boken om mig själv

Bok av Kajsa Grytt
Kajsa Grytt är en kvinna med många strängar på sin lyra.Musiker,samtalsterapeut,dramapedagog och författare.

När punkvågen drog genom Sverige var Kajsa en av de första kvinnliga ikonerna.Med gruppen Tant Strul blev det en framgångssaga. När de splittrades fortsatte hon i duon Kajsa &Malena.Boken betättar om livet som kvinnlig musiker ,det är kärlek och rödvin.

Idag är Kajsa en folkkär musiker och har setts i många sammanhang.Hennes musik lotsade mig igenom jobbiga tonårsår och musiken håller än idag.Vill man få en inblick i det svenska 1980-talets musikliv är det här en given bok att läsa.

#kajsagrytt

Månbarn

Bok av Jon Henrik Fjällgren
En bok som har hela känsloregistret.En bok som handlar om att vara vilsen i livet till att hitta sin livsväg och som gör människan hel i kropp och själ.

Jon Henrik har hela sitt liv fört en kamp på olika nivåer men också en kamp i att hitta sig själv och vem han vill vara.

Det är en berättelse som både har smärta och kärlek men livet har många olika motpoler och det är upp till oss själva att stå upp i kampen och besluta oss för vad som ska få vinna.

Boken är lättläst samtidigt som den är omtumlande i allt som händer.Dock är Jon Henrik en person som berör oavsett om det är hans musik eller ord.

Jag har sett han framträda live,sett hur han transformeras på scenen och hur han lyckas förmedla magi.

Fängslande kärlek

Bok av Birgitta Andersson
Detta är Birgittas fjärde roman och hon har snabbt klättrat till att bli en favoritförfattare hos mig.

Som i de andra böckerna så vet man aldrig vart hennes berättelser tar vägen ,det händer mycket och flera oväntade vändningar.Låt er inte luras av titeln för det är ingen sockersöt,rosaskimrande kärlekshistoria

Språket är rappt,ibland rått men det passar karaktärerna och är inte skruvat.Huvudkaraktärerna är de två kvinnorna Carina och Marit.De träffas på Hinseberg,Carina har mördat maken som under många år förnedrat och misshandlat henne.Marit sitter inne för grov narkotikasmuggling,ett liv hon växt upp i då fadern är en av den slaviska maffian.

Deras förhållande är destruktivt för dom båda,ingen kan vara utan den andra.När de avtjänat sina straff börjar galenskaperna.Marit stjäl 1 kg kokain och en bag fylld med pengar från sin far.De lever ett liv på jakt samtidigt som kokainet flödar och pengar strös.Livet för dom är en berg-och-dalbana.

Det är på ett sätt en spänningsroman men det är även ett relationsdrama där mönster måste brytas för att kunna bli hel som människa.

En bok som öppnar upp för tankegångar likväl som lustfylld läsning!

Hatten av för dig Birgitta, du har återigen skrivit en riktig bladvändare och jag hoppas du kommer skriva många fler!

Fängslande Kärlek får 5 av 5 !

#birgittabacklund#birgittaandersson#fängslandekärlek#whipmedia
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.