Christina Wernersson

Användarprofil

En rockertjej som även är en boknörd. Musikrecensioner finns på www.northernmetalradio.com

Listor

Vikings

TV-program från Netflix
En serie som haft stort inflytande för intresset om vikingar.Serien börjar med familjen och vänner omkring Ragnar Lothbrok och hans bror Rollo .
Serien beskriver bra hur livet kan ha sett ut ,både som ett folk med stark gemenskap kring odlande och med djur.Den beskriver också fighter med olika klaner som styrdes av en jarl,ibland familjefejder men också för att utvidga sitt eget territorium.
Vi får också följa med på vikingatåg till främmande kontinenter där syftet både var handelsfärder men också rena plundringståg.

Ett mustigt galleri av personligheter .

Huset i skogen

Bok av Solveig Olsson-Hultgren
En sjukskriven polis,Hanna,får av sin kollega låna en stuga i Smålands skogar.
Hon är sjukskriven efter att ha skjutit en person vid ett tillslag,sorgen efter det och uppbrott från sambon Johan.

I stugan finner hon ett stilla lugn ,en katt och en spirande vänskap med en äldre man som varit god vän med Gertrud som varit ägarinnan till huset hon befinner sig i.

Hon får höra historien om ett ungt par som bara en dag försvann från bygden.Hanna börjar nysta i försvinnandet och får då även delar av Gertruds liv uppnystat.

Det är en mordgåta men även en resa i det inre,att hitta sig själv bland skärvorna när man gått sönder.En resa om att läka sig själv och tillåta sig att bli hel igen.

Det är ett persongalleri av varma människor som befinner sig i en bygemenskap även om det kanske är i utkanten av den.Där finns skvaller som det alltid finns i större utsträckning i ett mindre samhälle,och hur sådant påverkar i både gott och ont.

Slutet var lite oväntat men kanske också för att det ska finnas en öppning för en uppföljare.

En feelgood-bok utan att vara rosaskimrande klistrig som jag oftast tycker att genren är.
Solveig är en ny författare för mig och jag hoppas hon fortsätter skriva mer för vuxna då hon tidigare skrivit för ungdomar.

Ett bra språkbruk som målar upp dofter och känslor och personer man känner med!

Mona Tumba : min sanning

Bok av Mona Tumba och Anna Von Koch
Mona var för mig ett blankt papper men blev nyfiken på boken då jag är bekant med Anna Von Koch som har skrivit boken.Hon har flera gånger träffat Mona och henbes två närmaste vänner Prinsessan Birgitta och Barbro"Lill-Babs Svensson.

Det är ett varmt porträtt som målas upp både av Mona men också hennes make ,hockey-legenden Sven Tumba.Anna har gjort Mona tillgänglig även för den som inte vet något om henne.

Hon föddes i en priviligierad familj som umgicks med toppskiktet av dåtidens kändisar i Sverige.Dock var hon inte bortskämd utan fick lära sig tidigt att jobba för att få något speciellt.

Monas liv har också kantats av sorg,cancern tog flera familjemedlemmar och nära vänner.Hennes syster Maud som hon stog nära dog i Paris,om det var mord eller en olycka är fortfarande en gåta.

Genom idrotten blev både Sven eller som Mona kallade honom "Nenne" kända.Inte bara genom Svens hockey-karriär utan inom golfen där de fick många vänner. De utnyttjade kändisskapet till något positivt,stipendier för handikappsidrott och byggde en skola i SydAfrika i närheten av Durban.

Utan Nenne hade nog inte golfen blivit en sport tillgänglig för alla men han åstadkom det.
Mona har arbetat mycket inom golfförbund och hjälpt till på det sättet.

Idag bor Mona själv efter Nennes död för ca nio år sedan.Hon för själv en kamp mot cancer nu

Det jag saknade i boken är mer miljöbeskrivningar,de reste världen runt och på grund av det blir det ibland lite endimensionellt.Anna har en bakgrund som journalist på Svensk Damtidning och researcher för Malou efter tio bland annat.Språket är lättilgängligt och det är en lättläst bok.
En omtumlande bok om Vitold Pilecki som frivilligt gick in i Auschwitz för att kunna rapportera om vad som hände i lägret.

En bok som är jobbigt mentalt att läsa men värt det.Här får man uppleva allt som hände,vedervärdiga fasor men också hoppet i kamratskapet som blev.De såg efter varandra i de mest hopplösa ögonblick.

Vitold sände via motståndsrörelsen rapporter om vad som skedde,tyvärr ansågs hans rapporter som något omöjligt ,att sådant inte kunde ske!

De allierade mot Tyskland svek dom ,Vitold flydde från Auschwitz efter att ha hjälpt ett antal människor att fly.Han byggde upp en motståndsrörelse i lägret. Det ledde till ett brödraskap som tog hand om varandra där ondska och hopplöshet var vardag.

Väl värd att läsa!

Reliken

Bok av Håkan Mattsson
Jag upptäckte Håkan som författare med boken Stay Metal,Reliken är i en helt annan genre men välskriven och spännande.
Håkan har målat upp ett trovärdigt galleri av personer och det finns en bra rytm i språket.

Bokens huvudperson är Martin som får sommarjobb som vaktmästare i Vela Kyrka.Han introduceras av Leffe och de får en bra kontakt.

Snart dras Martin in i en historia som hör ihop med kyrkan och en femhundrårig hemlighet som berör människans ursprung.En sten med ett överdådigt budskap.Andlighet i alla dess former har alltid varit en del av mänskligheten,skulle nu Den stora sanningen omskaka världen?

En jakt på reliken och ett hemligt sällskap för Martin och Leffes barnbarn Lovisa ut på en skattjakt genom Europa sammanlänkat med katolska kyrkan och ett hemligt sällskap .Kända historiska vetenskapsmän spelar en roll i historien.

Handlingen är rapp,dialogerna är bra och miljöbeskrivningarna känns trovärdiga.Håkan har ett målande språk som är lätt att ta till sig och man sugs in i berättelsen.Vela Kyrka finns inte på riktigt utan är ett hopplock av olika kyrkor som Håkan har träffat på i sitt yrke som kyrkvaktmästare.Att kyrkor har olika historier ,legender osv. är inget konstigt och att därför kunna fantisera ihop en historia om en relik känns inte konstigt.Människor har alltid fascinerats av olika reliker och tilldelat dom olika krafter,så vem vet kanske reliken finns på riktigt? Vad man vill tro på är olika från människa till människa och från religion till religion,det finns inga rätt eller fel i den frågan.Däremot tror jag att alla känner en viss vördnad inför kyrkorummet och vad det symboliserar,själv finner jag historia kring alla kyrkor fascinerande och oftast är det vackra byggnader som absolut kan sätta fantasin i brand.

Summa summarum är att Håkan skrivit en välskriven historia som ett vitt åldersspann kan ha behållning av !

Genom helvetet mot livet

Bok av Marie Bergenulf
Marie har skrivit en väldigt stark bok om livet med en fullblodsnarcissist.En bok som många tyvärr kommer att känna igen sig i.

Marie får med Steve två döttrar ,Elin och Isa.Han håller familjen i ett järngrepp.Marie får utstå psykisk misshandel och barnen blir misshandlade både psykiskt och fysiskt.

Tyvärr är nog mörkertalet stort om hur många människor som lever under liknande förhållanden och just därför blir boken viktig.Kanske hjälper den någon att våga ta steget ur ett destruktivt liv eller våga börja läka efter en sådan relation.

Marie berättar öppet om kampen att tillåta sig läka och bli hel både för sin egen skull men även om döttrarnas kamp.En människa förstör tre liv och ger ärr för livet.Varje historia i detta ämne borde öppna upp för hårdare straff mot människor som förstör liv.Sanningen är att dessa personer kommer aldrig att förstå hur illa de gör andra och vilket lidande de åsamkar dessa personer.

Självmordsstatistiken i sådana här fall talar sitt eget språk.

Maries resa var inte lätt men hon lyckas göra den ihop med sina döttrar.Hon berättar om händelser före och efter uppbrottet från Steve.En resa som kunde ha knäckt dom !
Det går inte att förbli oberörd av en sådan här historia!
Löfstad är ett vackert slott beläget strax utanför Norrköping.Det var det första slott som jag besökte på en skolutflykt i årskurs 4.

Jag blev helt begeistrad av persongalleriet som guiden målade upp,familjen Piper ,De La Gardie och Axel von Fersen var några av de som bott på Löfstad.

Det var även historier om tjänstefolk,bland annat den olyckliga pigan som av misstag fick Löfstad att brinna och hur det sägs att hon tog sitt liv genom att dränka sig i Löfstadsjön.

Självklart ska ett slott ha sina spöken och sägner,ett av rummen har en mystisk fläck-vissa säger att det är blod andra rost.
Klockor som stannar när död förebådas,många historier finns som man kan ta del av under deras spökvandring.

Det är inte bara ett slott,en vacker park finns där midsommarfirande sker varje år.Det finns även ett bra café med hemgjorda våfflor eller restaurangen som erbjuder a la carte och fine dine.

På hösten bjuds det på skördemarknad där fina grönsaker och rotfrukter säljs.

Löfstad är väl värt ett besök!
Rekommenderas för den som är intresserad av historia

Anna of Kleve

Bok av Alison Weir
Alison är genialisk på att livliggöra historia.Återigen har hon porträtterat en drottning och en av Henry VIIIs fruar.

Anna of Kleve var den drottning som jag själv haft minst kunskap om men Alisons porträtt var spännande att följa.

Anna blev drottning för en kort period då Henry fick upp ögonen för Katherine Howard.
Anna är smart och motsäger sig inte skilsmässan.Hon blir adopterad som Henrys syster och kan leva ett rätt självständigt liv som kvinna i en värld styrd av män.

Hon blir god vän med Katherine och även med Henry.Att leva som ogift kvinna i denna tidsera var inte lätt men Anna lyckas navigera sig framHon blir utsatt för skvaller och straffet för det kunde leda till döden.Anna har en hemlighet,Otho som är hennes livs kärlek och som ger henne två barn,en son som placerades i en familj i Solingen och en dödfödd dotter.Denna hemlighet var också hennes livssorg,hon längtade efter moderskapet men fick aldrig uppleva det.
Otho är henne trogen i hovtjänst men också hennes älskare.

Hon överlever Katherines halshuggning,Henrys död och även hans efterträdare Edward VI.Även den bortglömda drottningen Jane som endast var drottning i nio dagar.

Anna levde ett långt liv och såg öden beseglas men känns som att hon ändå var nöjd med sitt liv.

En klart läsvärd bok om livet vid Tudors hov .
SOA är en av Sveriges skönaste festivaler.Den anordnas på Lugnet i Falun som är hemmastad för metalbandet Sabaton.Den går av stapeln i augusti ,omkring den 10e.

Naturligtvis spelar Sabaton men även en rad andra band ,både svenska och utländska artister.Det brukar vara omkring 15 000 besökare under de tre speldagarna.2019 var det människor från 40 olika nationer som var på plats med det gemensamma intresset att se artister framföra bra musik.

Vill man ha 3 roliga dagar fyllda av musik och härliga människor ska man verkligen bege sig till Sabaton Open Air!
Teater är en konstform som jag gillar .Att gestalta genom kroppspråk,mimik och tonlägen är en konstart som inte alla klarar av.Det tar längre tid och mer tankekraft av åskådaren än en film men kortare tid ön en bok.Många tankar och känslor väcks ofta till liv.
Nu under pandemin är det naturligtvis stiltje på dessa evenemang för det är inte samma sak att se en pjäs på TV som att sitta i en teatersalong.

Några av de bästa uppsättningar jag sett är på Östgötateatern i Norrköping.En vacker art deco inredning och lite lagomt sköna säten.Vänder man blicken uppåt ser man den magnifika kristallkronan som hänger från takets stuckatur.

Här började mitt teaterintresse när vi med skolan fick se föreställningar.Här har jag sett härliga musikaler(senaste var Rocky Horror Show),spelpjäser och en av de första jag såg var Hamlet med Rickard Wolff som Hamlet.

Östgötateatern är känd för bra uppsättningar och med spännande gästartister.Frankenstein med Anders Wendin(känd som sångare i Moneybrother) var en suverän föreställning.Scendekor av svartvita fotografier på skärmar som växlades.En tolkning som låg långt ifrån Mary Shellys bok men ändå suverän.

Att gå på teater kan jag varmt rekomnendera!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.