Christina Wernersson

Användarprofil

En rockertjej som även är en boknörd. Musikrecensioner finns på Maizter Undergeound

Listor

Om man tyckte om böckerna om de sju systrarna så kommer man att älska denna bok! Den har hela känsloregistret.Den röda tråden genom boken är vendettan mellan Atlas(Pa Salt) och Kreeg .En diamant från den sista tzaritsan är en tråd också.

De sju systrarna är ombord på Titan för att ta farväl av sin far,Pa Salt.Deras biologiska familjer är hittade och alla hade de en anknytning till Atlas och viktiga händelser i hans liv.Parallellt med systrarnas möte ombord på Titan rullas Pas liv upp i form av hans dagbok.Hans liv går via ryska revolutionen ut i Europa och avstickare till Australien.

Lucindas sista bok blev en hejdundrande bladvändare! Må hon vila i frid och le mot alla lyckliga läsare.

Sista natten i Paris

Bok av Ruth Druart
En bok som handlar om ödesdigra val som kommer att omfatta flera personer.

Jean-Luc arbetar för franska järnvägen och under kriget blir han tvingad att arbeta för tyskarna vid lägret Drancy där franska judar deporterades till bl.a Auschwitz.

Charlotte och Jean-Lucs vägar korsas då hin arbetar på ett sjukhus i Paris dit Jean-Luc kommer efter en olycka vid järnvägsspåret.De två har olika bakgrund,han från arbetarfamilj och hon från en mer borgerlig bakgrund.De blir förälskade och ett par.

Sarah och David är ett franskt -judiskt par som blir deporterade från Drancy till Auschwitz.
De får en son Samuel och det är han som blir knytpunkten mellan de två paren.

Jean-Luc får Samuel av Sarah på stationen när Samuel endast är en månad gammal.Tillsammans med Charlotte flyr de till USA för att bli en familj.

Åren går och Samuel växer upp i tron att han är den äkta sonen till Jean-Luc och Charlotte.En dag får de veta att Sarah och David överlevt Auschwitz och att de vill ha tillbaka sin son.Samuel får flytta till Paris från USA.

Det boken tar upp är vad plötsliga beslut kan få ödesdigra konsekvenser och att det oftast drabbar flera än bara den som tar beslutet.Hur långt sträcker sig föräldrakärlek och vad är man beredd att offra för sitt barns skull?

Boken var lite seg i början och det var först när Sarah dök upp som jag fastnade i berättelsen,det var nära att jag la bort den för den kändes oengagerad.
Persongalleriet är bra och hon låter huvudpersonerna få berätta historien ur sitt perspektiv vilket är ett smart drag eftersom man får allas synvinklar och känsloperspektiv.Miljöerna är bra beskrivna.För mig blev läsupplevelsen en ok läsning.Det finns så många böcker som beskriver saker som hände under 2a Världskriget och alla dess fasor som fick ett långt efterspel.Boken är en ok underhållningsroman som tidvis är lite seg och för mig blev den förutsägbar när det gällde det moraliska dilemmat.Betyget blir en svag 3a.

Tva vita dvargar

Bok av Lo Kauppi
En bok som kom ut 2020...det är en bok som tar tag i mig,hela känsloregistret finns där men det mesta är en melankolisk sorgsenhet och en hel del undertryckt ilska.Boken handlar om Lena som lever ett hårt missbrukarliv och om Lo som blir skådespelerska.

Lo Kauppi har skrivit den ur ett självbiografiskt perspektiv där bokens Lo beskriver hennes liv, det som blev medans karaktären Lena står för det liv som hade kunnat bli.

Även om det är mycket sorg så finns det ändå något vackert i boken även om karaktärerna är rätt så tragiska.Hon har ett vackert språk även när hon beskriver det fula och tragiska.Det är två karaktärer som går ihop,Lena blir Los skugga i det liv som är.Det är en bok som jag sögs in i och man ville få veta vad som händer.

I boken får vi också följa Lenas dotter Sol som får uppleva sorger och misär men ändå en glädje.Där får vi bilden av Lena som vill vara en bra mamma men inte alltid lyckas med det hon tänkt ska ske.Sol är ändå en ljus karaktär även om hennes liv får sig en rad törnar.Deras relation visar på en kärlek som inget kan få att gå sönder.

Boken beskriver ett liv ur missbrukarperspektiv,ett barns liv och hur det blir när ett barn växer upp i ett missbrukarhem.Det boken också visar på är hur snabbt samhället dömer när någon har hamnat fel i livet.

Det är en bok som väcker många tankar och känslor.

Dalskuggan

Bok av Viveca Sten
Detta är del två om poliserna Daniel och Hanna i serien Åremorden.Det är sportlov och ett lik hittas,det är skidåkaren Johan från Duved som en gång i tiden var ett OS-hopp.

Karaktärerna är mycket bra,dialogerna trovärdiga mot bakgrunden av ett snöigt Åre.Utredningen tar fart och några huvudspår finns.Ett av dom riktar sig mot frikyrkoförsamlingen Livets Ljus.

En rad förvecklingar och ända fram till de sista kapitlena trodde jag mig ha listat ut vem mördaren var.Ack vad jag bedrog mig för slutet fick en riktig twist! Hatten av till Viveca Sten som verkligen skrivit en bladvändare de lux!

Hennes språk är bra och har en rytm som gör det lättläst men spänningen ligger suggestivt genom hela historien.Hon låter sina poliser verka utan någon schablonbild,de får vara mänskliga och ha styrkor och svagheter.

Shessandras hjärta

Bok av Lupina Ojala
Det här är tredje delen i serien Legender från Yddrios.Serien är otroligt välskriven och för varje del har jag tänkt att det här var den bästa!

Shessandra är precis som Lue av arten weloi,deras arbete var främst att hjälpa till med katalogisering till de mer välbärgade invånarna.Shessandra hjälper sin far i yrket men när en hemlig dröm om att bli tempeldanserska.Hon rymmer från sin far och slår följe med en danstrupp.Hon får uppleva vänskap,stora svek och sorger.Hennes dröm för henne genom olika provinser i kejsardömet.

Det jag verkligen gillar med Lupinas böcker är att de är välskrivna och har ett väldigt vackert språk.Rytmen ligger bra och gör boken lättläst.Den här serien har för mig varit bland den bästa fantasy som jag läst på åratal.
Gillar man fantasy så rekomnenderar jag varmt Lupinas böcker.Hon har en bra balans mellan saga och verklighet,det blir inte sockersött men hon låter läsaren få ha en spänning genom läsupplevelsen ända tills den sista stavelsen är läst.Lupina har blivit en ny favoritförfattare för mig!

Toner av guld

Bok av Lupina Ojala
Det här är del två i Lupinas fantastiska fantasy-serie,legender från Yddrios.
I denna del får vi följa Lue som är av arten weloi.De togs fram av stormästarna som en slags minnesbank.Lue var uppväxt i en koloni och letar efter svar om sin art.Han åker till huvudstaden för att finna dom.Här får vi följa honom genom riktig vänskap,svek från andra men också hans uppriktiga ånger när han sviker människor. Han får ett hårt liv som naiv person till det politiska maktspelet i kejsarpalatset.

Lupina har ett mycket målande språk som gör att man verkligen sugs in från första meningen och bara vill veta hur det går.Hennes karaktärer är ypperliga och dialogerna mästerliga.Det här är verkligen fantasy när den är som bäst! Har ni inte upptäckt Lupinas böcker så rekommenderar jag dom varmt för det är en härlig läsupplevelse som tilltalar själ och hjärta.Hon håller en bra balans mellan saga och verklighet.

Tårpilens år

Bok av Lupina Ojala
Det här är fantasy när den är som bäst.Redan i de första meningarna sögs jag in i berättelsen.Lupina var för mig en ny författare ,hennes språk är målande utan att vara teatraliskt.Det är en bra rytm i språket som gör att man vänder blad efter blad.Miljöerna och karaktärerna känns väldigt trovärdiga.Fantasy kan tendera att bli lite för mycket saga ibland men Lupina håller en bra balans mellan saga och roman.En sak som alltid finns i genren är det onda mot det goda och här är karaktärerna väldigt bra,man känner deras känsloyttringar i allt från osäkerhet till nästan dödlig utmattning.

Huvudpersonen är Disa ,en flicka på väg att bli en ung kvinna.Hennes livsöde korsas med Lue som också är en del av den stora profetian som ska befria landet Aurinma från den onda härskaren.Disa är eldsbäraren som ska finna det femte templet och eldsklotet .Då kan den goda magin flöda igen.

Det jag finner oerhört tilldragande är hur naturen lånar magi till de som tjänar det rätta syftet.

Om man vill komma bort från vår egen världs galenskaper så är det här en utmärkt bok att gå in i.

Ärans pris

Bok av Marianne E. Gunve
Det här är fortsättningen på Fina Flickor och Clarys krig.I de två böckerna var det Clarys person som berättade handlingen .I Ärans pris är det hennes man Bruno som är den som berättar och för handlingen framåt.Man bör ha läst de två första delarna för att förstå denna bok då det är tillbakablickar på livet som gift med Clary.

I de två första böckerna blir Bruno rätt obehaglig,narcissistiskt lagd men i Ärans pris får man en liten annan bild av honom.

Boken berättar om hans uppgörelse med livet.Tidsperspektivet är kort ,ett par dagar eftersom han bestämt sig för att ta sig av daga.
Man får hans perspektiv på olika situationer .
Fram stiger ett porträtt av en man med ena benet i brukskulturen och det andra i ett mera småborgerligt perspektiv.En väldigt osäker man i vissa situationer.Hela tiden vilar känslan av att inte passa in och veta hur situationer ska hanteras.

Marianne har ett bra språk,rytmen flyter genom läsningen och hon är bra på att måla upp karaktärer och miljöer.
Boken var lättläst .
Återigen har Alison skrivit en mästerlig roman! Hon skriver på ett sätt som gör att de historiska personerna kliver ur kulissen och får kött och blod.För mig är det en gåta att hon ännu inte blivit översatt till svenska.Hon är en engelsk historiker och en av de mest ansedda Tudor-experterna.

Vem var då Elizabeth of York? Hon var prinsessa från födseln och den som kom att förena de två kungliga grenarna York och Lancaster(War of the roses).Hon blev den första Tudor-drottningen då hon gifte sig med Henry Tudor som blev Henry VII.

De fick sonen Arthur som sågs som den gyllene arvingen,den som skulle återinföra en ny gyllene Arthuriansk era.Som 14-åring gifte han sig med La infanta Catalina(Katharina av Aragonien) och på så sätt blev England ihop med Spanien en världsmakt som få skulle kunna mäta sig med i dåtidens Europa .

Arthur var ett prematurbarn och sjuklig,äktenskapet var precis påbörjat när han dör av någon slags influensa,Katarina insjuknar också men överlever.En orolig tid går ,Katarina blir undersökt för att se om hon fortfarande var oskuld.När det är klargjort blir hon trolovad med den då 11-åriga Henry som sedemera blev den berömda Henry VIII.

Det är lätt att förstå att Elizabeth var en viktig spelbricka i dåtidens Europeiska politik.Hon blev anmoder till varje engelsk monark sedan 1509,varje skotsk monark sedan 1513(Dottern Katherine blev bortgift med skotska kungen James) och varje Brittisk monark sedan 1603!

Livet för Elizabeth var turbulent,dels under inbördeskriget War of the roses men också eftersom två av hennes bröder blev mördade och en del personer dök upp under hennes drottningtid och hävdade att de var hennes bror.

Är man intresserad av Tudor-eran så är denna bok ett måste för det är med Elizabeth den eran börjar.

Alisons böcker är lättlästa och med gedigen research.
Flickan med en lapp om halsen är en fristående fortsättning på boken Det kom för mig i en hast. I fortsättningen får vi följa Arthur som var gift med barnamörderskan Ingegerd,nu är de skiljda och Arthur är omgift med Maria.De har inte fått några barn men de har en fosterson och de bestämmer sig för att hjälpa ett finskt krigsbarn.Till gården kommer Hilja från finska Karelen.

Vi får följa livet på gården främst genom Hiljas
ögon. Snart förstår hon att det finns en familjehemlighet som hör ihop med den konstiga tanten som de möter ibland vid affären och på byvägen.

Hemligheten om Ingeborg ligger som ett tungt täcke genom hela berättelsen och via fotografier och gamla tidningsurklipp nystar hon upp historien.Det är främst en berättelse om hur det var att som finskt barn komma till Sverige under ett brinnande krig.Det är sorg över det som hon tvingats lämna men också om vänskapsband som knyts och att få en trygg punkt när omvärlden är oviss.Ett tidsdokument i nutidshistoria som känns som viktigt då det fortfarande kommer ensamma barn till Sverige.En berättelse som visar på vad som är viktigt för att kunna bli en del av samhället .

Efter två år i Sverige och när det blivit fred blir Hilja hemskickad till Finland,återigen rycks hon upp från familj och vänner.Hilja återvänder dock till Sverige och Arthur och Maria.Hon gifter sig med en svensk och förblev bosatt i närheten av Arthur och Maria.

Maria Bouroncle har ett vackert språk även när det är sorgliga saker som beskrivs.Hon är bra på miljöbeskrivningar och karaktärer.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.