Ärans pris

Bok av Marianne E. Gunve
Ärans pris är Marianne E. Gunves tredje roman om Clary och Bruno i den lilla svenska bruksorten. Tidigare har vi fått följa det unga paret i mellan-krigstid och krigstid. Den här gången är andra världskriget slut och för Brunos del betyder det att hans nederlag är ett faktum. Föreningen där han kände sig både hemma och sedd är sedan länge nedlagd och ingen vill längre kännas vid de tidigare sympatierna med nationalsocialisterna och Hitler. I Ärans pris är det Bruno som läsaren får följa i hans livs sista funderingar. Romanen utspelar sig under två dygn och är skriven som en tillbakablick på livet där självreflektionen är central. Könsmässiga ideal, klass och historia sammanfattar den här fristående delen om Clary och Bruno. Här finns inte Clarys egen röst med, men hon är till Brunos stora förtret närvarande hela tiden ändå. Clary, hans livs kärlek som han gång på gång svek. Den här allra sista gången ska han inte göra det. Hennes och sin egen ära ska han prisa. Även om det så är det sista han gör. // Lisa Lindén, genusvetare och dramaturg **** Ärans pris är en fristående fortsättning på de två tidigare romanerna Fina Flickor och Clarys krig.
Det här är fortsättningen på Fina Flickor och Clarys krig.I de två böckerna var det Clarys person som berättade handlingen .I Ärans pris är det hennes man Bruno som är den som berättar och för handlingen framåt.Man bör ha läst de två första delarna för att förstå denna bok då det är tillbakablickar på livet som gift med Clary.

I de två första böckerna blir Bruno rätt obehaglig,narcissistiskt lagd men i Ärans pris får man en liten annan bild av honom.

Boken berättar om hans uppgörelse med livet.Tidsperspektivet är kort ,ett par dagar eftersom han bestämt sig för att ta sig av daga.
Man får hans perspektiv på olika situationer .
Fram stiger ett porträtt av en man med ena benet i brukskulturen och det andra i ett mera småborgerligt perspektiv.En väldigt osäker man i vissa situationer.Hela tiden vilar känslan av att inte passa in och veta hur situationer ska hanteras.

Marianne har ett bra språk,rytmen flyter genom läsningen och hon är bra på att måla upp karaktärer och miljöer.
Boken var lättläst .