Flickan med en lapp om halsen

Bok av Maria Bouroncle
Flickan med en lapp om halsen - Historien om ett finskt krigsbarn är en verklighetsbaserad roman och den fristående fortsättningen på boken Det kom för mig i en hast Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, som handlar om Maria Bouroncles mormors syster som en kall påskmorgon 1929 dränkte sina tre små barn. Många läsare har frågat hur det gick för Artur, de döda barnens far. Nu kommer äntligen berättelsen om hans liv efter morden. Tolvåriga Hilja och hennes lillebror Antti har tvingats lämna allt och alla bakom sig. De är bara två utav alla de finska barn som skickas till Sverige för ett liv bortom kriget. Ett liv utan mamma, pappa och syskon. Efter tre dagars resa och två veckors karantän når de den lilla byn Vesene i Västergötland. Här skiljs de åt, fast Hilja lovat sin mor att alltid se efter sin lillebror. Trots detta lär hon sig snabbt att uppskatta sin nya tillvaro på gården hos tant Maria och den tystlåtne Artur. Vad hon inte vet är att familjen bär på en mörk hemlighet. "Mycket bra", tycker BTJ! "Maria Bouroncle debuterade med Det kom för mig i en hast historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, en verklighetsbaserad roman om hennes mormors syster. Detta är den fristående fortsättningen på detta familjeöde, och fokuserar på det finska krigsbarnet Hilja som Ingeborgs exmake Artur och hans nya fru Maria tar hand om. [...] Förutom att vara en fortsättning på historien kring Ingeborgs dåd är detta ett fantastiskt tidsdokument över de finska barn som hamnade i Sverige. Romanen är baserad på Hiljas dagböcker och brev, tillsammans med samtal med personer som kände Artur och Maria. Det är en historia som hade klarat sig fint utan den mörka aspekten i familjens förflutna, men detta ger såklart någonting nytt och annorlunda från andra skildringar av krigsbarnen." Lektör Frida Jönsson, BTJ-häfte 7:2022 Maria Bouroncle är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete tillbaka i Sverige som författare på heltid. Hennes gripande porträtt av sin mormors syster i debuten Det kom för mig i en hast har använts i litteraturundervisningen på Göteborgs Universitet, översatts till flera språk och ligger till grund för en dokumentär som prisats på filmfestivaler i såväl USA som Europa.
Flickan med en lapp om halsen är en fristående fortsättning på boken Det kom för mig i en hast. I fortsättningen får vi följa Arthur som var gift med barnamörderskan Ingegerd,nu är de skiljda och Arthur är omgift med Maria.De har inte fått några barn men de har en fosterson och de bestämmer sig för att hjälpa ett finskt krigsbarn.Till gården kommer Hilja från finska Karelen.

Vi får följa livet på gården främst genom Hiljas
ögon. Snart förstår hon att det finns en familjehemlighet som hör ihop med den konstiga tanten som de möter ibland vid affären och på byvägen.

Hemligheten om Ingeborg ligger som ett tungt täcke genom hela berättelsen och via fotografier och gamla tidningsurklipp nystar hon upp historien.Det är främst en berättelse om hur det var att som finskt barn komma till Sverige under ett brinnande krig.Det är sorg över det som hon tvingats lämna men också om vänskapsband som knyts och att få en trygg punkt när omvärlden är oviss.Ett tidsdokument i nutidshistoria som känns som viktigt då det fortfarande kommer ensamma barn till Sverige.En berättelse som visar på vad som är viktigt för att kunna bli en del av samhället .

Efter två år i Sverige och när det blivit fred blir Hilja hemskickad till Finland,återigen rycks hon upp från familj och vänner.Hilja återvänder dock till Sverige och Arthur och Maria.Hon gifter sig med en svensk och förblev bosatt i närheten av Arthur och Maria.

Maria Bouroncle har ett vackert språk även när det är sorgliga saker som beskrivs.Hon är bra på miljöbeskrivningar och karaktärer.