7 dagar

7 Days
Bok av Deon Meyer
Deon Meyer, Sydafrikas okrönte mästare i kriminallitteratur, är tillbaka med en klassisk, hårdkokt berättelse från Kapstaden. Två polismän beskjuts av helt obegripliga skäl, en okänd gärningsman hotar sedan att skjuta en till om dagen om inte ett ?cold case? ? mordet på en ung, vacker och framgångsrik svart advokat - öppnas igen, och löses. Benny Griessel som har lika stora problem med att få ordning på sitt privatliv som med detta oförklarliga mord, har inget att gå på. Ett nytt polismord och trycket ökar. Deon Meyers kriminalromaner, varav idag sex stycken finns på svenska med "Spåren" från 2013 som den senaste, utspelas alltid mot en bakgrund av politik och våld i Kapprovinsen. De möter ett mycket stort intresse från en ständigt växande läsekrets runt hela världen.
I maj 2019 kom min äldsta vän och hälsade på. Med sig till mig hade hon en hel hög med pocketböcker som nån på hennes jobb hade rensat ur. I den högen fanns boken 7 dagar av sydafrikanske författaren Deon Meyer. Det här är för övrigt den tredje delen i serien om polisen Bennie Griessel. (Det finns fem utgivna på svenska i serien samt nio böcker totalt sett av författaren.) Trots det gick det alldeles utmärkt att läsa boken, men jag inser förstås att jag har missat en del som gäller Bennies privatliv. Som så många andra litterära snutar är han (nykter) alkoholist. Frågan är om boken i övrigt skilde sig från andra kriminalromaner – på positivt sätt eller negativt.

Det går en polisskjutare lös. Denne skjuter inte poliser för att döda dem, men givetvis stryker en och annan med. Skytten skickar däremot underliga mejl med referenser till Bibeln och svammel om kommunister. Mejlen handlar om ett ouppklarat mord, det på en snygg, kvinnlig och framgångsrik advokat. Det som finns i fallet är bland annat en serie nakenbilder på advokaten, men mycket mer har Bennie Griessel inte att gå på. Vid sidan av polisjobbet och fallet har han en exfru och två halvvuxna barn samt sin flickvän Alexa, känd sångerska men också hon alkoholist som Bennie.

Det var jätteintressant att läsa en deckare som inte är skriven av nån amerikan eller europé. Skillnaderna som märks är förstås dem som rör samhället historien utspelar sig i. Utöver det sker sedvanligt polisarbete. Ganska spännande är det och ganska irriterad blir jag på alla i Bennies närhet som utsätter honom för sina problem när han faktiskt själv har ganska stora egna.

Jag tycker att det här var en ganska underhållande deckare. Även om den inte direkt överraskade läser jag gärna fler böcker i Bennie Griessel-serien.

Mitt omdöme blir högt.