Lågor av hat

The Burning Air
Bok av Erin Kelly
»Naturligtvis var det kärleken till mina barn, kärleken till min son, som fick mig att handla som jag gjorde. Om jag hade kunnat förutse de chockvågor som skulle följa skulle jag ha handlat annorlunda, men när jag väl såg hela vidden av konsekvenserna var det för sent.« Ur Lydia MacBrides dagbok Mamma lydia har alltid varit det sammanhållande navet i familjen MacBrides bekväma överklasstillvaro. Varje år, på Guy Fawkes dag, brukar hon samla familjen i fritidshuset i Devon, men det här året är allt annorlunda. Lydia är död och de samlas för att sprida hennes aska. Dessutom har Felix, den yngsta i syskon-skaran, för första gången tagit med sig en flickvän. Det är något som känns lite konstigt med flickvännen Kerry, men hennes erbjudande att sitta barnvakt åt äldsta dottern Sophies baby är för bra för att tacka nej till. Men så försvinner Kerry med babyn. I den efterföljande paniken spricker fasaden och sedan länge gömda hemligheter och lögner skapar ett ödesdigert mönster ... Lågor av hat är en skrämmande roman om skruvad besatthet som bekräftar att Erin Kelly är en av Englands främsta författare av psykologisk spänning.
Ibland blir det dumt när en sån som jag köper böcker second hand. Ibland blir det bra. Jag trodde att jag hade läst åtminstone en bok tidigare av Erin Kelly när jag köpte Lågor av hat i pocketutgåva second hand. Men nej – det fanns inte en enda bok av henne i min hylla med anglosaxiska deckare. Fast när jag googlade såg jag att hon skrivit romanen Broadchurch som är grunden till TV-serien med samma namn. Då blev jag lugn och viss om att mitt loppisköp inte var dumt utan ett fynd.

Lågor av hat handlar verkligen om hat. Familjen MacBride lever ett gott liv. Varje höst samlas de i sitt fritidshus för att fira Guy Fawkes dag. Men nu har mamma Lydia gått bort och allt är väldigt annorlunda. Sonen Felix anländer med en flickvän och dottern Tara med sin man Matt. Och innan dagen är slut ska katastrofen inträffa. Felix flickvän Kerry erbjuder sig att passa Felix andra syster Sophies bebis när resten av familjen besöker en eldfest. När Sophie återvänder med sina andra barn är både Kerry och bebisen borta.

Romanen drivs framåt genom att olika personer i handlingen berättar från sin synvinkel. Först ut är Lydia, sist ut är Kerry. Däremellan berättar Sophie, Darcy och pappa Rowan. Märkligt nog cirkulerar allt kring den mystiske Darcy, pojken som upplevde att Rowan och Lydia inte bara förstörde hans möjlighet till utbildning – de tog livet av hans mamma också. Själv lyckades han ”bara” skada Felix… Ja det här är verkligen en svart historia. Mycket skickligt väver författaren ihop de olika personernas berättelser. Som läsare flyttar en sympatierna då och då. Ingen i boken är egentligen utan skuld – mer än möjligen bebisen Edie…

En rejäl miss gjorde förlaget PONTO pocket genom att kalla Kerry Kelly i baksidestexten. Kelly är ju författaren…

Mitt omdöme blir högt.