När natten är som ljusast

When The Moon Is Low
Bok av Nadia Hashimi
Av författaren till Pärlan som sprängde sitt skal. Fereiba har aldrig upplevt en större kärlek än den till sin make, Mahmoud, och deras familj. De lever ett lyckligt medelklassliv i Afghanistan med utbildning och välbetalda arbeten. Men deras liv förändras hastigt när krig utbryter och talibanerna tar över makten i landet. Mahmoud, som är civilingenjör, blir måltavla för den nya fundamentalistiska regimen och mördas. Fereiba tvingas fly Kabul med deras tre barn och har bara en chans att överleva: hon måste ta sig till sin syster i England. Med förfalskade papper påbörjar Fereiba en farlig flykt genom Afghanistan. Utmattad och förkrossad lyckas hon, dold av nattens mörker, ta sin familj över gränsen till Iran och hela vägen till Grekland. Men bland folkmassorna på en stimmig marknad försvinner plötsligt hennes tonårsson, Saleem, från resten av familjen. Fereiba står inför ett omöjligt val, men fortsätter flykten för att rädda de andra medan Saleem dras ned i en mörk undre värld bland papperslösa afghaner som härjar på Europas gator. På varsin sida av kontinenten kämpar Fereiba och Saleem för att nå varandra och för att finna en plats där de kan börja om på nytt. NADIA HASHIMI är en afghansk-amerikansk författare och barnläkare som bor i Maryland. Hennes debutroman, Pärlan som sprängde sitt skal, har gjort succé över hela världen. "Läsaren får en inblick i flyktingens omänskliga kamp för överlevnad och värdighet, i ett Europa som blir alltmer avhumaniserat. Boken bär en viktig röst i samhällsdebatten om en av vår tids största kriser. Även om det är en fiktiv historia känns den autentisk." Hanna Gunnarsson, BTJ "Ett måste att läsa, om gränser och en stark moders kamp att ta sig över dem." O, The Oprah Magazine
Hur ska jag kunna berätta om den här boken och göra den rättvisa? ”När natten är som ljusast” av Nadia Hashimi är något av det bästa jag läst på länge. För ett tag sedan läste jag hennes debutbok ”Pärlan som sprängde sitt skal” och blev helt tagen av den berättelsen. Med sin andra bok når Nadia en ännu högre nivå.

Fereba växer upp i Afghanistan och efter en tuff uppväxt får hon ett lyckligt liv med Mahmod och arbetar som lärarinna. Allt förändras när talibanerna tar över makten och Fereba tvingas fly landet med sina tre barn. Med falska papper tar de sig över till Iran mot Turkiet och över havet till Grekland. Målet är England, där Ferebas syster bor. Längs med vägen händer det som inte får hända. Tonårssonen Salim försvinner och Fereba måste göra ett val. För sin yngsta sons skull väljer hon att fly vidare. Salim hamnar bland andra papperslösa flyktingar på sin svåra väg genom Europa. Kommer de någonsin kunna hitta varandra igen?

Har du inte läst ”När natten är som ljusast” än så gör det!