David och Goliat: konsten att slåss mot jättar

David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants
Bok av Malcolm Gladwell
I David och Goliat utmanar Malcolm Gladwell hur vi tänker angående hinder och nackdelar. Han erbjuder en ny tolkning av vad det innebär att diskrimineras, drabbas av funktionshinder, förlora en förälder, gå på en medelmåttig skola eller utstå andra uppenbara bakslag. Gladwell visar att den som inte ska vinna, många gånger lyckas bäst just av den anledningen.
David och Goliat: konsten att slåss mot jättar är författaren Malcolm Gladwells femte bok och utsågs till en bästsäljare av The New York Times. David och Goliat använder individuella fallstudier och jämförelser för att presentera ett brett spektrum av exempel där en uppfattad nackdel hos den så kallade underdogen i själva verket visar sig vara nyckeln till dess framgång. Gladwell återberättar diverse historier om framgångsrika individer som tagit sina svagheter och gjort dem till deras allra bästa vapen. Bland annat kopplar han dyslexi till advokaten David Boies otroliga framgång och föräldrarnas bortgång till Emil Freireich fantastiska forskningsarbeten. Dessa anekdotiska berättelser förankras av referenser till forskning inom samhällsvetenskapen.

Överraskande nog fick Gladwell utstå en hel del negativ kritik från den litterära världen efter att boken hade släppts. Både The New York Times och Esquire recenserade boken som en aning upprepande utan ett mål i sikte.

Personligen tycker jag att det var en väldigt intressant läsning med en annorlunda formulering. Denna bok skiljer sig en aning ifrån Gladwells tidigare verk men innehåller samtidigt hans humoristiska och sarkastiska ton. För den läsare som uppskattat Malcolm Gladwells tidigare böcker så rekommenderar jag starkt att läsa även denna bok.