Recensioner av Leo Rydstrand

Under 2016:s första kvartal så köptes det över 19 miljoner träningsrelaterade produkter i USA, en 67 procentig ökning från året innan. Den globala träningsmarknaden förväntas under 2020 att växa till en 30 miljarder dollar industri. Majoriteten av dessa produkter på träningsmarknaden är antingen appar, teknologiska tillbehör eller enheter relaterade till träning och hälsa. Detta innebär att vi mer än någonsin inte bara tittar på våra handleder för att kontrollera tiden, utan också för att se hur många steg vi har tagit, kontrollera vår puls och se hur vi presterar jämfört med andra personer i vår omgivning.

Som ett resultat av vårt beroende av teknologin inom träningen så har vi förlorat vår medvetenhet om vad vi gör, hur vi känner oss och vad som händer runtomkring oss. Vare sig vi befinner oss i gymmet, på yoga, eller ute i naturen så förstör vårt ständiga behov att behöva kolla på den lilla skärmen i handen den rika upplevelsen vi har framför oss. Istället för en avkopplande och hälsosam upplevelse så har vi förvandlat dessa stunder till ännu ett mål vi kan bocka av på vår lilla enhet. Resultaten på denna enhet styr över vårt välmående, vår syn på vår förmåga och vår känsla av fullbordande. Med mycket felaktigheter i data och vaga uppskattningar kan dessa enheter skapa oss en självbild som är väldigt skev. Det är dags för oss att lägga ner våra telefoner och lära känna av vår egen kropp, att leva i nuet och skifta fokusen mot det som verkligen betyder något.

Tänk rätt bli framgångsrik av Napoleon Hill

Betyg 4
Napolean Hill, författaren av Thinking and Grow Rich, är i modern tid en väldigt kontroversiell individ. Moderna historiker tvivlar på många av hans påståenden då han under sin livstid jämt och ständigt var anklagad för bedrägeri. Gizmodo har kallat honom ”den mest kända conman som du aldrig hört talas om”.

Trots hans kontroversiella bakgrund så kom Hill att skriva en av de mest sålda böckerna genom tiderna. Think and Grow Rich är en av de första självhjälpsböckerna att publiceras och gjordes så under den Stora Depressionen. Boken är än idag ansedd som en av de bästa böckerna inom personlig utveckling. Napoleon Hill intervjuade mer än femhundra av de mest framgångsrika amerikanerna på hans tid, för att senare utgöra byggstenarna av vad som krävs för att bli framgångsrik. Dessa byggstenar delar han med sig av i boken i form av principer och metoder.

Boken är baserad på dessa intervjuer tillsammans med resultat från en tjugo år lång studie på människans framgång. Utifrån dessa resultat skapade Hill 16 lagar som utgör ryggraden av hans bok. Dessa lagar presenteras i boken som ”Philosophy of Achievment”. Boken hävdar att lust, tro och uthållighet kan driva en till väldigt höga höjder, om man kan lyckas att undertrycka negativa tankar och fokusera på långsiktiga och klara mål. Napolean Hill var extremt övertygad att denna bok är allt en behöver för att bli framgångsrik. Han tillägnade denna bok till de människor som var fast beslutna att förändra sitt liv. Han menade att när man börjar att tänka på ett visst sätt så kommer ens omgivning att förändras. Den som anammar det framgångsrika tänkande som Hill presenterar i denna bok kommer att märka att möjligheterna har alltid funnits i vår närhet.

The Art of Possibility av Benjamin Zander

Betyg 4
Den dynamiska och vägbrytande produkten av ett extraordinärt partnerskap, The Art of Possibility, presenterar tolv olika banbrytande metoder som gör det möjligt för individen att vara kreativ i livets alla aspekter. Denna bok kombinerar Benjamin Zanders erfarenhet som dirigent för Boston Philharmonic och hans talan som lärare och kommunikatör med psykoterapeuten Rosamund Stone Zanders djupa kunskap inom personligt och professionellt uppfyllande. Författarnas sammanvävda perspektiv ger en djup känsla av den kraftfulla roll som begreppet ”möjlighet” kan spela i livet. Med upplyftande berättelser, liknelser och personliga anekdoter erbjuder Zanders läsaren att bli passionerade kommunikatörer, ledare och artister vars liv utstrålar möjlighet till omvärlden.

Denna bok är mycket olik någon annan bok jag tidigare läst. Dess levande och rörande berättelser tar läsaren på en djup inre resa som gör det väldigt svårt att lägga ifrån sig denna bok.
Boken Start With Why är skriven av författaren och motivationstalaren Simon Sinek. Boken börjar med en intressant jämförelse av två sätt att påverka mänskligt beteende: manipulation och inspiration. Sinek hävdar att inspiration är det mer kraftfulla, hållbara och dessutom mer etiska sättet av de två. När han studerade de ledare som har haft det största inflytandet i världen upptäckte Sinek att dem alla betedde sig på ett liknande sätt. Dessa ledare tänkte, agerade, och kommunicerade på exakt samma sätt, vilket skiljde sig drastiskt i jämförelse med andra människor. Det sätt som dessa ledare arbetar på går i denna bok under namnet ”The Golden Circle”, och den ger en ram för individer att bygga sitt nästa projekt runt om eller utveckla sin nästa idé. Sinek menar att denna ram kommer till och med att hjälpa läsaren att kommunicera med sin partner. ”The Golden Circle” startar med VARFÖR (Start With Why).

Simon Sinek säger att folk inspireras av en känsla av syfte, och att detta borde komma först när de kommunicerar, långt innan det förklaras ”hur” och ”vad”. Syftet, som i boken går under ordet varför, formar tillsammans med hur och var det nu världskända konceptet som ”The Golden Circle”.

Detta är en bok som alla kan relatera till. Vare sig man är entreprenör eller inte, vare sig man vill lyckas stort inom affärsvärlden eller inte så erbjuder denna bok ett tänkesätt som lockar ut det som vi verkligen vill göra i livet. Om vi börjar att ifrågasätta oss själva lite mer med frågan varför, så kommer vi snart att rikta oss själva mot de saker och de människor i livet som vi verkligen vill omge oss med. Jag rekommenderar starkt denna bok!
Du kan välja att följa den nedtrampande stigen och kalla dig själv en entreprenör, eller så kan du följa Derek Sivers råd och verkligen vara en. När Derek Sivers startade företaget CD Baby planerade han inte alls att bygga ett stort företag. Han var en framgångsrik musiker som bara ville sälja sina CD-skivor på nätet. När det inte fanns någon som kunde hjälpa honom med detta så valde han att ta saken i egen hand och kom därmed att grunda en onlinebutik.

Han började under 1998 att sälja CD-skivor med hjälp från sina nära och kära. Två år senare hade han sin första anställd på företaget. 2008, 10 år efter att CD Baby grundades, sålde han företaget för 22 miljoner dollar.

Sivers berättar i denna bok hur han aldrig hade en riktig affärsplan och fortsätter att förklara hur läsaren inte heller behöver en. Inte heller behövs ett stort tankesätt, i själva verket, menar han, så är det bättre om det inte finns. Denna bok är en entreprenörs dröm!

Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think av Brian Wansink 

Betyg 4
Enligt Brian Wansink, författaren till denna fascinerande och informativa bok Mindless Eating, fattar vi mer än 200 beslut om dagen som är relaterade till vad vi äter. Det är inte konstigt att vi har en sådan hat-kärlek till vår mat.

Wansink, cef för Cornell University Food and Brand Laboatorium, har byggt sin karriär genom att undersöka fenomenet med det sinnesslöas ätandet: Vi ignorerar serveringsstorlekar även när de är tryckta på etiketten. Vi föredrar märken och företag som vi känner igen eftersom vi antar att deras produkter har högre kvalitet. Vi går hellre rakt mot chipsen eller den där bullen, även om vi just passerade en banan eller ett äpple.

I denna undersökande bok förklarar Wansink vad som ligger bakom detta självsaboterande beteende som gör att så många människor idag lider av kostrelaterade sjukdomar och hälsoproblem. För dig som är redo att se matindustrin som den verkligen är så kommer denna bok att blåsa dig av stolen…

Conversations With Rbg av Jeffrey Rosen 

Betyg 4
För alla som tror att Högsta domstolens domare bara talar i uttalanden som delas ut efter att dem blivit väl undersökta och dissekerade, så kommer Jeffrey Rosens Conversations With RBG att bli en uppenbarelse. Dessa uppriktiga och ofta djupt personliga konversationer, som utgår från åtta offentliga och privata intervjuer som genomförts under det senaste decenniet, ger insikt i livet för en kvinna som graciöst har navigerat i roller som passionerad advokat, kritisk domare och kärleksfull fru och mor.

Rosen, som har skrivit om Högsta domstolen sedan 1992 och som för närvarande fungerar som president och VD för National Constitution Center, är en vänlig samtalspartner. När Ginsburg satt i D.C. Circuit Court of Appeal, där Rosen fungerade som advokatrådgivare, fann dem vänskap hos varandra efter att ha upptäckt en gemensam, ömsesidiga kärlek till opera. Hans frågor i den här boken är välinformerade men vänliga, utformade för att dra fram den naturligt olyckliga Ginsburg snarare än att väcka kontrovers.
Varför är älskare snabbare med att förlåta sina partners otrohet än för att inte ha diskat? Varför kommer seende personer att betala mer för att undvika att bli blinda än vad blinda kommer att betala för att återfå sin syn? Varför insisterar vi på att beställa olika maträtter istället för att äta det vi verkligen vill? Varför verkar duvor ha en sådan otrolig precision? Varför kan vi inte komma ihåg en låt medan vi lyssnar på en annan?

I denna lysande, intressanta och humoristiska bok beskriver den berömda Harvardpsykologen Daniel Gilbert de fantasifullheter och illusioner av framsyn som får oss att missuppfatta våra morgondagar och missbedöma våra tillfredsställelser. Våra hjärnor blir offer för ett brett spektrum av fördomar som får våra förutsägelser om framtiden att vara felaktiga. På ett livligt sätt gör han den senaste vetenskapliga forskningen inom psykologi, kognitiv neurovetenskap, filosofi och beteendeekonomi tillgänglig för läsaren på ett sätt som alla kan förstå och relatera till. Han avslöjar vad forskare har upptäckt om den unika mänskliga förmågan att föreställa sig framtiden och om vår förmåga att förutsäga hur mycket vi kommer att gilla den när vi tar oss dit. Med genomträngande insikt och ett glittrande skrivande förklarar Gilbert varför vi verkar veta så lite om hjärtat och hjärnan hos de människor som vi är på väg att utvecklas till.
Mistakes Were Made (But Not by Me) är en populärpsykologisk bok skriven av socialpsykologerna Carol Tavris och Elliot Aronson. Den publicerades för första gången 2007. Boken handlar om kognitiv dissonans, bekräftelsebias och andra kognitiva fördomar. Författarna använder dessa psykologiska teorier för att illustrera hur förövarna och mottagarna av dessa skadliga handlingar motiverar och rationaliserar deras beteenden. Förnekande, tystna och vägrande att ta ansvar för dåligt beteende plågar alla mänskliga relationer och konversationer. Än värre är det faktum att de flesta människor inte är medvetna om deras egna skadliga beteenden. Bokens syfte är att upplysa läsaren om dess egna beteenden och hur en kan skärpa dessa färdigheter för att lindra många av de dysfunktionella relationer och förhållande som orsakas av destruktiva och omedvetna handlingar.

Med stöd av många års forskning erbjuder denna bok en fascinerande förklaring av självbedrägeri, hur det fungerar, skadan det kan orsaka och hur vi kan övervinna det. Efter att ha läst denna bok kommer du aldrig att kunna skylla ifrån dig skulden på samma sätt igen. För ,mig personligen var denna bok väldigt upplysande. Att de vardagliga handlingar som vi inte ens tänker på, som för oss bara är en simpel vana, kan vara så skadliga och självdestruktiva kunde jag aldrig tänka mig. Varje kapitel erbjuder en ny insyn i våra handlingar och konsekvenserna som följer. Denna bok får läsaren att vilja förbättra sig själv på en gång, för både sig själv och för samhällets skull.

Love Yourself Like Your Life Depends on It av Kamal Ravikant

Betyg 4
Kamal Ravikant, författaren av Love Yourself Like Your Life Depends On It, stod och vägde om han verkligen skulle publicera denna bok eller inte. Efter att ha stått som ansvarig VD för sitt företags fall så kände han sig väldigt osäker över hur en bok om att älska sig själv skulle tas emot då den skrivits av, vad Kamal såg sig själv som, ett misslyckande.

Kamal Ravikant tog chansen och publicerade boken trots sina rädslor om hur omvärlden skulle reagera. Idag är Kamal tacksam att han till slut trodde på sig själv och på sin förmåga då denna bok har sålt över en miljon kopior världen över.

Boken är en samling av tankar, idéer och metoder av vad Kamal själv har lärt sig i sitt liv. Vad som fungerat och vad som inte har fungerat. Vad som gjorde att han lyckades och också vad som gjorde och än idag gör att han misslyckas. Om du är redo för en stor förändring så är detta rätt bok!