Recensioner av Leo Rydstrand

The Tell-tale Brain av Vilayanur S. Ramachandran

Betyg 4
Vilayanur S. Ramachandran är en av de absolut främsta inom sitt arbetsområde, så framgångsrik att Richard Dawkins kallade honom neurovetenskapens Marco Polo. I detta litterära verk delar Ramachandran med sig av sina synpunkter och tankar angående människans unikhet. Han tar oss till neurologins gränser och avslöjar dessutom förbryllande och extrema fallstudier som kan lära oss om normal hjärnfunktion och hur den har utvecklats under människans tid på jorden. Synestesi, berättar han bland annat, är ett mönster i hjärnan som gör att vissa av oss blir mer kreativa än andra. Ramachandran går också in djupare på sin egna syn på autism och hur han tycker att den bör behandlas. Dessutom ger han läsaren en glimt av det som vetenskapen än idag har väldigt svårt att förstå sig på, vår självmedvetenhet. Med ett roande och intressant skrivsätt tar denna fantastiska vetenskapsman med sig läsaren på en resa genom hjärnan på ett sätt som vi aldrig tidigare upplevt. Med intressanta kompletterande berättelser och historier om både vetenskapens framgångar och misslyckanden så är det otroligt svårt att sätta ifrån sig detta litterära mästerverk när man väl vänt det första bladet.
Han är en av Amerikas största hjältar: en grundande fader, sanningstalare och en modig men motvillig militärledare. I den insiktsfulla och underhållande boken You Never Forget Your First tar historikern Alexis Coe sig förbi den väl slitna bilden vi har associerat med George Washington. Hennes nyanserade porträtt visar istället en man som sliter mellan tjänsten till sitt land och tjänsten till sin familj.

Med ett blygsamt arv och utan pengar för utbildning lärde George sig ansvar i en väldigt tidig ålder. Som 17-åring blev han länsmästare i Culpeper County, den yngsta någonsin, och började redan då att köpa mark. Som en naturlig ledare blev han fyra år senare major i militären och fick i uppdrag att utvisa franska bosättare i Ohio. Dessa unga år kom att lägga grunden för vad som skulle komma att bli en livstid av offentlig tjänst.

Uncanny Valley by Anna Wiener av Anna Wiener

Betyg 4
Chansen är stor att du känner någon som har uttryckt oro över dagens teknik. Det kan ha varit någon som lämnat Facebook eller nedgraderat sig ifrån en iPhone. I Uncanny Valley: A Memoir uttrycks samma oro av en tidigare Silicon Valley anställd.

Anna Wiener, nu författare på The New Yorker, delar med sig av sina ångestfyllda upplevelser som anställd på flera nystartade techföretag under teknikens allra hetaste tid. Hennes chefer var unga män som var trötta av att driva företag på riskkapital, ivriga att bryta upp trender och normer. De anställda uppmuntrades att hellre be om förlåtelse än om tillåtelse, att optimera till varje pris och inte oroa sig över att behandla någon oetiskt.

Den rikaste mannen i Babylon av George Samuel Clason

Betyg 4
George Samuel Clason föddes i Louisiana under det sena 1800-talet. Efter att ha studerat i Nebraska och dessutom tjänstgjort i den amerikanska militären påbörjade han en lång publiceringskarriär genom att grunda det företag som kom att publicera Nordamerikas första vägatlas. Som femtioåring började Clason att utfärda, idag berömda, serier av broschyrer om sparsamhet och ekonomisk framgång med anekdoter och historier om det antika Babylon.

The Richest Man in Babylon anses vara det största inspirerande verket när det kommer till sparsamhet, ekonomisk planering och personlig rikedom. Boken bjuder på hemligheter om hur man tjänar pengar, behåller pengar och dessutom hur man omvandlar pengar till mer pengar.

Clason valde att samla alla sina tidigare broschyrer han gett ut och göra dem till en bok. Berättelsen om Babylon erbjuder informativa men samtidigt underhållande berättelser som utan tvekan får läsaren att ändra sina vanor och beteenden på ett positivt sätt. Bokens motiv är att få läsaren att förstå att ekonomisk framgång och ekonomiskt oberoende ligger helt och hållet i individens egna händer. Endast när personen i fråga förstår detta kan han eller hon uppnå sina ekonomiska mål och drömmar.
När du vaknar på morgonen, skulle du beskriva dig själv som fulladdad? Undersökningar har nyligen bevisat att majoriteten av vår befolkning känner sig trött, sliten eller omotiverad att starta sin dag. Endast 11 procent av deltagarna rapporterade att de har mycket energi när dagen startar.

När vi väl är fulladdad med energi så tycks vi mer gjort, ha bättre interaktioner med vår omgivning och vårt sinne tycks vara skarpare och vår kropp starkare. Vi upplever högre nivåer av engagemang och välbefinnande som kan skapa ett momentum av både framgång och lycka i vårt liv.

Efter att ha identifierat och kategoriserat över 2000 idéer och metoder för att förbättra vår dagliga upplevelse så har Tom Rath, en seniorforskare, rådgivare och författare, upptäckt att det finns tre faktorer som mest troligtvis bestämmer våra fysiska och psykiska energinivåer varje dag.

Are You Fully Charged? Inspirerar människor att göra förändringar i sina liv. Tom Rath avslöjar i denna bok att engagemang inte beror på lycka, utan istället på mening, interaktion och energi. Denna viktiga och ögonöppnande bok är full av färska bevis att du kan vidta åtgärder för att ta ditt liv ditt du vill!

Inconspicuous Consumption av Tatiana Schlossberg

Betyg 4
Dagligen översvämmas vi med rapporter om de förödande effekterna som klimatförändringen har på vår planet. Precis när vi trodde att vi hade hört allt så presenterar den tidigare New York Times vetenskapsförfattaren Tatiana Schlossberg nya frågor i spetsen på sin debutbok: Inconspicuous Consumption, där hon beskriver hur våra individuella vanor och produkter som vi använder spelar en viktig roll det förändrade klimatet vi nu har orsakat.

Schlossbergs rapporteringskompetens är en enorm tillgång när det kommer till att förklara hur vi lyckats satt oss själva i denna situation, varför det betyder något och vad vi fortfarande kan göra för att ställa allt till rätta igen. Hon målar inte upp en vacker bild och hon håller inte läsaren från sanningen, Schlossberg delar med sig av den tuffa sanningen utan att hålla tillbaka. Men hon gör sitt bästa för att lätta på stämningen genom att blanda kall, hårda fakta med ett humoristiskt skrivande och intressante anekdoter och berättelser.

Focus: The Hidden Driver of Excellence av Daniel Goleman

Betyg 4
De flesta människor känner sig distraherade idag. Med de enorma resurserna på internet som vi kan tillgå från i stort sett var som helst så är det så bekvämt att lägga den verkliga världen bakom sig och prioritera den där lilla skärmen framför oss. Men vad saknar vi när vår förmåga att fokusera äventyras?

Daniel Goleman ställer den frågan i sin välskrivna och fascinerande bok Fokus. Han menar att livet idag verkar styras i oroande grad av våra impulser, en översvämning av annonser som leder oss till dåliga vanor och självsaboterande beteenden. På ett livligt och engagerande sätt utforskar Goleman fåra hjärnkretsar, vad som händer med oss fysiskt när vi koncentrerar oss och när vi blir distraherade.

Goleman presenterar inte en lösning till dagens problem i denna bok, men han ger läsaren en riktning att gå. En riktning som under många tusen år varit just i fokus, men som idag verkar ha hamnat i skuggan av elektroniken.

Vem snodde osten? av Spencer Johnson

Betyg 5
Med över 2 miljoner exemplar sålda världen över så är Who Moved My Cheese? en intressant berättelse som avslöjar djupa sanningar. En berättelse om fyra karaktärer som lever i en labyrint och letar efter osten som ger dem både näring och lycka. Osten i denna bok är en metafor för vad vi vill ha i livet, till exempel ett bra jobb, en kärleksfull relation, pengar eller ägodelar, hälsa eller andlig sinnesfrid.

I denna berättelse så möter karaktärerna oväntade förändringar i sitt letande efter osten. En av dem behandlar så småningom förändringar på ett framgångsrikt sätt och skriver ned vad han lärt sig på labyrintens väggar för att hjälpa andra sökare. Denna bok erbjuder ett annorlunda sätt att se på vardagen och på våra liv och hur vi kan lära oss att förutse, anpassa oss och njuta av förändring och vara redo att ändra på oss snabbt när det verkligen behövs.

Allt jag vet om kärlek av Dolly Alderton

Betyg 4
Fester, dejter, vänner, arbeten. Var och en av dessa termer har strukits över på omslaget av denna bok till förmån för något enklare, kärleken. Kärlek fungerar som ett lämpligt fångstbegrepp för de upplevelser som Alderton i denna bok utforskar.

Alderton är nu ett välkänt namn i USA, tack vare en kolumn i Sunday times, popkulturen och en podcast som hon själv är värd för. Men under åren som hennes memoar beskriver så var Alderton inget annat än en livsälskande britt i jakt på något bättre. Denna bok tar med läsaren på en resa där en ung kvinna kommer till förståelsen att all framgång och allt kändisskap i slutändan inte gör oss ett dugg lyckligare…

Rules For A Knight av Ethan Hawke

Betyg 5
Ethan Hawke har blivit Oscarsnominerad hela fyra gånger, två gånger för hans författarskap och två gånger för hans skådespelande. I denna bok presenterar han en faders oförglömliga resa som dessutom fungerar som en tidlös guide till livets alla frågor.

Rules For A Knight handlar om en riddare som fruktar att han inte kommer att återvända från den strid som närmar sig. Därmed väljer han att skriva ett brev till sina barn i ett försök att lämna ett arv av de saker och ting i livet som han upptäckt. I en serie av ensamhet, ödmjukhet, förlåtelse, ärlighet, mod, nåd, stolthet och tålamod berättar han i detta brev för sina barn om lärdomar i både östlig och västerländsk filosofisk stil, ur både ett andligt och politiskt perspektiv. Hans avsikt med detta brev är att ge sina barn en kompass till livets resa, som han menar att nästan alla tvingas göra på ensam fot.

Rules For A Knight är en fantastisk bok. Om du har kommit fram till att du vill se en förändring i ditt liv, vare sig det handlar om fysisk hälsa, ekonomisk framgång eller stadiga förhållanden, så erbjuder denna tidlösa bok både råd och metoder som kan komma att förändra hur du ser världen.