Recensioner av Leo Rydstrand

Ringens brödraskap - Sagan om ringen av J. R. R. Tolkien 

Betyg 4
Sagan om Ringen (Ringens brödraskap) är den första delen av tre i berättelsen om den fiktiva världen Midgård, skriven av den bortgångna författaren J.R.R Tolkien. Detta djupa, märkliga, och fantastiska verk har kommit att bli en av nutidens mest uppmärksammade och älskade berättelser.

I det stillsamma och fridfulla Fylke lever folkslaget Hobbitar. Hobbitarna är kända för sin kärlek till mat och dryck, för sin lathet och för sin förmåga att gå obemärkta. Fylke har sedan tidens början varit fridfullt, men det dröjer inte länge innan trollkarlen från öst, Gandalf, tar med sig trubbel till den lilla byn. I en fantastisk resa genom den fiktiva världen Midgård blir läsaren introducerad till en rad märkliga skapelser, karaktärer, och folkslag. Boken bjuder på humor, sorg, kärlek och mycket mer.

För den som sedan tidigare har ett intresse av J.R.R Tolkiens verk är boken perfekt för att få en djupare förståelse av Härskarringen, vad som hände innan Frodo Baggins tid, och hur den mörka sidan kom att ta över stora delar av Midgård.

Boken kan till en början upplevas som seg, då författaren J.R.R Tolkien tar god tid och många paragrafer på sig att beskriva de olika folkslag, miljöer, och karaktärer som befinner sig i Midgård. Efter en gnutta tålamod och vilja tar boken fart efter de första 100 sidorna och utvecklas därefter till ett enormt spännande äventyr som slutar på ett sätt som gör att läsaren inte kan vänta med att läsa uppföljaren. Boken skall definitivt bedömas och recenseras som en del av en trilogi, då stora delar av boken introducerar läsaren till vad som komma skall i de två senare delarna. Boken är utan tvekan ett mästerverk och jag rekommenderar alla med en gnutta intresse av fantasy och fiktiv läsning att läsa både denna bok och dess uppföljare.
I boken Mind Gym förklarar den väl etablerade sportpsykologen Gary Mack hur vårt sinne påverkar våra prestationer lika mycket som vår fysiska skicklighet gör, om inte mer. Genom fyrtio kapitel och massvis med inspirerande anekdoter från framgångsrika idrottare, av vilka många som han själv har jobbat med, får läsaren lära sig tekniker och övningar för att bygga en starkare mental muskel. Boken är skriven ur ett sportsligt perspektiv men är även väldigt hjälpsam för personer som inte idrottar men vill stärka sig mentalt. Det kan istället för fotbollsmatcher eller hockeyträningar handla om arbetsintervjuer och presentationer, övningarna och teknikerna i boken fungerar lika bra för allt.

Författaren Gary Mack har under många år varit en ledande sportpsykolog och idrottslig rådgivare. Han har arbetat med hundratals idrottare inom NBA, NFL, NHL, WNBA och Major League Baseball. Han är ordförande för två konsultföretag, Sports Assist och Planning Solution och är dessutom lagledare för idrottslagen Phoenix Suns och Phoenix Mercury.

Jag upptäckte denna bok när den dök upp hos en väns läslista. Jag är mitt under hårdträning inför ett maraton och hoppades att jag skulle kunna använda boken som hjälp. Mind Gym gör definitivt ett bra jobb. Den innehåller många inspirerande och ögonöppnande berättelser från många professionella idrottare. Många anekdoter kommer från baseboll, amerikansk fotboll och golf vilket kan vara svårt att relatera till för en del svenskar. Jag blev dock förvånad över att det själva Mind Gym-konceptet som lyfts fram av bokens titel inte diskuterades mer. Mack hängav endast ett mindre stycke till detta koncept; ”För att bli lite bättre, prova att skapa ditt eget ”Mind Gym”, en mental plats dit du kan gå för att visualisera en övning eller förbereda dig för en tillställning. Du kan alltid utföra denna typ av träning, även om du är skadad eller fysiskt trött.” Det hade varit intressant att få veta hur professionella idrottare använder sig av denna teknik för att utvecklas. Överlag så har jag definitivt utvecklat ett starkare psyke med hjälp av de övningar som denna bok erbjöd och rekommenderar starkt denna bok.
En av livets största ironier är faktumet att oavsett hur mycket vi vill vara någon annanstans, vart vi än går, där är vi. Hur mycket vi än försöker att förändra vår omgivning, våra relationer, vår karriär och våra hobbyer så kan vi inte fly från oss själva. Vi är alltid där, oavsett var i världen vi befinner oss.

I försöket att komma ifrån att vara med oss själva söker vi efter något eller någon för att göra oss lyckliga; gräset verkar alltid vara grönare någon annanstans. Det vi behöver göra är att stanna upp i livet, ta ett andetag och ta in nuet. I boken Wherever You Are, There You Are tar författaren Jon Kabat-Zinn med läsaren på en inre, andlig resa i jakt på att hitta riktig lycka genom att leva i nuet. Boken erbjuder läsaren meditativa tekniker och metoder för att leva ett lugnare liv.

Alkemisten av Paulo Coelho 

Betyg 5
Alkemisten är en roman skriven av den världskända brasilianska författaren Paolo Coelho. Denna bok har idag sålts i 60 miljoner exemplar i 150 länder på ca 70 olika språk. Alkemisten är en fiktiv historia om Santiago, en herdepojke från Spanien, som drömmer om att finna sin skatt. Santiago ger sig ut på ett livsförändrande äventyr i jakt på alkemisten som vet var denna skatt befinner sig. Santiago lär sig själv att lyssna på sitt eget hjärta i svårhanterade situationer och hur naturen i vår omgivning kan hjälpa oss att ta beslut. I hans jakt efter sin passion och kärlek visar Santiago oss den enda vägen till riktig glädje. Boken är en moralisk bok som symboliserar hur vi kan förändra vårt liv, och hur vi kan gå tillväga för att lyckas på bästa sätt. Alkemisten har under de senaste två decennierna beskrivits som en modern klassiker med potential att förändra läsarens liv.

Alkemisten är en vacker berättelse som innefattar kärlek, glädje och sorg. Som läsare är det väldigt enkelt att känna igen sig själv i de situationer som den spanska fåraherden utsätts för. Boken är relativt snabbläst och är välskriven på både svenska såväl som på engelska. Språket i boken har en gammaldags ton och ger läsare en känsla av att det är en berättelse som tog plats långt innan vår tid. Inga datum eller tid är nämnda i boken vilket har att göra med bokens budskap att leva i nuet, utan oro för varken vårt förflutna eller vår framtid.

Boken har fått kritik för att vara svagt skriven och fylld av klichéer, samt att den stundtals är alltför tydlig. Det sistnämnda håller jag definitivt inte med om då jag har funnit nya budskap och meningar varje gång jag läst boken. Var vi befinner oss i livet kan avgöra hur vi bedömer bokens mening. Boken är definitivt läsvärd!

Min självbiografi av Alex Ferguson

Betyg 4
När Sir Alex Ferguson tillkännagav att han drog sig tillbaka från tränarjobbet hos Manchester United så lämnade han ett arv som utan tvekan aldrig kan överträffas.

Ferguson började sin tränarkarriär när han var 32 år gammal i East Stirlingshire med ett deltidsjobb som tränare för stadens lokala klubb. Sir Alex hade då en lön på 400 svenska kronor i veckan. När han senare accepterade jobbet som tränare för St Mirren så hade ryktet om denna hårda, disciplinerade skotte redan spridit sig över landet. Under sina fyra år hos klubben så förvandlade Ferguson klubben på många sätt, bland annat genom att upptäcka ett antal unga spelare som kom att ta laget från den nedra halvan av ligan till att bli mästare. Vad som skulle komma därefter var det dock få som kunde förutspå…

Hans arv som den mest framgångsrika fotbollstränaren i brittisk historia säkerställdes inte bara genom antalet troféer som han vann, utan också genom hur han förvandlade Manchester United som klubb och hjälpte dem att bli ett av de största lagen världen över

I denna bok så får läsaren uppleva Sir Alex Fergusons resa ifrån hans egna perspektiv. En resa från gruvorna i det industriella Skottland till ”Drömmarnas Teater”, Old Trafford i Manchester, England. Sir Alex delar för första gången med sig historier och berättelser om de spelare han har tränat. Vi får veta varför Sir Alex hade svårt att hantera modeikonen David Beckham, varför han inte kunde behålla Cristiano Ronaldo, och hur han förvandlade ”Class of 92” till en ångande mästarmaskin. För den som är fotbollsintresserad så är denna bok ett måste.
Författaren av Hur Du Vinner Vänner och Påverkar Din Omgivning, Dale Carnegie, beskrev sig själv som en ”vanlig pojke från landet”, men är idag, 65 år efter hans bortgång, en av pionjären inom personlig utveckling och psykologi. Denna bok, som var hans första verk, har kommit att bli en pelare i den moderna tidens populärpsykologi. Vare sig läsaren är intresserad av att förbättra sitt romantiska förhållande, skaffa mer vänner, bli en bättre ledare eller göra bra ifrån sig på nästa jobbintervju så erbjuder denna bok tekniker, träningsmetoder och trick som kan förbättra alla dessa scenarion. Carnegie tar med läsaren på en intern resa och presenterar både psykologiska och fysiologiska begrepp som lägger grunden för hur vi som individer kan medvetet få andra människor att tycka om oss och uppskatta det vi gör. Författaren presenterar de fundamentala teknikerna i hur man behandlar människor med tre pelare: kritisera inte, ha inte fördomar, och klaga inte för klagandets skull. Han fortsätter sedan med sex sätt att få andra att gilla dig samt tolv tekniker att få andra att följa ditt tankesätt.

Trots att boken sålt miljontals kopior över hela världen och anses som en av de mest inflytelserika böcker i modern tid så har den också utsått en del kritik som säger att delar av boken lär läsaren hur man manipulerar andra människor, på ett negativt sätt. Efter att ha läst boken så kan jag hålla med om denna kritik, samtidigt som jag tycker det är en fantastisk bok med tips och idéer som utan tvekan kommer att förändra hur jag ser på mina relationer och förhållanden.
Endast vid ett tillfälle höll David Foster Wallace en föreläsning om hans egen syn på livet. Detta tillfälle var dock tillräckligt. Intresset för idéer och metoder var så stort att han därefter valde att skriva denna bok. Hur undviker man att gå igenom livet i ett bekvämt tillstånd? Hur blir vi medvetna om våra egna tankar och hur uppnår vi genuin medkänsla? Denna korta bok, baserad på hans presentation på Kenyon College 2005, tar med läsaren på en intern resa som erbjuder tekniker och metoder som kan få oss att leva ett enklare och lyckligare liv.

Personligen räckte det inte att läsa detta verk en gång. Boken har så mycket att erbjuda och får läsaren att fråga sig själv om denne lever sitt liv fullt ut. Wallace påminner oss i denna bok om hur vi kan uppleva våra liv på ett annat sätt, och hur vi kan stärka våra relationer både till familj och oss själva. Läsvärd!

Can't Hurt Me av David Goggins

Betyg 4
För David Goggins var barndomen en mardröm – fattigdom, fördomar, rasism och fysiska övergrepp färgade hans dagar och spökade hans nätter. Men genom disciplin, mental styrka och hårt arbete förvandlade Goggins sig från en deprimerad, överviktig ung man utan drömmar och utan framtid till en amerikansk soldat och en idrottsprofil av högsta klass. David Goggins är den enda mannen i historien som har slutfört elitträning som Navy SEAL, Army Ranger och Air Force-soldat. Han har efter sin militära karriär fortsatt sätta rekord i diverse uthållighetsevenemang, vilket inspirerade magasinet Outside att nämna honom till USA:s ”Fittest Man”. I vad Goggins säger inte är något pep-talk, beskriver han sin träning, kost och tankesätt i olyckliga och färgstarka detaljer när han blir en tvåfaldig slutförare av den ökända ”Hell Week”-träningen. Han berättar hur han tog sig igenom en vecka med brutna smalben, och när han utvecklades till en ultramaratonlöpare, och till slut varför han valde att bli en vildlandsbrandman i Montana.

I Can’t Hurt Me delar han sin fantastiska livshistoria och avslöjar att de flesta av oss bara utnyttjar 40 % av våra egna förmågor. Goggins kallar denna teori ”40 %-regeln”, och hans berättelser belyser en väg som vem som helst kan följa för att ta sig förbi hindren av smärta och rädsla för att nå sin fullaste potential. Oavsett om du precis har börjat din karriär eller är en rutinerad arbetare, vare sig du vill bli en elitidrottare eller soldat, eller bara leva ett hälsosammare och sundare liv så har Goggins berättelse kraftfulla lektioner för att uppnå alla drömmar och mål.

Things a Little Bird Told Me av Biz Stone

Betyg 4
Biz Stone är charmig, kaxig och självsäker. Ett självutnämnt geni. I denna bok, Things A Little Bird Told Me, erbjuder han läsaren en glimt av hur han kom att bli på det viset. Om hans namn inte känns bekant så är oddsen större att du känner igen den lilla blå fågeln som vi kallar ”Twitterfågeln”. Biz Stone är nämligen grundaren av Twitter, hemsidan och anledningen till att vi nu tänker och skriver i korta, distinkta meddelanden.

Berättelserna i denna bok är både insiktsfulla och väldigt roande. Under sin skolgång kunde han varken behålla ett jobb eller göra sina läxor, så han upprättade därför en ”inga läxor”-policy som han på något sätt lyckades övertyga sina lärare att acceptera. Var och en av hans berättelser och historier har en mening i hans försök att inspirera och utbilda framtidens entreprenörer genom att uppmuntra kreativitet, samarbeta och skapa sina egna möjligheter hellre än att vänta på att de ska dyka upp. En otroligt intressant bok som kan läsas både för utbildningens syfte och för rent nöje.
Som den första afroamerikanske basketspelaren i college division SEC i USA fick Perry Wallace sitt namn på många löpsedlar. Få av dessa rubriker och artiklar kom att berätta Wallaces verkliga historia och inte heller hans eget perspektiv då han skrev in sig själv i historieböckerna.

Andrew Maraniss, författaren av denna bok, tog examen från Vanderbilt, samma universitet som Perry Wallace gick på, intervjuade Wallace i samband med en av sina kurser. Denna intervju blev i sin tur ryggraden till denna bok. Maraniss tar läsaren mycket djupare än tidningsrubrikerna i en noggrant undersökt och passionerad bok. En bok som inte romantiserar vad Perry Wallace lyckades åstadkomma utan istället berättar vad denna unga man behövde gå igenom, mentalt och fysiskt, endast för att få spela den sport han älskade.