Dolda Tecken

Bok av Emma Askling
Fabian och Julia tvingas tillbringa sportlovet tillsammans i ett hus som kallas Villa Fridhem. Huset, som Fabians pappa nyss har ärvt efter en avlägsen släkting, är stort och ligger precis vid havet. Det dröjer inte länge förrän det börjar hända oförklarliga saker i huset. Någon har ritat överkryssade fredsmärken vid huset, det knackar på fönsterrutorna och en gammal trasig radio börjat plötsligt fungera igen. Elaka rykten säger att det spökar i Villa Fridhem. Kan det vara så att ryktet faktiskt stämmer? Emma Askling (född 1976) är barnsjuksköterska till yrket men skriver också böcker och noveller. Än så länge har hon skrivit för barn i åldern 8-12 år men i framtiden vill hon förutom att fortsätta att skriva för barn även skriva för ungdomar och vuxna. Ljudbok: 1 MP3-CD Speltid: 180 min. Uppläsare: Linnea Stenbeck
Bokrecension: Dolda tecken av Emma Askling

För er som inte vet jobbar jag som lärare på mellanstadiet. Varje månad väljer vi ut olika böcker att läsa som högläsningsbok. Här nedan ser ni vad klassen gav för betyg samt vad jag ger för betyg. På GoodReads kommer jag lägga ut mitt betyg.

Handling: Fabian är en pojke som älskar sport och tycker om att hänga med sin bästa kompis. De gör nästan allt tillsammans, så som åka skidor tillsammans varje sportlov på Åre. Men plötsligt skulle allt detta förändras. Fabian får höra från sin pappa att de skulle vara i ett gammalt hus under sportlovet. Ett hus som hans pappa har ärvt av en släkting. Inte bara det skulle även en flicka vid namnet Julia hänga med. Julia var den konstiga nya tjejen som hade börjat i klassen. Fabian blev fly förbannad och ville verkligen inte med till huset. När de väl kommer till huset möts han av oförklarliga saker i huset, som både skrämmer honom men även väcker hans uppmärksamhet. Julia hjälper till och undersöker vad som egentligen har hänt i huset. Detta kommer att förändra Fabian och Julias relation för alltid!

Recension: Boken var bra och spännande! Huvudkaraktärerna framspelades bra i boken då författaren tog upp relationen mellan dem innan de lärde känna varandra och när de väl lärde känna varandra. Spänningen i boken var bra men det saknades det där lilla extra. Till exempel ville både barnen och jag ha mer information om Maija när hon levde i huset och vad som hände efteråt. De ville även veta mer om de finska krigsbarnen. Något som jag tyckte var lite jobbigt med boken var att det var otroligt långa kapitel. Det blir svårt att ha de som högläsningsbok då man ibland fick avsluta mitt i kapitlet för att man inte hann. En annan sak som både jag och mina elever tyckte var bra med boken var att man tog upp om jourfamiljer och adoption. En viktig faktor att prata om men även diskutera om.

Boken får: 4/5 från klassen och 3/5 från mig
Författare: Emma Askling
Bokförlag: Ordalaget Bokförlag @ordalaget
GoodReads: ArbereshaSabani
Instagram: wandersinbookland @wandersinbookland

#doldatecken #emmaaskling #ordalaget