Kicki & Lasse

Bok av Peter Kihlgård
Kicki & Lasse är en berättelse om två moderna människor som älskar varandra. Trots allt och livet ut.Vi gör nedslag (stickprov) i deras historia (liv) under drygt trettio år. Lasse tillverkar och säljer jeans. Kicki byter ständigt jobb.Lasse måste ofta resa bort och vara ensam. Kicki måste ofta ta sig en älskare.Lasse vill hastighet, Kicki viktlöshet.De är ett ensamt par.Finns här satir är den inte svart, utan snarare kornblå, eller spräcklig, som ett kamouflagenät genom vilket samtiden ställvis och hastigt låter sig skönjas som solkatter.Finns här melodramatiska stråk är det för att de är sanna och ofrånkomliga.Finns här komiska anslag är det bra.En kärleksroman helt enkelt.Och med ett lyckligt slut.Allegorisk? Tja ... Pressröster om Du har inte rätt att inte älska mig (2001): Vem hade på förhand kunnat tro att samtalet efter svensklektionen en fredagseftermiddag bar på fröet till en sådan maximal, dödsföraktande passion mellan lärarinnan och hennes geniale elev. /.../ Kihlgård kombinerar med frenesi händelser i nuet och i personernas förflutna till ett gemensamt öde som inte vet av några invändningar.John Swedenmark, Göteborgs-Posten ... passionen växer mellan den missanpassade tonåringen Johannes och hans svenskafröken. Dessa två skadade människor gestaltar Peter Kihlgård med humor, extremt sväng och allvar i botten. Höstens sexigaste roman?Maria Küchen, Amelia
Sommaren 2008 var min handstil fortfarande läslig. I Peter Kihlgårds lilla bok Kicki & Lasse har jag skrivit en grattis-hälsning till min mamma, som fick boken i födelsedagspresent. Jag önskade henne god läsning. Huruvida hon tyckte det blev god läsning eller inte frågade jag henne vid nåt tillfälle. Vad jag minns blev läsningen sisådär. Sen pratade vi aldrig mer om boken. När mamma gick bort förra hösten var det en av hennes böcker som fick följa med hem till mig.

Det här är en relationsroman som skildrar paret Kicki och Lasses förhållande under cirka 30 år. Periodvis är det lite av och på, men kärleken består trots att de är så olika och trots att det inte blir några barn, de får inte ens adoptera. Deras bakgrund är också väldigt olika.

Inte hade jag köpt den här boken till mig själv. Att läsa den nu var emellertid lite roligt, för jag ville se vilken typ av böcker min mamma läste. Den här boken innehåller väldigt mycket sex och jag kan inte hjälpa att jag undrar vad lilla mamma, lika pryd som jag, tyckte om det.

Ärligt talat känner jag att jag aldrig kom in i bokens handling. Jag förstod inte heller alla hoppen i tid.

Boken får lågt omdöme.