Släppa taget

Bok av Katarina von Bredow
Elsa och Stella är tvillingar. De står varandra nära och gör nästan allting tillsammans, men de är ändå väldigt olika. Stella är social, utåtriktad och ibland tanklös medan Elsa är försiktig och omtänksam och inte alls har lika lätt att ta för sig av livet som sin syster. De blir ständigt hopblandade vilket irriterar dem. Bara för att de ser likadana ut är de inte samma på insidan! Trots att de är lojala mot varandra pågår det en ständig och outtalad tävling. Om betyg och prestationer men även om kärlek och vänskap. Nu är det sista terminen i nian. Elsa har länge varit hemligt förälskad i Elliot, något som hon inte gjort någon sak av. För henne har det räckt att få vara i hans närhet. När de får en ny dramalärare i klassen ställs saker på ända. Läraren är ung och ambitiös och vill skapa konst. Tränga djupt in i själen. Stella är eld och lågor. Äntligen ska hon få utlopp för sin längtan efter att stå på scen! Elsa är inte alls lika övertygad. Ingen ska få blottlägga hennes inre. Särskilt inte när Elliot är i närheten. Systerskapet, vänskapen och kärleken sätts på hårda prov.
Jag läste aldrig Katarina von Bredow när jag gick i skolan men jag hade MÅNGA klasskamrater som verkligen älskade henne. Nu jobbar jag på ett skolbibliotek och tänkte det är dags att ta tag och läsa hennes böcker. Det här är nu hennes sjätte bok jag läser och jag säger att jag är helt fast. Jag förstår varför ungdomarna älskar hennes böcker och läser dom om och om igen.

Katarina von Bredow skriver om barn för barn. Hon får fram vad man man som tonårig kände utan att det känns som överdrivet, det finns alltid en förklaring till vad de känner. Visst kan det vara lite överdrivet men det känner jag bara för jag som vuxen inte tycker det är en stor deal, men jag vet att jag kände att det var the end of the world om det skulle hända mig.

Vanligtvis är jag van med att läsa om problem som är lite mer tabu (stor åldersskillnad, känslor mellan halvsyskon, lärare och elev osv) men i den här boken är fokusen på individen. Hur kan man vara en egen individ när man alltid jämförs med sin tvilling. Den handlar om att hitta sig själv.

Rekommenderar verkligen den här boken, samt övriga böcker från von Bredow. Passar till den som älskar att läsa eller den som kanske har fått för sig att läsa är tråkigt.