Rutiga byxor funkar inte här

Bok av Marie Hammar

Ottilia är tolv år och flyttar med sin bror och mamma till Lidingö där mamman vuxit upp. Det är en ny värld för Otto, men hon tar den med storm. Förvisso gör hon bort sig emellanåt, men det finns inget som stoppar henne. En humoristisk bok för unga tjejer och killar.

En bok som passar om man går i femman till åttan, ungefär. Den handlar om tolvåriga Ottilia som ska börja sjuan i en ny skola i en ny stad. Faktiskt på "fina" Lidingö i Stockholm. Boken beskrevs som en Bridget Jones för tolvåringar och jag är beredd att hålla med. En lättsam och humoristisk bok om Otto, som hon kallas, och hennes vardag och tankar. Den roliga twisten med boken är att berättande varvas med hennes blogginlägg. Hon skriver bloggen för sina gamla kompisar i Linköping och de kommenterar där (men även hennes familj läser). Glappet mellan vad som verkligen hänt och vad hon skriver i bloggen är ibland ganska stort ... man kan säga att sanningen förskönas rätt ofta. Men det görs med humor och en viss självdistans.

Otto är en härlig och färgstark person som ofta hamnar i klistret. Det är befriande att läsa om en sådan person som är ganska obekymrad och som inte är rädd för att göra bort sig.