Recensioner av Johanna Karlsson

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Betyg 4
Den här boken blev en snackis när den kom och det är den väl värd. Riktigt spännande bok som jag rekommenderar till de flesta tonåringar och unga vuxna. Det är en övernaturlig spänningsberättelse som utspelar sig i Stockholm på en skola med karaktärer man lätt lär känna och vill veta mer om. Läskigt spännande även för mig som vuxen. Hon väver skickligt samman dåtid och nutid med både övernaturligheter och mer vardagliga problem. Just de vardagliga gör att man känner igen sig.

Castor bakar av Lars Klinting

Betyg 4
Bävern Castor har besök av lille Frippe och tillsammans ska de baka en sockerkaka. En pedagogisk bok där barnet lär sig att baka. Man får se vad bävrarna plockar fram för saker och ingredienser och hur de sedan bakar kakan. Ett plus är de skira akvarellerna där man ser att det utanför köket är en kort vinterdag som snart går mot sitt slut. Det här är en bok vi läst många många gånger och där barnen älskar att själva peka på bilderna och säga vad som behövs till bakningen: bunke, slev, decilitermått...

Måns och Mari om sommaren av Kaj Beckman

Betyg 4
En av fyra klassiker om Måns och Mari, den här boken handlar om sommaren. Det finns också en bok om hösten, en om vintern och en om våren. Kaj lyckas i text och bild fånga essensen av varje årstid och det här är en stämningsfull bok om sommaren som passar barn i åldern 3-6 år. Från det att de kommer till havet i början av sommaren och firar midsommar och går på upptäcktsfärd i skogen till sommarens sista åskskurar och hur naturen mognar och de själva börjar förbereda sig för hösten och skolstarten. Fakta vävs in i fantasin och vardagen och det här är böcker som tål att tryckas många fler gånger. Perfekta på förskolan, som högläsningen eller som en present.

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum

Betyg 5
En underbar berättelse om hur en liten försiktig flicka kommer bort från förskolegruppen när de är i skogen. Det skulle ju kunna vara hur läskigt som helst, men gråvargarna håller henne sällskap. Det är en berättelse om mod och en hyllning till fantasin. Jag tycker särskilt om att Gittan är en försiktig tjej. När boken kom för tjugo år sedan (ja, den börjar ha några år på nacken) skulle nästan alla barnbokstjejer vara tuffa och kavata. Men i verkligheten är ju alla inte det och även de som är lite mer ängsliga av sig kan behöva ha en litterär vän där de kan känna igen sig.

Vem finns? av Stina Wirsén

Betyg 4
Ännu en fin bok om Stina Wiréns älskade figurer. Den här är för barn 0-3 år, men passar faktiskt lika fint upp till lågstadiet, då den på ett enkelt och tänkvärt sätt tar upp filosofiska frågor om liv och död och att finnas eller inte finnas.

Två systrars söta : 170 frestelser från The Cookbook Café av Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman

Betyg 5
Den här kak- och bakboken återvänder jag ofta till och jag har några tummade favoriter, som deras recept på cheesecake som går att variera i det oändliga. Sega solrossnittar är ett recept som kanske inte ser mycket ut för världen, men de kakorna har strykande åtgång varje gång jag bakar dem. Det finns mycket gott i den här boken och trots att jag haft den i flera år finns det många recept kvar att prova.

Recepten är enkla att följa, man behöver inte vara något proffs i köket. Till recepten hör snygga fotografier tagna av Helén Pe. Utöver kakor finns här flera goda glass- och godisrecept. Överlag är recepten i boken en blandning av klassiker, utländska favoriter och nytänk. En del "hemliga" recept får vi också ta del av. Något recept levde inte upp till förväntningarna, men överlag håller boken hög kvalitet. Det är pålitliga basrecept men kanske inte något tjusigt och spektakulärt man ställer fram efter nyårsmiddagen. Här finns också annorlunda pajer som körsbärspaj, vindruvspaj och ananaspaj. Jag har ärligt talat inte provat dem. Än.

De skandalösa av Simona Ahrnstedt

Betyg 3
Inte en av hennes bästa, men läsvärd om man gillar historia, romantik och erotik i en lagom mix. Simona är en skicklig författare och man behöver inte ta fram skämskudden så ofta som med andra romanceförfattare. Bäst är hon ändå på samtidsskildringar. Men den här boken är ändå underhållande.
Uppföljaren till Två systrars söta är lite tunnare och har vintertema. Många recept drar, av naturliga skäl, åt det juligare hållet och det är mer fokus på godis (praliner, kolor, fudge) än i Två systrars söta som känns mer som en ren kakbok. Jag har provat flera recept i boken, men den är inte lika använd här hemma som sin föregångare. Kanske för att jag redan har så många andra favoriter till jul och att man trots allt inte kan äta hur många godsaker som helst. Men här finns en del goda favoriter, som sådant som är smaksatt med saffran och alla recept med choklad. Till alla hjärtans dag finns också recept på hur man gör geléhallonhjärtan.

Boken har fina fotografier och bra och tydliga instruktioner. Det behövs inga konstiga specialsaker för att göra recepten, utan bara man har det grundläggande kan man göra det mesta. Pepparkakscheesecaken tycker jag är särskilt god och ibland har jag gjort med polkagris också. Här finns också recept på bakade presenter som passar bra runt jul.

Kung Caspian och skeppet Gryningen av C. S. Lewis

Betyg 3
Den här boken var den andra som filmatiserades, även om det inte är den andra boken i ordningen. Det har att göra med att det är en historia som lämpar sig bra för film, med en spännande äventyrshandling som passar både mellanstora och stora barn. Några gamla bekanta får man återse: Caspian, som nu är kung, musen Ripipip och syskonen Lucy och Edmund. Det är en spännande resa de ger sig ut på där de besöker öar och andra länder och den har ett högre tempo än förra boken i serien. Det är kul att barnens odräglige kusin har följt med på resan och dessutom förvandlas till en drake, något som gör honom mer ödmjuk efter hand. Spänningen ligger i ett uppdrag Caspian har. Ska de lyckas?

Den sista striden av C. S. Lewis

Betyg 4
Allting har ett slut och så även serien om landet Narnia. Den här boken är nog den som, jämte Häxan och lejonet, är den som har mest kristen symbolik. Det är dock inte något som stör ett barn, då det i sig är en spännande berättelse.