Operation Nordvind

Bok av Kaj Karlsson
I denna spänningsroman får läsaren lära känna en svensk militär som egentligen har slutat sin tjänst som officer vid ett specialförband som i Sverige varit helt hemligstämplat i. Med hjälp av en kvinna som jobbar som analytiker jagar de terrorister och har de otur kan flera tusen svenskars liv vara i fara.
Den före detta officeren Gustav Sterner har förut arbetat vid Särskilda skyddsgruppen, försvarets hemliga specialförband (SSG). När handlingen börjar har Gustav Sterner lämnat sin sysselsättning på SSG. Hans fästmö har precis omkommit i en tragisk smitningsolycka och Gustav känner att han behöver tid att bearbeta sin sorg i lugn och ro.

Fem år senare blir Sterner vittne till en hänsynslös avrättning i den södra delen av Stockholms skärgård. Kanske är det han själv som är nästa att mördas. Gustav Sterner tar kontakt med Katarina Wallin som han arbetade med under sina år vid SSG. Hon är analytiker och arbetar hos den svenska underrättelsetjänsten. De beger sig till det forna Östeuropa tillsammans med några män som de valt ut för att försöka se hur allt ligger till. Vem kan ligga bakom de terroristhot som verkar finnas mot Sverige?

Det hände hela tiden något i romanen och spänningen stegrades ända till sista sidan och till upplösningen. Författaren har själv arbetat inom den svenska underrättelsetjänsten och det märktes tydligt i hans berättande. Detta är dock en fiktiv berättelse men jag kunde ändå antyda att vissa händelser inte var helt obekanta för författaren och det gjorde boken ännu mer läsvärd. Det gällde att ha tungan rätt i munnen för de actionscener som fanns, men de var mycket bra gestaltade.