Kristina Simar

Användarprofil

Mig äger ingen

Bok av Åsa Linderborg
I denna självbiografisk bok berättar författaren, Åsa Lindeborg, om sin uppväxt med en alkoholiserad pappa. Så var det inte innan när mamman bodde med dem, men när hon lämnade sin lilla familj 1972 var Åsa bara fyra år. Det var då den hårt arbetande pappan började ta till flaskan. Efter att mamman lämnat dem, anser han inte att hygien är så viktigt, så det finns inga lakan i sängen, inga handdukar att torka sig på. Det finns varken tandborste eller tandkräm hemma och Åsa accepterar att det är så här.

Hon älskar sin pappa för den han är, och får hjälp av anhöriga i den mån de kan. Efter att pappan slutat sitt jobb på Metallverken i Västerås på kvällarna, tar de sina cyklar och åker hem till Åsas farföräldrar och äter middag. Trots den misär Åsa levde i under sin uppväxt, blir hennes liv bra som vuxen och hon har både utbildning och jobb. En bok om en liten flicka som lever ett annorlunda liv med sin pappa som är alkoholist. Åsa Lindeborg beskriver känslosamt hur det var att växa upp på ett sätt som inte hennes kompisar gjorde.

En läsvärd men sorglig bok där författaren berättade som sin uppväxt med en ensamstående alkoholiserad far. Jag tyckte det var en fint skriven bok om en avvikande uppväxt. Även om Åsas pappa var udda, kände hon sig alltid älskad och det har gått bra för henne i livet. Hon beskrev på ett äkta sätt den klasskillnad som ännu var vanlig i början av 1970-talet och hon berättade även om sin egen klassresa.

Varför gråter inte Emma?

Bok av Magnus Wennerholm
Romanen är baserad på en verklig händelse, de fruktansvärda morden på två små barn, Max och Saga. Storyn börjar samma dag som dådet inträffar. Det är den 17 mars 2008 och Emma är på väg till öppna förskolan med sina barn. De tillbringar dagen tillsammans med kompisar och andra föräldrar.

Väl hemma igen får barnen titta på Bolibompa och Emma gör iordning inför natten. När Emma hör något vid ytterdörren går hon dit för att se vad det är, sedan blir det svart!

När Thomas, Emmas sambo, kommer hem ser han att Emma och båda barnen ligger på hallgolvet och det är blod överallt. Thomas hör att Emma jämrar sig av smärta och han kontaktar direkt larmcentralen och snart är både ambulans och polis på plats.

Emma körs till Universitetssjukhuset i Uppsala där hon kämpar för sitt liv. Hon tillfrisknar sakta och till slut får hon veta att hennes älskade barn är döda. När minnet börja komma tillbaka ser Emma kvinnan som orsakade dådet framför sig. Hon bestämmer sig för att kräva rättvisa. Hon ska hjälpa polisen att få fast den kvinna som hon är hundra procent säker på ha mördat hennes älskade barn.

Jag tyckte att boken var läsvärd, välskriven och känslomässig, men det var svårt att ta del av hur två små oskyldiga barn blev mördade samt att läsa deras mammans tankar om det fruktansvärda brottet.

Bockfesten

Bok av Mario Vargas Llosa
Den här romanen berättar om Rafael Leonidas Trujillo, även kallad ”välgöraren”. Han var den Dominikanska republikens diktator under 32 år (1930–1961). Romanen är indelad i tre delar, där del ett berättar om det sista dygnen i Trujillos liv, som var den 30 maj 1961. Den andra delen beskriver hur fyra okända män sitter och väntar på att se när en Chevrolet ska komma körande längs med en strandpromenad. När de ser att bilens billyktor lyser, ska de vara beredda att skjuta. Är det diktatorn själv som ska mördas? Den tredje och sista delen handlar om Urania, en framgångsrik advokat. Han ska en gång för alla göra upp med sitt förflutna när han återvänder till sitt hemland i Karibien. Hans far, Augustin Cabral, var en av diktator Trujillos mest hängivna ministrar, men han kom i konflikt med diktatorn. För att lugna honom offrade han sin egen tonåriga dotter. I en monolog får läsaren ta del av de ord Urania skrev om vad som egentligen hände.

Jag har läst tre böcker av Mario Vargas Llosa och denna var absolut den bästa. Romanen var både lärorik och mycket spännande samt resulterade i många tankar. Hur kan en enda person hålla ett järngrepp om ett land? Invånarna tvingades lyda honom och gjorde de inte det blev de utsatta för hot och våld.

3096 dagar

Bok av Natascha Kampusch
Detta är en självbiografisk bok om den östtyska, tioåriga flickan Natascha Kampusch. Hon berättar väldigt känslosamt hur hon en dag 1998, på väg till skolan blir kidnappad. Oturligt nog är detta även den första gången hon ska gå dit ensam. Hittills hade hennes mamma alltid kört henne. Det allra värsta är att Natascha och hennes mamma hade bråkat direkt innan hon gick iväg, och därför sa hon inte ens hej då till henne. Hon ser att det står en vit skåpbil parkerad en bit från skolan och att en man står bredvid den. Hon känner sig något orolig eftersom de har tagit upp övergrepp i skolan. Läraren har sagt att man absolut inte ska följa med någon man inte känner, och att de ofta brukar locka med godis eller att de visa upp en liten hundvalp.

Natascha tittar lite extra på mannen men tycker inte att han ser särskilt farlig ut, och därför bestämmer hon sig för att passera honom. Men när hon precis har gått förbi honom, känner hon att mannen greppar tag i hennes midja och därefter är hon inslängd i skåpbilen. I kidnapparens hus får hon bo i en liten vrå på omkring 11,5 kubikmeter. Där får Natascha traska omkring om dagarna precis som ett fängslat djur i en bur. I början får hon godis, presenter och även mat av sin kidnappare, Wolfgang Priklopis. Men ganska snart påbörjar han en misshandel av henne. Senare får hon tillbringa mer och mer tid i Priklopils hus. Han tar även med henne på olika utflykter i sin bil. Efter sju år i fångenskap kommer den dagen när...

En mycket intressant självbiografi om Natascha Kampusch som nog många i flera länder känner till.
Hennes kidnappning var mycket uppmärksammad i svensk media, särskilt efter den intervju hon gjorde i tv direkt efter den lyckade flykten. Hon tar upp det kända begreppet Stockholmssyndromet och hur du som kidnappad på något sätt tvingas bli vän med förövaren för att överleva.
Anna, Isabel och Ellen är tre kvinnor i trettioårsåldern, de har följts åt och varit bästa vänner sedan barnsben.

När storyn börjar är alla tre på fest hos Anna och Ellen är gravid med sitt första barn. Anna har precis blivit sambo med den stilige och karismatiske David, och nu presenterar hon honom för sina väninnor för första gången.

Efter den händelsen hoppar berättelsen fram tre år i tiden. Anna har blivit sjuk i en depression och hon är otroligt svartsjuk på David. Hon är säker på att han har ett förhållande med en annan kvinna bakom hennes rygg.

Isabel och Anna har inte träffats under dessa år och när Isabel är på en lägenhetsvisning råkar det vara David som är mäklare. Hon tycker att han verkar vara en helt underbar man, snygg, trevlig och med mycket humor.

Hon frågar hur Anna mår, David berättar om hennes svartsjuka och hur jobbigt de har det. Isabel tycker givetvis synd om David och tar hans sympati. De har en hel del kontakt eftersom Isabel gärna vill köpa lägenheten, och David håller henne uppdaterad hur det går med budgivningen. Till slut blir det Isabel som vinner och får köpa lägenheten. Nu behöver hon och David inte ha kontakt mer, men de fortsätter att smsa och ses. Isabel blir förälskad i David och hennes känslor blir besvarade.

Precis som Petra Holst andra böcker är denna lika underbar.

Theos Pompeji

Bok av Kim M. Kimselius
Denna ungdomsbok börjar år 79 i staden Pompeji. Nere vid hamnen sitter pojken Theo, och tittar ut mot havet där fartyg är på väg med slavar. Han ser hur en man sparkar på en gammal slav och sedan bara låter honom ligga kvar på gatan. Theo går fram till mannen och hjälper honom upp, tar med honom till sitt hus och gömmer honom där. När han frågar en av familjens egna slavar, Poltia, att hjälpa honom, ser hon att den gamle mannen är hennes egen far.

Theo är en snäll och omtänksam kille som behandlar familjens slavar väl, något som hans syskon inte gör. De är ofta hårda och krävande och då särskilt mot Poltia.

När Theos mamma upptäcker att han och Poltia har gömt hennes far blir hon arg och skickar honom till sin syster Faustina. På vägen möter han en sierska som berättar att han kommer stöta på många faror och öden. Han kommer även att träffa en underbar människa som kommer att ta med honom på äventyr. Theo glömmer snart bort kvinnans ord, men en dag hittar han en okänd flicka liggande på ett stengolv. Hon säger att hon heter Ramona och nu minns han sierskan ord igen.

Som alltid när Kim M. Kimselius skrivit en ungdomsbok är den läsvärd, spännande och passar lika bra för vuxna.

When We Were Winning

Bok av Martin Norberg
Reportageboken handlar om det omtvistade bandet ”Broder Daniel”. Läsaren får följa bandet från starten 1988, ända fram till avskedsföreställningen den 8 augusti 2008. De valde att sluta som band efter att Anders Göthberg, deras gitarrist, tog sitt liv genom att hoppa från Västerbron i Stockholm. Det är journalisten Klas Ekman och fotografen Martin Norberg som har sammanställt boken. De har följt bandet genom åren och nu har de träffat medlemmarna och låtit dem berätta öppet om tiden då de spelade ihop.

Broder Daniel har alltid varit ett band som det skrivits mycket om i media, och de är antingen älskade eller hatade. I denna bok berättar de om alla vilda fester och bråk de hade i början av sin karriär. Frontfiguren och sångaren Henrik Berggren berättar öppet om hur full han kunde vara på scenen och att han ibland ramlade ner från den. Han berättar hur bandet blev upptäckta av regissören Lucas Moodyson och om den video han spelade in tillsammans med dem. I den uppmärksammade filmen ”Fucking Åmål” spelade de tre bakgrundslåtar och efter det fick de sitt stora genombrott. Med åren blev killarna lugnare, de skrev även starkare låtar och uppträdandena blev också betydligt bättre. Den sista skivan de gjorde var ”Cruel Town”.

Eftersom jag alltid har tyckt om ”Broder Daniels” låtar, trots deras levnadssätt, tyckte jag att boken var mycket intressant och givande.

Konsten att sova

Bok av Helena Kubicek Boye
Den här faktaboken tar upp olika sömnproblem som många kan känna igen sig i, ett problem som tycks vara väldigt vanligt i Sverige i dag. Vi stressar ofta mycket i dagens samhälle, sover för litet och vilar sällan upp oss som vi bör.

Boken tar upp lite allmänt om sömnen, varför vi behöver sova och om olika vanliga sömnproblem. Tips om vad du kan göra åt dina sömnproblem och mycket mer.

Vissa är morgonpigga, lägger sig gärna tidigt, och andra tvärtom. Hur kommer det sig?

Vad är det som egentligen orsakar sömnproblem? Det beror ofta på stress, psykiska och fysiska orsaker. Ditt livsmönster kan ha förändrats, du har blivit av med ditt jobb, någon anhörig dött eller att du genomgått en skilsmässa. Då brukar sömnen oftast rubbas.

Vilka konsekvenser kan det leda till om du sover för lite? Vad kan du göra åt det själv? När behöver du ta hjälp?

En mycket läsvärd bok om sömnproblem, du kan ha den som en uppslagsbok vid nattbordet eller läsa från pärm till pärm. Du lär säkert hitta något som är viktigt för dig att veta.

Att bli med katt

Bok av Susanne Hellman Holmström
En bok om katter som även innehåller härliga färgglada foton. Författaren berättar om sina upplevelser som kattägare, och om roliga episoder hennes katter hittat på. Hon ger även bra råd om vad du ska tänka på när du ska ta emot en katt, liten som stor. Vad katten behöver ha i hemmet för att må bra, vad den ska äta och hur många kattlådor som behövs.

Jag tyckte boken var helt underbar, både intressant och rolig. En bok som alla kattälskare bör läsa.

Spionen på FRA

Bok av Anders Jallai
Romanen bygger både på riktiga händelser och fiktion. Anton Molin var en av dem som lyckades överleva när Estonia förliste 1994 medan hans fru och deras två barn omkom. Ganska snart efter händelsen med Estonia stormar han in på till chefen på ”Sektionen för särskild inhämtning” (SSI), kastar ner sin uppsägning på bordet och meddelar att han hoppar av.

Fjorton är senare kommer Modin över ledtrådar till en hemlighet som är väl förvarad. På 1980-talet hade den svenska marinen sänkt en ubåt från Sovjetunionen i Stockholms skärgård. Modin blir nyfiken och beslutar sig för att leta reda på vad som hände. Han får hjälp av några andra intresserade men när Modin börjar snoka riskerar han både rikets säkerhet och han blir också ett legitimt byte för rysk, amerikansk och svensk säkerhetstjänst.

Jag tycker att denna roman var mycket spännande, där jag fick veta mer om Estonias förlisning och den kända ubåten U 137 som alla pratade om i början på 1980-talet.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.