Recensioner av Kristina Simar

Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt 

Betyg 5
Denna reportagebok handlar om hur rättssystemet i Texas, USA fungerar. Här pågår det fortfarande avrättning av fångar, och det är även denna delstat som har flest avrättningar. Författaren har själv besökt Vaughn Ross, en dubbelmördare som suttit fängslad i över tio år. Vid hennes besök har han bara sju dagar kvar innan avrättningen ska ske. Det kan komma ett beslut ända fram till dagen D att ingen avrättning ska ske, men det är väldigt ovanligt här.

Carina Bergfeldt besöker även anhöriga till dem som Ross ska ha mördat och de berättar i sin tur sin om sina upplevelser. Hon intervjuar fängelsechefen som talar om hur en avrättning går till. Hur han sitter bredvid internen, skriver ner dennes sista ord och bevittnar avrättningen som sker via en giftinjektion. Även fängelseprästen berättar om sina sista möten med internerna. Han berättar vidare med stor inlevelse om att han alltid kommer att minnas vissa av dem.

Författaren träffar också Vaughn Ross samma dag som han ska avrättas, han sitter då och väntar på om det där samtalet kommer som ska ändra hans situation.
Jag tyckte att denna bok om rättsväsendet i USA var mycket intressant. Deras system skiljer sig enormt mycket från vårt i Sverige. Här har vi inga interner som avrättas längre. Carina Bergfeldt skriver mycket bra och väldetaljerat både om Ross känslor inför sin avrättning och hur personalen upplevde det.

Död i skugga av Anne Holt

Betyg 5
Den 22 juli 2011 drabbas Oslo, Norge av en fruktansvärd terrorattack. Riksdagshuset bombas och gatorna i närheten blir totalförstörda. Riksdagshusets kontorsutrymmen blir totalförstörda och på Utøja skjuter en man vilt omkring sig och mördar oskyldiga ungdomar som vistas där på ett sommarläger som socialdemokratiska ungdomsförbundet anordnar varje år.

Samma dag ramlar Sander, en liten pojke på fyra år ner från en hög stege i hemmet. Han dör av sina skador, men just den här dagen går det absolut inte att få tag på varken en ambulans eller en polis. Familjen lyckas till slut få tag på en av få poliser som finns på polishuset och det är Henrik Holme, som är nyexaminerad polis. Han beger sig till familjen för att finnas till hands i deras egen katastrof. Det tar dock inte lång tid innan han blir misstänksam på att allt inte är som det ska i familjen. Hur ska han kunna bevisa det själv, i den situation han nu befinner sig? Denna dag när hela Norge är i kris och alla poliser är upptagna av terrorattacken.

Som vanligt en mycket välskriven spänningsroman av Anne Holt. Jag fick flera gånger ändra mina tankar om vad som var sant och inte. Hela tiden ökade spänningen och den ena stunden hade jag sympati för familjen som precis förlorat sin lille son, för att i nästa stund istället bli väldigt misstänksam. Romanen var inte förutsägbar på något sätt, och inte förrän i slutet kom den rätta sanningen fram. Mycket bra gestaltning av både miljöer och karaktärer. Boken var mycket sorglig men det var ändå en sträckläsare.

Torpeden en bok om Johan Darwich av Dick Sundevall

Betyg 5
Under femton år har Dick Sundevall haft kontakt med Johan Darwich, och i denna bok berättar han helt öppet om sitt liv som kriminell

Redan som sjuåring, hemma i Syrien började Darwich syssla med kriminalitet. Då stal han skor från folk när de hade bönestunder i moskén, och sålde dem. Under 1970-talet var hans pappa tvungen att fly sitt hemland eftersom han var emot regimen. Han hamnade då i Stockholm och efter några år kom familjen efter. I Syrien ägde Johans far en frisörsalong men i Stockholm blev han tunnelbaneförare.

I Sverige fortsatte Johan utföra kriminella handlingar och redan som trettonåring blev han en av medlemmarna i gänget ”Gringos” . Åren gick hon hans brott blev grövre, nu utförde han grova rån, stölder, vapenbrott, narkotikabrott och även mord. Även domar för beställningsmord finns med på hans lista, och han åtalades även för mordet på Mc-klubben ”Brödraskapets” ledare, Danny Fitzpatrick. I intervjun med Sundevall berättar han att nu efter 30 års kriminalitet och drogmissbruk är han helt ren sedan fem år tillbaka.

Jag tyckte att boken var otroligt intressant och välskriven. Att få följa en ”känd” kriminell på detta sätt och höra honom berätta så öppet om allt han gjort under alla dessa år var väldigt fängslande. För mig som ickekriminell fanns det inte ens i min vildaste fantasi att någon kunde göra sådana fruktansvärda brott.

Nattfåk av Johan Theorin

Betyg 4
Åludden, en gård på Öland, har stått tom länge, men nu har Joakim och Katrine Westin och deras två barn flyttat in. En sägen säger att huset är byggt av timmer från ett fartyg som förlist vid en fåk. Att det sker oförklarliga saker i huset, spöken och andar som besöker det. Familjen är inte skrockfulla, men snart börjar det hända overkliga saker. Den värsta myten sägs vara att alla som en gång dött på Åludden kommer tillbaka varje jul.

En spännande roman som inte rekommenderas som sänglektyr.

Berättelsen om Esmara av Petra Östergren

Betyg 3
När Esmara endast är fem år gammal blir hennes mamma mördad framför hennes ögon. Esmara får då bo hos några släktingar i Kiruna och efteråt i Tornedalen. Alla kvinnor i släkten är starka och duktiga på att göra affärer. Martta Jo är den som är mest drivande och hennes släkt äger fastigheter och förvaltar skog.

Som vuxen flyttar Esmara till Stockholm och där ska hon studera på Handelshögskolan. Hon får tillgång till en lägenhet på Dalagatan som Martta Jos fasligheter äger. Hon ska även förvalta den fastighet som lägenheten finns i. Esmara ser stora potentialer med fastigheten och har tankar på att göra en storrenovering. Men när hon försöker kontakta fastighetsbolagets revisor, kan hon inte få tag på honom någonstans.

Esmara bestämmer sig då att köpa egna fastigheter och snart hittar hon fler objekt som är intressanta. Det är visserligen en chanstagning men om man inte försöker kan man aldrig veta, tänker hon.

Mitt i allt börjar Esmara fundera över sin sexualitet. Hon blir först förälskad i en tjej som jobbar i en bokhandel och de inleder ett förhållande som ganska snart tar slut. Efter det träffar hon Ludde, en man som precis öppnat ett kafé med några vänner och de fattar tycke för varandra.
Denna roman var lite annorlunda skriven men en intressant bok. Den handlar mycket om att göra fastighetsaffärer och hur det är att studera på Handelshögskolan.

Vargsläkte : lykanthropos I av Caroline Grimwalker

Betyg 4
Fyraåriga Vera Duse vaknar en natt av att hennes far står vid hennes säng och viskar att han är ledsen, att det är hans fel att de befinner sig på den platsen de gör, och han slutar med att säga att han älskar henne. Vera hör sedan hur hennes far sakta smyger sig nedför trappan och därefter kommer han aldrig tillbaka. Hon växer upp med sin mamma, men när Vera fyllt 18 år flyttar mamman till USA. Själv reser hon till Jämnviken där hennes mormor bor, där hon ska hjälpa henne med att rusta upp ett gammalt hotell som ska användas igen. Att huset döljer mörka mysterier och att hennes mormor bär på hemligheter har hon ingen aning om. Vera vet inte om att hon själv är arvtagare till en hemlighet.

Mormoderns sitter ofta tillsammans med sina väninnor, Agnes och Cordelia, som hela tiden röker cigariller. Runt de tre damerna springer hunden Nero och fågeln Dolores far kraxande omkring. Vad pratar egentligen de äldre damerna om? Är det hemligheter som Vera inte får ta del av?

Några andra karaktärer av många som läsaren får möta är den homosexuelle killen Mehmet, som har en butik i Jämnviken, rektorn Hilda Wijnblad som alltid är lika otursförföljd och Roger som är knarkare. De bär alla på något märkligt inom sig och inte nog med det, i Jämnviken finns också varulvar och vargar som kan förvandla sig när du minst anar.

Romanen är skriven med mycket ironi och den var så otroligt rolig att jag var tvungen att skratta högt vid många händelser. Författaren har en riktigt bra författarröst och fantasi finns det mängder av. Hon kan verkligen gestalta karaktärer och miljöer på ett sådant sätt att jag i alla fall kunde se dem framför mig, vilket är viktigt för just mig. Caroline L. Jensen har efter denna bok skrivit flera andra och jobbar med ord. Numera heter hon Caroline Grimwalker om någon vill läsa hennes nyare böcker.

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

Betyg 3
När Sofia får ett arbete på svenska ambassaden i Dhaka som biståndsarbetare måste Janne, hennes sambo, följa med. Han gör det motvilligt men känner att han måste ta sitt ansvar för deras barn. Livet är helt annorlunda i Bangladesh och det leder till att familjens värderingar på livet kommer att förändras. Allt som är självklart i Sverige är ingenting som de boende är vana med här.

Parallellt med Sofias jobb, hur hennes familj lever i och upplever Bangladesh, får läsaren också lära känna två systrar som bor långt bort i en liten by. I den lilla byn är det gamla traditioner, fattigdom och religion som bestämmer hur unga kvinnor ska leva. Systrarna tröttnar på det förtryck de utsätts för och rymmer från sin by. Deras väg kommer att korsas med Sofias och de blir vänner och lär av varandra hur olika deras kulturer fungerar.

Denna roman var väldigt lärorik och jag fick en bra inblick om hur det fungerade att arbeta med bistånd i Asien. Sättet att se på kvinnor var skrämmande att ta del av. Jag hade gärna önskat att författaren gestaltat karaktärerna bättre. Nu kunde jag aldrig se dem framför mig som jag vill när jag läser en roman. Däremot var miljöerna bättre gestaltade och det gjorde att romanen ändå var läsvärd.

Monsieur Linh och den lilla flickan av Philippe Claudel

Betyg saknas
Här får läsaren lära känna Monsieur Linh som bor i en by någonstans i Sydostasien. Det råder krig och på ett fält hittar Monsieur Linh sin son och sonhustru döda. Deras lilla dotter har klarat sig och han tar med henne på en lång resa med båt till ett annat land. Där hoppas Monsieur Linh att de båda två ska kunna känna sig säkra även om de talar ett annat språk. De får flytta in på en flyktingförläggning där det redan bor några andra familjer från samma land som han kommer ifrån. Monsieur Linh tar med sig den lilla flickan vart han än ska och bevakar henne hela tiden. På en av sina promenader lär Monsieur Linh känna Monsieur Bark, en man som precis förlorat sin älskade fru. Det uppstår en varm och djup vänskap mellan männen eftersom de befinner sig på samma emotionella plan. Monsieur Bark tar med den lilla flicka och Monsieur Linh för att visa dem olika turistattraktioner och Mr Linh får lära sig att dricka och äta det som är brukligt i landet.

En dag måste den lilla flickan och Monsieur Linh flytta från flyktingförläggningen och det gör Mr Linh otroligt uppriven. Han funderar mycket på hur han och den lilla flickan ska klara sig i ett land där han inte kan språket. Hur långt från sin vän, Monsieur Bark, kommer de att bo? Tänk om han inte får träffa honom igen?

Jag är väldigt förtjust i Philippe Claudels böcker, eftersom han har så estetiskt språk. Därför läser jag alltid hans böcker. Jag tyckte även om den här lilla korta romanen, som gick fort att läsa. Romanen var skriven på ett gripande sätt, och jag kände stor sympati för den lilla föräldralösa flickan och Mr Linh som tog hand om henne. Författaren beskriver känslorna suveränt så jag kunde känna hur svårt det var för honom som äldre att fly från sitt hemland som var i krig, till ett nytt land där han inte kände någon och heller inte kunde språket.

Jacks rockiga resa av Therés Stephansdotter Björk

Betyg 4
Lille Jack älskar hårdrock och det kanske inte är så konstigt eftersom båda föräldrarna är hårdrockare. Jacks pappa brukar sköta ljudet på konserter och han skriver även om hårdrock för en tidning. Föräldrarna är skilda och Jack bor hos sin pappa varannan vecka. Den här veckan bor han hos sin pappa, och när han ligger i sin säng på kvällen tittar han på en affisch som hänger på väggen. Det är en affisch på Danny Dragonheart, hans stora idol som är gitarrist i Dragonhearts, det tuffaste bandet i världen. Det tycker i alla fall Jack. Precis när han ska till att somna sprakar det till i rummet och det blir alldeles ljust.

Jack vaknar direkt och då ser han en skugga som kommer emot honom. Ju närmare skuggan kommer desto klarare blir den, och Jack ser att det är Danny Dragonheart som står vid hans säng. Danny säger att bandet behöver hans hjälp i det magiska landet Metallien. Det land där alla hårdrockare vilar upp sig mellan spelningarna. Nu har Metallien drabbats av en tragedi. Uppfinnaren Vridnér har uppfunnit en maskin som tar bort alla starka ljud och det är bara Jack som kan rädda landet. Klart han måste rädda Metallien, så Jack hoppar fort upp från sängen och följer med Danny Dragonheart för att fullgöra sitt uppdrag.

Detta var en mysig och trivsam bok om lille Jack som älskar hårdrock. Boken har svartvita illustrerade teckningar som gör det lättare för ett litet barn att förstå vad den vuxne läser. Boken är nog mest lämpad för barn som lärt sig läsa, men passar även för vuxna hårdrockare.

Att föda ett barn av Kristina Sandberg 

Betyg 5
Maj är 20 år och bor i Östersund, en dag får hon jobb på ett konditori och flyttar till Örnsköldsvik. Där träffar hon Tomas, en frånskild man som är betydligt äldre. Majs och Tomas träffar leder till sex och Maj blir med barn. På 1930-talet fanns inga p-piller och abort fick man inte göra. Det blir så att Tomas och Maj gifter sig, men det blir inte helt problemfritt. Maj kommer från en arbetarfamilj, och ska nu bli en del av en familj som har det bra ställt. Hennes svärmor är inte heller lätt att umgås med, då hon gör allt för sin son. Tomas har även alkoholproblem och det gör det inte enklare för Maj.

Romanen är skriven i tredje person och det är Majs tankar läsaren får ta del av. Från det hon ska bjuda sin nya familj på middag första gången, till förlossningen. Hon oroar sig för om hon ska hinna med allt hon måste göra innan babyn föds.

En helt underbart skriven roman, om hur det var att leva som kvinna i Sverige under 1930-talet. Romanen är mycket välskriven med ett estetiskt språk. Alla miljöer, handlingar och karaktärer är perfekt gestaltade och som läsare var det inga problem att se handlingen framför sig. Jag fick även funderingar på hur jobbigt det måste varit att leva som kvinna på 1930-talet.