Recensioner av Kristina Simar

Att bli med katt av Susanne Hellman Holmström

Betyg 4
En bok om katter som även innehåller härliga färgglada foton. Författaren berättar om sina upplevelser som kattägare, och om roliga episoder hennes katter hittat på. Hon ger även bra råd om vad du ska tänka på när du ska ta emot en katt, liten som stor. Vad katten behöver ha i hemmet för att må bra, vad den ska äta och hur många kattlådor som behövs.

Jag tyckte boken var helt underbar, både intressant och rolig. En bok som alla kattälskare bör läsa.

Spionen på FRA av Anders Jallai

Betyg 5
Romanen bygger både på riktiga händelser och fiktion. Anton Molin var en av dem som lyckades överleva när Estonia förliste 1994 medan hans fru och deras två barn omkom. Ganska snart efter händelsen med Estonia stormar han in på till chefen på ”Sektionen för särskild inhämtning” (SSI), kastar ner sin uppsägning på bordet och meddelar att han hoppar av.

Fjorton är senare kommer Modin över ledtrådar till en hemlighet som är väl förvarad. På 1980-talet hade den svenska marinen sänkt en ubåt från Sovjetunionen i Stockholms skärgård. Modin blir nyfiken och beslutar sig för att leta reda på vad som hände. Han får hjälp av några andra intresserade men när Modin börjar snoka riskerar han både rikets säkerhet och han blir också ett legitimt byte för rysk, amerikansk och svensk säkerhetstjänst.

Jag tycker att denna roman var mycket spännande, där jag fick veta mer om Estonias förlisning och den kända ubåten U 137 som alla pratade om i början på 1980-talet.

Dockleken av Caroline Engvall

Betyg 5
Denna deckare kunde lika gärna varit tagen från verkligheten. Den tar upp hur påverkad man kan bli om man utsätts för sexuellt övergrepp inom familjen som barn. Läsaren får följa Sven som vuxen, när han berättar tillbaka om sin jobbiga barndom. Hans mamma jobbade på en fabrik där porslinsdockor tillverkas och hon tog ibland hem dockor. Dockorna blev lille Svens trygghet när fadern bestraffade honom. Hos dockorna kände han den trygghet han aldrig fick hemma, men det ledde även till en tragedi. Svens far var pastor och det gjorde att ingen misstänkte något om missförhållandena i hemmet.

Flera till synes oskyldiga människor hittas bestialiskt mördade, och en ung flicka rymmer hemifrån och försvinner spårlöst. Har allt detta någon sammankoppling? Det blir ett fall för Ulrika Stenhammar och den kaxige journalisten Lovisa Ling att nysta i.

En mycket spännande roman om hur man blir påverkad efter att blivit utnyttjad sexuellt som barn, och ingen får veta något. Boken handlar om hämnd och vad någon kan bli kapabel till att göra mot de som utnyttjat dem. Caroline Engvall som är en eldsjäl för ungdomar har skrivit flera biografier om ungdomar som säljer sex. Nu skriver hon på en deckarserie på samma tema. Hennes språk är lättsamt när hon skriver om detta svåra ämne, och det är en viktig bok att läsa trots att det är en fiktiv roman.

Vit som mjölk, röd som blod av Alessandro D'Avenia

Betyg 5
Leo är sexton år och har precis börjat i gymnasiet. Han är som de flesta ungdomar, spelar fotboll och umgås med vänner. Silvia är en särskild vän som brukar hjälpa honom med läxorna. För Leo handlar det bara om vänskap, han är förälskad i Beatrice, en vacker flicka med gröna ögon och långt rött hår. Problemet är att hon inte verkar bry sig om honom. Leo frågar Silvia om hon kan ge honom Beatrices mobilnummer, och när han får det börjar han att sms henne. Han berättar att han är intresserad av henne men hon svarar aldrig.

En dag kommer inte Beatrice till skolan och då blir Leo förtvivlad. Hon har drabbats av leukemi och behöver nytt blod. Leo känner att han vill ge henne av sitt blod, men det måste passa. Det görs ett prov och hans blod passar, men han är inte myndig och utan tillåtelse av sina föräldrar får man inte ge blod. När han pratar med sina föräldrar om vad han vill göra, ger de honom tillåtelse. När Beatrice fått blodtransplantation med Leos blod väntar han på att hon snart ska bli bra, för det måste hon väl bli?

Den här romanen av Alessandro D`Avenia berörde mig enormt mycket. Har nog aldrig gråtit så
mycket när jag läst en bok innan. Berättelsen var så stark och välskriven och författaren skriver verkligen med känslor i varje ord.

Offrad för hederns skull - En familjetragedi. av Sengül Güvercile

Betyg 5
Fjortonåriga turkiska flickan, Sengül, som numera bor i Danmark med sin familj, blir en dag förälskad i en turkisk kille, Hasan, i samma ålder. Hon förstår ganska snart att deras kärlek inte får komma ut till hennes familj. Hasan är visserligen också från Turkiet men inte från samma område som Sengüls familj. Han har varken pengar eller utbildning och passar inte in i familjen.

Detta var en skrämmande bok om hur hederskulturen får råda i dagens samhälle.

Vår man i Shanghai av Åsa Lantz

Betyg 4
Tv-reportern Isa Montgomery som levt ett lyxliv som hemmafru under många år, vill ut i rampljuset igen. Hon har hittat något som hon vill gräva i. Hemlösa, svenska män från Göteborg beger sig ofta till Shanghai och varför vill Isa nu ta reda på. Hon träffar Törnrosa som är gift med Henning och de är dessutom hemlösa. Törnrosa berättar att Henning rest till Shanghai och nu är han försvunnen.
Hon visar även Isa hemska filmklipp och dessa visar på att Henning kan vara utsatt för tortyr.

Regissören Viggo får ett uppdrag av den rike mannen Sun att göra en teaterpjäs i Shanghai. När gästlistan till pjäsen blir klarlagd finns många besynnerliga och framstående människor inbjudna. Även Isa Montgomery är inbjuden, men hon har ingen lust att åka till Shanghai. Men när får hon veta att Törnrosas dotter även försvunnit och allt tyder på att hon befinner sig i Shanghai, känner Isa att det bara finns ett alternativ. Hon bara måste resa dit för att reda ut vad som hänt.

Romanen som innehöll omkring 600 sidor var så otroligt spännande att det bara var att läsa på. Spänningen stegrades hela tiden och de parallella berättelserna var skickligt inskrivna så upplösningen och slutet blev perfekt. Karaktärerna kunde kännas lite ytliga ibland men i det hela var det en riktigt välskriven roman.

Flickorna som sprang av Simon Häggström

Betyg 5
Författaren som till vardags arbetar som polis, är specialiserad på människohandel och prostitution. Den här romanen är baserad på verkliga händelser som han mött i sitt jobb och som han vill förmedla. Läsaren får lära känna två tonåriga flickor som rymt från ett HBV-hem. Det är sommar och flickorna lyckas ta sig till Stockholm. Det är varmt och de sover ute på olika platser. För att få pengar till mat, nöjen och droger träffar de äldre män som vill köpa sex från minderåriga flickor. Männen är villiga att betala flera tusen för en träff med unga flickor.

Männen får de kontakt med via nätet och sedan bestämmer de träff, oftast på ett hotell. Tjejerna vill givetvis inte ha sex med männen, det är bara pengar de vill åt. Det brukar inte vara några större problem att fly när de är två. Pengarna ska betalas innan sexet och när flickorna fått pengarna springer de iväg från en arg och skrikande man. Med tiden blir flickorna modigare och börjar bestämma träff med män som vill betala mer pengar. Till slut tar deras begär efter pengar över och när en man på nätet vill betala mer än de någonsin fått, för att servera mat till en gäng äldre män tackar de ja, något som blir deras livs största misstag.

Parallellt med flickorna, får läsaren följa med en grupp poliser som arbetar med att fånga sexköpare. Efter att en minderårig flicka hittats död i sitt hem, får en av poliserna kontakt med en man som vill berätta om män som gruppvåldtar minderåriga flickor på ett grymt sätt. Han har själv varit delaktig men vill nu ändra sitt liv. Tillsammans med polisen vill han en gång för alla sätta stopp för dessa gruppvåldtäkter. När nästa träff ska ske, ska han larma polisen och meningen är att polisen ska storma byggnaden.

En riktig välskriven, spännande och intressant roman om hur sexhandeln i Stockholm fungerar i dag. Det har blivit råare med tiden och det beror mycket på den felaktiga bild av sex som finns. Det är lätt att få tag på porrfilmer via nätet i dag, flickorna som säljer sex blir även yngre, och det är lätt att få tag i dem på nätet. Flickorna blir lockade med mycket pengar, tackar de nej blir de hotade. Någon ska göra illa en familjemedlem, kompis eller husdjur.

Jag tycker att föräldrar som har barn i yngre tonåren bör läsa denna bok, så de blir medvetna om hur lätt dessa sexköpare kan få tag i ens ungdomar och locka med snabba pengar. Hur lätt ungdomarna blir indragna genom hot. Tycker även att andra som är intresserade av hur prostitution och sexhandeln fungerar i Sverige ska läsa boken.

Intrång av Ulla Bolinder

Betyg 4
En man hittas svårt skadad i sitt eget hem och avlider på sjukhuset av sina skador. Mannen blir identifierad som 40-årige Roine Palm. Det blir polisen som börjar utreda vad som hänt, genom intervjuer med olika individer som på något sätt kan vara inblandade. Till exempel anhöriga, grannar, misstänkta, vittnen med flera.

Polisen börjar först att leta i Palms förflutna, och den som först blir misstänkt är en av hans bästa vänner, Tommy Ahlsén. De var suparkompisar och samma kväll som misshandeln skedde hade de besökt krogen. Efter besöket följde Tommy med Roine hem. Ett vittne säger sig ha sett att Tommy stått utanför Roines hus senare på kvällen. Tommy säger att det stämmer men att han absolut inte mördat honom…!

I och med att polisen gräver mer i Roine Palms förflutna, upptäcker de att han begått övergrepp på små pojkar. Något som varit en hemlighet innan. Nu blir det flera som nog varit intresserade av att mörda Palm, och det blir även svårare för polisen att kunna lösa mordet fort. Finns mördaren kanske bland någon som Palm begått övergrepp på?

Polisen gör intervjuer med flera olika vittnen och till sist blir en person häktad. Även om personen nekar hela tiden, känner sig polisen sig säkra på att de hittat mördaren…
Ulla Bolinders spänningsromaner är alltid skrivna på ett realistiskt sätt. Polisen tar hand om utredningen av brottet som skett och här är det intervjuer som gäller. En förhörsledare intervjuar olika personer som kan föra polisen närmare i utredningen, precis som i verkliga livet. Det är därför jag tycker om hennes böcker.

Uppsåt av Ulla Bolinder

Betyg 4
Lilian Lovén, en 37-årig läkarsekreterare, blir bestialiskt knivhuggen på sitt jobb. Tyvärr överlever hon inte av sina skador och dör på sjukhuset. Polisen börjar direkt att utreda fallet, men de hittar inga kända vittnen som sett vad som hände. Handlingen baseras på intervjuer som både David Weber, som är journalist, och olika förhörsledare inom polisen gör. De intervjuar förutom vittnen, nära och kära till offret även kriminaltekniker och poliser, allt för att få så mycket material det går.

Alla vittnen har olika saker att berätta, vissa beskriver mannen de sett som kraftig och med mörkt hår, andra säger att mannen var smal och ljushårig. Några säger sig sett en man som bar på något som liknade en påse och andra var säkra på att det var en ryggsäck eller en stor väska han bar på. Det blir svårt att knyta ihop det hela, eftersom förhörsledaren och journalisten, David Weber får så många olika fakta. Författaren beskrev mycket bra de som blev intervjuade. Var det barn, var dialogerna som ett barn pratar. De som hade ett visst yrke, pratade med en del faktaord och det tycker jag var riktigt bra.

Romanen är skriven på ett annorlunda sätt än de traditionella deckarna, där läsaren ofta får följa polisens arbete för att lösa ett fall. Här är det förhör med vittnen och eventuella misstänka som gäller, och det precis som det fungerar i verkligen. Själv är jag mycket förtjust att läsa ett sådant upplägg, genom att läsa förhörsledarens frågor och intervjuarens svar. Författaren skriver med stor känsla och utifrån vem som förhörs. Om det är ett barn eller en vuxen med olika utbildningar och yrke, så blir dialogen väldigt identisk med verkligheten. Ett barn förklarar inte på samma sätt som en vuxen.

Glaskupan av Sylvia Plath

Betyg 5
Sylvia Plath Räknas som en världens mest framstående poeter, och då blev hon endast 31 år gammal. Hon orkade inte leva längre och begick självmord.

Glaskupan är egentligen en självbiografi, och troligen är det Sylvia Plaths egna tankar om det framtida självmord hon begår. Året är 1953 och Ester Greenwood vinner en tävling som en damtidning har anordnat. Vinsten är en resa till New York i en hel månad. I den stora staden möter hon många människor. Månaden går fort och hon har trevligt. När Ester kommer hem igen ska hon få reda på om hon blivit antagen till den författarkursen som hon sökt in på. Hon ser inga skäl till varför hon inte skulle bli antagen.

När hon kommer hem ligger antagningsbrevet brevet där, men hon får en chock när hon öppnar det. Det innehåller inget antagningsbesked, istället står det att hon tyvärr inte fått en plats på utbildningen. I och med det trista beskedet blir Ester overksam och hennes personlighetsförändring kommer smygande på. Hon gör ett försök att begå självmord men lyckas inte. Istället blir Ester inlagt på ett mentalsjukhus och när hon blir utskriven får hon psykiatrisk vård under en längre tid.

En riktig bra roman som också är väldigt tragisk. Sylvia Plath kunde verkligen skriva så jag blev berörd. Hennes språk var så poetisk men mellan raderna kunde jag läsa att hon var en kvinna som
inte mådde särskilt bra psykiskt.